İngiltere'den, Ukrayna'da ayrılıkçıların referandumu nedeniyle Rus yanlılarına yaptırım kararı

İngiltere, Rusya yanlısı ayrılıkçıların, Ukrayna'nın 4 bölgesinde sözde referandum düzenlemesi nedeniyle 92 yeni yaptırım kararı aldı.

AA
AA
TT

İngiltere'den, Ukrayna'da ayrılıkçıların referandumu nedeniyle Rus yanlılarına yaptırım kararı

AA
AA

Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Rus rejiminin Ukrayna'daki "yasa dışı sahte referandumlarına" yanıt olarak, İngiltere'nin yeni yaptırım paketi kararı aldığı bildirildi.
Açıklamada, yaptırımların, Ukrayna'nın 4 bölgesinde yasa dışı oylamaya zorlayan üst düzey Rus yetkililerin yanı sıra Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in favori PR ajansı olarak bilinen "IMA Consulting" adlı şirketi hedef aldığı belirtildi.

"Sahte referandumlar, uluslararası hukukun açık ihlali"
Açıklamada, İngiltere Dışişleri Bakanı James Cleverly'nin, Ukrayna'nın dört bölgesinde sahte referandumlar uygulayan Rus rejimine yanıt olarak 92 yaptırım kararı aldığına işaret edildi ve söz konusu referandumların, Birleşmiş Milletler (BM) tüzüğü dahil "uluslararası hukukun açık ihlali" olduğu vurgulandı.
Bakan Cleverly'nin değerlendirmelerine de yer verilen açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Silahın namlusunda yapılan sahte referandumlar özgür ve adil olamaz ve sonuçlarını asla tanımayacağız. Rusya'nın ele geçirdiği Ukrayna bölgelerinde açık bir şiddet, korkutma, işkence ve zorla sınır dışı etme modeli izleniyor. Bugünkü yaptırımlar, bu sahte oyların arkasındakileri ve Rus rejiminin saldırganlık savaşını desteklemeye devam edenleri hedef alacak. Ukrayna halkının yanındayız ve desteğimiz, egemenliklerini geri kazandığı sürece devam edecek.”
İngiltere, halihazırda tahmini küresel net değeri 130 milyar sterlinin üzerinde olan 120'den fazla oligark dahil 1200'den fazla kişi ve 120'den fazla kuruluşa yaptırım uyguladı.

Ukrayna:"Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek"
Rusya Devlet Başkanı Putin'in, sonuçlarını destekleyeceklerini belirttiği referandumlar yarına kadar sürecek.
Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, referandum kararlarına tepki göstererek, "Sahte referandumlar hiçbir şeyi değiştirmeyecek." ifadesini kullanmıştı.
Referandum sonucunda Rusya'nın söz konusu bölgeleri ilhak etmesi beklenirken Rus yetkililer, referandumun ardından Rus toprağı olarak kabul edilecek bölgelerin savunması için stratejik nükleer silahlar da kullanabileceklerini söylüyor.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.