Eski ABD askerleri Ukrayna'da ‘Mozart Grubu’ kurdu

Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)
Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)
TT

Eski ABD askerleri Ukrayna'da ‘Mozart Grubu’ kurdu

Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)
Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)

Eski ABD Deniz Piyadeleri kendilerine Mozart ismini verdikleri bir grup kurdular. Rus askeri şirketi Wagner Grubu’nu "alaya almak" için bu adı benimseyen Mozart Grubu, Ukrayna’da insani yardım ve askeri eğitim faaliyetleri yürütürken hayat kurtarmaya çalışıyor. Her iki grup da ünlü bestecilerin isimlerini taşıyor, ancak Mozart üyeleri benzerliklerin burada bittiğini söylüyor.
23 yılını Deniz Kuvvetleri'nde geçirmiş 52 yaşındaki Mozart Grubu üyesi Steve şunları söyledi: “Hiçbir şekilde Wagner Grubu'nun yaptığı gibi askeri operasyonlar yürütmüyoruz.”
Steve, gıda malzemeleri taşıyan bir aracın şoförlüğünü yapıyor.  Küçük bir organizasyon olduklarını söyleyen Steve, ancak Mozart'ın "büyük organizasyonların gitmediği" yerlere ulaşabileceğini iddia ediyor.
Elinde bir ekmek ile röportaj veren altmışlı yaşlarındaki Ukraynalı Maxim, “İnsani yardım bize çok yardımcı oluyor. Kuş kadar emekli maaşımla yaşıyorum. Bu (Savaş) zamanlarında yaşamak zordur.” diyor.
Yardım araçları boşaltıldıktan sonra sivilleri cephe hattından uzaktaki daha güvenli bölgelere taşıyor. Steve ve 10 ila 25 kişilik gruptaki diğerleri sivilleri, yetişkinleri, çocukları ve evcil hayvanlarını tahliye edebiliyor. Görevleri Rus Wagner Grubundan çok farklı.
Başkan Vladimir Putin'e yakın olan Rus oligark Yevgeniy Prigozhin ile bağlantılı olduğuna inanılan gizemli askeri grup hakkında çok az şey biliniyor.  Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Wagner güçleri, Libya, Mali ve Suriye ve diğer birçok ülkede ile son olarak Ukrayna'da gözlemlendi.
ABD Deniz Kuvvetleri’nde emekli yedek subay Andy Payne, gruba Mozart adının verilmesinin Wagner'e "alaycı bir yanıt" olduğunu söylüyor.
Mozart, Ukrayna’da savaş başladıktan sonra eski bir ABD subayı tarafından kuruldu ve bağışlarla finanse ediliyor. Grup askeri eğitim veriyor. Payne, sağladıkları eğitimin aslında "birçok temel bilgiyi" içerdiğini söylüyor.
Grubun operasyon şefi Martin Witteror, “Bu askerlerin çoğu hiçbir zaman silah ateşlemedi. Silahlar, kullanmayı bilmeyen insanların elinde olduğunda çok tehlikelidir.” Diyor.

Elindeki silah, gitar değil!
Donetsk bölgesindeki bir alanda, Mozart'ın yabancı eğitmenleri yaklaşık iki düzine Ukraynalı askerden oluşan bir grubu eğitiyor.
Askerler, varsayılan bir silah sesi altında açık alanda ilerlerken, eğitmen alanın diğer tarafından "düşman burada," diye bağırıyor. Kısa süre sonra askerler yere yatıp atış yapıyorlar. Eğitimden sonra eğitmenler Ukraynalı grubun performanslarını gözden geçirerek hataları düzeltmeye çalışıyorlar.
Eğitmenlerden biri İngilizce yüksek sesle: “Bunda bu kadar karmaşık olan ne? Temel olarak yapmanız gereken sadece düşmanı vurmak.” Ve tercümanı askere şunu iletiyor: Elindeki silah, o bir gitar değil!" diye konuşuyor.
32 yaşında bir asker olan Georgie, eğitim sırasında becerilerinin geliştiğini hissettiğini şu sözlerle ifade ediyor: “Bu tür bir eğitim çok faydalı çünkü savaş deneyimiyle bile her zaman yeni şeyler öğrenebiliriz.”
Eski bir denizci Witteror, Mozart'ın eğitiminin çoğunun "savaş alanında hayatta kalma" ve "temel eğitim" etrafında döndüğünü vurguladı. Eğitim, uçaksavar montunun nasıl düzgün bir şekilde giyileceğini bilmeyi, siperler kazarak düşman topçularından korunma ve tıbbi bakım sağlama gibi konuları içeriyor. Witteror, “Bu savaşın sonucu üzerinde çok az stratejik etkimiz var ve bunu biliyoruz.  Ama bizim için mesele hayat kurtarmakla ilgili.” diyor.



Berlin havaalanı, buzlanma nedeniyle bugün de kapalı kalacak

Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)
Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)
TT

Berlin havaalanı, buzlanma nedeniyle bugün de kapalı kalacak

Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)
Berlin havaalanının içinden, (Arşiv-Reuters)

Alman Basın Ajansı’na (DPA) göre Berlin havaalanı sözcüsü, buzlanma nedeniyle havaalanının bugün de kapalı kalacağını ve hava trafiğinin yeniden ne zaman başlayacağının belirsiz olduğunu belirtti.

Dün, havaalanını kaplayan kar ve kara buz nedeniyle havayolları uçuşlarını ertelemek veya iptal etmek zorunda kaldı.

Havalimanının internet sitesinde şu ifade yer alıyordu: "Hava koşulları nedeniyle şu anda kalkış veya iniş mümkün değildir."

Kara buz, sıcaklıklar düştüğünde yüzeylerde oluşan ince, şeffaf bir buz tabakasıdır. Havalimanlarında kara buz, uçakların pistte kaymasına, kalkış ve inişlerin askıya alınmasına veya iptal edilmesine yol açabileceği için önemli bir tehlike oluşturmaktadır.


Trump, pazar günü yapılacak seçim öncesinde Japonya Başbakanı'na desteğini açıkladı

Trump, Yokosuka'da Japonya Başbakanı Takeichi ile birlikte ABD Donanması'na bir konuşma yaptı (Arşiv- AFP)
Trump, Yokosuka'da Japonya Başbakanı Takeichi ile birlikte ABD Donanması'na bir konuşma yaptı (Arşiv- AFP)
TT

Trump, pazar günü yapılacak seçim öncesinde Japonya Başbakanı'na desteğini açıkladı

Trump, Yokosuka'da Japonya Başbakanı Takeichi ile birlikte ABD Donanması'na bir konuşma yaptı (Arşiv- AFP)
Trump, Yokosuka'da Japonya Başbakanı Takeichi ile birlikte ABD Donanması'na bir konuşma yaptı (Arşiv- AFP)

ABD Başkanı Donald Trump, Japonya'da pazar günü yapılacak ulusal seçimler öncesinde Japonya Başbakanı Sanae Takaichi'ye "tam desteğini" ifade etti ve 19 Mart'ta Beyaz Saray'da kendisiyle görüşeceğini belirtti.

Kamuoyu yoklamalarına göre koalisyonunun kazanması beklenen Japonya'nın ilk kadın başbakanı, yatırımcıları tedirgin eden harcama planları ve Çin ile ilişkileri daha da gerginleştirebilecek savunma güçlendirme politikaları konusunda halktan destek arıyor.

Anketler, Takeachi'nin Liberal Demokrat Partisi ve koalisyon ortağı Japonya Yenilenme Partisi'nin, 465 sandalyeli Temsilciler Meclisi'nde yaklaşık 300 sandalye kazanabileceğini gösteriyor; bu da gerçekleşirse, mevcut az farkla elde ettikleri çoğunluğa kıyasla önemli bir artış anlamına geliyor.

Trump, dün Truth Social platformunda şunları yazdı: "Başbakan Takaichi, kendisinin ve koalisyonunun yaptığı çalışmalar nedeniyle son derece saygın bir isimdir." Şöyle devam etti: "Bu nedenle, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak, kendisine ve son derece saygın koalisyonuna tam ve eksiksiz desteğimi sunmaktan onur duyuyorum."


İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
TT

İran ve ABD, derin anlaşmazlıklar arasında Umman'da müzakerelere hazırlanıyor

ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi
ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi

İran ve Amerika Birleşik Devletleri, Tahran'ın nükleer programıyla ilgili olarak bugün Umman'da kritik müzakereler yürütüyor; ancak gündem üzerindeki devam eden anlaşmazlık, Ortadoğu'da bölgesel bir savaş korkusunun artmasına rağmen ilerleme kaydedilmesini zorlaştırıyor.

Her iki taraf da Tahran ile Batı arasındaki uzun süredir devam eden nükleer anlaşmazlığı çözmek için diplomasiye bir şans daha vermeye istekli olduklarını belirtirken, ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio çarşamba günü yaptığı açıklamada, Washington'un görüşmelerin İran'ın nükleer programını, balistik füzelerini, bölgedeki silahlı gruplara verdiği desteği ve "kendi halkına yönelik muamelesini" içermesini istediğini söyledi.

Ancak İran, İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi ve ABD Ortadoğu Özel Temsilcisi Steve Wittkoff'un Maskat'ta "sadece nükleer konuları" görüşmelerini istediğini söylüyor.