Yemen’deki son ateşkes sırasında Hudeyde’ye yapılan yakıt sevkiyatı geçen yılkini aştı

Yemenli yetkililer insani yardımın iki katına çıkarılması gerektiğini bildirdi.

Hudeyde Limanı. (EPA)
Hudeyde Limanı. (EPA)
TT

Yemen’deki son ateşkes sırasında Hudeyde’ye yapılan yakıt sevkiyatı geçen yılkini aştı

Hudeyde Limanı. (EPA)
Hudeyde Limanı. (EPA)

Dünya Gıda Programı’nın Yemen Ofisi’nde hazırlanan son istatistik, Birleşmiş Milletler (BM) gözetimi altındaki ateşkesin ilk üç ayında Husi milislerinin kontrolündeki Hudeyde Limanı’na ulaşan yakıt miktarının, geçen yılkinin toplamını aştığını ortaya koydu.
Bu istatistik, Yemen hükümetinin, geçen yılki ithalat maliyetleriyle karşılaştırıldığında bu yılın ilk yarısındaki yakıt ithalatı maliyetlerinin iki milyar dolara yükseldiğini belirttiği bir zamanda geldi.
Yemen hükümeti, Ukrayna’daki savaş sonucu dünyayı etkileyen ve bu yıl buğday ithalatının maliyetini üç milyar dolara yükselten gıda krizi nedeniyle, 2022’nin geri kalanında milyonlarca insana yönelik gıda yardımını iki katına çıkarmaya ihtiyaç olduğunu vurguladı.
Yemen’deki Dünya Gıda Programı ofisi tarafından yayınlanan haftalık rapora göre ateşkesin 2 Nisan’da yürürlüğe girmesinden haziran ayı sonuna kadar geçen sürede toplam 659 ton yakıt taşıyan 28 yakıt gemisi Hudeyde Limanı’na ulaştı. 2021 yılının tamamında sadece 535 bin ton miktarı aşılmış oldu. Üst düzey bir hükümet yetkilisi Şarku’l Avsat’a, bu yılın ilk yarısında petrol türevleri ithal etme maliyetinin 2 milyar dolar olduğunu, bu maliyetin ise geçen yıl tüm yıl için 2,2 milyar dolar olarak gerçekleştiğini aktardı.
Yetkili, bunun nedenlerini dünya petrol fiyatlarının varil başına 45 dolardan 100 doların üzerine çıkmasına bağladı. Varil başına düşen fiyatlarının artmasının, yerel döviz kurunun istikrarını korumak için var gücüyle çalışan Merkez Bankası’nın omuzlarında başka bir yük daha oluşturduğunu kaydetti.
Yemen’in buğday alımı için yeni pazarlara erişimini olduğu belirten Yemenli yetkili, bu yılın geri kalan aylarında ülkenin farklı bölgelerindeki yaklaşık 19 milyon kişinin buğday ihtiyaçlarının yaklaşık yüzde 80’inin sağlanmasında BM’nin yardımına ihtiyaç duyacağını belirtti. Buğdayları ithal etmenin maliyeti 2019’da 700 milyon dolarken, 2020 ve 2021’de ise bir milyar 858 milyon dolara yükseldiğini ifade eden yetkili ülkede temel gıda maddelerinin ithalat faturasının ise 3 milyar 23 milyon dolara ulaştığına dikkat çekti.
Yetkili hükümetin tahıl ithalatı için alternatif kaynaklar ve pazarlar sağlanması, gıda ürünleri fiyatları üzerindeki kontrol önlemlerinin iyileştirilmesi, sosyal koruma ağının güçlendirilmesi, bölgesel ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla iş birliği ve koordinasyon içinde insani yardım sağlanması için daha fazla adım attığını bildirdi.
Dünya Gıda Programı, 19 milyon kişinin, yani Yemen nüfusunun yüzde 60’ının bu yılın ikinci yarısında gıda güvensizliği yaşamalarının beklendiğini duyurdu. Program, bu kişilerden 161 bininin kıtlık benzeri koşullarda yaşadığı tahmininde bulunuyor. Söz konusu durum, gıda ürünlerine sınırlı erişim, devam eden çatışmalar, düşük gelirin etkileri, yerel para biriminin değer kaybetmesi, ailelerin büyüklüğü, yüksek işsizlik oranları ve birçok devlet memurunun maaşlarının düzensiz olması veya hiç ödenmemesi gibi çeşitli faktörler nedeniyle daha da kötüleşiyor.
Program, Yemen’in tüm bölgelerinde sayıları 333’e varan müdürlüklerin tamamında faaliyet gösterdiğini belirtti. Program ile hayat kurtaran acil gıda yardımlar sunarak gıda tüketimini artırma, gıda yardım müdahalelerinin kapsamını genişletme, okullarda beslenmeyi sağlama, dayanıklılık ve geçim kaynaklarını destekleme ve daha geniş topluluklara destek hizmetleri sağlamak amaçlanıyor. Zira ülkede 6 ay ila 5 yaşları arasındaki 2,2 milyon çocuk akut yetersiz beslenme nedeniyle sıkıntı yaşıyor.
Program verilerine göre geçtiğimiz ay 6,6 milyon kişiye genel gıda yardımı yapıldı. Bu bağlamda yaklaşık 5,7 milyon kişiye gıda, 876 bin kişiye çek ve 6 bin 700 kişiye de nakit para yardımı yapıldı.
Program milli kaynak eksikliğine rağmen 13,3 milyon kişiye genel gıda yardımı göndermeye devam etti. Ancak kaynak yetersizliği nedeniyle, haziran ayında, tüm yararlanıcı gruplara yönelik gıda yardımlarını daha da azaltmak zorunda kaldı. Bunun sonucunda, beş milyon kişi günlük kalori ihtiyacının yarısından azını alabildi. Önümüzdeki dönemde ise 8 milyon kişi günlük kalori ihtiyaçlarının üçte birinden daha azına ulaşabilecek.
Haftalık raporda, Program’ın halen kritik bir finansman durumuyla karşı karşıya olduğu ve net finansman gereksinimlerinin Temmuz-Aralık döneminde 1,55 milyar dolara yükselmesiyle, önümüzdeki 6 ay için Yemen’deki çalışmalarını sadece yüzde 16 oranında finanse edebileceği belirtildi.
Program, Ukrayna’daki kriz daha da kötüye gitmesi ile dünya gıda fiyatlarında yaşanan sürekli artış nedeniyle şu an toplam işletme maliyetlerinde geçen yıla kıyasla ayda yaklaşık 25-30 milyon ABD doları bir artışla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Buna, gıda tedarik maliyetlerindeki 15 milyon dolarlık artışı da dahildi.
Programa göre gıda ürünlerinin arzında bir kesinti yaşanması göz önüne alındığında, ülke içinde sahip olunan yiyecek stoku sıkıntısında yetersiz beslenme tedavisi programına öncelik verilmek zorunda kalındı. Koruma programı, en savunmasız kesimlere yardım sağlamaya yönelik yetersiz beslenmeye karşı yürütülen yardımları geçen ay itibarıyla askıya almıştı.



Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
TT

Devlete ve Hizbullah'a karşı artan kızgınlık

Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)
Lübnan'ın güneyindeki Mecdal kasabasına perşembe günü İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından kasabadan dumanlar yükseldi (AFP)

Güney Lübnan'ın cephe hattındaki köylerinde düzenlenen protesto ve gösteriler, etkilenenlere tazminat ödenmesindeki gecikme nedeniyle devlete ve Hizbullah'a karşı halkın duyduğu öfkeyi yansıtıyor. Bu durum, birçok kişinin köylerini terk ederek köylerinin dışında yeni bir hayat kurmasına neden oldu.

Bu hamleler, evlerini ve mülklerini kaybettikten sonra hala yerinden edilme deneyimini yaşayan ve İsrail'in neredeyse her gün oraları hedef aldığını ve zamanla hasarın daha da artacağını bilerek henüz yeniden inşa tazminatı alamayan sınır kasabalarındaki sakinlerin trajik yaşamının başlamasından iki yıldan fazla bir süre sonra geliyor.

Bu bağlamda siyasi analist Ali el-Emin, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, bu tür hareketlerin ortaya çıkmasının "normal olduğunu, çünkü köylerin neredeyse terk edildiğini" söylüyor. Emin, "Bu protestoların, halka sırt çevirenlere karşı yapıldığını ve protestocuların, onun (Hizbullah'ın) tutumlarının, meselenin ele alınmasına yönelik her türlü olasılığın ufkunu kapatmaya katkıda bulunduğuna inandıklarını" vurguluyor.


Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz
TT

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Şara: İsrail'e şiddeti ihraç etmeyeceğiz

Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş-Şara, dün İsrail'in güney Suriye'de silahsızlandırılmış bölge kurulması talebini, ülkesini "tehlikeli bir duruma" sokacağı gerekçesiyle reddetti ve "(Biz) İsrail de dahil olmak üzere şiddet ihraç eden bir ülke olmakla ilgilenmiyoruz" dedi.

Eş-Şara, Doha Forumu'na katılımı sırasında verdiği röportajda, bu yılın başlarında Dürzi ve Alevilerin yaşadığı bölgelerde yaşanan kanlı çatışmalara atıfta bulunarak, "Sahilde ve Süveyda'da işlenen suçların faillerini yargılayacağız" sözü verdi.

Eski Cumhurbaşkanı Beşşar Esed'in devrilme yıldönümü arifesinde, El-Arabiya/El-Hadath kanalı, devrik cumhurbaşkanını, 2024 yılında gizemli bir şekilde öldürülen danışmanı Luna eş-Şibl ile bir arada olduğu video kayıtları yayınladı. Danışmanıyla birlikte yapılan "Esed kayıtları", güçlerinde savaşan Suriye askerleriyle alay etme, devrik cumhurbaşkanının Şam Guta'sına yönelttiği hakaretler (Guta'ya lanetler yağdırma) ve "Kaplan" lakaplı askeri komutan Süheyl el-Hasan ile Lübnan "Hizbullahı"nı eleştirme gibi ifadeler içeriyor.

Suriyeliler, sızdırılan ses kayıtlarının Esed'in, bir yıl önce muhalif grupların Şam'a girmesi ve rejiminin devrilmesiyle askeri olarak ilk kez düşüş yaşamasının ardından, destekçileri ve Suriye'de ve komşu ülkelerde onunla birlikte savaşanların gözünde ikinci kez düşüş yaşadığına işaret ettiğini düşünüyor.


Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
TT

Arapların kaygısı Gazzelilerin Refah üzerinden göç etmesinin önlenmesine odaklandı

Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)
Gazze Şehri'ndeki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kampın genel görünümü (AFP)

İsrail, ateşkes anlaşmasının ikinci aşaması beklentisiyle ve belirsiz bir durum ortasında, Gazze Şeridi'nde kontrolü altındaki bölgelerin geri kalanını tahrip etmeye devam ederken, Arap ve İslam ülkeleri Gazzelilerin Refah üzerinden yerinden edilme tehlikesine karşı önleyici tedbirler almakla meşgul.

Mısır Dışişleri Bakanı Bedr Abdulati, dün Doha Forumu'nda yaptığı açıklamada, "Refah Sınır Kapısı, Filistinlilerin yerinden edilmesi için bir geçit olmayacak, sadece Gazze'ye insani ve tıbbi yardım ulaştırmak için kullanılacak" ifadelerini kullandı.

Filistin Toprakları Hükümet Faaliyetleri Koordinatörlüğü Ofisi, çarşamba günü yaptığı açıklamada, Refah sınır kapısının "önümüzdeki günlerde Kahire ile koordinasyon halinde yalnızca Gazze Şeridi sakinlerinin Mısır'a çıkışı için açılacağını" duyurdu.

Ayrıca Suudi Arabistan, Mısır, Ürdün, BAE, Endonezya, Pakistan, Türkiye ve Katar dışişleri bakanları cuma akşamı yaptıkları açıklamada, "Filistin halkını topraklarından çıkarmaya yönelik her türlü girişimi tamamen reddettiklerini" vurguladılar.