Rusya, BM ve ICRC’yi Ukraynalı esirlerin ölümüne neden olan saldırıyı soruşturmaya çağırdı

Ukrayna askerleri, Kiev’de Ruslarla çatışmalara tanık olan bir bölgede (AFP)
Ukrayna askerleri, Kiev’de Ruslarla çatışmalara tanık olan bir bölgede (AFP)
TT

Rusya, BM ve ICRC’yi Ukraynalı esirlerin ölümüne neden olan saldırıyı soruşturmaya çağırdı

Ukrayna askerleri, Kiev’de Ruslarla çatışmalara tanık olan bir bölgede (AFP)
Ukrayna askerleri, Kiev’de Ruslarla çatışmalara tanık olan bir bölgede (AFP)

Rusya Savunma Bakanlığı, Birleşmiş Milletler (BM) ve Uluslararası Kızılhaç Komitesi’ni (ICRC) Donetsk’te Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgede bulunan bir gözaltı merkezine düzenlenen saldırıyı soruşturmaya çağırdı.
Bakanlık Perşembe günü yaptığı açıklamada, Ukrayna’nın Donetsk’te Moskova yanlısı ayrılıkçıların kontrol ettiği bölgede bulunan bir gözaltı merkezini ABD yapımı HIMARS füzeleri ile hedef aldığını öne sürmüştü.
Söz konusu açıklamada, gözaltı merkezinde bulunan 50 Ukraynalı savaş esirinin öldüğü, 8’i gözaltı merkezi personeli olmak üzere 75 kişinin de yaralandığını belirtilmişti.
Bakanlık bugün ise, “Rusya, BM ve ICRC uzmanlarını, Olenivka’daki gözaltı merkezine düzenlenerek çok sayıda Ukraynalı savaş esirinin ölümüne neden olan saldırıya ilişkin tarafsız bir soruşturmaya katılmaya resmen davet etti” şeklinde bir açıklama yaptı.
Ukrayna ordusu, Rus topçularının tutuklulara kötü muameleyi gizlemek için hapishaneyi hedef aldığını söyleyerek sorumluluğu reddetti.
Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba Rusya’nın bir savaş suçu işlediğini söyledi ve uluslararası toplumu bunu kınamaya çağırdı.
BM, her iki tarafın da rızasını alırsa olayı araştırmak için Olinevka’ya bir grup uzman göndermeye hazır olduğunu bildirdi.
ICRC ise, bölgeye girmeye çalıştığını ve yaralıların tahliyesine yardım etmeyi teklif ettiğini belirtti.
Zelenskiy’den tahliye talimatı
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Donetsk bölgesinde insanların zorunlu tahliyesi için talimat verdiğini söyledi.
Donetsk ve Luhansk bölgelerinin de içinde bulunduğu Donbas bölgesinde yüz binlerce kişinin halen şiddetli çatışmaların yaşandığı bölgelerde bulunduğunu vurgulayan Zelenskiy şu ifadeleri kullandı;
“Yüzbinlerce insan, on binlerce çocuk var. Birçoğu gitmeyi reddediyor. Tahliye edilmeleri gerekiyor. Donetsk bölgesinden ne kadar çok insan ayrılırsa, Rus ordusunun onları öldürme fırsatı o kadar az olur. Fırsatınız varsa, lütfen savaş bölgelerinde kalanlarla konuşun. Lütfen onları, özellikle çocuklu ailelerse, ayrılmaları gerektiğine ikna edin.”



Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
TT

Dalay Lama: 130 yaşımı görmek istiyorum

14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)
14. Dalay Lama, Tibet'in bağımsızlığı için şiddet karşıtı mücadelesiyle 10 Aralık 1989'da Nobel Barış Ödülü’nü almıştı (AFP)

Tibet Budizmi'nin ruhani lideri 14. Dalay Lama Tenzin Gyatso cumartesi günü sürgündeki binlerce Tibetli'yle buluştu. 

Dünyanın dört bir köşesinden gelen takipçileri, 14. Dalay Lama'nın onlarca senedir yaşadığı Dharamshala yakınlarındaki büyük tapınakta bir tören düzenledi.  

6 Temmuz'da 90 yaşına girecek 14. Dalay Lama'nın çok uzun bir yaşam sürmesi için duacı oldular. 

Tenzin Gyatso törende yaptığı ve eş zamanlı olarak farklı dillere çevrilen konuşmasında Budistlerin ruhani koruyucularından birine işaret ederek şu ifadeleri kullandı:

Şu ana kadar elimden gelenin en iyisini yaptım. Avalokiteśvara'nın da desteğiyle 30-40 yıl daha yaşayıp duyarlı varlıklara ve Budizm öğretilerine hizmetimi sürdürmeyi umut ediyorum.

14. Dalay Lama, aralıkta Reuters'a yaptığı açıklamada 110 yaşına kadar yaşayacağını öngörmüştü. 

Tenzin Gyatso, ölümünden sonra Tibet'teki Budizm geleneğinin süreceğini belirterek, bu unvanı taşıyan son kişi olmayacağını önceki günlerde söylemişti.

Ruhani lider, 1587'de oluşturulan Dalay Lama unvanının yeni bir reenkarnasyonla süreceğini ifade etmişti.

Halefinin belirlenmesinde tek yetkinin kendi kurduğu Gaden Phodrang Vakfı'na ait olacağını söyleyen Tenzin Gyatso, 15. Dalay Lama'nın Çin sınırları dışında "özgür dünyada" doğacağını da yinelemişti. 

Gyatso'nun "Çin dahil herhangi bir ülke tarafından siyasi amaçlarla seçilen bir adayın tanınmaması gerektiğini" vurgulamasına Pekin'den tepki gelmişti. 

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Mao Ning, yeni Dalay Lama'nın Pekin yönetimi tarafından onaylanması gerekeceğini savunmuştu.

Tibet Budizmi'ne göre Dalay Lama, reenkarne olacağı bedeni kendisi seçebiliyor. 

Tenzin Gyatso, 1940'ta Dalay Lama’nın 14. reenkarnasyonu olarak Tibet Budizmi'nin ruhani liderliğini yapmaya başlamıştı.

Gyatso, Çin birliklerinin Tibet'in başkenti Lhasa'da 1959'da patlak veren bağımsızlık yanlısı ayaklanmayı bastırmasının ardından bölgeyi terk etmiş ve Hindistan'ın kuzeyindeki Dharamshala kentine yerleşmişti. Burada sürgündeki Tibet meclisi ve hükümetini kurmuştu.

Himalaya Dağları'nın kuzeyinde yer alan 2,5 milyon kilometre genişliğindeki Tibet Platosu, deniz seviyesinden ortalama 4 bin 380 metre yüksekliğiyle "dünyanın çatısı" diye biliniyor.

Tarih boyunca yarı göçebe Tibet halkının yurdu olan bölge, 1951'de imzalanan 17 Nokta Anlaşması'yla Çin'in egemenliğine girmişti. Pekin yönetimi, bunu "Tibet'in barışçıl özgürleşmesi" diye adlandırmıştı.

Independent Türkçe, AFP, Reuters