Saudi Aramco CEO’su: Küresel olarak daha güvenilir bir enerji geçiş planına ihtiyaç var

Saudi Aramco Başkanı ve CEO’su Amin Nasser
Saudi Aramco Başkanı ve CEO’su Amin Nasser
TT

Saudi Aramco CEO’su: Küresel olarak daha güvenilir bir enerji geçiş planına ihtiyaç var

Saudi Aramco Başkanı ve CEO’su Amin Nasser
Saudi Aramco Başkanı ve CEO’su Amin Nasser

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser, daha güvenilir bir enerji geçiş planına olan ihtiyacı vurguladı.
Nasser, İsviçre’de düzenlenen Schlumberger Dijital Forumu’nda bugün yaptığı konuşmada, yeni bir küresel görüşe ulaşmanın önemine dikkat çekerek, bu konuda üç stratejik eksen belirledi.
Aramco CEO’su, “Bunlar, politika yapıcılar ve diğer paydaşlar tarafından uygun fiyatlı konvansiyonel enerji kaynaklarına uzun vadede hala ihtiyaç duyulduğunun kabul edilmesi, konvansiyonel enerjiden kaynaklanan karbon emisyonlarını azaltmak ve enerji verimliliğini artırmak için çalışmak ve yenilenebilir ve düşük karbonlu enerji üretimiyle bilinen geleneksel kaynakları istikrarlı bir şekilde tamamlamaktadır” dedi.
Nasser forumda yaptığı konuşmada dönüşüm için güvenilir ve dengeli bir plana sahip olmamanın sonuçlarına değinerek şu ifadelerle devam etti:
“Petrol ve doğalgaz yatırımcılarını suçladığınızda, petrol ve kömürle çalışan santralleri söktüğünüzde, enerji kaynaklarını (özellikle doğalgaz) çeşitlendirmede başarısız olduğunuzda, LNG alıcı terminallerine karşı çıktığınızda ve nükleer enerjiyi reddettiğinizde, geçiş planınız doğru olsa iyi olur.”
Mevcut enerji geçiş planlarını ‘gerçeklik dalgalarının alıp götürdüğü kumdan kaleler’ olarak nitelendiren Nasser, “Artık dünya çapında, güvenilir ve uygun fiyatlı enerji kaynaklarına erişmenin zorluklarıyla karşı karşıya kalan milyarlarca insan var. Aynı zamanda, artan bir yaşam maliyeti ile karşı karşıyalar. Bu koşulların uzun süreli olması muhtemeldir” diye ekledi.
Nasser, petrol ve gaz sektöründe artan yatırımın önemine ilişkin olarak ise şunları söyledi:
“Aslında çok endişeliyim. Petrol ve gaz yatırımları son on yılda önemli ölçüde azaldı. Bir korku faktörü, büyük, uzun vadeli projelerdeki kritik petrol ve gaz yatırımlarının daralmasına neden oluyor. Bu duruma, tartışmaya hakim olan aşırı kısa vadeli talep faktörleri yardımcı olmuyor. Güçlü ekonomik ters rüzgarlara rağmen, küresel petrol talebi bugün hala oldukça sağlıklı, ancak küresel ekonomi düzeldiğinde, oradaki küçük yedek petrol üretim kapasitesini ortadan kaldırarak talebin daha da toparlanmasını bekleyebiliriz. Dünya bu kör noktalara uyandığında, rotayı değiştirmek için çok geç olabilir. Bu yüzden ciddi olarak endişeliyim.”
Aramco CEO’su konuşmasının sonunda, “Enerji krizi ne yazık ki yoğunlaşırken, dünya toplumlarının desteğe çok ihtiyacı var. Politika yapıcılar ve paydaşlar, hükümetlerin daha temiz enerji kaynakları bulması için artan baskının ardından, uzun vadede geleneksel enerji arzının hala gerekli olduğunu kabul etmeli. Konuşmamda belirlediğim üç stratejik eksende ilerlemek için çabalar sürüyor. Bu şekilde daha güvenli ve daha sürdürülebilir bir enerji geleceği sunacağız” dedi.



Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürüyor.

Dünya genelinde makroekonomik verilerden alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Bugünden itibaren yoğunlaşacak veri takviminin piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, yatırımcılar, aynı zamanda merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip ediyor.

Analistler, bugün ABD'de konut piyasasına ilişkin verilerin takip edileceğini belirterek, söz konusu piyasanın Fed'in adımlarına karşın sıcak kalmasının Banka'yı "şahin" kalmaya zorlayan etkenlerden olduğunu ifade etti.

ABD ekonomisinde konut piyasasının önemine dikkati çeken analistler, ülkedeki kredi sistemi nedeniyle buradaki hızlı aktivitenin kişilerin harcanabilir gelirlerini etkilediğini bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini yüzde 76 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, Banka'nın nihai faiz oranına yönelik belirsizlikler devam ediyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,29, Nasdaq endeksi yüzde 0,75 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa'da dün karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamaları "şahin" kalmayı sürdürüyor.

ECB üyesi Martins Kazaks, ekonominin yumuşamasına karşın Banka'nın faizleri artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,12 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.

Asya'da bugün karışık bir seyir öne çıkarken, Çin'de hükümetin ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini açıklaması risk algısını törpüledi.

Çin Başbakanı Li Qiang, bugün yaptığı açıklamalarda, ikinci çeyrek büyümesinin birinci çeyrekten daha güçlü olacağını belirterek, Çin'in ekonomiyi desteklemek ve Çin piyasasını dış dünyaya açmak için çalışmaları sürdüreceğini kaydetti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 yükseldi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,69 artışla günü 5.732,86 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 5.749,66 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yüzde 2,4 artışla 25,9157'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0070 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, bugün arife günü olması dolayısıyla piyasalar yarım gün işleme açık olacak.

Analistler, bugün ABD'de inşaat izinleri, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.850 ve 6.000 seviyelerinin direnç, 5.700 ve 5.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

15.00 ABD, mayıs ayı inşaat izinleri

15.30 ABD, mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri

16.00 ABD, nisan ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD, haziran ayı CB tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı yeni konut satışları