Mısır iklim değişikliğine karşı dünyayı önlem almaya çağırdı

Kahire, enerji ve gıda krizlerinin iklim değişikliği konusunun önceliğine karşı etkilerine ilişkin uyarıda bulundu

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri (Arşiv)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri (Arşiv)
TT

Mısır iklim değişikliğine karşı dünyayı önlem almaya çağırdı

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri (Arşiv)
Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şukri (Arşiv)

Mısır Dışişleri Bakanı ve 27’nci Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Taraflar Konferansı’na (COP27) başkan olarak atanan Samih Şukri, enerji ve gıda krizlerinin zorluklarının iklim değişikliğinin öncelikli sorunların ele alınması üzerindeki etkilerine yönelik uyarıda bulundu. Şarku’l Avsat’ın Bloomberg Ajansı’ndan aktardığı habere göre, Şukri açıklamalarında ülkesinin Kasım ayında Güney Sina’daki Şarm eş-Şeyh’te ev sahipliği yapacağı COP27 konferansında, iklim sorunlarının önceliğine yönelik dikkatin dağılmasını veya kararlılık düzeyini etkilemesini önlemek için çalışacağını söyledi.
Şukri, son 6 yılda COP27 konferansına ev sahipliği yapan ilk Afrika ülkesi olarak ülkesinin, değişen iklim şartlarına uyum sağlamak ve yeşil enerjiye geçişi finanse etmek için gelişmekte olan ülkelerin nasıl finansman sağlayabileceğine odaklanmak istediğini açıkladı.
Şukri’nin belirttiğine göre Mısır, iklim değişikliğinin hızını yavaşlatmak için, önceki konferanslar sırasında verilen taahhütlerden geri adım atılmamasını sağlamayı hedefliyor. Bakan konferansın dünya enerji ve gıda sorunlarıyla karşı karşıya olduğu için zor bir jeopolitik durumda gerçekleştirileceğini vurguladı.
Mısırlı Bakan, iklim değişikliği sorunlarıyla mücadeleye ve en üst düzeyde üzerinde anlaşmaya varılan kararlara siyasi bağlılığı ayrıca önceki zirvelerde vurgulanan ‘artan kararlılık’ ve verilen taahhütlerden geri çekilmeyeceğinden emin olunmasının amaçlandığını belirtti.
Şukri “Yenilenebilir enerjinin maliyetinin düşmesi, daha temiz enerji biçimlerine önemli yatırımlara yol açması gerekiyor ancak mevcut jeopolitik durum, yenilenebilir enerjiye geçişin, geçen yıl Glasgow’da düzenlenen COP26’da küresel toplumun beklediğinden daha uzun süreceğini gösteriyor” dedi.
Şukri, “Afrika’nın endişelerini dikkatle dinlemek ve iklim değişikliğine uyum ve dayanıklılık gibi Afrika kıtasının önceliklerinden emin olmak bizim görevimiz” ifadelerini kullanırken, iklim değişikliği ile mücadeleye yönelik finansman müzakerelerinin ‘iklim değişikliğinin etkilerinden en çok zarar gören Afrika kıtasındaki toplulukların ihtiyaçlarının’ dikkate alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.
Şukri “Taraflar Konferansı Başkanlığının görevi, yaklaşımları uyumlu hale getirmek, aralarında köprü kurmak ve görüş ayrılıklarının üstesinden gelmektir. Finansmanda bir atılım gerçekleştirilmesi, birçok gelişmekte olan ülke ve Afrika ülkesi için büyük önem taşıyor” ifadelerini kullandı.
Mısır, Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da 2020’de 750 milyon dolar değerinde yeşil tahvil ihraç eden ilk ülke olmuştu.
Mısır ayrıca, iklim değişikliğinin hızını yavaşlatmaya katkıda bulunacak iklim hedeflerini yeniledi. Bu hedeflere, yenilenebilir enerji kaynaklarının enerji karışımındaki payını 2035 yılına kadar yüzde 42’ye, yani iki katına çıkarılmasını da içeriyor.
Konferansın oturum aralarında Şarm eş-Şeyh’te protesto gösterilerine izin verilip verilmeyeceği sorulduğunda, Bakan “İklim kriziyle mücadeleye yönelik uluslararası çabaların başarılı olmasında hükümetlerin merkezi bir rol oynadığının farkındayız. Önümüzdeki zorluk, tüm paydaşların ortak şekilde çaba göstermesini gerektiriyor. Tüm paydaşların COP27’de bir rolü olması gerek resmi gerekse gayri resmi yollarla görüşlerini ifade etmek için uygun alana sahip olmaları gerekiyor” ifadelerini kullandı.



Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
TT

Meclis Başkanı'nın ‘Irak'ın kimliği’ konusundaki açıklamaları siyasi krize yol açtı

 Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)
Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani (Irak Temsilciler Meclisi internet sitesi)

Irak Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani'nin açıklamaları, yardımcısı Muhsin el-Mendelavi ile yaşadığı tartışmanın ardından siyasi krize yol açarak dün yapılması planlanan oturumun ertelenmesine neden oldu.

El-Meşhedani, ‘Irak'ın kimliği’ olarak tanımladığı şeyin anayasa metninde belirtildiği gibi ‘Arap Birliği'nin kurucu üyesi’ olmakla ilişkilendirilmesini kınamış ve açıklamasında ‘bu kimliğin binlerce yıl öncesine dayandığını’ belirtmişti.

Söz konusu kimliğin bu bağlantıyla nitelendirilmesine ilişkin bir soruya cevaben el-Meşhedani, bu bağlantıyı tamamen uygunsuz bularak ‘saçma’ kelimesini kullandı ve siyasi bir krize yol açtı.

Oturumun ertelenmesine, yapılmaması konusunda ısrar etmesine ve açıklamalarını geri çekmemesine rağmen el-Meşhedani bugün X platformunda “Gerçek bir sınav anında Sünni bloklar başkan etrafında kenetleniyor” diye yazdı ve meclis başkanına destek vermek için parlamento merkezinde toplanan Sünni milletvekillerine atıfta bulundu.

Irak'ın siyasi geleneğine göre meclis başkanlığı Sünni güçlerin elindeyken, Kürtler cumhurbaşkanlığı, Şiiler ise başbakanlık koltuğuna oturuyor.

Başbakan Muhammed Şiya es-Sudani'nin liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu, yardımcısıyla patlak veren krizi kontrol altına almak amacıyla Sünni kampı dışından el-Meşhedani'ye desteğini açıklayan ilk siyasi bloklardan biri oldu.

İnşa ve Kalkınma Bloğu Sözcüsü Firas el-Meslemavi yaptığı basın açıklamasında, “Cabbar el-Kenani, Muhammed es-Sayhud, Kazım et-Tuki ve Murtaza es-Saadi'nin de aralarında bulunduğu 5 milletvekilinden oluşan blok liderliği, oturumu etkileyen sözlü tartışmalarla ilgili olarak parlamento içinde yaşananların koşullarını belirlemek üzere Temsilciler Meclisi Başkanlığı ile kapalı bir toplantı gerçekleştirdi” dedi.

El-Meslemavi, “Yaşananlar, meclis başkanlığının toplu olarak sorumlu olduğu bir emsal teşkil ediyor. Çünkü en yüksek yasama otoritesi olan yasama kurumunun başkanlığını ve üyelerini düzenleyen usul kuralları ve Temsilciler Meclisi yasası vardır. Bu nedenle bir blok olarak çözümlerle birlikteyiz ve oturumları düzenlemek ve önemli yasaları geçirmek için uygun yolları destekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sudani liderliğindeki İnşa ve Kalkınma Bloğu’nun el-Meşhedani ve yardımcılarıyla görüşmesi, parlamentodaki Sünni blokların el-Meşhedani'yi destekleyici bir tutum sergilemek üzere bir araya gelmesinin ardından gerçekleşti.

 Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani ile Temsilciler Meclisi Başkanı Mahmud el-Meşhedani arasında Bağdat'ta gerçekleşen bir görüşmeden (hükümet medyası)

Yanlış anlama

Sünni bir siyasetçiye göre, ‘el-Meşhedani'nin açıklamaları herhangi bir belirsizlik içermiyor, ancak Şii güçlerin yardımcısını bu yöne iten kasıtlı bir iradesi olduğu anlaşılıyor’.

Adının açıklanmaması kaydıyla Şarku'l Avsat'a konuşan Sünni siyasetçi, “El-Meşhedani ile pek çok konuda aynı fikirde olmasam da, Irak'ın kimliği ve anayasal olarak Arap Birliği üyeliğiyle ilişkilendirilmesi konusunda söyledikleri doğru. Hatalı olan Irak anayasasını hazırlayan taraftır” dedi.

Söz konusu tartışma, Temsilciler Meclisi Başkan Yardımcısı Muhsin el-Mendelavi’nin el-Meşhedani'yi telefonla arayarak “Irak'a hakaret ettin” demesiyle başladı.

Telefon görüşmesiyle yetinmeyen el-Mendelavi tartışmayı sürdürmek üzere el-Meşhedani'nin ofisine gitti ve ‘Irak'ın kimliği’ hakkındaki açıklamalarına itiraz etti. El-Meşhedani ise “Irak, Arap Birliği kurumundan daha büyüktür, 7 bin yıllıktır ve kimliğini onlarca yıllık bir kurumdan alması makul değildir” şeklinde yanıt verdi.

El-Meşhedani'nin Arap Birliği'ne ilişkin açıklamaları, meclis başkanlığı ile ilişkilerde bardağı taşıran son damla gibi görünse de el-Meşhedani televizyonda yaptığı açıklamalarda, Irak'ta önümüzdeki ay gösteriler düzenleneceğini ve bir güvenlik sorunu yaşanması halinde ‘acil durum hükümetine’ gidilebileceğini söylemek gibi başka önemli konuları da gündeme getirdi. ABD'nin Halk Seferberlik Güçleri (Haşdi Şabi) ile ilgili olarak tüm siyasi liderlere mesaj gönderdiğini de doğrulayan el-Meşhedani, ABD'nin yaklaşımının Halk Seferberlik Güçleri’ni yapılandırmak değil, güvenlik güçlerine entegre etmek olduğunu belirtti.

‘Boşluğu doldurmak’

Araştırmacı Yahya el-Kubeysi Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada şöyle dedi: “Devlet içindeki Sünni temsiliyeti sadece bir boşluğu dolduruyor, çünkü bu boşluğu Şii siyasi aktörler yönlendiriyor.”

El-Kubeysi'ye göre bu durum, Federal Yüksek Mahkeme'nin Irak Temsilciler Meclisi eski Başkanı Muhammed el-Halbusi'yi görevinden alma ve parlamentodan ihraç etme kararına kadar uzanıyor.

El-Kubeysi, “Bu karar anayasal ya da yasal bir argümana dayanmıyordu; daha ziyade siyasi bir karardı. Federal Yüksek Mahkeme de bu kararı almak için bir araçtı” ifadelerini kullandı.

Araştırmacı Seyf es-Saadi'ye göre ‘Temsilciler Meclisi'nin krizi 61. madde ve fıkralarında öngörülen yasama sürecinden sapması ve siyasi bloklar ile liderlerinin meclisin genel gidişatını kontrol etmesidir. Tüm sorumluluk meclis başkanlığına atfedilemez; aksine Temsilciler Meclisi Başkanı’nın sorumluluğu milletvekillerinin sorumluluğunu tamamlayıcı niteliktedir. Milletvekillerinin çoğu kendi bloklarının direktiflerini takip etmekte ve başkanlarının kararlarına uymamakta, bu da parlamento içinde tıkanıklığa yol açmaktadır.’

Es-Saadi Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, ‘beşinci parlamento döneminin sona erdiğini ve halen yürütme makamının performansını denetleyecek anayasal bir dayanaktan yoksun olduğunu’ ifade etti.