Tunus Cumhurbaşkanı Nahda kadrolarına yurt dışına çıkış yasağı getirebilir

Tunus Cumhurbaşkanı, yolsuzlukla ilgili mücadelede vaatte bulunurken (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı, yolsuzlukla ilgili mücadelede vaatte bulunurken (DPA)
TT

Tunus Cumhurbaşkanı Nahda kadrolarına yurt dışına çıkış yasağı getirebilir

Tunus Cumhurbaşkanı, yolsuzlukla ilgili mücadelede vaatte bulunurken (DPA)
Tunus Cumhurbaşkanı, yolsuzlukla ilgili mücadelede vaatte bulunurken (DPA)

Tunus Nahda Hareketi’nin önde gelen isimleri arasında yer alan eski Tunus Diyanet İşleri Başkanı Nureddin el-Hadimi’ye yönelik yurt dışına çıkış yasağı kararı verildi.
Şarku’l Avsat’a konuşan yerel kaynaklar, yurt dışına çıkış yasağının Cumhurbaşkanı Kays Said’in vurguladığı hesap verilebilirlik ilkesi çerçevesinde verildiğini belirtti. Karar, devletin son on yılda yurt dışından sağladığı fonların yanı sıra, yabancı bağışlar ve kredilerin zimmete geçirilmesiyle suçlanan eski Bakan, parlamenter ve başbakanlar hakkında da emsal niteliğinde.
Hadimi’nin daha önce sekiz kez yurt dışına çıkışı engellendi.
Ancak feshedilen Meclisin Başkan Yardımcısı Mahir el-Mezyub, Hadimi’nin yaklaşık bir hafta önce seyahatinin engellenmesinin ardından ailesiyle birlikte Tunus Kartaca Uluslararası Havalimanı’nda oturma eylemi yaptığını söyledi.
Kaynaklar, Tunuslulara önceki hükümet sistemini takip etme sözü veren Said’in Nahda Hareketi’nin başını çektiği önceki yönetim kadrolarına seyahat yasağına ilişkin açıklamalarının ardından yakında benzer kararların alınacağına işaret ederek, geçtiğimiz yıllardaki bağışların zimmete geçirilmesi davalarında onlarca kişinin soruşturulmasına hazırlandığına dikkat çekti.
Tunuslu siyasi analist Bessam Hamdi, 2011 Devrimi’ni takip eden on yıl boyunca önemli görevlerde bulunan bir dizi siyasiye karşı önümüzdeki günlerde yurtdışına çıkış yasağı kararının verileceğini söyledi. Hamdi, yasak kararının eski birkaç bakanın yanı sıra son on yılda Başbakanlık görevinde bulunan iki kişiyi de içerebileceğine dikkati çekerek, 2014 yılında parlamento seçimlerindeki milletvekillerini de kapsayabileceğini aktardı. Hamdi, kararın feshedilen meclisin 2019 yılındaki milletvekillerini de içerebileceğini vurguladı.
Said'in eğilimlerini destekleyen Demokratik Akım Partisi Genel Başkanı Züheyr el-Hamdi, siyasi suikastlar, terör örgütlerine ve siyasi ve mali yolsuzluklara destek verilmesine karışan herkesin hesap vermesi ve yargılanması çağrısında bulundu. Seçim atmosferinin iyileştirilmesi ve denetim makamından başlayarak yaklaşan parlamento seçimlerine iyi hazırlanma ihtiyacının altını çizen Hamdi, Bağımsız Yüksek Seçim Kurulu, kamuoyu araştırma merkezleri ve medya sektörü ile ilgili olarak, yeni seçim yasasının iki devrede bireylere yönelik oylama sistemini temel almasının önerildiğini kaydetti.
Diğer yandan Tunus başkentindeki Asliye Mahkemesi, geçen Haziran ayından bu yana cumhurbaşkanlığı emriyle görevden alınan yargıçlardan birinin görevine iade edilmesine karar verdi. Görevden alınan yargıcın avukatı Belig el-Abbasi, Said’in görevden alma kararı, müvekkilini işine geri dönmek için yargıya dava açtığını söyledi. Abbasi, mahkemenin savunma talebine yanıt vererek müvekkilinin görevine iade edildiğini belirtti. Gözlemcilere göre bu karar, Said’in yolsuzluk suçlamasıyla 57 yargıcın görevden alınması kararını geçersiz kılabilir.
9 Ağustos’ta Tunus İdare Mahkemesi, Said'in temyize taşınan "57 yargıcın görevden alınması" kararının yürütülmesini durdurmuştu.



Hamas, Trump'ın “ateşkes” teklifine olumlu yanıt verdi

Hamas, Trump'ın “ateşkes” teklifine olumlu yanıt verdi
TT

Hamas, Trump'ın “ateşkes” teklifine olumlu yanıt verdi

Hamas, Trump'ın “ateşkes” teklifine olumlu yanıt verdi

İsrail dün Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını yoğunlaştırarak onlarca kişiyi öldürdü. ABD Başkanı Donald Trump'ın önerdiği 60 günlük ateşkesin son saatlerine girilirken, Hamas dün gece geç saatlerde ateşkes önerisine “olumlu” yanıt verdiğini ve anlaşmanın uygulanması konusunda görüşmelere “ciddiyetle hazır” olduğunu açıkladı. Bu açıklama, ABD Başkanı Trump ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun pazartesi günü Beyaz Saray'da yapması beklenen görüşmenin arifesinde geldi.

Gazze’deki Hamas kaynakları, Şarku'l Avsat’a yaptığı açıklamada, yardımların serbestçe girişini ve İsrail'in kademeli çekilmesini garanti altına alan ve 60 günlük ateşkesin ardından müzakerelerin devamını sağlayan bazı küçük değişiklikler yapılması halinde olumlu yanıt vereceğini belirtti. Başka bir kaynak ise güvence verilmesi halinde tam onay vereceklerini, aksi takdirde şartlı onay vereceklerini açıkladı.

Bu arada, İsrail kaynakları, Netanyahu'nun Trump'tan savaşı sona erdirmek için son şans olduğu yönünde bir uyarı aldığını bildirdi.

Moskova'da ise Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşmesinin ardından, şu anda önceliğin Gazze'de kalıcı bir ateşkesin sağlanması olduğunu vurguladı.