Yüzen kitap fuarı, Libya’da misyoner endişesine neden oldu

Organizatörler, fuarın misyoner amaçlı değil aksine kültürel bir değişim olduğunu belirtti.

Bingazi’deki yüzen kitap fuarı. (Bingazi Facebook Sayfası)
Bingazi’deki yüzen kitap fuarı. (Bingazi Facebook Sayfası)
TT

Yüzen kitap fuarı, Libya’da misyoner endişesine neden oldu

Bingazi’deki yüzen kitap fuarı. (Bingazi Facebook Sayfası)
Bingazi’deki yüzen kitap fuarı. (Bingazi Facebook Sayfası)

Libya’nın doğusundaki Bingazi bölgesi yetkilileri, yüzen kitap fuarına karşı açılan davaları reddetti. Yetkililer, fuara her yaştan insanın katılmasına izin verdi.
Bingazi Liman Sözcüsü Miftah Şuheybi, yüzen kitap fuarı gemisi Logos Hope’un bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacağını açıkladı.
Geminin Bingazi Limanı’na yanaştığının açıklanmasının hemen ardından halk arasında fuarın amacına dair spekülasyonlar başladı. Gemi, ilk kez 2007 yılında, ikinci olarak da 2010 yılında Bingazi’yi ziyaret etmişti. 
Libya Haber Ajansı, Logos Hope’un bir Alman yardım kuruluşuna ait olduğunu ve gemide 400’den fazla gönüllünün çalıştığını aktardı. Gemi, 1970’den bu yana ülkeler arasında dolaşmaya devam ediyor. Şu ana kadar 160 ülkeden 40 milyondan fazla ziyaretçi gemiyi ziyaret etti.
Bingazi yetkilileri, kitap fuarının ‘şehrin savaş halinden ve terör gruplarından uzak olduğunu, kültürel alışveriş için uygun bir ortam sağladığını’ belirttiler. Fuarın misyoner amaçları olduğu iddiaları ise yalanlandı.
Bingazi’deki Vakıflar ve İslami İşler Dairesi, vatandaşların kitap fuarının boykot etmesini istedi. Daire açıklamasında, “Sakinlerimiz, bu kitapları almamalı ve okumamalı. Bir Müslümanın bu hayatta sahip olduğu en değerli şey olan inancı ve dini tehlikeye girer” ifadelerine yer verildi.
Vakıflar Dairesi ayrıca fuarın ‘dini sorunlara’ neden olabileceğini öne sürdü. Açıklamanın devamında “Bu fuar, amacı nedeniyle misyoner örgütü OM için bir örtü teşkil etmektedir. Örgüt, resmi internet sitelerinde ve Youtube kanallarında açıklama yapmaktadır” denildi. Yetkililer ise Vakıflar Dairesi’nin açıklamalarına karşı çıktı.
Fuarın amacını sorgulayan Libyalı akademisyenler ve aydınlar, fuarın ‘aşırılık yanlısı kişilerin amaçları ile bağdaşmadığını’ ifade ettiler. Libyalı yazar Salem Nedavi, iddialara karşı çıktığı açıklamasında şunları söyledi:
“Afrika kıyılarına gelen bilgi gemisi, yolda Avrupa’ya giden göçmen gemileri ile karşılaştı. Bu gemi, Avrupa kıyılarına Akdeniz üzerinden giden düzensiz göçmenlere karşı Afrika’ya geldi.”
Libya’nın Mısrata belediyesi, geçtiğimiz ayın sonunda geminin limana yanaşmasını yasaklamış ve fuara ev sahipliği yapmayı kabul etmemişti.
Mısrata Belediye Meclisi konuya dair şu açıklamada bulundu:
“Ülke içindeki ve dışındaki vatandaşlarımızdan dinlediğimiz çekincelerinden ardından Mısrata’nın Logos Hope’a ev sahipliği yapması iptal edilmiştir. Fuarın faaliyetleri, Libya devletinin yasalarına karşı gelenlere yardımcı olabilir.”
Meclis, yüzen kitap fuarına karşı yapılan şikayetlerin doğruluğunu araştırmak için bir grup uzmanın görevlendirildiğini ve herhangi bir sorun yaşanmaması için fuarın limana yanaşmasına izin verilmeyeceğini bildirdi.
Bingazi’den yetkililer ise 1972 tarihli ve 76 sayılı Neşriyat Kanunu hükümleri ile uygunluğunu kontrol etmek için Yayınlar Dairesi ve bir grup uzmanın gemideki kitap ve eserleri inleyeceğini duyurdu.
Yüzen kitap fuarının Bingazi’nin ardından Tunus’a geçmesi bekleniyor. Gemi, Tunus’un Zarzis kentine uğradıktan sonra Mısır’a doğru yola çıkacak.



İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
TT

İsrail polisi: Filistinlilerin saldırısında iki kişi öldü

İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)
İsrail polis araçları, Batı Şeria'da düzenlenen bir baskın sırasında (Arşiv-Reuters)

İsrail yetkilileri bugün, kuzey İsrail'de bir Filistinli tarafından gerçekleştirilen bıçaklı ve araçla saldırıda iki kişinin öldüğünü açıkladı.

 İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)Batı Şeria'da İsrail polisi (Reuters)

İsrail acil servisleri, yaklaşık 68 yaşında bir adamın araç çarpması sonucu hayatını kaybettiğini bildirdi.

İsrail kamu yayın kuruluşu Kan ise yaklaşık 20 yaşında bir kadının bıçaklanarak öldürüldüğünü duyurdu.

 Ayrıca, iki kişinin de hafif yaralandığı belirtildi.

İsrail polisi, şüpheli saldırganın işgal altındaki Batı Şeria'da yaşayan bir Filistinli olduğunu açıkladı.

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, orduya saldırganın memleketi olan Batı Şeria'daki Kabatiye kasabasında operasyon başlatma emri verdi.

Ofisinden yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı: "Savunma Bakanı Yisrael Katz, cani teröristin geldiği Kabatiye’ye karşı İsrail ordusuna güçlü ve derhal harekete geçme talimatı verdi. Amaç, tüm teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmek ve kasabadaki terörist altyapıyı çökertmektir."


Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
TT

Suriye Dışişleri Bakanlığı: SDG ile yapılan görüşmeler somut sonuç vermedi

Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)
Kamışlı şehrinde düzenlenen askeri geçit töreninde SDG mensupları, (Arşiv- Reuters)

Suriye Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili bugün yaptığı açıklamada, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile yapılan görüşmelerin henüz somut sonuç vermediğini belirterek, ülkenin kuzeydoğusundaki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesi konusundaki söylemlerin, icraat adımları atılmadan teorik ifadelerden ibaret kaldığını kaydetti.

Suriye Haber Ajansı'na (SANA) konuşan kaynak, Suriye'nin birliğine yapılan tekrarlanan vurgunun, ülkenin kuzeydoğusundaki gerçeklikle çeliştiğini, burada devlet çerçevesinin dışında ayrı ayrı yönetilen idari, güvenlik ve askeri kurumların bulunduğunu ve bunun da sorunu çözmek yerine "bölünmeyi sürdürdüğünü" söyledi.

 SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)SDG mensupları, Suriye'nin kuzeydoğusunda (AFP)

Sözlerine şöyle devam etti: "SDG liderliğinin Suriye devletiyle diyaloğun devam edeceğine dair sürekli işaretlerine rağmen, bu görüşmeler somut sonuçlar vermedi. Bu söylemin, gerçek bir durgunluk ve uygulamaya geçme konusunda gerçek bir irade eksikliği ışığında, medya amaçlı ve siyasi baskıları absorbe etmek için kullanıldığı görülüyor."

Sözlerine şöyle sürdürdü: “Kuzeydoğu Suriye'deki kurumların devlet kurumlarına entegre edilmesiyle ilgili konuşmalar, somut adımlar veya net zaman çizelgelerinden yoksun, teorik ifadeler alanında kalmıştır. Bu durum, SDG ile imzalanan 10 Mart anlaşmasına olan bağlılığın ciddiyeti konusunda şüpheler uyandırıyor.”

Petrol dosyasına gelince, Dışişleri Bakanlığı'ndaki resmi kaynak, SDG liderliğinin petrolün tüm Suriyelilere ait olduğu yönündeki tekrarlanan iddialarının, “devlet kurumları içinde yönetilmediği ve gelirleri genel bütçeye dahil edilmediği sürece” güvenilirliğini kaybettiğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın SANA’dan aktardığına göre kaynak, görüşlerin yakınlaşmasından bahsetmenin, “zaman sınırlı uygulama mekanizmalarına sahip net, resmi anlaşmalara dönüştürülmedikçe anlamsız kaldığını” vurguladı.

Ayrıca, askeri dosyadaki anlaşmalardan bahsetmenin, "Suriye ordusu çerçevesinin dışında, bağımsız liderliğe ve yabancı bağlara sahip silahlı grupların varlığının devam etmesiyle bağdaşmadığını, bunun egemenliği zayıflattığını ve istikrarı engellediğini" ifade etti.

Suriye Dışişleri Bakanlığı kaynağı, aynı durumun "sınır geçişlerinin tek taraflı kontrolü ve bunların pazarlık kozu olarak kullanılması için de geçerli olduğunu, bunun da ulusal egemenlik ilkelerine aykırı olduğunu" belirtti.


Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)
TT

Suriye'nin Humus kentindeki camide meydana gelen patlamada altı kişi hayatını kaybetti

Camide meydana gelen patlamadan  bir kare (SANA)
Camide meydana gelen patlamadan bir kare (SANA)

Reuters'ın haberine göre, yerel bir yetkili, Suriye'nin Humus vilayetindeki Alevi mahallesinde bulunan bir camide bugün meydana gelen patlamada altı kişinin öldüğünü ve 20 kişinin yaralandığını açıkladı.

Devlet medyası, güvenlik güçlerinin bölgeyi kordon altına aldığını ve soruşturma başlattığını bildirdi.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre yerel yetkililer, patlamanın intihar saldırısı veya bölgeye yerleştirilen patlayıcılar nedeniyle meydana gelmiş olabileceğini söyledi.