SDG, El-Hol’deki operasyonlarını uzattığını açıkladı

El-Hol’ün girişlerinden birindeki silahlı Kürtler (Reuters)
El-Hol’ün girişlerinden birindeki silahlı Kürtler (Reuters)
TT

SDG, El-Hol’deki operasyonlarını uzattığını açıkladı

El-Hol’ün girişlerinden birindeki silahlı Kürtler (Reuters)
El-Hol’ün girişlerinden birindeki silahlı Kürtler (Reuters)

Suriye Demokratik Güçleri (SDG), terör operasyonlarına karışan zanlıların tutuklanması, terör örgütü DEAŞ’a bağlı uyuyan hücrelerin kullandığı gizli mevkilerin hedef alınması ardından Haseke’nin doğusunda yer alan el-Hol Kampı'ndaki güvenlik operasyonlarının uzatıldığını duyurdu.
Dün SDG’nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada, “Güçlerimiz, operasyonda elde edilen sonuçların ve terör hücrelerini çökertmeye devam zorunluluğunun bir ön değerlendirmesinde bulundu” ifadeleri kullanıldı. Diğer yandan SDG savaşçıları, Deyrizor’un doğu kırsalındaki bir köyde rejim destekli Ulusal Savunma Güçleri mensuplarıyla çatıştı.
El-Hol Kampı’na yönelik güvenlik operasyonu, geçtiğimiz ayın 25'inde Uluslararası Koalisyon güçlerinin desteği ve koordinasyonuyla, hava sahasının savaş uçakları tarafından gözetilmesiyle başlatılmıştı.
SDG Sözcüsü Ferhad Şami, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, SDG’nin gerekli tüm hedeflere ulaşılıncaya kadar güvenlik görevlerini sürdürdüğünü, kamp dahili veya haricinde DEAŞ hücrelerine baskı yapmaya devam ettiğini bildirdi. Aynı zamanda “SDG, uluslararası Koalisyon’un katılımıyla gerçekleştirdiğimiz doğru istihbarat operasyonları ile DEAŞ yanlısı hücrelerin insani ve maddi kaynaklar elde etme, tutuklanarak hesap verme sorumluluğundan kaçma faaliyetlerini engellemeyi başardı” ifadelerine başvurdu.
Güvenlik operasyonu kapsamında, terör örgütleriyle işbirliği yaptıkları iddiasıyla 2 bin 502’den fazla şüpheli tutuklanmış, 30 tünel keşfedilmiş, uyuyan hücrelerin radikalizm dersleri düzenlediği 120’den fazla çadır, aynı zamanda gizli siperler ve gizli ağlar kaldırılmıştı. Güvenlik güçleri aynı zamanda gömülü silahlar, mühimmat kutuları, elektronik cihazlar, cep telefonları ve bilgisayarlara da rastladı.
Diğer yandan el-Hol kampındaki güvenlik kampanyasına dahil olan SDG’ye bağlı kadın kolu, ikinci bir Kürt Yezidi kızı DEAŞ’ın pençesinden kurtarmayı başardı. DEAŞ militanları, 2014 yılının ortalarında Irak'ın Şengal dağlarına yaptıkları kanlı saldırı sırasında 24 yaşındaki Sevsen Hasan Haydar’ı kaçırmıştı. Genç kız, ailesine teslim edilmek üzere el-Cezire’deki Yezidi İşler Bürosu gözetiminde Haseke’ye nakledildi. Aynı şekilde kurtarılan bir diğer Yezidi kız Vefa Abbas da daha sonra memleketi olan bir başka ülkeye sevk edilmek üzere güvenli bir yere nakledildi.
Kadın kolu komutanlarından Avindar Deniz, Şarku’l Avsat’a verdiği demeçte, “İki kızın kurtuluşu, gücümüzün başarısıdır. Nerede olduklarını bildiğimiz sürece, kaçırılan tüm kadınları DEAŞ’ın elinden almaya söz veriyoruz. Bu bizim hedefimiz” vurgusunda bulundu.
Deyrizor'un doğu kırsalındaki Saha düzeyinde ise SDG güçleri Sebha köyünde rejim destekli Ulusal Savunma Güçleri mensuplarıyla çatıştı. Yerel sayfalar ve Suriye İnsan Hakları Gözlemevi’nin (SOHR) aktardığına göre dün gece iki taraf arasında mermilerin yanı sıra ağır ve orta düzeyde silahların kullanıldığı çatışmalar kaydedildi.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz