Dünyada yaşamak için en iyi şehirler hangileri?

Viyana neredeyse her kategoride mükemmele yakın bir puan aldı (Reuters)
Viyana neredeyse her kategoride mükemmele yakın bir puan aldı (Reuters)
TT

Dünyada yaşamak için en iyi şehirler hangileri?

Viyana neredeyse her kategoride mükemmele yakın bir puan aldı (Reuters)
Viyana neredeyse her kategoride mükemmele yakın bir puan aldı (Reuters)

The Economist’in araştırma ve analiz bölümü Economist Intelligence Unit (EIU) tarafından hazırlanan 2022 Dünya Yaşanabilirlik Endeksi’ne göre, Viyana dünyanın en yaşanabilir şehri olarak ilk sırada yer aldı.
Şarku'l Avsat'ın The Independent’ten aktardığı habere göre, Avusturya’nın başkenti Viyana, yeni tip koronavirüs salgınının neden olduğu kapanmalar nedeniyle 2021’de on ikinci sıraya düşmeden önce yer aldığı ilk sıraya bir kez daha yerleşti.
Viyana, gelişen sanat ve kültür ortamı, mükemmel sağlık hizmetleri ve yüksek kaliteli eğitimi sayesinde hemen hemen her kategoride mükemmele yakın bir puan aldı.
Danimarka’nın başkenti Kopenhag ise, sağlık, kültür ve çevre kategorilerinde Viyana’nın biraz gerisinde kalarak ikinci oldu.
İsviçre’den Zürih ve Kanada’dan Calgary şehirleri üçüncü sırayı paylaştı.
Kanada’nın batı kıyısında bulunan Vancouver şehri ise dördüncü sırada yer aldı.
Kanada’dan üç şehir ilk ona girdi ve Toronto sekizinci sırada yer aldı.
Listeyi oluşturmak için 172 şehir istikrar, sağlık, kültür ve eğlence, eğitim ve altyapı gibi beş kategoride puanlandı.
Raporda, “Son iki yıldır, EIU’nun küresel yaşanabilirlik sıralamaları büyük ölçüde salgın tarafından yönlendirildi. Karantinalar ve sosyal mesafe önlemleri dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde kültür, eğitim ve sağlık hizmetleri puanlarını etkiliyor. Ancak, en son anketimizde, birçok ülkede kısıtlamalar kaldırıldığı için endeks normale döndü” denildi.
2022 raporları salgın öncesi trendlere geri dönüldüğünü gösterirken, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali gibi diğer küresel faktörler bazı şehirlerin sıralamada düşmesine neden oldu.
Listenin en sonunda Suriye’nin başkenti Şam yer alırken, Nijerya’nın Lagos şehri sondan ikinci sırada kendine yer buldu, Libya’nın Trablus ise biraz daha üst sıralara yerleşti.
İlk 10’da yer alan Avrupa veya Kanada şehirleri dışındakiler, Japonya’nın Osaka ve Avustralya’nın Melbourne şehri oldu.
2022 Dünya Yaşanabilirlik Endeksi’ne göre dünyanın en yaşanılabilir şehirleri şunlar;
- Viyana (Avusturya)
- Kopenhag (Danimarka)
- Zürih (İsviçre) ve Calgary (Kanada)
- Vancouver (Kanada)
- Cenevre (İsviçre)
- Frankfurt (Almanya)
- Toronto (Kanada)
- Amsterdam (Hollanda)
- Osaka (Japonya) ve Melbourne (Avustralya)



Yeni tatil trendi belli oldu

Yeni tatil trendi, turizm sektöründeki büyük firmaların da ilgisini çekiyor (Unsplash)
Yeni tatil trendi, turizm sektöründeki büyük firmaların da ilgisini çekiyor (Unsplash)
TT

Yeni tatil trendi belli oldu

Yeni tatil trendi, turizm sektöründeki büyük firmaların da ilgisini çekiyor (Unsplash)
Yeni tatil trendi, turizm sektöründeki büyük firmaların da ilgisini çekiyor (Unsplash)

ABD'nin tanınmış gazetelerinden Wall Street Journal (WSJ), tatilciler arasında popülerleşen "hiçbir şey yapmama" trendini inceledi.

Yoğun iş temposunun ardından tatile çıkanlar, uzun soluklu gezi programları yerine artık sadece dinlenmek ve kendilerine vakit ayırmak istiyor. 

Haberde yeni trenddeki tatil planlarının "sörf yapmayı veya kanoya binmeyi içeren plaj gezileri ya da saatlerce araştırma ve karar verme stresine yol açan yemek turlarından oluşmadığı" ifade edildi. 

Turizm sektöründe piyasa analizleri yapan Longwoods International firmasının bu ay yayımladığı araştırmada, "dinlenme ve rahatlama" ihtiyacının, "eğlenceli vakit geçirme" veya "yakın aileyle birlikte olma" gibi motivasyonlardan daha ağır basmaya başladığı belirlendi. 

"Hiçbir şey yapmama" trendi diye nitelenen bu tatil şeklinde, iş hayatının yorucu temposundan bıkanlar artık "her şey dahil" paketlerle daha sakin zaman geçirmeyi tercih ediyor. 

Longwoods International'ın yöneticisi Amir Eylon, "Tatilciler artık 'Tamam, arkadaşlarımla yeteri kadar vakit geçirdim, kendime biraz zaman ayırmam lazım' diyor" ifadelerini kullandı.

Önceden sadece açık büfe yemek fırsatı sunan ucuz tatil seçenekleri olarak görülen "her şey dahil" paketler, bu trendle birlikte lüks firmaların da radarına girdi. 

Amerikalı otel devi Marriot, geçen hafta duyurduğu projesinde Dominik Cumhuriyeti'nde Ritz-Carlton ortaklığıyla yeni bir "her şey dahil tatil merkezi" kurulacağını bildirmişti.

Lüks tur şirketi Lugos Travel'ın kurucusu Shane Mahoney ise trende dair şunları söyledi:

Acentemizde, helikopter turları ve uçurum dalışları yerine plajda vakit geçirmek ve çikolata tatmak gibi etkinlikler içeren seyahat rezervasyonlarının 2023'ten beri ne kadar arttığını görünce şoke oldum.

Sık sık farklı ülkeleri ziyaret ettiğini söyleyen Lorraine Sanders ise Güney Afrika ormanlarına gittiğini, Machu Picchu'yu gördüğünü ve Tayland'ı gezdiğini belirtti. Ancak Sanders, partneriyle son iki yıldır sadece "her şey dahil" paketlerle tatile çıktıklarını söyledi. 

Son yıllarda Los Angeles'tan Peru ve Amsterdam'a gittiğini belirten Camillia Beldham da artık tatil planlarını değiştirdiğini ifade etti. 

23 yaşındaki üniversitesi öğrencisi "7 ila 10 günümü sahilde hiçbir şey yapmadan geçireceğim. Siyasi, sosyal ve ekonomik açıdan olup bitenler hakkında düşünmek zorunda kalmak istemiyorum" dedi. 

Independent Türkçe, Wall Street Journal


THY'nin saat 22.00'ye kadarki İstanbul çıkışlı tüm seferleri iptal edildi

AA
AA
TT

THY'nin saat 22.00'ye kadarki İstanbul çıkışlı tüm seferleri iptal edildi

AA
AA

THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamada, sistemsel sorunlar nedeniyle İstanbul çıkışlı saat 22.00'ye kadarki tüm seferlerin iptal edildiği ve bu kapsamda biletli yolcuların konaklama, iade, doğabilecek mahrumiyetlerinin tazmin edileceği duyuruldu.


Uçak iner inmez ayağa kalkanlar, dikkat: Uçuşlardaki en can sıkıcı 15 davranış

Özellikle uçarken can sıkıcı hale gelebilen birçok davranış var (Unsplash)
Özellikle uçarken can sıkıcı hale gelebilen birçok davranış var (Unsplash)
TT

Uçak iner inmez ayağa kalkanlar, dikkat: Uçuşlardaki en can sıkıcı 15 davranış

Özellikle uçarken can sıkıcı hale gelebilen birçok davranış var (Unsplash)
Özellikle uçarken can sıkıcı hale gelebilen birçok davranış var (Unsplash)

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, uçakla seyahat eden Britanyalılar için aşırı içki içilmesi başlıca şikayet konusu ama diğer pek çok şey de rahatsızlığa yol açıyor.

Uçuş karşılaştırma sitesi Skyscanner tarafından yaptırılan ankete katılan 2 bin Birleşik Krallık (BK) yolcusunun yüzde 48'i, diğer yolcuların çok fazla içki içmesinin kendilerini sinirlendirdiğini söyledi.

Onu takip eden diğer şikâyet konularıysa sıraya kaynak yapılması ve yiyecek ya da içecek servisi yapılırken koltuklarını yatıran kişiler oldu. Katılımcıların beşte ikisi, diğerlerinin uçuş sırasında koltuğunu yatırmasının uygunsuz bir davranış olduğunu düşünürken; en can sıkıcı alışkanlıkların ilk beşine girenler arasında kulaklık takmadan cihaz kullanmaya karşı duyulan hoşnutsuzluk da yer alıyor.

Diğer sorunlar arasında insanların uçak iner inmez ayağa kalkması, yerleşirken çantalarını başka bir koltuğa bırakması, her iki kolçağı da işgal etmesi ve saçlarını koltuklarının arkasına sarkıtması ya da kalkış salonlarında birden fazla koltuğu işgal etmesi var.

Birçok kişi bu rahatsız edici davranışlardan kaçınmak için alternatifler sunarken katılımcıların yüzde 74'ü sandalyenizi yatırmadan önce arkanızdaki kişiye sormanız gerektiğini söyledi.

Ankete katılanların yüzde 12'siyse bu sinir bozucu davranışların bazılarını kendilerinin de sergilediğini itiraf etti.

Çantalardaki sıvıları ayırmamak konusunda konuşan Skyscanner'ın seyahat trendleri uzmanı Laura Lindsay, kontrol edilen çantalarda yer ve ağırlık tasarrufu için güvenlikten geçtikten sonra banyo malzemelerini almak gerektiğini söyledi.

Lindsay, "Daha da iyisi, tıkla ve al hizmeti sunan havalimanı eczanelerini (Boots gibi) kullanarak zamandan tasarruf edebilirsiniz" dedi:

Havalimanı fiyatlarını ödememenizi sağlayan bu uygulama, güvenlik kontrolündeki sonraki mağazalar da dahil BK'deki belirli havalimanlarında var. Bu uygulama, önceden plan yapabilmenizi ve düzenli kullandığınız şampuanınızı bulmak için mağaza mağaza dolaşarak stresli bir koşuşturmadan kurtulmanızı da sağlar. Bu, bagaj hakkınızdan sayılmadığı için bebek maması gibi sıvı olmayan ağır eşyalar için de kullanışlı.

Uçuşlardaki en yaygın 15 uygunsuz hareket:

Uçuş sırasında çok fazla içki içmek (yüzde 48)

Sıraya kaynak yapanlar (yüzde 43)

Yiyecek ve içecekler servis edilirken koltuğunuzu yatırmak (yüzde 43)

Uçuş sırasında herhangi bir noktada koltuğunuzu geriye yatırmak (yüzde 40)

Cihazları kulaklıksız kullanmak (yüzde 35)

Uçak iner inmez ayağa kalkmak (yüzde 33)

Oturmaya çalışırken yerleşmek için koltuklara çanta bırakmak (yüzde 31)

İki kolçağı da işgal edenler (yüzde 31)

Saçlarını koltuğun arkasına atmak (yüzde 28)

Kalkış salonunda birden fazla koltuk işgal etmek  (yüzde 28)

Sıvıların güvenlikten önce ayrılmaması ve gecikmeye neden olmak (yüzde 27)

Pasaporta veya biniş kartına sahip olmamak ve sırayı bekletmek (yüzde 24)

Uçakta ayakkabı veya çorap çıkarmak (yüzde 22)

Yürüyen merdivenleri/yürüyen bantları geçilemeyecek şekilde tıkamak (yüzde 22)

Çantalarını düzenlerken aşırı eşya koyup kuyruğu bekletmek (yüzde 21)

Independent Türkçe