Elektrikli otomobil satışları 8 ayda 3'e katlandı

Ocak-Ağustos 2022'de Türkiye'de elektrikli otomobil satışları 3 bin 283'e yükseldi. Benzinli otomobiller satışlarda ilk sırada yer alırken, dizel otomobil satışları azalmaya devam etti.

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Elektrikli otomobil satışları 8 ayda 3'e katlandı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Türkiye'de elektrikli otomobil satışları, Ocak-Ağustos 2022'de geçen yılın aynı dönemine göre yaklaşık 3 kat artışla 3 bin 283'e yükseldi.
Anadolu Ajansı (AA) muhabirinin Otomotiv Distribütörleri Derneği'nden (ODD) derlediği verilere göre, Türkiye otomobil ve hafif ticari araç toplam satışları, bu yılın 8 ayında 2021'in aynı dönemine kıyasla yüzde 8,5 azalarak 458 bin 446 adet oldu.
Söz konusu dönemde otomobil satışları yüzde 9,4 azalarak 354 bin 543 adet ve hafif ticari araç satışları da yüzde 5,2 düşüşle 103 bin 903 adet olarak gerçekleşti.
Otomobil pazarı motor tipine göre değerlendirildiğinde, dünya genelinde artık yavaş yavaş üretimi azaltılan ve ileride üretiminin tamamen durdurulması planlanan dizel motorlu otomobil satışlarındaki düşüşün sürmesi dikkati çekiyor. Üreticilerin geçmiş yıllara kıyasla daha az dizel motorlu aracı piyasaya sunması da dizel satışlardaki azalışta önemli etkenlerden biri olarak kabul ediliyor.
Oto gazlı otomobil satışlarında da azalış kaydedildi. Gelecekte içten yanmalı motorlu otomobillerin yerini alması beklenen hibrit ve elektrikli otomobillerin satışları ise son dönemlerde olduğu gibi artmaya devam etti.

Benzinli otomobiller ilk sırada
Türkiye otomobil pazarında, bu yılın ilk 8 ayında benzinli otomobiller 250 bin 401 adetlik satışla birinci, dizel otomobiller ise 60 bin 316 adetle ikinci sırada yer aldı.
Hibrit otomobil satışları 34 bin 265 adet olurken, oto gazlı otomobil satışları 6 bin 278 adet ve elektrikli otomobil satışı da 3 bin 283 adet olarak kayıtlara geçti.
Ocak-Ağustos 2021'de 256 bin 815 benzinli, 80 bin 643 dizel, 33 bin 287 hibrit, 19 bin 451 oto gazlı ve 1.196 elektrikli otomobil satışı yapılmıştı. Böylece elektrikli otomobil satışları yaklaşık 3 kat artış gösterdi.

Sadece hibrit ve elektrikli arttı
Benzinli otomobil satışları, bu yılın 8 ayında 2021'in aynı dönemine göre yüzde 2,5, dizel otomobil satışları yüzde 25,2 ve oto gazlı otomobil satışları yüzde 67,7 geriledi.
Bu dönemde hibrit otomobil satışları yüzde 2,9 ve elektrikli otomobil satışları da yüzde 174,5 artış kaydetti.

Satışlardaki artış tüketicilerin ilgisini ortaya koyuyor
Ocak-Ağustos 2021'de yüzde 20,6 olan dizel otomobillerin satışlardan aldığı pay, bu yılın aynı döneminde yüzde 17'ye geriledi.
Söz konusu dönemde benzinli otomobillerin payı yüzde 65,6'dan yüzde 70,6'ya yükselirken, oto gazlı otomobillerin payı yüzde 5'ten yüzde 1,8'e geriledi.
Elektrikli otomobillerin toplam satışlardaki payı yüzde 0,3'ten yüzde 0,9'a ve hibrit otomobillerin payı da yüzde 8,5'ten yüzde 9,7'ye çıktı.
Veriler, dünyada da yaygınlaşmakta olan elektrikli ve hibrit otomobillerin, Türkiye otomobil pazarından aldığı payın düşük seviyelerde olduğuna işaret etti. Adet bazında da düşük olmasına karşın satışların büyüme hızı, tüketicilerin elektrikli otomobillere olan ilgisini ortaya koyuyor.
"Yeşil otomobillerin" pazardan aldığı payın, ilerleyen dönemlerde Togg'un pazara girmesi ve dünyadaki gelişmelerle birlikte daha da artması bekleniyor.
 



İkinci el çevrim içi oto pazarında satışlar şubatta yüzde 35 arttı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

İkinci el çevrim içi oto pazarında satışlar şubatta yüzde 35 arttı

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Türkiye'de ikinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında satış sayısı, şubatta geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 35 artışla 170 bin 457 oldu.

AA muhabirinin Indicata'nın ikinci el çevrim içi pazar raporundan derlediği verilere göre, şubatta çevrim içi mecralarda 363 bin 1 kurumsal ilan yayınlandı. Bu ilanların 170 bin 457 adedi satıldı. Geçen sene aynı döneme göre ilan adetlerinde yüzde 4, satış adetlerinde yüzde 35 artış gözlendi.

İkinci el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında en çok satışı yapılan ilk 35 markanın 249 modeline ait 364 bin 881 ilanın ay boyunca fiyat değişimleri incelenerek yapılan analize göre, şubat ayında 2. el çevrim içi binek ve hafif ticari araç pazarında perakende fiyatların bir önceki aya göre ortalama yüzde 0,23, yılbaşından itibaren ise yüzde 0,17 arttığı gözlendi. Toptan satış fiyatlarında ise artış şubat ayında yüzde 2,46, yılbaşından itibaren de yüzde 4,52 seviyesinde gerçekleşti.

- 1196 adet ikinci el elektrikli otomobil satıldı

Motor tipine göre değerlendirildiğinde, söz konusu pazarda geçen ay 100 bin 265 adetle en çok dizel araçlar satıldı.

Dizel otomobilleri, 62 bin 931 satışla benzinli ve 4 bin 517 satışla oto gazlı otomobiller takip etti. Hibrit otomobil satış sayısı 1548, ikinci el elektrikli otomobil satış sayısı 1196 oldu. Şubat 2023'te 293 ikinci el elektrikli otomobil satılmıştı.

fevbfe

Rapora göre ayrıca geçen senenin şubat ayıyla karşılaştırıldığında dizel araç satış payının yüzde 7 düştüğü, elektrikli araçların satış payının ise yüzde 201,8 arttığı gözlendi.

- Ortalama satış hızı 45 gün oldu

Bu yılın şubat ayında toplam satışların yüzde 38,3'ünü 11 yaş ve üzeri araçlar oluşturdu. 0-5 yaş araç satışlarında ise geçen aya göre yüzde 3 artış görüldü.

İkinci el çevrim içi pazarda geçen ay araçların ortalama satış hızları ocak ayı ile aynı süre olan 45 gün olarak belirlendi. Renault marka araçlar 37 gün ortalama satış hızı ile pazar ortalamasına göre daha hızlı satıldı. BMW markalı araçlar ise 63 günlük satış hızıyla en yavaş satılan araçlar oldu.

- Günlük 450 binden fazla ikinci el araç datası analiz ediliyor

Makine öğrenmesi, yapay zeka ve büyük verinin birleşmesinden oluşan iş zekası seti Indicata, Türkiye'deki ikinci el çevrim içi araç pazarını tarayarak günlük 450 binden fazla ikinci el araç datasını analiz ediyor.

Raporda yer alan satış verileri, ikinci el ticareti yapan 40 binden fazla kurum ve kuruluşun çevrim içi pazarda verdikleri ilan verilerine dayanıyor. Bunlar arasında Sahibinden, Arabam, Letgo ve VavaCars gibi listeleme sitelerinin yanı sıra kurumsal ikinci el web siteleri, Leaseplan, Intercity ve Otokoç gibi kurum ve platformlar yer alıyor.

Rakamlara bireysel araç ilanları dahil edilmiyor. Çevrim içi platformda ikinci el ticareti yapan kurumlar, iki sebeple satışa sundukları araçların ilanlarını geri çekiyor.

Bunlardan ilki, değişen pazar koşullarına göre araç fiyatı revize edilerek ilanın yeniden yayınlanması. Söz konusu ilanların yeniden ne zaman yayınlandığı da Indicata tarafından takip ediliyor. İkinci sebep ise satış. Kurum, aracı sattığı için ilandan çekiyor. İlandan tamamen kaldırılan araçlar, "satış" olarak kabul ediliyor.


Tesla ABD'de 120 bin 423 aracını geri çağırdı

AA
AA
TT

Tesla ABD'de 120 bin 423 aracını geri çağırdı

AA
AA

ABD Ulusal Kara Yolu Trafik Güvenliği İdaresinin (NHTSA) açıklamasına göre, otomobil üreticisi sorunu çözmek için "over-the-air" (OTA) olarak adlandırılan kablo kullanılmasını gerektirmeyen bir yazılım güncellemesi yaptı.

Bu kapsamda, Tesla'nın 2021-2023 model 120 bin 423 Model S ve Model X aracı geri çağrıldı.

Tesla geçen hafta da otopilot olarak bilinen gelişmiş sürücü destek sistemindeki (autopilot) kontrol sorununu gidermek üzere 2,03 milyon aracını geri çağırmıştı.


Tesla otomobillerinde güvenlik açığı tehdidi

Bu hackleme, özellikleri etkinleştirmek için araca doğrudan erişim gerektiriyor.(AB)
Bu hackleme, özellikleri etkinleştirmek için araca doğrudan erişim gerektiriyor.(AB)
TT

Tesla otomobillerinde güvenlik açığı tehdidi

Bu hackleme, özellikleri etkinleştirmek için araca doğrudan erişim gerektiriyor.(AB)
Bu hackleme, özellikleri etkinleştirmek için araca doğrudan erişim gerektiriyor.(AB)

Tesla, dünyanın önde gelen elektrikli araç üreticilerinden biri ve ileri teknolojileri ve sürekli inovasyonu sayesinde uzun süredir dikkatleri üzerinde topluyor. Ancak inovasyon, özellikle siber güvenlik alanında zorlukları da beraberinde getiriyor.

Bir grup araştırmacı Tesla'nın bilgi-eğlence sistemini hackleyebildiklerini duyurdu. Voltaj dalgalanması olarak bilinen ve eğlence sisteminde kullanılan işlemciye (AMD) uygulanan voltajı değiştirdikleri bir yöntem uyguladılar. Böylece, ödeme yapmak zorunda kalmadan aracın korumasını kaldırabildiler ve belirli özellikleri kontrol edebildiler.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgilere göre sonuçlar, araştırmacıların arka koltukların ısıtılması gibi genellikle 300 dolarlık bir ücret gerektiren bazı özellikleri etkinleştirebildiklerini gösterdi. Ancak işler burada bitmedi. Çünkü araştırmacılar kendi kendine sürüş sistemini genellikle mevcut olmadığı alanlarda etkinleştirilebileceğini, bunun tersine mühendislik alanında daha fazla çaba gerektireceğini ve araştırmacıların araştırmalarının sonuçlarını önümüzdeki hafta Las Vegas'ta düzenlenen Black Hat güvenlik konferansında sunmayı planladıklarını belirtti.

Çalışmanın naş araştırmacılardan Christian Wehrling TechCrunch'a yaptığı açıklamada, bu yöntemin araca doğrudan erişim gerektirdiğini ve bunun da suçluların hacklemekten faydalanma riskini azalttığını söyledi. Bununla birlikte, araştırmacılar araçtan kişiler, şifreler ve ziyaret edilen internet siteleri gibi kişisel bilgileri de çıkarabildiler.

Bu tür bir saldırının uzaktan sızma değil doğrudan araç müdahalesi gerektirdiği ve bunun da yayılmasını sınırladığına dikkat çekiliyor. Bununla birlikte bunun, Tesla'nın gelecekte dikkate alması gereken bir zayıflık olduğu vurguluyor.

Tesla şu ana kadar bu duruma resmi bir yanıt vermedi. Ancak söz konusu olay gelişen otomotiv dünyasında siber güvenliğin önemini gösteriyor.


Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı
TT

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Alman Federal Mahkemesi, sürücüler için dizel emisyonu skandalında tazminat yolunu kolaylaştırdı

Almanya Federal Mahkemesi (BGH), egzozlarında manipüle edilmiş dizel motorlu araçlar satın alan sürücülerin otomobil üreticilerinden şartlı olarak tazminat talep etme hakları olduğuna karar verdi.

Alman yargı sistemindeki en yüksek dereceli mahkemesi BGH, egzoz gazı kontrol yazılımlarının işlevsel olduğunu ve yasa dışı olmadığını kanıtlamanın otomobil üreticilerine düştüğünü belirtti.

BGH, Alman otomobil üreticileri Volkswagen, Audi ve Mercedes-Benz aleyhine açılan davada şirketlerin araç sahiplerine araçlarının satın alma fiyatının yüzde 5 ile yüzde 15'i arasında tazminat ödeyebileceğine hükmetti.

Alman mahkemeleri şimdiye kadar, dünya çapındaki "Dizel emisyonu skandalı" skandalına neden olan yasa dışı yazılımın otomobil alıcılarına kasıtlı olarak verilen bir zarar olmadığını, en fazla üreticilerin ihmali olduğunu savunarak tüketicilere tazminat ödemeyi reddetmişti.

Bu arada, Mart 2023’de Almanya'da otomobil üreticisi Mercedes'e karşı araç üreticilerinin yanıltıcı cihazlarda sorumluluğu konusunda açılan davada AB'nin en yüksek mahkemesi Avrupa Adalet Divanı (CJEU), "Yasa dışı yanıltıcı cihazla donatılmış bir aracın alıcısı, söz konusu cihazın alıcıya zarar vermesi durumunda araç üreticisinden tazminat alma hakkına sahiptir." kararını almıştı.

AB mahkemesi, AB hukukunun, bir aracın yasaklanmış hile cihazı ile donatılması halinde kamu çıkarlarına ilave olarak taşıtın bireysel alıcısının çıkarlarını da koruduğuna karar vermişti. CJEU, söz konusu kararda araç sahiplerine tazminat miktarını hesaplanmasını Alman mahkemelerine bırakmıştı.

Öte yandan, BGH’nin sürücülerin otomobil üreticilerinden şartlı olarak tazminat talep etme hakları olduğu yönündeki kararının, Avrupa’da otomobil üreticilerinden bir tazminat talebi dalgasını tetiklemesi bekleniyor.

Söz konusu cihazın emisyonların test koşullarında gerçeğinden daha düşük çıkmasını sağladığı belirtiliyor.

Araç üreticileri ise bu cihazların motoru korumak için yer aldığını iddia ediyor.

- Dizel emisyonu skandalı

ABD Çevre Koruma Ajansı 2015 yılının eylül ayında Volkswagen'in emisyon testlerini manipüle ettiğini ve şirketin dizel araçlarının normal seviyenin 40 kat üzerinde çevreyi kirlettiğini duyurmuştu.

Bünyesinde Volkswagen, Audi, Porsche, Bentley, Lamborghini, Seat, Skoda, Bugatti, Scania ve Man gibi markaları bulunan Volkswagen Grubu, uzun süre dizel emisyonu skandalıyla gündemi meşgul etmiş, ABD ve Alman makamlarına yüksek cezalar ödemiş ve milyonlarca aracını geri çağırmak zorunda kalmıştı.


Mayısta en çok satılan otomotiv markaları belli oldu

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Mayısta en çok satılan otomotiv markaları belli oldu

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Türkiye otomobil ve hafif ticari araç pazarında mayıs ayında en fazla satışı gerçekleştirilen markalar sırasıyla Fiat, Opel ve Peugeot oldu.

Otomotiv Distribütörleri ve Mobilite Derneği (ODMD) verilerine göre, geçen ay otomobil ve hafif ticari araç satışları, 2022'nin aynı dönemine kıyasla yüzde 70,9 artarak 111 bin 356 seviyesinde gerçekleşti.

Mayısta otomobil satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 68,5 artarak 87 bin 218 adet olurken, hafif ticari araç satışları yüzde 79,9 yükselişle 24 bin 138'e ulaştı. Böylece otomotiv satışlarındaki rekor serisi mayıs ayında da devam etti.

- Toplam pazarda ilk 5

AA muhabirinin ODMD raporundan derlediği bilgilere göre, geçen ay binek ve hafif ticari olmak üzere toplam satışlarda 18 bin 844 adetle Fiat ilk sırayı aldı. Fiat'ı, 10 bin 671 adetle Opel ve 9 bin 954 satışla Peugeot takip etti.

Renault, 9 bin 553 satışla dördüncü ve Ford 9 bin 253 satışla beşinci sırada yer aldı.

- Otomobil satışları

Mayıs ayında en fazla otomobil satışı gerçekleştiren marka 13 bin 624 ile Fiat oldu. Fiat'ı 8 bin 798 satışla Opel ve 8 bin 554 satışla Renault izledi.

Volkswagen, 7 bin 512 satışla dördüncü sırada konumlanırken, Peugeot, 6 bin 855 otomobil satışıyla beşinci sırada yer aldı.

- Mayısta 306 adet Togg satıldı

ODMD marka listesine Togg ve Çinli Leapmotor'un da dahil olmasıyla marka sayısı 48'e çıktı. Geçen ay Smart ve Lamborghini hariç tüm markalardan satış yapıldı.

Togg'un satışları mayıs ayı için 306 adet olarak gerçekleşti.

Lüks otomobil grubunda mayısta 96 Porsche, 86 Maserati, 57 Lexus, 32 Jaguar, 5 Aston Martin, 2 Ferrari ve 1 Bentley satışı gerçekleştirildi.

- Hafif ticarinin ilk 5'i

Hafif ticari araç segmentine bakıldığında, geçen ay 6 bin 58 satışla Ford, listenin ilk sırasında yer aldı. Ford'u, 5 bin 220 satışla Fiat ve 3 bin 99 satışla Peugeot izledi.

Citroen, 2 bin 921 satışla dördüncü ve Opel 1.873 satışla beşinci oldu.

Mayıs ayında en fazla satış yapan otomobil markaları ve satış adetleri şöyle:

ALFA ROMEO
428428

00428428

ASTON MARTIN
55

0055

AUDI
2,0062,006

002,0062,006

BENTLEY
11

0011

BMW
2,1572,157

002,1572,157

CHERY
3,5093,509

003,5093,509

CITROEN
5,6075,607
2,9212,92108,5288,528

CUPRA
451451

00451451

DACIA
2,8372,837

002,8372,837

DFSK
3535

003535

DS
433433

00433433

FERRARI
22

0022

FIAT13,49912513,6244,8194015,22018,31852618,844

FORD743,1213,1956,029296,0586,1033,1509,253

HONDA02,2282,228

002,2282,228

HYUNDAI3,3826103,992
5135133,3821,1234,505

ISUZU

05224629852246298

IVECO

0
3333330333333

JAGUAR
3232

003232

JEEP
325325

00325325

KARSAN

037
3737037

KIA
1,8901,890
13013002,0202,020

LAMBORGHINI
00

0000

LAND ROVER
192192
52520244244

LEAPMOTOR
5050

005050

LEXUS
5757

005757

MASERATI
8686

008686

MAZDA
2020

002020

MERCEDES-BENZ
1,2561,256
11711701,3731,373

MG
790790

00790790

MINI
315315

00315315

MITSUBISHI
2424
0002424

NISSAN
1,0661,066
0001,0661,066

OPEL
8,7988,798
1,8731,873010,67110,671

PEUGEOT
6,8556,855
3,0993,09909,9549,954

PORSCHE
9696

009696

RENAULT7,4841,0708,554
9999997,4842,0699,553

SEAT
831831

00831831

SKODA
2,7592,759

002,7592,759

SKYWELL
5050

005050

SMART

0

0000

SSANGYONG
1616
1041040120120

SUBARU
163163

00163163

SUZUKI
227227

00227227

TOGG306
306

03060306

TOYOTA2,9398963,835
9329322,9391,8284,767

VOLKSWAGEN
7,5127,512
1,4521,45208,9648,964

VOLVO
603603

00603603

 

TOPLAM:27,68459,53487,21810,93713,20124,13838,62172,


Nisanda en fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti

AA
AA
TT

Nisanda en fazla ihracat otomotiv endüstrisinde gerçekleşti

AA
AA

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, geçen ay 2 milyar 693 milyon 562 bin dolarlık ihracata imza atan otomotiv endüstrisini, 2 milyar 407 milyon 415 bin dolarla kimyevi maddeler ve mamulleri, 1 milyar 502 milyon 526 bin dolarla hazır giyim ve konfeksiyon sektörü takip etti.
Nisan ayında en fazla ihracat artışı, yüzde 185,2 ile zeytin ve zeytinyağı sektöründe kaydedildi.
Türkiye'nin toplam ihracatının geçen ay yüzde 71,7'sini gerçekleştiren sanayi grubunda yüzde 21,7 azalışla 13 milyar 852 milyon 297 bin dolarlık ihracat yapıldı.
Söz konusu dönemde toplam ihracatın yüzde 13,3'ünü oluşturan tarım grubunda yüzde 6,6 düşüşle 2 milyar 568 milyon 201 bin dolarlık, toplam ihracattan 2,4 pay alan madencilik alanında da yüzde 33,2 azalışla 470 milyon 93 bin dolarlık ihracata imza atıldı.

En fazla ihracat Almanya'ya gerçekleşti
Geçen ay 217 ülkeye ihracat gerçekleştirilirken, 81 ülkeye ihracatta artış kaydedildi.
En çok ihracat gerçekleştirilen ilk 3 ülke; 1 milyar 406 milyon dolarla Almanya, 935 milyon 65 bin dolarla ABD, 873 milyon 444 bin dolarla Birleşik Krallık oldu.
Geçen ay 1.449 firma ihracat ailesine katıldı. Birim ihracat değeri ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18,3 artarak 1,56 dolara yükseldi.
Nisan ayında 14 il ihracatını artırdı.
En çok ihracat gerçekleştiren ilk 3 il sırasıyla 7 milyar 370 milyon dolarla İstanbul, 1 milyar 441 milyon dolarla Kocaeli ve 1 milyar 212 milyon dolarla Bursa oldu.


Kâr oranı düşen Tesla'nın, hisse senedi fiyatları da düşüşte

(David Zalubowski/AP)
(David Zalubowski/AP)
TT

Kâr oranı düşen Tesla'nın, hisse senedi fiyatları da düşüşte

(David Zalubowski/AP)
(David Zalubowski/AP)

Tesla'nın satışları artırmak için araçlarının fiyatlarını düşürmesinin ardından şirketin kârında yılın ilk üç ayında keskin bir düşüş yaşandı.
Elektrikli araç üreticisinin hisse senedi fiyatları, 2023'ün ilk çeyreğine ilişkin mali raporun açıklanmasının ardından çarşamba günü yüzde üçten fazla düştü.
Şirketin yöneticisi Elon Musk çarşamba günü yaptığı açıklamada 2023'ün ilk çeyreğinde elde edilen gelirin, geçen yılın son çeyreğindeki 3,7 milyar dolardan 2,5 milyar dolara gerilediğini söyledi.
Tesla'nın bu yılın ilk çeyreğindeki geliri de 2022'nin ilk çeyreğinde elde ettiği 3,3 milyar dolardan daha düşük.
Şirket, ABD'de tüm rakiplerinin toplamından daha fazla elektrikli otomobil satma rekorunu elinde tutarken, elektrikli araç pazarına giren General Motors, Ford Motor Company ve Volkswagen gibi firmalarla arasındaki rekabet gitgide artıyor.
Tesla, yerini korumak ve satışlarını artırmak için bu yıl araç modellerinde bir dizi fiyat indirimine gitti.
The Independent'ın haberine göre Tesla, ABD'nin eski otomobil üreticileriyle rekabet edebilmek için Model Y ve Model 3 araçlarından bazılarının fiyatlarını sadece bu yıl 6 kez düşürdü.
İlk çeyrekte araçların ortalama satış fiyatı 2022'nin son çeyreğine kıyasla yüzde 11 oranında düşerek yaklaşık 51 bin 400 dolardan 46 bin dolara geriledi. Fakat fiyat indirimleri, teslimatlara sadece yüzde 4'lük bir artışla yansıdı.
Şirket, raporunda 2023'ün ilk üç ayında 440 binin üzerinde araç ürettiğini ve 422 binin üzerinde araç teslim ettiğini belirtti.
Teslimatların 412 binden fazlası şirketin Model 3/Y araçlarına ve 10 bin 695'i de Model S/X araçlarına aitti.
Musk, üç aylık mali sonuçların konuşulduğu konferans görüşmesinde şöyle dedi: 
"Daha düşük üretim hacmi ve daha yüksek marj yerine... daha yüksek hacim ve daha büyük bir araç filosu için çabalamanın, buradaki doğru seçim olduğu görüşünü benimsiyoruz."
Şirket, ürün fiyatlandırmasında daha fazla "değişim" beklediğini belirtti.
Elektrikli araç üreticisi, "Ürün fiyatlandırmamızın bir dizi faktöre bağlı olarak yukarı ya da aşağı doğru değişmeyi sürdürmesini bekliyoruz" diye ifade etti.
Tesla, "En yeni fabrikalarımızdaki gelişmiş üretim verimliliği ve daha düşük lojistik maliyetler de dahil, araçlarımızın maliyetlerinin düşüşün sürmesini bekliyoruz ve ayarlamaları yaparken faaliyet kaldıracına odaklanmaya devam ediyoruz" diye belirtti.
Şirket, uzun süredir ertelenen Cybertruck'ın bu yılın ilerleyen dönemlerinde Teksas'taki Gigafactory'de üretime başlamasının beklendiğini de raporunda ifade etti.
Musk, Cybertruck teslimatlarının 2023'ün üçüncü çeyreğinde yapılmasının beklendiğini söyledi.


İran, arzın talebi karşılamaması üzerine ikinci el otomobil ithalatına hazırlanıyor

AA
AA
TT

İran, arzın talebi karşılamaması üzerine ikinci el otomobil ithalatına hazırlanıyor

AA
AA

İran resmi haber ajansı IRNA'ya göre, Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanı Rıza Fatemi Emin, kabine toplantısı sonrasında ikinci el otomobil ithalatıyla ilgili hazırlanan yasa tasarısı hakkında bilgi verdi.
Talebin arzı aşması nedeniyle otomobil piyasasında sorunlar yaşandığını aktaran Emin, "geçen yıl ve cari yılda üretim açısından iyi bir seyir izlenmesine rağmen insanların enflasyona karşı varlıklarını korumak için araba aldığını ve buna spekülatif sahte talep açıklarının da eklenmesi nedeniyle otomobil pazarında aşırı talepten dolayı karışıklığın hakim olduğunu" söyledi.
İranlı Bakan, "Otomobil piyasasındaki gerginliğin hızlı çözümü, otomobil ithalatına öncelik verilmesidir. Bu amaçla hükümet ikinci el otomobil ithalatına yönelik bir acil durum yasa tasarısını onayladı ve ilk Meclis oturumunda bu tasarı gündeme alınacak. Mecliste de süratle onaylanacağını umuyorum. Arz ve talep arasındaki uçurum kapanana kadar Merkez Bankası koordinasyonunda otomobil ithalatına devam edeceğiz." dedi.
İran hükümeti, "İran Khodro" ve "Saipa" gibi yerli otomobil üreticilerine verdiği destekle otomobil ithalatına katı düzenlemeler ve ağır vergiler uyguluyor. Yüzbinlerce kişiye istihdam sağlayan ve ülkenin en önemli sektörlerinden sayılan İran otomobil sanayisi 2018'den bu yana ABD'nin tek taraflı yaptırımlarının altında faaliyet gösteriyor.
Başta, Peugeot, Renault ve Citroen gibi Fransız otomobil üreticileri olmak üzere yabancı şirketler ise ABD'nin geniş kapsamlı tek taraflı yaptırımları nedeniyle İran'daki faaliyetlerini durdurmuştu.
İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı Sözcüsü Omid Kalibaf, Kasım 2022'de Fransız otomobillerinin ülkede tescilinin ve ithalatının yasaklandığını ve bunun yerine Japon, Kore, Çin ve Fransız olmayan Avrupa otomobillerinin ithal edileceğini açıklamıştı.


Tesla, Avrupa ve Asya'da elektrikli araç fiyatlarında indirimleri genişletiyor

AA
AA
TT

Tesla, Avrupa ve Asya'da elektrikli araç fiyatlarında indirimleri genişletiyor

AA
AA

Tesla'dan yapılan açıklamada, üretim kapasitesindeki artış ve iyileştirme nedeniyle Almanya dahil olmak birçok Avrupa pazarında fiyatların düşürüldüğü belirtildi.
Şirketin internet sitesinde yer alan fiyat listesine göre, otomobil üretim merkezi olarak bilinen Almanya'da elektrikli araçlarında Ocak 2022'de yüzde 1 ila yüzde 17 arasında indirim yapan Tesla, şimdi ülkede Model 3 ve Model Y fiyatlarında yüzde 4,5 ila yüzde 9,8 arasında indirime gitti. Model 3, Almanya'da 41 bin 990 avroya satılıyor.
Singapur'da Model 3 ve Model Y araçlarının fiyatlarını yüzde 4,3 ila yüzde 5 arasında düşüren Tesla, İsrail ve Fransa'da da elektrikli araçlarının fiyatlarını indirdi.
Almanya'nın ünlü otomobil uzmanı Prof. Dr. Ferdinand Dudenhöffer, konuya ilişkin değerlendirmesinde, "Tesla, fiyat savaşını ivmelendiriyor. Çünkü Tesla, iyi fiyatlarla diğer otomobil üreticilerinin işlerini çok zorlaştırmayı göze alabilir." ifadelerini kullandı.

2023'ün başına göre Model Y'nin fiyatındaki düşüş yüzde 20 oldu
En karlı otomobil üreticilerinden biri olan Tesla, ocak, mart ve nisan aylarında satışlarını artırmak amacıyla ABD'de fiyat indirimine gitmişti. Böylece 2023'ün başına göre Model 3'ün fiyatı yüzde 11, Model Y'nin fiyatı da yüzde 20 düştü.
Tesla, dünyanın en büyük elektrikli araç pazarı olan Çin'de bu yılın başında fiyat düşürme yarışını tetiklemişti.
Tesla Üst Yöneticisi (CEO) Elon Musk, 1 Mart Yatırımcı Günü'nde yaptığı açıklamada, fiyattaki küçük değişikliklerin bile talep üzerinde çok büyük bir etkisi olduğunu belirtmişti.
Merkezi ABD'de bulunan Tesla, ilk çeyrekte dünya çapında 422 bin 875 araç teslimatı gerçekleştirdi. Geçen yıl araç teslimatlarındaki lojistik sorunlar ve yavaşlayan talep nedeniyle yüzde 40'lık artışa karşın şirketin satışları, yüzde 50'lik artış hedefinin altında kalmıştı.
Tesla, bu yılın ilk çeyrek sonuçlarını ise gelecek hafta açıklayacak.
Bu arada, Alman otomobil üreticisi Volkswagen de Tesla ile rekabet edebilmek için elektrikli modeli ID.3'ün temel versiyonunun liste fiyatında indirime gitti.


Tesla'yı tahtından eden Çinli BYD, dans eden otomobilini tanıttı

Tesla'yı tahtından eden Çinli BYD, dans eden otomobilini tanıttı
TT

Tesla'yı tahtından eden Çinli BYD, dans eden otomobilini tanıttı

Tesla'yı tahtından eden Çinli BYD, dans eden otomobilini tanıttı

Kısa süre önce elektrikli araç satış listesinde zirveye çıkarak Tesla'yı tahtından indiren Çinli otomobil firması BYD, dans eden ve zıplayan bir araba icat etti.
Bu 4 motorlu ve elektrikli otomobil, "küresel olarak endüstrinin en gelişmiş gövde kontrol sistemi" diye lanse ediliyor.
YangWang U9 adı verilen otomobilin üç tekerlek üzerinde sürülebileceği ve hatta durduğu yerde zıplayabileceği belirtiliyor.
Aracın bu özelliklerinin ardında ise DiSus adı verilen süspansiyon sistemi var.
YangWang U9, 1100 beygir gücünde. 0’dan 100 kilometre hıza iki saniyede ulaşabiliyor ve 700 kilometre menzile çıkabiliyor.
Bunun yanı sıra akıllı hidrolik gövde kontrol sistemine sahip. Bu sistem de devrilme riskini en aza indiriyor.
Sistem, gövdenin savrulmasını engellemek, arazi sürüşü sırasında zorlu durumların üstesinden gelmek, aerodinamik sürtünmeyi azaltmak ve verimliliği artırmak üzere tasarlandı.
Twitter'da yayımlanan, BYD tanıtım etkinliğinden bir videoda Yangwang U9'un bahsi geçen yetenekleri sergilendi.
86 bin kullanıcının görüntülediği videoda Yangwang U9, sahnede yavaşça ilerlerken, dans ederken ve yanlara doğru sallanırken görülüyor.
Tweet'te "DiSus-X endüstrinin küresel olarak en gelişmiş gövde kontrol sistemi" ifadeleri yer alıyor.
BYD Başkanı Wang Chuanfu'ya göre, bu otomobiller yüksek hızla viraj alma, tam gaz hızlanma veya acil frenleme sırasında yolcuların kaymasını ve yer değiştirmesini de büyük ölçüde engelliyor.
Ayrıca sistemin kar, çamur ve su gibi çeşitli yol koşullarında aracı çizilmelere ve hasarlara karşı koruyabileceği söyleniyor.
Independent Türkçe, Interesting Engineering, Insider