Rusya’dan Mısır’a uçuşlar başladı

Mısır, Rusya’dan uçuşların başlamasıyla kış turizmi sezonunu açıyor

Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)
Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)
TT

Rusya’dan Mısır’a uçuşlar başladı

Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)
Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)

Mısır'da kış turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Rus havayolu Aeroflot, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle birkaç aydır ara verdiği Hurghada ve Şarm eş-Şeyh seferlerine Cumartesi günü yeniden başladı. Uçuşların başlamasıyla Kızıldeniz havalimanlarındaki uçuş hareketliliği dikkat çekiyor.
Rus havayolu şirketi Aeroflot, Ukrayna krizi nedeniyle oluşan elverişsiz koşulları gerekçe göstererek 8 Mart'ta Mısır'a direkt uçuşlarını askıya almıştı. Ancak kısa süre önce, Moskova'nın Sheremetev Uluslararası Havalimanı'ndan Mısır'daki Şarm eş-Şeyh ve Hurghada'ya düzenli uçuşlarının 1 Ekim'den itibaren yeniden başladığını duyurdu.
Rus havayolu şirketi, Ekim 2015'te bir Rus yolcu uçağının Sina üzerinde 224 kişiyle düşmesinin ardından Şarm eş-Şeyh ve Hurghada şehirlerine uçuşlarını askıya almıştı. Ancak, yaklaşık 5 ay sonra, geçen yılın Ekim ayında Mısır'ın turistik yerlerine uçuşlarına yeniden başladı.
Bir turizm uzmanı olan Muhammed Kerim, özellikle Mısır'a gelen turistlerin yüzde 40 ila 60'ını Rus turistler oluşturduğu için Mısır ve Rusya arasındaki doğrudan uçuşların yeniden başlamasının gelecek turizm sezonu üzerinde önemli bir etkisi olacağını söylüyor.
Mısır'da 1 Ekim'de kış turizmi sezonunun başlamasıyla birlikte, Cumartesi günü, Marsa Alam Uluslararası Havalimanı’na (Kızıldeniz kıyısında bir şehir), Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinden yaklaşık 5 bin turist taşıyan 30 uçuş yapıldı. Resmi verilere göre, havalimanına bu hafta yaklaşık 105 uluslararası uçuş, Cumartesi günü ise Hurghada Uluslararası Havalimanı'na 112 uçuş ile 17 bin turist taşınması planlanıyor.
Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Karim, “Avrupa'daki gaz sıkıntısı da dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle özellikle İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden gelecek turistlerle birlikte Mısır'da bu yıl kış turizmi sezonu çok farklı olacak.” Dedi. Bu nedenle kış turizm sezonunun Luksor, Asvan, Hurghada, Marsa Alam ve Şarm eş-Şeyh şehirlerinde farklı bir canlılığa sebep olması bekleniyor.
Luksor Turizm Odası başkanı Servet Acemi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Kış sezonunun başlamasıyla birlikte şehirdeki turizm hareketi canlanıyor. Kış sezonuna rezervasyon talebi var ve otellerde doluluk oranı %50’yi aştı” dedi.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed İsa ve Kızıldeniz Valisi Amr Hanefi, Cuma akşamı Hurghada'daki turist yürüyüş yolunun yenileme ve genişletme çalışmalarının üçüncü ve son aşamasının açılışını yaptı.
Turizm ve Eski Eserler Bakanı, yürüyüş yolunun kentin en önemli turistik cazibe merkezi olarak kabul edildiğini belirterek, devletin turistlere sağlanan turizm hizmetlerinin kalitesini geliştirme ve onlar için turizm deneyimini iyileştirme konusundaki gayretlerine vurgu yaptı. Turistler için turizm deneyimini iyileştirme ekseninin, Mısır'a gelen turist sayısını artırmak 2023'ün ilk çeyreğinde başlatılacak olan Mısır ulusal turizm stratejisinin en önemli eksenlerinden biri olduğuna dikkati çekerek farklı bir turizm ürünü ve deneyimi sağlayacağını vurguladı.
Kızıldeniz Valisi, Hurghada'nın turizm verimliliğinin artırılmasına yönelik planlara işaret ederek, imar çalışmalarının turizme hizmet edecek en büyük açık sanat müzesine geçiş yoluna dönüştürdüğünü söyledi.
Şehirdeki birçok turistik köyün ve otellerin önünden geçen 6000 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu, kurulduğu 20 yılı aşkın bir süredir çarşıları ve dükkânları ile Mısırlıların ve turistlerin uğrak noktalarından biri olarak kabul ediliyor.
Mısır'da turizm sektörü, Kovid-19 pandemisinin ve Rusya-Ukrayna krizinin yansımalarından olumsuz etkilendi. Mısır, turizm gelirlerini, şimdikinin üç katını aşan bir rakam olan yıllık 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Geçen yılki gelirler merkez bankası verilerine göre yaklaşık 8,9 milyar dolar iken, 2019'da 13 milyar dolardı.



Haseke'de hükümet güvenlik güçlerinin girişine hazırlık olarak sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
TT

Haseke'de hükümet güvenlik güçlerinin girişine hazırlık olarak sokağa çıkma yasağı ilan edildi

Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)
Suriye ordusu, ülkenin kuzeydoğusundaki Haseke'ye 9 kilometre mesafede, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ile cephe hatlarına yakın bir bölgede konuşlanırken, yol kenarında tahrip olmuş araçlar görülüyor (EPA)

Haseke’de bugün, hükümet birliklerinin şehre girişine hazırlık olarak Kürt güçlerinin konuşlandırılması nedeniyle sokağa çıkma yasağı uygulandı. Bu konuşlandırma, ABD tarafından da memnuniyetle karşılanan, hükümet ile Kürtler arasında özerk yönetim kurumlarının devlete entegrasyonuna başlanması için yapılan anlaşmanın bir parçası.

Suriye'nin kuzeydoğusunda bulunan Haseke'de, bir AFP muhabiri bu sabah ıssız sokaklar ve kapalı dükkanlar gözlemledi; şehrin girişlerinde ise Asayiş (Kürt güvenlik güçleri) yoğun bir şekilde bulunuyordu.

Cuma günü, Şam ve Suriye Demokratik Güçleri (SDG) yetkilileri, haftalarca süren çatışmaların ardından, Kürt özerk yönetiminin sivil ve askeri kurumlarını Suriye devletine entegre etmek için "kapsamlı" bir anlaşmaya vardılar. Bu çatışmalar, Şam'ın ülkenin kuzey ve doğusundaki geniş alanlar üzerinde kontrolünü genişletmesine olanak sağladı.

Kürt güvenlik güçleri dün yaptığı açıklamada, pazartesi gününden (bugünden) itibaren Haseke'de sabah 06:00'dan akşam 18:00'e kadar sokağa çıkma yasağı uygulanacağını, aynı önlemin yarın da Kamışlı'da uygulanacağını duyurdu.

 SDF Lideri Mazlum Abdi, anlaşmanın bugünden itibaren sahada uygulanmaya başlanacağını, güçlerinin ve hükümet güçlerinin kuzeydoğudaki "cephe hatlarından" ve Kobani (Ayn el-Arab) şehrinden çekileceğini, Haseke ile Kamışlı'ya "sınırlı bir güvenlik gücünün" gireceğini açıkladı.

Görsel kaldırıldı.Suriye Devlet Başkanı Ahmed eş Şara (Reuters)

Hükümet güçlerinin, Suriyeli Kürtler için özel bir öneme sahip olan ve 2015'te kuşatma altına aldıkları DEAŞ'a karşı gösterdikleri direncin ve zaferin sembolü olarak gördükleri Kobani şehrine de girmesi planlanıyor.

Pazar günü, Halep vilayetindeki iç güvenlikten sorumlu Albay Muhammed Abdül Gani, Kobani'de (Ayn el-Arab) Kürt iç güvenlik güçleriyle "işleri düzenlemek ve İçişleri Bakanlığı güçlerinin girişine başlamak" için görüştüğünü açıkladı, ancak başlangıç ​​tarihini belirtmedi. Konunun "bazı teknik detaylara" bağlı olduğunu belirten Gani, Kürt tarafının olumlu yanıt vermesi gerektiğini vurguladı.

Anlaşma, askeri güçlerin temas noktalarından çekilmesini ve İçişleri Bakanlığı güvenlik güçlerinin Haseke ve Kamışlı şehirlerine konuşlandırılmasını içeriyor. Ayrıca Kürt askeri güçlerinin ve idari kurumlarının Suriye devlet yapısına kademeli olarak entegre edilmesini öngörüyor. Dahası, ülkenin kuzeydoğusunda Suriye ordusu bünyesinde Suriye Demokratik Güçleri'nden (SDG) üç tugaydan oluşan bir askeri tümen kurulmasını ve Kobani güçleri için de bir tugay oluşturulmasını zorunlu kılıyor.


Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
TT

Refah sınır kapısı resmen açıldı

1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)
1 Şubat'ta Gazze Şeridi ile Refah sınır kapısının Mısır tarafında ambulanslar bekliyor (AFP)

Mısır ve İsrail medyası bugün Refah sınır kapısının resmen yeniden açıldığını bildirdi.

Mısır'ın Kahire Haber Kanalı, Refah sınır kapısının açıldığını bildirdi. Kanal, bir kaynağa dayandırdığı haberinde, Refah sınır kapısının her iki taraftan da açıldığı ilk gün 50 kişinin Mısır'dan Gazze'ye, 50 kişinin de Gazze Şeridi'nden giriş yaptığını belirtti.

İsrail Yayın Kurumu, "X" kanalında attığı bir tweet'te sınır geçiş noktasındaki operasyonların başladığını doğrulayarak şunları yazdı: "Savaşın büyük bölümünde kapalı kaldıktan sonra: Refah kapısı yeniden açıldı ve yaklaşık 50 Gazzeli Mısır'dan Gazze'ye geri dönüyor."

Şarku'l Avsat'ın AFP'den aktardığına göre İsrailli bir güvenlik yetkilisi yaptığı açıklamada, sınır kapısının faaliyette olduğunu doğrulayarak şunları söyledi: "Avrupa Birliği adına Avrupa Birliği Sınır Yardım Misyonu (EUBAM) ekiplerinin gelmesinin ardından, Refah sınır kapısı artık hem giriş hem de çıkış yapan insanların hareketine açıktır."

Gazze Şeridi'nin İsrail'den geçmeyen tek kara sınır kapısı olan Mısır ile Reah sınır kapısı, İsrail güçlerinin Mayıs 2014'te kontrolü ele geçirmesinden bu yana kapalı kaldı. İsrail kapıyı, 2015'in başlarında kısa bir süreliğine kısmen açtı.

Sınır geçiş noktası, Gazze'nin Mısır ile olan güney sınırında, İsrail'in ateşkesin ardından çekilmediği ve Gazze Şeridi'nin alanının yarısından fazlasını kapsayan bölgede yer almaktadır.


Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
TT

Savaş nedeniyle üç yıl aradan sonra ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi

Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)
Savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı Hartum havaalanına indi (AFP)

Sivil Havacılık Otoritesi'ne göre savaş nedeniyle yaklaşık üç yıldır askıya alınan uçuşların ardından ilk yolcu uçağı dün, Doğu Sudan'daki Port Sudan şehrinden Hartum Uluslararası Havalimanı'na indi.

Yetkililer yaptıkları açıklamada, Sudan Havayolları'na ait "yolcularla dolu" bir uçağın 1 Şubat 2026'da başkentteki havaalanına indiğini ve bunun "savaş nedeniyle askıya alınan bir dönemin ardından havaalanı operasyonlarının fiilen yeniden başladığının göstergesi" olduğunu belirtti.

Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)Hartum Uluslararası Havalimanı'na bir yolcu uçağı iniş yaptı (AFP)