Sadr’dan Irak’ı işgal, terör ve yolsuzluktan kurtarma çağrısı

Koordinasyon Çerçevesi, Bağdat’taki açık oturma eylemine yanıt verdi.

Mukteda es-Sadr yandaşları, Cuma Namazı sonrası Bağdat’taki Yeşil Bölge’de toplandı. (AFP)
Mukteda es-Sadr yandaşları, Cuma Namazı sonrası Bağdat’taki Yeşil Bölge’de toplandı. (AFP)
TT

Sadr’dan Irak’ı işgal, terör ve yolsuzluktan kurtarma çağrısı

Mukteda es-Sadr yandaşları, Cuma Namazı sonrası Bağdat’taki Yeşil Bölge’de toplandı. (AFP)
Mukteda es-Sadr yandaşları, Cuma Namazı sonrası Bağdat’taki Yeşil Bölge’de toplandı. (AFP)

Irak, 12 Ağustos’ta başkent Bağdat’ta, iki gürültülü sokak arasındaki büyüyen bölünmeyle sarsıldı. Sadr Hareketi lideri Mukteda es-Sadr, ‘parlamentoyu feshetmek, erken seçim yapmak ve yolsuzlukla mücadele’ sloganları altında kitlesel gücünü sergileyerek uygulamaya yöneldiği ve reform projesi olarak gördüğü projeden uzaklaşırken, Saddam’ın devrilmesinden 19 yıl sonra Irak’ta yönetimin meşruiyetine karşı hareketine yakınlaştı.
Koordinasyon Çerçevesi güçleri, destekçilerinin yaklaşık iki hafta önce Yeşil Bölge ve Irak’ın diğer illerinde yoğun bir şekilde düzenlediği gösterilere paralel olarak ‘devletin imajını korumak ve meşruiyetini desteklemek’ sloganıyla Bağdat’ta ve bazı illerde benzer gösteriler başlattı.
Ancak Sadr, Twitter üzerinden yaptığı bir açıklamada Koordinasyon Çerçevesi’nin taraftarlarından oturma eylemine ve gösterilerine destek vermesini istedi, parlamentonun feshedilmesi, erken seçimler ve yolsuzlukla mücadele çağrısında bulundu.
Sadr, 12 Ağustos’ta ofisinden yaptığı açıklamada “Anladığım kadarıyla yolsuzluğun olduğu ve ülkede yayıldığı konusunda Koordinasyon Çerçevesi taraftarlarından farklı düşünmüyoruz. Ancak liderliklerinden farklıyız” diyerek ‘vatanı terör ve yolsuzluk yapanlardan kurtarma konusunda kendilerini desteklememelerine’ son derece şaşırdığını vurguladı.
Sadr sözlerini şöyle sürdürdü:
“Gösterileriniz, ülkenin onurunu ve Irak’ı yıllardır gereksiz yere yöneten hükümetler için değil, reform yapmak için olsun. Bizim de istediğimiz gibi siz de özgürlük, güvenli yaşam ve reform istemiyor musunuz? Bunu reddediyorsanız seçim sahtekarlığı olarak adlandırdığınız şeye karşı gösteri düzenleyip oturma eylemi gerçekleştirdiğinizde bunu bilin. Bunu yapabilecek güce sahip olmamıza rağmen sizinle gösteri ya da oturma eylemi düzenlemeye çalışmadık. Reform gösterileriyle birlikte gösteri yapmaya karar verirseniz, gösterileriniz barışçıl olsun ve sivil barışı korusun. Irak, tüm isimlendirmelerden daha önemlidir. Genel olarak, ellerimiz liderleri olmaksızın, bozuk olanı düzeltmeye çalışmak için Koordinasyon Çerçevesi kitlelerine uzanıyor.”
Sadr Hareketi’nin Yeşil Bölge imam ve hatibi Muhannad el-Musavi ise Koordinasyon Çerçevesi’ne karşı olan politikacıları Irak’ta iktidarı paylaşmaya devam etmeye çalışmamaları konusunda uyardı. Musavi uyarısında şu ifadeleri kullandı:
“Eylemciler, Sadr Hareketi’nin liderinin dediği gibi, barışçıl bir devrimci demokratik süreç ve ardından erken bir demokratik seçim süreci yoluyla Irak için bir sonraki aşamanın özelliklerini şekillendirmek üzere sokaklara çıktılar. Bu devrimin sözlüğünde dönmek diye bir şey yoktur. Bu devrimin hedeflerine ulaşmak için kararlılık gereklidir.”
Devam eden oturma eylemlerini çerçevesinde değişim için fırsatın olgunlaştığına dikkat çeken Musavi sözlerini şöyle sürdürdü:
“Modern Irak tarihi, oldukça zor iki aşamadan geçti. İlki, Baas Partisi’nin kanlı bir otoriteye sahip olduğu, Irak’ın açlığa, yoksunluğa ve özgürlüklerin baskı altına alınmasına tanık olduğu en zor dönemlerden biriydi. Zaman, o uğursuz dönemin çağdaşlarından çok uzak değil. İkincisi ise işgal, güç paylaşımı, kaos, yolsuzluk ve terörün yayıldığı aşamaydı. Politikacılar, kendilerine dost olan güçlerin hizmetindeyken Mehdi Ordusu’nun kim olduğunu biliyorlar. Ama bu güçler ve o politikacıların sahte medyası onlara fayda sağlamadı. DEAŞ ideolojisi bizi yıldırmadı.”
Koordinasyon Çerçevesi’ndeki Sadr muhalifleri, binlerce kişinin katıldığı bir gösterinin ardından Yeşil Bölge’nin kapılarından birine uzanan bir yolda açık oturma eylemi ilan ederek yanıt verdi.
Koordinasyon Çerçevesi destekçileri, gösterilerini ‘kapanış bildirgesine göre haklı taleplerini gerçekleştirmek için açık oturma eylemi ilan ederek’ sonlandırdı. Bildirgede yer alan sekiz talebin en başında ‘anayasal bağlamlara uygun olarak tam yetkiye sahip bir ulusal hizmet hükümetinin oluşumunu hızlandırmak’ yer alıyor. Bildirgede ayrıca, Temsilciler Meclisi Başkanı’na işlerin ‘askıya alınmasını sona erdirme ve meclisi boşaltmak ve yasama ve gözetim faaliyetlerini etkinleştirmek için etkili adımlar atma’ çağrısı yapıldı.
Diğer yandan Irak’ta en önde gelen iki Şii güç (Sadr Hareketi ve Koordinasyon Çerçevesi) arasındaki ‘sakin çatışma’ bağlamında, 19 yıl boyunca Saddam Hüseyin rejiminin ABD güçleri tarafından değiştirilmesi ve (sonuncusu geçen yılın sonlarında yapılan erken seçimler olmak üzere) beş seçim yapılmasının ardından ülkedeki siyasi süreç bir dönüm noktasında bulunuyor. Bu seçimlerin karmaşık sonuçlarına rağmen Sadr Hareketi’nin 73 koltuk kazandığı ilk aşamadaki zafer, siyaset sahnesini karıştırdı. Egemenlik İttifakı aracılığıyla Sünnilerle ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) aracılığıyla Kürtlerle onu bir araya getiren bir ittifakla ulusal çoğunluk projesi ortaya koyuldu. Ancak İran’a yakın olan Koordinasyon Çerçevesi güçleri, Sadr’ın projesini kabul etmedi. Kürt (Kürdistan Yurtseverler Birliği- KYB), Sünni (Azm İttifakı) güçleri ile ‘siyaseti atıl hale getiren üçte iki çoğunluk’ sorunu yoluyla hükümetinin kurulmasını engelleyebildi.
İki taraf arasında bu kez daha köklü görünen anlaşmazlık çerçevesinde Sadr’ın parlamentodan çekilmesi ve muhaliflerinin uzlaşıya dayalı bir hükümet kurma projesini bozmak için sokak kartını kullanması Irak siyaset sahnesini karıştırdı. Öyle ki uluslararası toplumun değişime müdahale etme olasılığı ile birçok senaryo ortaya çıkmaya başladı.
Sadr Hareketi ve Koordinasyon Çerçevesi arasındaki haftalık çatışma ve gücü test etmek amacıyla her cuma sokağa akın sürüyor. Mustafa el-Kazımi başkanlığındaki, eksiklere sahip olan geçici hükümet görevine devam ederken Iraklıların acıları ise her düzeyde artıyor. Kazımi, geçen perşembe günü yüksek petrol fiyatları nedeniyle yaşanan mali ivmeye rağmen halka fazla bir şey sağlayamayan geçici hükümetin devam etmesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmişti.



Gazze ateşkesi: Geri çekilmeler anlaşmayı tehdit ediyor ve müzakereleri kurtarmak için ertelenmesi talep ediliyor

İsrail tanklarının Gazze Şeridi'nin güneyine girmesinin ardından, geçici mülteci kampındaki derme-çatma çadırların arasında enkazın üzerinde oturan bir kadın (AFP)
İsrail tanklarının Gazze Şeridi'nin güneyine girmesinin ardından, geçici mülteci kampındaki derme-çatma çadırların arasında enkazın üzerinde oturan bir kadın (AFP)
TT

Gazze ateşkesi: Geri çekilmeler anlaşmayı tehdit ediyor ve müzakereleri kurtarmak için ertelenmesi talep ediliyor

İsrail tanklarının Gazze Şeridi'nin güneyine girmesinin ardından, geçici mülteci kampındaki derme-çatma çadırların arasında enkazın üzerinde oturan bir kadın (AFP)
İsrail tanklarının Gazze Şeridi'nin güneyine girmesinin ardından, geçici mülteci kampındaki derme-çatma çadırların arasında enkazın üzerinde oturan bir kadın (AFP)

İsrail'in Gazze Şeridi’nde işgal ettiği yeni bölgelerden çekilme görüşmelerinin son iki aydır tıkanması, Katar’ın başkenti Doha'daki (yedinci gününe giren) ateşkes müzakerelerini yeni bir ‘karanlık tünele’ soktu. Hamas Hareketi, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu hükümeti tarafından önerilen yeniden konuşlandırmayı reddetti.

Medyada yer alan sızıntılara göre arabulucular, özellikle Washington, müzakerelerin sonuna kadar çekilme maddesinin ertelenmesini talep ettiler. Şarku’l Avsat’a konuşan uzmanlar bu durumu, müzakereleri ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin istemediği yeni bir başarısızlıktan kurtarmak için son bir girişim olarak görüyorlar ve bu yüzden Netanyahu'ya esneklik göstermesi için baskı yapabileceğini düşünüyorlar. Uzmanlara göre bunun aksi bir durum söz konusu olursa Hamas, İsrail'in bu şekilde kalmasının, sürgün planını hızlandırmak, olası ateşkesin sona ermesinden sonra askeri bölgeler dayatmak ve anlaşmayı bozmak için bir manevra olduğunu düşünerek bunu reddedecek.

İki Filistinli kaynak cumartesi günü, Doha’daki müzakerelerin, İsrail'in cuma günü sunduğu, İsrail ordusunun yeniden konuşlandırılması ve konumlandırılması için hazırladığı çekilme haritasında ısrar etmesi nedeniyle, karmaşık zorluklarla karşı karşıya olduğunu bildirdi. Bu plan, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin yüzde 40'ından fazlasında kalmasını öngörüyor, ancak Hamas bunu reddediyor.

Fransız Haber Ajansı AFP’ye konuşan kaynaklardan biri, ‘Hamas’ın müzakere heyetinin İsrail'in sunduğu haritaları kabul etmeyeceğini, çünkü bu haritaların Gazze Şeridi'nin yaklaşık yarısının yeniden işgalini meşrulaştırdığını ve İsrail'in insani olduğunu söylediği ve Gazze Şeridi'nin güneyinde yer alacak ve yaklaşık 600 bin Filistinliyi barındıracak olan şehre atıfla Gazze Şeridi'ni Nazi kampları gibi geçiş noktaları ve seyahat özgürlüğü olmayan izole bölgeler haline getirdiğini’ vurguladı.

Diğer kaynak, Hamas'ın İsrail güçlerinin 2 Mart'tan sonra, yani iki ay süren ateşkesin çökmesinden sonra yeniden kontrol altına aldığı tüm bölgelerden çekilmesini talep ettiğini belirtti. İsrail’i, ‘soykırım savaşını sürdürmek için oyalamaya devam etmek ve anlaşmayı engellemekle’ suçladı.

Kaynak, Katarlı ve Mısırlı arabulucuların ‘taraflara, ABD Başkanı Donald Trump'ın Özel Temsilcisi Steve Witkoff’un Doha'ya gelene kadar çekilme müzakerelerini ertelemelerini’ istediklerini, ancak ‘yardımlar ve esir takası konusunda ilerleme’ kaydedildiğini belirtti.

ABD merkezli haber sitesi Axios, bazı kaynaklardan, ABD'nin Hamas'tan İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nden çekilmesini tartışmayı ertelemesini ve diğer konulara geçmesini istediğini, böylece esir takası anlaşması müzakerelerinin çökmesini önlemeye çalıştığını aktardı.

juı
Yaralıları Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta bulunan Kızıl Haç kliniğine taşıyan Filistinliler (AFP)

Reuters, cumartesi günü Filistinli ve İsrailli kaynaklardan benzer bir doğrulama aktardı. Doha görüşmelerinin, İsrail’in Gazze Şeridi’nden çekilmesi konusunda tıkanma yaşadığını, Hamas Hareketi’nin İsrail'in önerdiği çekilme haritalarını reddettiğini, çünkü bu haritaların toprakların yaklaşık yüzde 40'ını İsrail kontrolünde bırakacağını, bunların arasında güneydeki Refah bölgesi ve Gazze'nin kuzeyindeki ve doğusundaki diğer bölgelerin de bulunduğunu belirtti. Kaynaklar, ‘görüşmelerin devam etmesinin beklendiğini’ ifade ettiler.

Mısır Dışişleri Konseyi üyesi Reha Ahmed Hasan, İsrail'in, güneydeki Morag Ekseni de dahil olmak üzere birçok yerden çekilmeyerek Filistinlileri sürmeye devam etmek gibi kendi şartlarını dayatmak istediğini düşünüyor. Kuzey bölgesini askeri olarak kontrol altına alarak buradaki nüfusu sürme olasılığı olduğunu ifade eden Hasan, böylece ateşkes sona erdikten sonra Filistinlilerin sürülmesinin kolaylaşacağına dikkati çekti. Hasan, ABD'nin İsrail'e baskı yapmamasının müzakerelere zarar verdiğini ve bu tür konuların ertelenmesinin bir fayda sağlamayacağını, bunların erken çözülmesi gerektiğini, çünkü bu konuların belirleyici olduğunu vurguladı.

Hasan, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Anlaşmaya varılmasının gecikmesi, engellerin devam etmesi ve Filistinlilerin hedef alınması nedeniyle, direnişin İsrail'e teslim olmasını isteyen bir manevra ile karşı karşıya olduğumuzu düşünüyoruz ve Hamas bunu kabul etmeyecektir. ABD’nin İsrail'e baskı yapmaktan başka seçeneği yok. Özellikle Kahire'nin talep ettiği Mısır sınırındaki Philadelphia (Salahaddin) Koridoru’ndan çekilme gibi henüz çözülmemiş ve belirsizliği devam eden başka konular da var.”

Filistinli siyasi analist Nizar Nazzal, Hamas'ın talebi olan İsrail ordusunun Gazze'den çekilmesinin gerçekleşmemesi halinde bunun müzakereleri engelleyebileceğini düşünüyor. Nazzal, çekilme maddesinin ertelenmesinin müzakereleri kurtarmak için yapılan bir girişimden ibaret olduğunu ve Netanyahu hükümetinin çekilme gibi siyasi konularda taviz vermediği sürece, Washington veya İsrail'in iddia ettiği gibi anlaşmanın yakın zamanda imzalanmayacağını belirtti.

Cuma günü ABD ziyaretinden dönmeden önce, ABD Başkanı Donald Trump ile bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, perşembe günü yaptığı açıklamada, “Birkaç gün içinde (anlaşmayı) tamamlayabileceğimizi umuyorum” ifadelerini kullandı.

Geçtiğimiz hafta Beyaz Saray'da Netanyahu ile iki kez görüşen Trump, yakın zamanda ateşkes sağlanacağına dair açıklamalarını yineledi ve bu haftayı (yani birkaç gün sonra) olası bir tarih olarak belirledi. ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da perşembe günü yaptığı açıklamada, anlaşmaya varılması konusunda ‘büyük umutları’ olduğunu söyledi.

dfgthy
İsrail'in Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye’ye düzenlediği hava saldırısının ardından yükselen dumanlar (AFP)

Ancak sahada durum bu umutların aksine gelişiyor. Gazze Sivil Savunma Sözcüsü Mahmud Basal yaptığı açıklamada cumartesi günü 20'den fazla Filistinlinin öldüğünü ve İsrail ordusunun son 48 saat içinde Gazze Şeridi'nde ‘yaklaşık 250 terörist hedefi vurduğunu’ söyledi.

Hamas, İsrail ordusuna karşı operasyonlarını sürdürürken, İsrail ordusu cuma günü, Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde çıkan çatışmalarda Golani Tugayı'na bağlı keşif biriminden bir subayın öldürüldüğünü, ayrıca Gazze'nin kuzeyinde çıkan çatışmada iki askerin yaralandığını açıkladı. Bu açıklamadan iki gün önce Gazze'nin güneyinde kaçırılmak üzere olan bir İsrail askerinin öldürüldüğü bildirilmişti.

Birleşmiş Milletler (BM), cumartesi günü yaptığı ortak açıklamada, Gazze'deki yakıt kıtlığının kritik seviyelere ulaştığı konusunda uyarıda bulundu. BM’nin aralarında İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA), Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Dünya Gıda Programı (WFP) da bulunduğu yedi ayrı kuruluşu tarafından yapılan ortak açıklamada, “Yakıt, Gazze'de hayatta kalmanın bel kemiğidir” denildi.

Bu olumsuz gelişmeler devam ederken Reha Ahmed Hasan, Trump'ın dün değil, bugün bir anlaşma sağlayabileceğini düşünüyor. Hasan’a göre ABD'nin tutumu, İsrail'e baskı uygulayarak bir anlaşma sağlamaya ve Gazze'yi yerinden etme ve yok etme planlarından vazgeçmeye yönelik gerçek bir adım atarak tüm bu sorunları sona erdirebilir.

Bu görüşe katılan Nizar Nazzal da Washington'ın, Nobel Barış Ödülü almayı uman Trump'ın çabalarının başarısız olmaması için müdahale edeceğini ve Netanyahu'yu daha geniş çaplı yayılma haritasını kabul etmeye zorlayacağını (bu cümle tuhaf geldi ama böyle yazıyordu) vurguladı. Ateşkes yapılmaması halinde İsrail Başbakanı’nın popülaritesinin daha da zarar göreceği ve İran'a karşı savaşından elde ettiği son siyasi kazanımlarını kaybedebileceği uyarısında bulunan Nazzal, bu nedenle Netanyahu'nun çıkarlarına en uygun olanın anlaşmayı geçici olarak kabul etmek olduğunu belirtti.