İtalya'da Draghi hükümeti, Senato'daki oylamadan geçmesine rağmen sallantıda

İtalya Başbakanı Mario Draghi (AP)
İtalya Başbakanı Mario Draghi (AP)
TT

İtalya'da Draghi hükümeti, Senato'daki oylamadan geçmesine rağmen sallantıda

İtalya Başbakanı Mario Draghi (AP)
İtalya Başbakanı Mario Draghi (AP)

İtalya'da Başbakan Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı hükümet, Senato'daki güven oylamasından geçmesine rağmen, hükümette yer alan üç partinin oylamaya katılmaması sebebiyle düşme riskiyle karşı karşıya kaldı.
Koalisyon ortaklarından 5 Yıldız Hareketinin (M5S), 14 Temmuz'da parlamentodaki bir oylamada, hükümetin sunduğu ekonomik yardım paketine destek vermemesiyle başlayan siyasi kriz, derinleşmeye devam ediyor.
M5S'nin geçen haftaki tavrı sonrasında istifasını veren ancak Cumhurbaşkanı Sergio Mattarella tarafından bu isteği kabul edilmeyen Draghi, bugün parlamentonun üst kanadı Senato'da hükümeti için güvenoyu aradı.
Başbakan Draghi, "Eğer halen bir arada kalmak istiyorsak, bunun tek yolu hükümet anlaşmasını cesaretle, fedakarlıkla ve güvenilirlikle sıfırdan yeniden inşa etmektir" açıklamasıyla ulusal birlik hükümetini devam ettirme isteğini belli etse de Senato Genel Kurulundaki görüşmelerde durum tersi yönde gelişti.
Draghi'nin konuşmasındaki gibi partileri uzlaşmaya çağıran bir senatörün sunduğu karar tasarısı üzerinden yapılan güven oylamasına, hükümetten daha önce desteğini çeken M5S'e ek olarak sağ partiler Lig ve Forza Italia da katılmadı.
Draghi hükümetini destekleyen karar tasarısı oy kullanan 133 kişiden 95'inin "evet" oyuyla kabul edildi ancak bu sonuç, hükümetinin Senato'daki çoğunluğunun kırılgan olduğunu ortaya koydu.
İtalyan basınında çıkan haber ve yorumlarda, koalisyon ortağı üç partinin Draghi hükümetinden desteğini çekmesi, ülkeyi erken seçime bir adım daha yaklaştırdı.
Basındaki haberlere göre, Başbakan Draghi, Senato'nun ardından yarın da parlamentonun alt kanadı Temsilciler Meclisi'nde hükümetinin geleceği üzerindeki görüşmelere katılacak.
ANSA ajansının haberinde, Draghi'nin yarın sabah meclisteki görüşmenin hemen başında istifa etme niyetini dile getirip, istifasını sunmak üzere Cumhurbaşkanı Mattarella'ya gideceği belirtildi.
Draghi'nin istifa etmesi halinde, Cumhurbaşkanı Mattarella'nın, istişareler yapıp 74 yaşındaki Eski Avrupa Merkez Bankası Başkanı'na seçimlere kadar olan süre için yeni bir hükümet kurma görevi verebileceği ya da parlamentoyu feshederek 2023'ün ilk aylarındaki genel seçimleri sonbahara çekebileceği dile getiriliyor.
İtalyan basınında seçimlerin öne alınmasının daha güçlü senaryo olduğu ifade ediliyor.

Siyasi partiler, hükümet kriziyle ilgili birbirlerini suçladı
Draghi hükümetine başından beri destek veren ve bugünkü güven oylaması öncesinde de desteğini açıklayan merkez solun çatı partisi Demokratik Parti (PD) lideri Enrico Letta, Twitter'den yaptığı paylaşımda, "Bu çılgın günde, parlamento İtalya’ya karşı çıkma kararı alıyor. Biz bunu önlemek ve Draghi hükümetini desteklemek için her türlü çabayı gösterdik. İtalyanlar, sandıklarda temsilcilerinden daha akıllı olduklarını göstereceklerdir." ifadelerini kullandı.
Draghi hükümetine yönelik güven oylamasına katılmayarak desteğini çeken sağcı Lig Partisi lideri Matteo Salvini ise "Draghi ve İtalya'nın günlerdir 5 Yıldız Hareketi’nin çılgınlıklarının ve PD’nin güç oyunlarının kurbanı olduğunu" savundu.
Salvini, M5S yerine merkez sağ olarak Draghi hükümetini desteklemeye hazır olduklarını ama PD’nin bunu mahvettiğini ileri sürdü.
Hükümet krizini başlatan M5S'nin lideri Giuseppe Conte ise bugün Draghi'den kendilerine yönelik küçük gören bir tutum sezdiklerini söyledi. Conte, sağ partilerin de kendilerini hükümetten atmak için kasıtlı bir irade ortaya koyduğunu savundu.
Hükümette Dışişleri Bakanı olarak görev yapan ve Draghi hükümetine sürmesinden yana olan “Gelecek için Birlikte” hareketinin lideri Luigi Di Maio ise "Bu trajik seçimin etkileri tarihte yerini alacak." değerlendirmesinde bulundu.
Mario Draghi liderliğindeki geniş katılımlı koalisyon hükümeti, Kovid-19 salgınının yol açtığı sağlık ve ekonomik kriz koşullarında ulusal birlik hükümeti olarak 13 Şubat 2021'de göreve gelmişti. Draghi hükümetine, İtalyan parlamentosunda temsil edilen 10 siyasi parti destek veriyordu.



ABD, Ortadoğu’da askeri yığınağı artırıyor: Trump savaş planları hazırlatıyor

Amerikan ordusu, uçak gemisi ve destroyerlerini Basra Körfezi'ne gönderiyor (AFP)
Amerikan ordusu, uçak gemisi ve destroyerlerini Basra Körfezi'ne gönderiyor (AFP)
TT

ABD, Ortadoğu’da askeri yığınağı artırıyor: Trump savaş planları hazırlatıyor

Amerikan ordusu, uçak gemisi ve destroyerlerini Basra Körfezi'ne gönderiyor (AFP)
Amerikan ordusu, uçak gemisi ve destroyerlerini Basra Körfezi'ne gönderiyor (AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, İran'a karşı "kararlı" bir askeri seçeneği değerlendirmeyi sürdürüyor.

Adlarının paylaşılmaması kaydıyla Wall Street Journal'a konuşan ABD'li yetkililer, Trump'ın İran'da rejimi devirmeyi amaçlayan ya da Devrim Muhafızları'na ait tesisleri hedef alacak planlar hazırlanmasını istediğini söylüyor.

Trump, İran riyalinin döviz karşısında çakılmasıyla 28 Aralık'ta patlak veren eylemlerde, göstericilerin vurulması veya idam edilmesi halinde askeri müdahale tehdidinde bulunmuş, daha sonra operasyonu askıya almıştı.

Diğer yandan yetkililer, Beyaz Saray'ın Tahran'a askeri harekat düzenlemesi halinde operasyonun haftalarca veya aylarca sürebileceğine dikkat çekiyor.

1991'de Irak'a karşı yürütülen Çöl Fırtınası Operasyonu'nda yer alan emekli Hava Kuvvetleri Tuğgenerali David Deptula şunları söylüyor:

İnsan hakları ihlallerine karşı askeri seçeneklerin yapabileceği ve yapamayacağı şeyler vardır. Rejimi bazı davranışları yapmaktan sınırlı ölçüde caydırabilirsiniz. Ancak gerçekten rejimi değiştirmek istiyorsanız, bunun için önemli hava ve kara operasyonları gerekecektir.

Washington bir sonraki adımları tartışırken, ABD ordusu Ortadoğu'daki askeri varlığını artıyor.

WSJ, Amerikan ordusuna ait F-15E jet avcı uçaklarının pazar günü Ürdün'e vardığını yazıyor. USS Abraham Lincoln uçak gemisi ve destroyerlerin yanı sıra F-35'ler ve elektronik sinyal bozucu uçakları içeren saldırı grubu da Güney Çin Denizi'nden Basra Körfezi'ne doğru seyir halinde.

ABD yetkilileri, İran'ın olası misillemelerini önlemek için gerekli görülen Patriot ve THAAD da dahil bölgeye ek hava savunma sistemleri gönderileceğini söylüyor.

Ancak İran'a yönelik büyük bir hava harekatı için F-35 ve B-2 gibi gizlilik özelliğine sahip uçaklarla seyir füzesi ateşleyen denizaltıları gerekiyor. Bunlar ABD'nin haziranda İran'daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılarda da kullanılmıştı.

Öte yandan bazı uzmanlar, İran'da rejimin devrilmesinin ardından ülkenin kaosa sürükleneceği uyarısını yapıyor. Beyaz Saray'ın rejim değişikliğine dair net planları olmadığına dikkat çekiyorlar. Trump'ın bazı danışmanlarının askeri müdahale yerine ekonomik yaptırımların artırılması seçeneğinin değerlendirilmesini istediği de aktarılıyor.

İran'da 1979'daki devrimle yıkılan monarşinin veliaht prensi Rıza Pehlevi, eylemlerin başından beri göstericilere destek mesajları yayımlıyor.

Trump, İranlıların ABD'de sürgünde yaşayan Pehlevi'yi desteklemediğini söylemişti. Diğer yandan Politico'ya geçen hafta verdiği söyleşide İran'ın dini lideri Ali Hamaney'i de “hasta adam” diye nitelemiş, ülkede yeni bir yönetim kurulması gerektiğini öne sürmüştü.

Tahran yönetimi, askeri müdahale halinde ABD'ye sert karşılık verileceği mesajını paylaşmıştı.

Eylemlerde ölen ya da yaralananlara ilişkin resmi açıklama yapılmıyor. ABD merkezli İran İnsan Hakları Aktivistleri Haber Ajansı'na (HRANA) göre eylemlerde en az 4 bin 519 kişi hayatını kaybederken, 26 bin 314 kişi de gözaltına alındı.

Independent Türkçe, Wall Street Journal, Politico


Davos'a giden milyarderler, Trump biletiyle dolandırıldı

Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)
Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)
TT

Davos'a giden milyarderler, Trump biletiyle dolandırıldı

Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)
Dolandırıcılar, milyarderlere Davos güvenlik sınırının dışındaki ABD Evi binasına sahte VIP giriş bileti sattı. Trump yönetimi yetkilileri, Davos etkinliği sırasında bu mekanda bulunacak (AP)

Dolandırıcılar, milyarderleri Davos'taki ABD Evi'nin sahte biletleriyle kandırdı. Zengin alıcılar, Trump yönetimi yetkililerine erişim sağlamayı umuyordu.

Bloomberg'e göre ABD Evi organizatörleri, çevrimiçi satılan sözümona VIP biletlerin sahte olduğunu mekanın internet sitesinde duyurdu.

Gönderide, "Milyarderlerin dikkatine, bu yıl da dışarıdan kişilerin 'ABD Evi'ne ve Davos'taki diğer Stromback Global mekanlarına VIP erişim sattığı dikkatimize sunulmuştur" dendi.

Bu yıl gelen soruların miktarı, bu sahte VIP geçiş kartlarının Thomas Mann imzalı Büyülü Dağ'dan (The Magic Mountain) bu yana Davos hakkında en hızlı satan kurgu olabileceğini gösteriyor.

Gönderi, "Bu dolandırıcılıkların kurbanlarına geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" sözleriyle devam etti.

ABD Evi, Davos etkinliğinin güvenlik sınırının hemen ötesindeki bir kilisede yer alıyor. Davos etkinlik haftası boyunca CEO'lar ve ABD Başkanı Donald Trump'ın bazı kabine yetkililerinin açık oturumlarına ev sahipliği yapıyor.

Trump, Dünya Ekonomik Forumu'nda bugün konuşma yapacak ve konuşmasının ABD Evi binasındakilere canlı yayımlanması planlanıyor.

Başkanın konuşmasında Amerikan kamuoyunu konut fiyatlarını daha erişilebilir hale getirebileceğine ikna etmeye çalışacağı bildiriliyor ancak bu politikasını İsviçre'deki kayak kasabasında düzenlenen toplantıda savunmasının nedeni belirsiz.

Liberal düşünce kuruluşu Groundwork Collaborative'in politika ve savunuculuk başkanı Alex Jacquez, Associated Press'e, "Günün sonunda, Trump'ın dikkatini çekenler faturalarını ödemekte zorlanan aileler değil, Davos'taki yatırımcılar ve milyarderler" diye konuştu.

Davos'un öncelikle dünya liderleri ve milyarderlerle dolu olması, ABD Evi'ne katılmayı düşünenleri kandıranlar gibi dolandırıcılar için etkinliği cazip kılıyor.

Trump'ın bu yıl Davos'a katılımı, Avrupa Birliği'ne ticaret savaşı tehdidinde bulunarak, Grönland'ı kendisine vermeleri veya yüksek gümrük vergileriyle karşı karşıya kalacaklarını söylediği döneme denk geliyor.

Başkan, Avrupalı ​​mevkidaşlarının çoğunun Grönland'ı ele geçirme planlarına tamamen karşı olduğunun farkında ve pazartesi gecesi gazetecilere yaptığı açıklamada, bu konunun gezisi sırasında gündeme gelmesini beklediğini söyledi.

"Şöyle söyleyelim: Çok ilginç bir Davos olacak" dedi.

Salı günü Beyaz Saray'a dönüşünün yıldönümünde Beyaz Saray'da gazetecilere konuşan Trump, Grönland'ı ele geçirmek için ne kadar ileri gidebileceği sorulduğunda, "Bunu öğrenmeleri gerekecek" dedi.

Independent Türkçe


Prens Harry, gizlilik ihlali davasıyla ilgili olarak Londra'daki Yüksek Mahkeme'de ifade verdi

Sussex Dükü Prens Harry (EPA)
Sussex Dükü Prens Harry (EPA)
TT

Prens Harry, gizlilik ihlali davasıyla ilgili olarak Londra'daki Yüksek Mahkeme'de ifade verdi

Sussex Dükü Prens Harry (EPA)
Sussex Dükü Prens Harry (EPA)

İngiltere Prensi Harry, Sussex Dükü, bugün Londra'daki Yüksek Mahkeme'de Daily Mail ve kardeş gazetesi Sunday Times aleyhine açtığı gizlilik davasıyla ilgili ifade vermeye başladı.

Şarku'l Avsat'ın DPA'dan aktardığına göre aralarında Elton John, oyuncular Elizabeth Hurley ve Sadie Frost'un da bulunduğu tanınmış isimlerin yer aldığı bu davada on milyonlarca dolar söz konusu. Davacılar, Daily Mail'in yayıncısının özel dedektifler tutarak araçlarını dinlediğini, kişisel kayıtlarına ulaştığını ve telefon görüşmelerini gizlice izlediğini iddia ediyor.

Yayıncı kuruluş olan Associated Newspapers Ltd. ise bu iddiaları reddederek, söz konusu makalelerin "bilgi sızdıran" ve ünlü arkadaşlarını ifşa etmeye istekli tanıdıklar da dahil olmak üzere güvenilir kaynaklara dayanarak yayınlandığını belirtti.

Harry'nin yarın ifade vermesi planlanmıştı, ancak açılış konuşmaları salı günü beklenenden daha erken sona erdi.