Rusya kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde Suriye-Ürdün sınırında devriye gezdi

Dera Askeri Güvenlik Şube Başkanı Tuğgeneral Luay el-Ali karşıtı söylemler arttı

Geçtiğimiz Şubat ayında kaçakçılıkla mücadele için Suriye sınırında görev yapan Ürdün askerleri (AFP)
Geçtiğimiz Şubat ayında kaçakçılıkla mücadele için Suriye sınırında görev yapan Ürdün askerleri (AFP)
TT

Rusya kaçakçılıkla mücadele çerçevesinde Suriye-Ürdün sınırında devriye gezdi

Geçtiğimiz Şubat ayında kaçakçılıkla mücadele için Suriye sınırında görev yapan Ürdün askerleri (AFP)
Geçtiğimiz Şubat ayında kaçakçılıkla mücadele için Suriye sınırında görev yapan Ürdün askerleri (AFP)

Rus askerleri, Beşinci Kolordu'ya bağlı Suriyeli güçlerle birlikte Suveyda ilinin güneyindeki Ürdün sınır hattında devriye gezdi.
Suveyda’nın çeşitli bölgelerinin sakinleri, Pazartesi günü, Rusya ve Suriye askeri polisine ait araçlardan ve daha çok Rus Askeri Polis güçleri tarafından taşınan Rusya bayraklı siyah otobüslerden oluşan askeri konvoyun ABD’nin Suriye’deki askeri üssü et-Tanf çevresindeki ‘55 kilometrelik çatışmasızlık bölgesine’ giden yol üzerinden er-Ruveyşid çölüne doğru Ürdün sınır hattı boyunca devriye gezdiğine tanık oldular.
Rus güçlerinin, sınır bölgesindeki devriyeleri, hem 8. Tugay'daki uzlaşı grupları gibi kendisine sadık güçlerin bulunduğu Dera'da hem de Suveyda’da tekrarlandı. Son dönemde Ürdün'e yönelik kaçakçılık faaliyetlerinin yaşandığı güney sınır bölgesinde bu devriyelerin yoğunlaştığı görüldü.
Rus güçleri tarafından gerçekleştirilen devriyeler, kaçakçılarla ve Ürdün'e yönelik kaçakçılık faaliyetleriyle mücadele edilmesi gerektiğine dair Suriye Sınır Muhafızları’na uyarılarda bulunmaktan ibaret. Ürdünlü bir yetkili, özellikle Ürdün'ün Suriye'nin güneyinde kalan kuzey bölgesindeki kaçakçılık faaliyetlerinin terör örgütleriyle bağlantılı ağlar ve sınır muhafızlarıyla sürekli çatışan silahlı adamlar tarafından yönetildiğini açıkladı. Ürdün, birçok kez Suriye'den yapılan kaçakçılık faaliyetlerini engellediğini duyururken uyuşturucu ve silah kaçakçılığının hız kesmeden devam etmesinden rahatsız.
Şarku'l Avsat'a konuşan Dera'daki uzlaşı gruplarından bir kaynak, güney bölgesini ziyaret eden Rus güçlerinin amacının özellikle Ürdün’ün Suriye'nin güneyindeki rolünün azaldığına işaret ettiği son açıklamalarından sonra Rusya’nın bölgedeki varlığının devam ettiğine dair mesajlar vermek olduğunu söyledi. Kaynak, bunun aynı zamanda ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon tarafından kullanılan et-Tanf Askeri Üssü’ndeki yabancı güçlere karşı Rusya’nın Suriye’deki varlığının ve çıkarlarının devam ettiğinin teyidi olduğunu da söyledi.
Rusya, Suriye'nin güneyindeki varlığının devam ettiğini göstermek amacıyla son dönemde sürdürdüğü çabalar çerçevesinde Suriye'deki Tarafları Uzlaştırma Merkezi aracılığıyla Dera’nın güneyi ve Suveyda'nın bazı bölgelerinde insani yardım dağıttı.  Rus askeri devriyeleri bölgeye sık sık ziyaretler gerçekleştirdi.
Tüm bunların yanında ‘Rusya'nın Suriye’nin güneyindeki ilk adamı’ olarak bilinen Ahmed el-Avde, en son bir yıl önce Rusya’nın başkenti Moskova’da göründükten sonra kısa bir süre önce Dera'nın doğusundaki Busra eş-Şam kentindeki kendisine bağlı güçlerin kalesini ziyaret etti.
Avde’nin Arap ülkeleri ve Rusya ile iyi ilişkileri olduğunu söyleyen kaynak, Suriye rejiminin 2018 yılında bölgenin kontrolünü yeniden ele geçirmesinden, Rusya ile temasa geçmesinden, müzakerelerde bulunmasından ve uzlaşı anlaşmasına varmasından önce Suriye'nin güneyindeki önde gelen askeri komutanlardan biri olduğunu belirtti. Kaynak, Avde’nin kendisine bağlı güçlerin silahlarını bırakmamaları ve İran'ı bölgeden uzak tutmaları şartıyla uzlaşı anlaşmasını imzalaması karşılığında güçlerini Rusya'nın denetiminde, Beşinci Kolordu'ya bağlı 8. Tugay güçleri adı altında topladığını ve Rusya’nın halen bu oluşumla ilgilenmeye devam ettiğini aktardı.
Öte yandan Dera’da uzlaşı anlaşmasına tabi bazı bölgelerde, Dera Askeri Güvenlik Şube Başkanı Tuğgeneral Luay el-Ali'ye yönelik ‘İran'ın Suriye'nin güneyindeki ajanı olduğu’ şeklinde suçlamalar ve karşıt söylemler arttı.
Suriye rejiminin Dera'daki güvenlik komitesinde yer alan subaylarından biri olan Luay el-Ali, geçtiğimiz günlerde Dera'nın batısındaki Tafas ve kuzeyindeki Casim kentine, DEAŞ terör örgütü üyesi olmakla ve bölgede terörist eylemlerde bulunmakla suçlanan yabancı uyrukluların bu bölgeleri terk etmelerini talep etti.
Luay el-Ali, aynı zamanda bölge halkının uzlaşı anlaşmasını imzalamasının ardından, muhaliflerin Dera'da suikast düzenlemekle suçlandıkları Askeri Güvenlik Şubesi’ne bağlı grupların kurucusu. Yerel gözlemciler, bu grupların, 2018 yılında Rusya'nın himayesinde yapılan uzlaşı anlaşmasına katılan bölgelere girmeyi reddeden rejime bağlı güçler yerine bu bölgelerin güvenliğinin sağlanması amacıyla uzlaşı gruplarından oluşturulduğunu söylediler.
Bu grupların liderleri ve üyeleri, rejimin DEAŞ hücrelerini ya da uzlaşıyı reddeden muhalifleri suçlandığı cinayetlere ve suikastlara uğruyorlar. Son olarak Salı günü sabaha karşı meydana gelen eski muhaliflere ve rejim üyelerine yönelik gerçekleştirilen suikastlar ve cinayetler Dera’da güvenliğin olmadığını bir göstergesi. Dera'nın doğu kırsalındaki ‘radar bariyeri’ olarak bilinen en-Naima beldesine giden yol üzerinde söz konusu gruplara ait bir askeri nokta kimliği belirsiz kişilerce hedef alındı. Bölgede patlamalar ve çatışmalar meydana geldi. Pazartesi akşamı ise Dera'nın batı kırsalında yer alan Muzayrib Gölü yakınlarında kimliği belirsiz kişiler tarafından askeri bir araca yapılan saldırıda bir güvenlik görevlisi öldü, üçü yaralandı.



Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
TT

Polonya Başbakanı: Avrupa “savaş öncesi döneme” girdi

Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)
Polonya Başbakanı Donald Tusk (DPA)

Polonya Başbakanı Donald Tusk, Ukrayna'daki çatışmanın Avrupa için oluşturduğu tehdit konusunda uyarıda bulunarak, kıtanın İkinci Dünya Savaşı'nın sona ermesinden bu yana ilk kez "savaş öncesi döneme" girdiğini söyledi.

Tusk, Avrupa gazetelerinin en büyük ittifakını içeren “LENA” medya ağına verdiği röportajda şunları söyledi:

 “Savaş artık geçmişte kalan bir kavram değil. Bu gerçek ve iki yıldan fazla bir süre önce başladı. Şu anda en endişe verici olan şey, herhangi bir senaryonun mümkün olmasıdır. 1945'ten beri böyle bir durum görmedik."

Tusk sözlerini şöyle sürdürdü: “Bunun özellikle genç nesil için kulağa yıkıcı geldiğini biliyorum, ancak yeni bir dönemin başladığı gerçeğine alışmamız gerekiyor: savaş öncesi dönem. Abartmıyorum, bu, her geçen gün daha da netleşiyor."

Rusya'nın iki yıldan fazla bir süre önce Ukrayna'yı işgal etmesi Avrupalı ​​liderlerin savaş sonrasındaki istikrarlı barış duygusunu sarstı ve birçok Avrupa ülkesini Kiev'e ve güçleri için ihtiyaç duyduğu silahları sağlamak için üretimlerini hızlandırmaya yöneltti.

Ülkesi komşu Ukrayna'nın en önde gelen destekçilerinden biri olan eski Avrupa Konseyi başkanı Cuma günü, Kiev'in savaşı kaybetmesi halinde Avrupa'da kimsenin kendini güvende hissetmeyeceğini belirtti.

Kıtanın endişelerinin başında, eski ABD Başkanı Donald Trump'ın, özellikle NATO'ya yönelik bilinen şüpheci duruşunun ardından Beyaz Saray'a dönme olasılığı da etkili oluyor.

Tusk verdiği röportajda, "Misyonumuz, Amerikan başkanının kim olduğuna bakılmaksızın transatlantik ilişkilerini güçlendirmektir" ifadelerini kullandı.