Fenerbahçe'nin lig rekorları

Fenerbahçe'nin, 65. yılına girilen eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki ismiyle Süper Lig tarihinde birçok rekoru bulunuyor.

AA
AA
TT

Fenerbahçe'nin lig rekorları

AA
AA

Fenerbahçe, geride kalan 64 sezon göz önüne alınarak yapılan değerlendirmede en fazla puan toplayan, galip gelen ve gol atan takım unvanlarını elinde bulunduruyor.
Sarı-lacivertliler, oynadığı 2 bin 122 lig maçında 3 bin 701 puan toplayarak, ligin en çok puan alan ekibi oldu ve Galatasaray'ın 49 puan önünde yer aldı. Galatasaray ise aynı maç sayısında 3 bin 652 puan elde etti. Lig tarihinde 2 bin 120 maça çıkan Beşiktaş 3 bin 576 puanla üçüncü, bin 612 maç oynayan Trabzonspor ise 2 bin 664 puanla dördüncü sırada yer aldı.

En fazla galip gelen takım
Ligin 64 yıllık geçmişinde toplam 2 bin 122 maç yapan iki takımdan Fenerbahçe, aldığı 1206 galibiyetle, Galatasaray'dan 13 galibiyet fazlasıyla ilk sırada bulunuyor.
Galibiyet sayısı bakımından Galatasaray 1193 ile ikinci, Beşiktaş ise 1147 ile üçüncü sırada yer alıyor.

Ligin en golcüsü
Lig tarihinde en çok gol atan takım unvanına da Fenerbahçe sahip.
Sarı-lacivertliler, toplam 3 bin 758 gol kaydetti. Galatasaray, 3 bin 723 ile Fenerbahçe'yi izledi. Beşiktaş'ın gol sayısı ise 3 bin 480.

Bir sezonda sadece 6 gol yedi
Lig tarihinde bir sezonu en az gol yiyerek kapatan takım Fenerbahçe, kaleci ise Ilie Datcu oldu.
Sarı-lacivertliler, 1969-1970 sezonunda 30 maçta kalesinde sadece 6 gol gördü. Maç başına 0,2 gol yiyen Rumen Datcu da savunmayla birlikte muhteşem bir performans göstererek, Türk futbol tarihine ismini yazdırdı.

Gol rekoru kırılan maç
Fenerbahçe, lig geçmişinde gol rekorunun kırıldığı maçta taraflardan birisi oldu.
Fenerbahçe ile Gaziantepspor arasında 1991-1992 sezonunun son haftasında, 16 Mayıs 1992'de Kadıköy'de yapılan maçı sarı-lacivertliler 8-4 kazandı. Filelere giden toplam 12 gol, Türkiye'nin en üst kademe liginde bir maçta atılan en fazla gol olarak tarihe geçti.

En iyi sezon başlangıcı
Lig tarihinde sezona en iyi başlayan takım unvanı Fenerbahçe'ye ait.
2009-2010 sezonundaki ilk 8 maçını da kazanan sarı-lacivertli ekip, kendisine ait 7 maçlık rekoru geliştirerek unvanını korudu.

En iyi ikinci yarı performansı
Fenerbahçe, 2010-2011'de şampiyonluğa, sezonun ikinci yarısındaki performansıyla ulaştı.
Teknik direktör Aykut Kocaman yönetiminde, söz konusu sezonun ikinci yarısında oynadığı 17 lig maçının 16'sını kazanan, birinde berabere kalan ve sadece 2 puan yitiren sarı-lacivertli ekip, en iyi devre performansı gösteren ekip olarak kayıtlara geçti.

Deplasmanda galibiyet rekoru
Lig tarihinde deplasmanda üst üste kazanma rekoru 12 maçla Fenerbahçe'nin.
Teknik direktör Aykut Kocaman yönetimindeki sarı-lacivertli ekip, 2010-2011 sezonunun 18. haftasında Gençlerbirliği'ni yenerek başlayıp 2011-2012 sezonunun 8. haftasında Beşiktaş'la berabere kalarak biten seride, üst üste 12 maç kazanarak Galatasaray'ın 9 maçlık rekorunu eline geçirdi.

En erken şampiyon
Türkiye'nin en üst kademe liginde şampiyonluğu en erken ilan eden takım rekoru da Fenerbahçe'de.
Sarı-lacivertliler 1967-1968, 1969-1970 ve 2013-2014 sezonlarında bitime 3 hafta kala mutlu sona ulaştı.

En iyi sezon performansı
Fenerbahçe, lig tarihinde bir sezonda en iyi performansı sergileyen takım oldu.
Sarı-lacivertliler, 1988-1989 sezonunda 36 maçta 29 galibiyet, 6 beraberlik, 1 yenilgiyle, lig tarihindeki en başarılı performansı gerçekleştirdi.

En çok puanla şampiyon
En çok puanla şampiyon olan takım unvanı da Fenerbahçe'ye ait.
Sarı-lacivertli takım, 1988-1989 sezonunda 93 puanla mutlu sona alıştı.
Fenerbahçe ayrıca, "en az gol yiyen şampiyon" unvanını 1969-1970 sezonunda kalesinde 6 gol görerek aldı.
Sarı-lacivertliler, en iyi ilk yarı performansına da 2005-2006 sezonunda 17 maçta 14 galibiyet, 3 beraberlikle imza koydu.
Öte yandan, lig tarihinin bir sezonda en iyi averaja sahip takımı, 1988-1989 sezonunu artı 76 averajla kapatan sarı-lacivertliler oldu.

Son haftaya lider girip şampiyon olamayan tek takım
Lig tarihinde sezonun son haftasına puan cetvelinde lider girip de şampiyon olamayan tek takım Fenerbahçe olarak kayıtlarda yer alıyor.
Sarı-lacivertli takım, 34. ve son haftalarda 2005-2006 sezonunda Denizlispor ile berabere kalarak Galatasaray'a, 2009-2010 sezonunda ise Trabzonspor ile berabere kalarak Bursaspor'a şampiyonlukları kaptırdı.



Tyson Fury-Anthony Joshua maçında şimdi de saat tartışması

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Tyson Fury-Anthony Joshua maçında şimdi de saat tartışması

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Tyson Fury’nin menajeri, Fury'yle Anthony Joshua arasında yapılacak maça ilişkin tartışmaya katılarak Birleşik Krallık'taki (BK) izleyiciler için başlama saatinin öne çekilmesi gerektiğini savundu.

Cardiff'teki Principality Stadyumu'nda 11 Aralık'ta yapılması planlanan ağırsıklet mücadelesinin, şu an için yerel saatle gece 02.00'de başlaması öngörülüyor. Bu saat, ABD'deki primetime (televizyonun en çok izlendiği saatler -çn.) izleyici kitlesi için daha uygun bir zaman dilimine denk geliyor.

Joshua'nın organizatörü Eddie Hearn daha önce BK'de gerçekleşecek bir etkinlik için bu saatin çok geç olduğunu belirtmişti. Şimdiyse Fury'nin menajeri Spencer Brown bu görüşe katıldığını ifade ederek, gece 02.00'deki başlama saatinin henüz resmen kesinleşmediğini söyledi.

Brown, Playbook Boxing'e şöyle konuştu:

Bence gece 02.00 fazla geç bir saat. İngiltere'deki halkın maçı barlarda, kulüplerde ya da birbirlerinin evlerinde izlemek isteyeceğini düşünüyorum. İzlenen yerlerde parti havası olacak. Ve bence sadece daha erken bir saatte yapılması gerekiyor. Olay bu kadar basit. Şu anda görüşmeler sürüyor ancak maçın gece 02.00'de yapılmaması gerektiğini düşünüyoruz. İnsanların yüzde 99'u da size bunu söyleyecektir. İnsanlar gece 02.00'de stadyumda dondurucu soğukta kalmak istemez. Görüşmelerimiz hâlâ devam ediyor.

Britanyalı ağırsıklet boksörlerin düellosu Netflix'te canlı yayımlanacak. Amerikan izleyici kitlesine uygun olması amacıyla boksörlerin ringe çıkışlarının ertesi günün erken saatlerine sarkması muhtemel görünüyor.

Fury maçın Amerika'da yapılması için ısrar etmiş ancak Joshua ve Hearn'ün itirazları sonucunda tercih BK'den yana kullanılmıştı.

Ring Magazine muhabiri Mike Coppinger, hafta sonu karşılaşmanın ayrıntıları açıklanmayan bazı "sorunlar" nedeniyle iptal edilebileceğini öne sürmüştü. Bu açıklama, maçın yapılıp yapılmayacağına ilişkin soru işaretleri yaratmıştı. Ancak gelen haberlere göre bu sorunlar çözüldü ve bugün Londra'da basın toplantısı düzenlenmesi planlanıyor.

Independent Türkçe


Wayne Rooney: Şampiyonluk madalyasını verseler de almam

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Wayne Rooney: Şampiyonluk madalyasını verseler de almam

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Wayne Rooney, Manchester City'nin şampiyonluklarının elinden alınması durumunda, bir başka Premier Lig şampiyonluk madalyasını kabul etmekten rahatsızlık duyacağını söyledi.

City'nin Premier Lig'in Finansal Fair Play kurallarını ihlal ettiği gerekçesiyle yöneltilen 115 suçlamanın büyük kısmında suçlu bulunmasıyla, kulübün 2009'la 2018 arasında kazandığı çok sayıdaki kupanın akıbetiyle ilgili soru işaretleri doğdu.

Henüz bir yaptırım kararı verilmese de şampiyonlukların geri alınması, yetkililerin başvurabileceği yollardan biri olabilir.

Böyle bir durumda Manchester United'a 2011-12 sezonu Premier Lig şampiyonluğu verilebilir. United bu şampiyonluğu, tarihin en dramatik sezon finallerinden birinde, Sergio Agüero'nun uzatma dakikalarının sonlarında QPR'a karşı attığı o belirleyici golle kaybetmişti.

O kadroda yer alan savunma oyuncusu Rio Ferdinand ve kaleci David de Gea gibi bazı United oyuncuları, sözkonusu kupanın müzelerine eklenmesi yönünde açıkça çağrıda bulunmuştu. Ancak Kırmızı Şeytanlar'la 5 Premier Lig şampiyonluğu yaşayan Rooney, takımının bu kupayı hak ettiğine inanmıyor ve yeni bir madalya talep etmeyi doğru bulmuyor.

Rooney, Stick To United adlı podcast'inde şunları söyledi:

Rio'nun yeni bir Premier Lig madalyası alma konusundaki açıklamalarını duydum... Dürüst olmak gerekirse, bir başka Premier Lig madalyasını kabul etmek beni pek de rahat hissettirmezdi.

Bunu hak ettiğimizi düşünmüyorum, o sezon ligi kazanmak için yeterince iyi iş çıkarmadık. Sanırım bitime 4 veya 5 maç kala 6 ya da 7 puan öndeydik ama şampiyonluğu kaptırdık. Son birkaç gündür çıkan her şeyi gördüm, insanları dinledim ve kendimi bir Manchester City oyuncusunun yerine koydum. Onlar futbolcu, Premier Lig şampiyonluğunu kazanmak için ellerinden gelen her şeyi yapıyorlar ve kendi zihinlerinde bunu başardılar. Eğer bu oyuncuların, kulüp yönetiminde dönen dolaplardan hiç haberi yoksa... Ve şayet bu benim başıma gelseydi... Kahrolurdum. Bu gerçekleşebilir, [madalyaları] ellerinden alabilirler ancak ben o madalyayı istemezdim. Çünkü takım olarak o yıl şampiyonluğu hak ettiğimizi düşünmüyorum. Sonuçta ligi birinci sırada bitirmemiştik. Bu yüzden takım arkadaşlarımın 'Madalya istiyorum' dediğini gördüğümde... Ben kazandığım 5 madalyayla mutluyum. Bunu istemezdim. Kulüp sahiplerinin yaptıkları yüzünden şampiyonlukları ellerinden alınmalı mı? Evet, belki ama ben o madalyayı kabul ederken kendimi rahat hissetmezdim.

City'nin suçlu bulunduğuna dair iddialar ortaya çıktığında, hem De Gea hem de Ferdinand sosyal medya üzerinden bir Premier Lig şampiyonluk madalyasının daha kendilerine verilmesi gerektiğine dair imalı paylaşımlar yapmıştı.

İspanyol kaleci De Gea, "Ee... Hadi konuşalım bakalım. O zaman ben kaç tane Premier Lig şampiyonluğu kazanmış oldum?" diye yazarken, Ferdinand, "Vitrine eklenecek bir Premier Lig madalyası daha" paylaşımında bulunmuştu.

Independent Türkçe


Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
TT

Gianni Infantino'dan FIFA üyelerine fon sözü

Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)
Gianni Infantino, FIFA üyelerine yeni finansman vaadinde bulundu (Reuters)

Gianni Infantino, başarısızlıkla sonuçlanan Dünya Kupası haklarını satma girişiminin ardından yaşananların gölgesinde, FIFA üyelerine yeni bir finansman vaadinde bulundu.

Pazartesi günü 6 kıta konfederasyonuna gönderilen, çeşitli yayın organlarının ulaştığı mektupta Infantino, FIFA'nın mali kaynaklarından ulusal federasyonlara daha fazla para aktarılabileceğini öne sürdü.

Infantino'nun FIFA Forward Enterprise (FFE) kapsamında Dünya Kupası dahil turnuvalardaki hisseleri özel yatırımcılara satmaya çalışmasının ardından UEFA ve CONCACAF, dünya futbolunun yönetim organından 2,1 milyar dolarlık ödeme yapılmasını ve FIFA'nın mali kaynaklarının bağımsız biçimde incelenmesini istemişti. Yeni finansman vaadi bu çağrıların ardından geldi.

Infantino, "sorumlu bir şekilde sağlanabilecek en yüksek miktarda ek finansmanı" destekleyeceğini belirtti. Sözkonusu teklif 15 Ekim'de toplanacak FIFA Konseyi'nde ele alınacak.

Infantino mektubunda, "Miktar konusunda şimdiden bir hüküm vermeyeceğim" dedi.

Tek bir rakam tartışmayı başlatabilir ancak küresel bir politikayı tamamlayamaz.

Yönetim tarzına yönelik eleştiriler sürerken Infantino, sağlanacak her türlü finansmanın mali denetimlere ve resmi onaya tabi olacağını da sözlerine ekledi.

"Değerlendirme tamamlanıp gerekli onaylar alınana kadar, başlangıçta belirtilen hiçbir tutar üye federasyonlara verilmiş onaylı bir taahhüt sayılamaz" diye yazdı.

İsviçre asıllı İtalyan yönetici ayrıca, istifa çağrılarına yol açan başarısız FFE planını bir kez daha savundu ve amacının futbolun yararına ek gelir sağlamak olduğunu yineledi.

Daha önce üye federasyonlara olası finansman konusunda bir ültimatom vermiş ve federasyon başkanlarına, planını desteklememeleri halinde 30 milyon dolarlık kayba uğrayabileceklerini söylemişti.

Infantino, "Geri çekilmiş olan son ticari teklif, FIFA'nın mevcut kaynaklardan sorumlu bir şekilde sağlanabilecek desteğin yerini alması için değil, futbola daha fazla yatırım yapabilmesini sağlamak amacıyla hazırlanmıştı" diye ekledi.

Yani, aslında bu desteğin üzerine ek bir katkı olacaktı.

Kendisine yöneltilen yoğun eleştirilere rağmen Infantino, Mart 2027'de yapılacak seçimde yeniden FIFA başkanlığına aday olacak.

Reuters'tan da yararlanılmıştır

Independent Türkçe