AB, Nijerya'dan daha fazla doğal gaz ithalatı istiyor

AA
AA
TT

AB, Nijerya'dan daha fazla doğal gaz ithalatı istiyor

AA
AA

Avrupa Birliği (AB), Afrika'da petrol ve doğal gaz zengini Nijerya'dan doğal gaz ithalatını mevcut yüzde 14'ün üzerine çıkarmak istiyor.
AB, Rusya'nın doğal gaz kesintilerinin ardından alternatif olarak Nijerya'ya yöneldi. AB Komisyonu Enerji Departmanı Genel Müdür Yardımcısı Matthew Baldwin Nijerya'ya ziyaret etti.
Baldwin, Petrol Kaynakları Bakanı Timipre Sylva ve Maliye Bakanı Zainab Ahmed'in yanı sıra birkaç yetkiliyle bir araya geldi.
Baldwin, AB'nin Nijerya'dan sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ithalatını mevcut seviye olan yüzde 14'ün üzerine çıkarmak istediğini belirtti.
Ülkeden yapılan tüm LNG sevkiyatlarının yüzde 60'ının Avrupa'ya gittiğini kaydeden Baldwin, "Avrupa, Rusya'nın Ukrayna'yı işgali ve gaz piyasamızdaki istikrarsızlıktan sonra gaz konusunda dar bir noktada, belki de arzı tamamen kesme tehdidi mevcut" dedi.
Tespit edilmiş petrol rezervleri yaklaşık 37 milyar varil olan Nijerya, dünyadaki rezervlerin yüzde 3,1'ine sahip.
Ham petrol üretiminde dünyanın ilk 15 ülkesi arasında bulunan Nijerya, dünyada en fazla petrol rezervine sahip 8. ülke ve petrol ihracatı bakımından da 6. sırada yer alıyor.
Ülkenin petrol yataklarının bulunduğu Rivers ve Delta bölgelerinde günde 1,5 milyon varilden fazla ham petrol üretimi yapılabileceği ancak silahlı grupların sabotajları, çatışmalar ve insan kaçırma gibi olaylar nedeniyle en az 500 bin varillik kapasitenin kullanılamadığı belirtiliyor.



Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
TT

Yunanistan beklentilerin çok üstünde bir bütçe fazlası sağladı

Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)
Turizm, Yunanistan için kritik önemde bir gelir kalemi (AFP)

Yunanistan Ekonomi ve Maliye Bakanlığı'nın yeni açıkladığı ilk verilere göre yılın ilk 6 ayında 4,67 milyar euroluk faiz dışı bütçe fazlası sağlandı. 

2025'in ilk yarısı için 2,24 milyar dolarlık bütçe fazlası hedeflenmişti ama son rakam, hedefin iki katının aşıldığını gösterdi.

2025'in ilk yarısındaki bütçe fazlasının 2,24 milyar dolar seviyesini bulmasının amaçlandığı ülkede, hedefin iki katının üstüne çıkıldı. 

Ülkenin önde gelen ekonomi gazetelerinden Naftemporiki, büyüme eğiliminin devam etmesinin ve sene sonunda faiz dışı bütçe fazlasında 10 milyar dolar sınırının aşılmasının beklendiğini bildiriyor.

Eğer bu hedef de tutturulursa Doğu Avrupa ülkesi gayri safi yurtiçi hasılasının (GSYH) yüzde 4'ü kadar faiz dışı bütçe fazlası sağlayacak. 

Resmi rakamlara göre, faiz dışı bütçe fazlası geçen yıl 11,4 milyar euroyu bularak GSYH'nin yüzde 4,8'ine ulaşmıştı. 

Orta sınıfın vergi yükünün hafifletilmesi, dezavantajlı gruplara ekonomik yardım sağlanması ve barınma krizini çözecek önlemlerin alınması için hazırlık yapan Yunanistan yönetimi, bu başarıyla birlikte rahatladı.

Ev sahibi olmayanlara bir aylık kira yardımı gibi planlar gündemde.

Ağustosta bu hazırlıkların tamamlanması ve Başbakan Kiryakos Miçotakis'in eylülde düzenlenecek Selanik Uluslararası Fuarı'nda halka seslenerek müjdeleri sıralaması bekleniyor. 

Uzmanlar, 2009-2018'de ekonomik krizle boğuşan Yunanistan'ın vergi kaçakçılığını engelleyip elektronik ödeme sistemlerinin kullanımını artırarak bu başarıyı sağladığını bildiriyor. 

Tüm bunlara rağmen Yunanistan yurttaşları, Avrupa Birliği (AB) içindeki en ağır vergi yüküne sahip olup en düşük maaşları alan halklardan biri.

Orta sınıfın gelirinden kesilen vergi oranları yüzde 36'yla 44 arasında değişirken şirketlerden yalnızca yüzde 22 isteniyor. 

Independent Türkçe, Naftemporiki, The National Herald, Reuters