Eski ABD askerleri Ukrayna'da ‘Mozart Grubu’ kurdu

Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)
Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)
TT

Eski ABD askerleri Ukrayna'da ‘Mozart Grubu’ kurdu

Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)
Gönüllüler Donetsk'te "Mozart Grubu’ndan" eğitim alıyor (AFP)

Eski ABD Deniz Piyadeleri kendilerine Mozart ismini verdikleri bir grup kurdular. Rus askeri şirketi Wagner Grubu’nu "alaya almak" için bu adı benimseyen Mozart Grubu, Ukrayna’da insani yardım ve askeri eğitim faaliyetleri yürütürken hayat kurtarmaya çalışıyor. Her iki grup da ünlü bestecilerin isimlerini taşıyor, ancak Mozart üyeleri benzerliklerin burada bittiğini söylüyor.
23 yılını Deniz Kuvvetleri'nde geçirmiş 52 yaşındaki Mozart Grubu üyesi Steve şunları söyledi: “Hiçbir şekilde Wagner Grubu'nun yaptığı gibi askeri operasyonlar yürütmüyoruz.”
Steve, gıda malzemeleri taşıyan bir aracın şoförlüğünü yapıyor.  Küçük bir organizasyon olduklarını söyleyen Steve, ancak Mozart'ın "büyük organizasyonların gitmediği" yerlere ulaşabileceğini iddia ediyor.
Elinde bir ekmek ile röportaj veren altmışlı yaşlarındaki Ukraynalı Maxim, “İnsani yardım bize çok yardımcı oluyor. Kuş kadar emekli maaşımla yaşıyorum. Bu (Savaş) zamanlarında yaşamak zordur.” diyor.
Yardım araçları boşaltıldıktan sonra sivilleri cephe hattından uzaktaki daha güvenli bölgelere taşıyor. Steve ve 10 ila 25 kişilik gruptaki diğerleri sivilleri, yetişkinleri, çocukları ve evcil hayvanlarını tahliye edebiliyor. Görevleri Rus Wagner Grubundan çok farklı.
Başkan Vladimir Putin'e yakın olan Rus oligark Yevgeniy Prigozhin ile bağlantılı olduğuna inanılan gizemli askeri grup hakkında çok az şey biliniyor.  Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre Wagner güçleri, Libya, Mali ve Suriye ve diğer birçok ülkede ile son olarak Ukrayna'da gözlemlendi.
ABD Deniz Kuvvetleri’nde emekli yedek subay Andy Payne, gruba Mozart adının verilmesinin Wagner'e "alaycı bir yanıt" olduğunu söylüyor.
Mozart, Ukrayna’da savaş başladıktan sonra eski bir ABD subayı tarafından kuruldu ve bağışlarla finanse ediliyor. Grup askeri eğitim veriyor. Payne, sağladıkları eğitimin aslında "birçok temel bilgiyi" içerdiğini söylüyor.
Grubun operasyon şefi Martin Witteror, “Bu askerlerin çoğu hiçbir zaman silah ateşlemedi. Silahlar, kullanmayı bilmeyen insanların elinde olduğunda çok tehlikelidir.” Diyor.

Elindeki silah, gitar değil!
Donetsk bölgesindeki bir alanda, Mozart'ın yabancı eğitmenleri yaklaşık iki düzine Ukraynalı askerden oluşan bir grubu eğitiyor.
Askerler, varsayılan bir silah sesi altında açık alanda ilerlerken, eğitmen alanın diğer tarafından "düşman burada," diye bağırıyor. Kısa süre sonra askerler yere yatıp atış yapıyorlar. Eğitimden sonra eğitmenler Ukraynalı grubun performanslarını gözden geçirerek hataları düzeltmeye çalışıyorlar.
Eğitmenlerden biri İngilizce yüksek sesle: “Bunda bu kadar karmaşık olan ne? Temel olarak yapmanız gereken sadece düşmanı vurmak.” Ve tercümanı askere şunu iletiyor: Elindeki silah, o bir gitar değil!" diye konuşuyor.
32 yaşında bir asker olan Georgie, eğitim sırasında becerilerinin geliştiğini hissettiğini şu sözlerle ifade ediyor: “Bu tür bir eğitim çok faydalı çünkü savaş deneyimiyle bile her zaman yeni şeyler öğrenebiliriz.”
Eski bir denizci Witteror, Mozart'ın eğitiminin çoğunun "savaş alanında hayatta kalma" ve "temel eğitim" etrafında döndüğünü vurguladı. Eğitim, uçaksavar montunun nasıl düzgün bir şekilde giyileceğini bilmeyi, siperler kazarak düşman topçularından korunma ve tıbbi bakım sağlama gibi konuları içeriyor. Witteror, “Bu savaşın sonucu üzerinde çok az stratejik etkimiz var ve bunu biliyoruz.  Ama bizim için mesele hayat kurtarmakla ilgili.” diyor.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.