Suudi Arabistan İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı, kadınların işgücü piyasasına katılımının güçlendirilmesi ve desteklenmesi açısından uygulanan insan kaynakları sistemi ve sosyal kalkınma ve özel sektör arasındaki tamamlayıcı çalışmaların hedefleri aştığını bildirdi.
Bakanlık tarafından Şarku’l Avsat’a yapılan açıklamada, 2022’nin ikinci çeyreğinde kadınların işgücüne katılımının yüzde 32,9’a ulaştığını, bunun da 2025 vizyonu olan yüzde 30 hedefini aştığı ifade edildi.
Bakanlık, kadınları motive etmek ve desteklemek, işgücü piyasasında katılımlarını artırmak için birçok olanak geliştirildiğini, birçok girişim ve program aracılığıyla çabaların yoğunlaştığını da ekledi.
Bakanlığa göre, ‘Serbest Çalışma’ programından yararlanan kadın sayısı 837 bin 911, ‘Uzaktan Çalışmayı Teşvik Etme’ girişiminden 79 bin 641, ‘Kadın Liderliği Eğitimi ve Rehberliği’ girişiminden bin 112, ‘Wusool’ girişiminden 153 bin 109 ve ‘Qurrah’ programından 9 bin 881 oldu.
Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından yayınlanan yakın tarihli bir rapora göre, Suudi Arabistan, kadınların işgücüne katılımında en fazla artışın yaşandığı ülke oldu. Ülkedeki katılım oranı 2019’da yüzde 20,5 iken, 2022’de yüzde 33,6’ya yükseldi.
Suudi Arabistan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler Otoritesi ise, ülkede kadınların önderlik ettiği kuruluşların yüzde 45, erkeklerin yönettiği kuruluşların ise yüzde 55 olduğunu bildirdi.
Mesleki gelişim ve istihdam danışmanı Abdulaziz et-Tuvaicri, bazı işverenlerin özellikle kadınların araba kullanmasına izin verilmeden önce, ulaşım garantilerinin olmaması ve bazı nadir işler dışında kadınların çalışmasının kabul görülmemesi gibi birçok nedenden dolayı kadınları işe alma konusunda isteksiz olduğuna dikkat çekti.
Tuvaicri konuya ilişkin görüşlerine şu ifadelerle devam etti:
“Ancak son yıllarda kadınların araba kullanmasına izin verilmesi, erkek ve kadın çalışanların iş ortamlarına entegre edilmesiyle birlikte birçok taraf, birçok alanda yetkinliklerini kanıtladıktan sonra kadınları işe almaya başladı. Bunun yaşam kalitesine önemli bir yansıması var, çünkü eşlerin her ikisi de çalışıyor, bu da ailenin tek kaynağı olarak kocanın gelirine olan bağımlılığı azaltıyor. Hem işe, hem de topluma hizmet edecek şekilde cinsiyetler arasında fırsat eşitliği yaratıyor.”
Kadınların iş olanaklarının yaygın olduğu alanlara değinen Tuvaicri, “Kadınlar pazarlama, müşteri hizmetleri, tasarım, içerik yazma ve ilkokul öğretmenliğinde erkeklerden daha başarılı olma yeteneklerini kanıtladılar” diye konuştu.
Suudi Arabistan’da 2022’nin ikinci çeyreğinde kadınların işgücüne katılımı yüzde 32,9’a ulaştı

İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın program ve girişimlerinden yararlanan kadın sayısı bir milyonu aştı
Suudi Arabistan’da 2022’nin ikinci çeyreğinde kadınların işgücüne katılımı yüzde 32,9’a ulaştı

İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanlığı’nın program ve girişimlerinden yararlanan kadın sayısı bir milyonu aştı
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة