Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı: Rusya ve Ukrayna liderlerini G20 Zirvesi’ne davet ettik

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Dr. Maruf Amin
Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Dr. Maruf Amin
TT

Endonezya Devlet Başkanı Yardımcısı: Rusya ve Ukrayna liderlerini G20 Zirvesi’ne davet ettik

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Dr. Maruf Amin
Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Dr. Maruf Amin

Endonezya Devlet Başkan Yardımcısı Dr. Maruf Amin, Rusya-Ukrayna savaşının devam etmesinin jeopolitik kutuplaşma yaratmaya katkıda bulunduğunu, temel emtia fiyatlarında artışa neden olduğunu ve küresel ekonomik kalkınmayı yavaşlattığını vurguladı.
Amin, G20 ülkelerinden biri olan ve grubun 2022 dönem başkanlığını yürüten ülkesinin kendisini tarafsız bir ülke olarak konumlandırdığını ve küresel çıkarlara öncelik verdiğini de söyledi.
Hac ibadetini gerçekleştirmek üzere Suudi Arabistan’a gelen Amin, Şarku’l Avsat’a görüntülü arama yoluyla özel açıklamalarda bulundu.
Amin, Rusya-Ukrayna konusunda değinerek ilk olarak şunları söyledi;
“Devletin Rusya-Ukrayna krizi üzerine inşa ettiği pozisyona dayanarak, Devlet Başkanı Joko Widodo geçtiğimiz günlerde Ukrayna ve Rusya’yı ziyaret ederek, İki ülke arasındaki barış çabalarını birleştirme amacıyla bu ülkelerin liderleriyle bir araya geldi. Bu çabaların sonuçları kısa sürede gerçekleştirilemese de, Endonezya savaşı sona erdirmeye yönelik seçenekler arayışında ileriye dönük somut adımlar olacağı konusunda iyimser.”
Bu yılki G20 Zirvesi’nin jeopolitik dinamikler ve zorluklarla dolu olduğunu kabul eden Amin, Endonezya’nın birçok üye devletin itirazına rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i zirveye davet ettiğini, aynı şekilde Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy’in de küresel ekonomik toparlanmaya ortak çözümler aramak için G-20 zirvesine davetli olduğunu söyledi.
Endonezya hükümetinin kalkınma ve dünya barışı konusundaki rolü ve girişimlerine değinen Amin şu ifadelerle açıklamasını sürdürdü;
“Dünya, iklim değişikliği ve yaşanan çok hızlı jeopolitik dinamikler nedeniyle birden fazla krizle karşı karşıya, bu da yükselen fiyatlar üzerinde etkisi olan gıda ve enerji krizinin ortaya çıkmasına ve dolayısıyla ekonomik enflasyonun artmasına neden oldu. Endonezya, kapsayıcı bir küresel toparlanma için tüm tarafların bir araya gelip diyalog kurabilmesinin, jeopolitik dinamikleri yönetmenin önemli olduğunu düşünüyor.”
Amin, 15-16 Kasım tarihleri ​​arasında Bali adasında yapılacak G20 zirvesinin faaliyetleri hakkında ise şunları söyledi;
“Endonezya’nın bu yılki G20 dönem başkanlığının sloganı ‘Birlikte Kalkın, Daha Güçlü Kalkın’ ve zirvede küresel sağlık altyapısı, dijital ekonomik dönüşüm ve sürdürülebilir enerji dönüşümü olmak üzere üç ana öncelik bulunuyor.”
G20 Zirvesi’nin yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını ışığında düzenlendiğine dikkat çeken Amin, sağlık protokolleri ve gerekli kuralların uygulanacağını söyledi.
Ülkesi için Suudi Arabistan’ın stratejik bir ortak olduğunu vurgulayan Amin, Endonezya’nın ekonomik işbirliğini en üst düzeye çıkarmak ve Endonezya ürünlerini Suudi Arabistan’da pazarlamak için Endonezya Hac ve Umre ekosisteminden yararlanacağını dile getirdi.
İki ülke arasındaki ticaret değerinin 5,5 milyar dolara ulaştığı bilgisini veren Amin, “Endonezya ile Suudi Arabistan arasındaki diplomatik ilişkiler 1947 yılına dayanıyor. Joko Widodo 2015-2019 yılları arasında Suudi Arabistan’a ziyaretler gerçekleştirdi. Kral Selman bin Abdulaziz de 2017’de Endonezya’yı ziyaret etti” dedi.
Suudi Arabistan’ın 2030 Vizyonu kapsamında, Endonezya Hac ve Umre ekosistemini geliştirmek için Suudi Arabistan’da potansiyel ve fırsatlar olacağını söyleyen Amin şu ifadelerle devam etti;
“Endonezya, Hac Finansal Yönetim Ajansı (BPKH) aracılığıyla, özellikle Endonezyalı küçük ve orta ölçekli şirketlerin katılımıyla Endonezya hacıları ve Umre ziyaretçilerinin ihtiyaçlarının karşılanması konusunda Ortadoğu’daki yatırımları keşfederek Hac yönetimi fonlarının kullanımını artırmaya odaklandı.”
Suudi Arabistan’ın Endonezya’ya verdiği Hac kontenjanının yüksek olduğunu dile getiren Amin, “Salgın öncesi Hac kotamız 230 bindi. Ancak bu yıl 10 bin 151’e düştü” dedi.
Endonezya ile Suudi Arabistan arasındaki ticaret ve yatırım hareketinin hala bazı sorunlarla karşı karşıya olduğunu kabul eden Amin, bu sorunların çözüm yolunda olduğuna vurgu yaptı.
Amin, “Jakarta, kapsamlı bir ikili işbirliği anlaşması imzalamanın önemli olduğunu düşünüyor. Endonezya ile Birleşik Arap Emirlikleri arasında kapsamlı bir ekonomik ortaklık anlaşması imzalandı. Körfez İşbirliği Konseyi’nin bir üyesi olarak Suudi Arabistan ile ikili işbirliğinin de bu şekilde güçlenmesi umuluyor” diye ekledi.
Ocak ve Aralık 2021 arasında, Endonezya’nın Suudi Arabistan’a yönelik ihracatının, 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 12,78 artarak, 1,5 milyar dolar olduğunu söyleyen Amin şu ifadelerle açıklamasını noktaladı;
“Endonezya, ham petrol ihtiyacının üçte birini hala Suudi Arabistan’dan ithal ediyor. Endonezya’nın petrol ve doğalgaz ithalatına bağımlılığı, Suudi Arabistan ile olan ticaret dengesini Riyad’ın lehine çeviriyor.”



Çin'de bir dükkanda havai fişek patlaması sonucu sekiz kişi öldü

Çin'de ay takvimine göre yarın yapılacak Yeni Yıl kutlamaları için havai fişek testleri (AFP)
Çin'de ay takvimine göre yarın yapılacak Yeni Yıl kutlamaları için havai fişek testleri (AFP)
TT

Çin'de bir dükkanda havai fişek patlaması sonucu sekiz kişi öldü

Çin'de ay takvimine göre yarın yapılacak Yeni Yıl kutlamaları için havai fişek testleri (AFP)
Çin'de ay takvimine göre yarın yapılacak Yeni Yıl kutlamaları için havai fişek testleri (AFP)

Yetkililer dün akşam yaptıkları açıklamada, Çin'in doğusundaki bir havai fişek dükkanında meydana gelen patlamada sekiz kişinin öldüğünü, iki kişinin de yaralandığını duyurdu.

Çin'deki kırsal topluluklar, yarın kutlanacak olan Yeni Ay Yılı gibi bayramları ve önemli olayları kutlamak için sıklıkla maytap ve roket havai fişekleri kullanıyor.

Yetkililer, sosyal medyada yayınladıkları açıklamada, dün öğleden sonra yerel saatle 14:30 Jiangsu eyaleti yakındaki bir dükkânda, bir veya daha fazla kişinin havai fişekleri "yanlış kullanması" sonucu patlama meydana geldiğini açıkladı.

Polis açıklamasında, patlamanın neden olduğu yangının yerel saatle 16:00 civarında söndürüldüğü, olayda 8 kişinin öldüğü ve iki kişinin hafif yaralandığı belirtildi. Olayla ilgili soruşturma başlatıldı ve sorumlular gözaltına alındı.

Ülkede güvenlik standartlarının bazen gevşek uygulanması nedeniyle endüstriyel kazalar sık ​​görülmektedir. 2025 yılında Hunan'da (güneydoğu) bir havai fişek fabrikasında meydana gelen patlamada 9 kişi hayatını kaybetti ve 26 kişi yaralandı. 2023 yılında ise Tianjin'de (kuzeydoğu) bir konut binasında havai fişek patlaması sonucu üç kişi öldü.


Kuzey Kore lideri, Rusya için savaşan askerlerinin cesaretini övdü

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ukrayna savaşının kurbanları için inşa edilen anıtın bulunduğu yeri inceliyor (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ukrayna savaşının kurbanları için inşa edilen anıtın bulunduğu yeri inceliyor (AFP)
TT

Kuzey Kore lideri, Rusya için savaşan askerlerinin cesaretini övdü

Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ukrayna savaşının kurbanları için inşa edilen anıtın bulunduğu yeri inceliyor (AFP)
Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, Ukrayna savaşının kurbanları için inşa edilen anıtın bulunduğu yeri inceliyor (AFP)

Kore Merkez Haber Ajansı'na (KCNA) göre Kuzey Kore lideri Kim Jong Un, savaşın kurbanları için inşa edilen anıtı ziyaretinde, Ukrayna'ya karşı Rus güçleriyle birlikte savaşan ülkesinin askerlerinin “eşsiz cesaretini” övdü.

KCNA’nın haberine göre Kim, dün anıtın inşaatını denetlerken, “Yurtdışı askeri operasyonlara katılan Kore Halk Ordusu askerlerinin gösterdiği eşsiz cesaret ve kahramanlık, yenilmez gücün sembolü olarak tarihe kazınmalıdır” ifadelerini kullandı.

Rusya'nın Kuzey Kore büyükelçisi, ekim ayında “Savaş Kahramanları Anı Müzesi”nin temel atma törenine katıldı. Kim, bu törende Moskova ile ilişkilerin “tarihi bir zirveye” ulaştığını söyledi.

KCNA’nın bugünkü haberinde Rusya'dan bahsedilmedi, ancak Kim Jong Un bu hafta başında ajans tarafından yayınlanan bir mektupta, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in tüm politikalarına ve kararlarına “koşulsuz destek” vereceğini taahhüt etti.

Kuzey Kore, Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgalinden bu yana Moskova ile ilişkilerini güçlendirdi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Güney Kore ve Batılı istihbarat kurumları, Kuzey Kore’nin yaklaşık dört yıldır süren Rusya'nın Ukrayna işgalini desteklemek için binlerce asker gönderdiğini belirtiyor.

Güney Kore, bunların 600'ünün öldürüldüğünü ve binlercesinin yaralandığını tahmin ediyor.

Analistler, Kuzey Kore'nin karşılığında Rusya'dan mali yardım, askeri teknoloji, gıda tedariki ve enerji aldığını ifade ediyor.


Japonya, Çin'e ait bir balıkçı teknesinin ele geçirildiğini ve kaptanının gözaltına alındığını doğruladı

Çin sahil güvenlik gemisi, ihtilaflı bir adanın açıklarında Japon sahil güvenlik gemisinin yakınında seyrediyor (Arşiv- Reuters)
Çin sahil güvenlik gemisi, ihtilaflı bir adanın açıklarında Japon sahil güvenlik gemisinin yakınında seyrediyor (Arşiv- Reuters)
TT

Japonya, Çin'e ait bir balıkçı teknesinin ele geçirildiğini ve kaptanının gözaltına alındığını doğruladı

Çin sahil güvenlik gemisi, ihtilaflı bir adanın açıklarında Japon sahil güvenlik gemisinin yakınında seyrediyor (Arşiv- Reuters)
Çin sahil güvenlik gemisi, ihtilaflı bir adanın açıklarında Japon sahil güvenlik gemisinin yakınında seyrediyor (Arşiv- Reuters)

Tokyo'daki Balıkçılık Ajansı bugün yaptığı açıklamada, Japon yetkililerin bir Çin balıkçı teknesine el konulduğunu ve kaptanının gözaltına alındığını duyurdu. Bu hareketin Pekin ile gerilimi artıracağı tahmin ediliyor.

Ajans açıklamasında, “Teknenin kaptanına balıkçılık komiseri tarafından denetim için durması emredildi, ancak kaptan bu emre uymadı... Sonuç olarak kaptan gözaltına alındı” denildi.

Ajans, olayın dün günü Nagasaki Eyaleti açıklarında Japonya'nın münhasır ekonomik bölgesinde meydana geldiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın Kyodo News'ten aktardığına göre bu, 2022'den bu yana Balıkçılık Ajansı tarafından bir Çin balıkçı teknesinin ilk kez ele geçirilmesi.

Kasım ayında Japonya Başbakanı Sanae Takaichi, Pekin'in kendi toprağı olarak gördüğü Tayvan'a bir saldırı olması durumunda Tokyo'nun askeri müdahalede bulunacağını açıklamıştı.

Bu açıklama Çin'de öfkeye yol açmış ve Pekin ile Tokyo arasında gerginliğe neden olmuştu.