Rusya’dan Mısır’a uçuşlar başladı

Mısır, Rusya’dan uçuşların başlamasıyla kış turizmi sezonunu açıyor

Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)
Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)
TT

Rusya’dan Mısır’a uçuşlar başladı

Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)
Hurghada Uluslararası Havalimanı (Mısır Sivil Havacılık Bakanlığı)

Mısır'da kış turizm sezonunun başlamasıyla birlikte Rus havayolu Aeroflot, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle birkaç aydır ara verdiği Hurghada ve Şarm eş-Şeyh seferlerine Cumartesi günü yeniden başladı. Uçuşların başlamasıyla Kızıldeniz havalimanlarındaki uçuş hareketliliği dikkat çekiyor.
Rus havayolu şirketi Aeroflot, Ukrayna krizi nedeniyle oluşan elverişsiz koşulları gerekçe göstererek 8 Mart'ta Mısır'a direkt uçuşlarını askıya almıştı. Ancak kısa süre önce, Moskova'nın Sheremetev Uluslararası Havalimanı'ndan Mısır'daki Şarm eş-Şeyh ve Hurghada'ya düzenli uçuşlarının 1 Ekim'den itibaren yeniden başladığını duyurdu.
Rus havayolu şirketi, Ekim 2015'te bir Rus yolcu uçağının Sina üzerinde 224 kişiyle düşmesinin ardından Şarm eş-Şeyh ve Hurghada şehirlerine uçuşlarını askıya almıştı. Ancak, yaklaşık 5 ay sonra, geçen yılın Ekim ayında Mısır'ın turistik yerlerine uçuşlarına yeniden başladı.
Bir turizm uzmanı olan Muhammed Kerim, özellikle Mısır'a gelen turistlerin yüzde 40 ila 60'ını Rus turistler oluşturduğu için Mısır ve Rusya arasındaki doğrudan uçuşların yeniden başlamasının gelecek turizm sezonu üzerinde önemli bir etkisi olacağını söylüyor.
Mısır'da 1 Ekim'de kış turizmi sezonunun başlamasıyla birlikte, Cumartesi günü, Marsa Alam Uluslararası Havalimanı’na (Kızıldeniz kıyısında bir şehir), Polonya, Çek Cumhuriyeti, Almanya, İtalya ve diğer Avrupa ülkelerinden yaklaşık 5 bin turist taşıyan 30 uçuş yapıldı. Resmi verilere göre, havalimanına bu hafta yaklaşık 105 uluslararası uçuş, Cumartesi günü ise Hurghada Uluslararası Havalimanı'na 112 uçuş ile 17 bin turist taşınması planlanıyor.
Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada Karim, “Avrupa'daki gaz sıkıntısı da dahil olmak üzere çeşitli faktörler nedeniyle özellikle İtalya, İspanya, Almanya ve Fransa gibi Avrupa ülkelerinden gelecek turistlerle birlikte Mısır'da bu yıl kış turizmi sezonu çok farklı olacak.” Dedi. Bu nedenle kış turizm sezonunun Luksor, Asvan, Hurghada, Marsa Alam ve Şarm eş-Şeyh şehirlerinde farklı bir canlılığa sebep olması bekleniyor.
Luksor Turizm Odası başkanı Servet Acemi, Şarku'l Avsat'a yaptığı açıklamada, “Kış sezonunun başlamasıyla birlikte şehirdeki turizm hareketi canlanıyor. Kış sezonuna rezervasyon talebi var ve otellerde doluluk oranı %50’yi aştı” dedi.
Mısır Turizm ve Eski Eserler Bakanı Ahmed İsa ve Kızıldeniz Valisi Amr Hanefi, Cuma akşamı Hurghada'daki turist yürüyüş yolunun yenileme ve genişletme çalışmalarının üçüncü ve son aşamasının açılışını yaptı.
Turizm ve Eski Eserler Bakanı, yürüyüş yolunun kentin en önemli turistik cazibe merkezi olarak kabul edildiğini belirterek, devletin turistlere sağlanan turizm hizmetlerinin kalitesini geliştirme ve onlar için turizm deneyimini iyileştirme konusundaki gayretlerine vurgu yaptı. Turistler için turizm deneyimini iyileştirme ekseninin, Mısır'a gelen turist sayısını artırmak 2023'ün ilk çeyreğinde başlatılacak olan Mısır ulusal turizm stratejisinin en önemli eksenlerinden biri olduğuna dikkati çekerek farklı bir turizm ürünü ve deneyimi sağlayacağını vurguladı.
Kızıldeniz Valisi, Hurghada'nın turizm verimliliğinin artırılmasına yönelik planlara işaret ederek, imar çalışmalarının turizme hizmet edecek en büyük açık sanat müzesine geçiş yoluna dönüştürdüğünü söyledi.
Şehirdeki birçok turistik köyün ve otellerin önünden geçen 6000 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu, kurulduğu 20 yılı aşkın bir süredir çarşıları ve dükkânları ile Mısırlıların ve turistlerin uğrak noktalarından biri olarak kabul ediliyor.
Mısır'da turizm sektörü, Kovid-19 pandemisinin ve Rusya-Ukrayna krizinin yansımalarından olumsuz etkilendi. Mısır, turizm gelirlerini, şimdikinin üç katını aşan bir rakam olan yıllık 30 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor. Geçen yılki gelirler merkez bankası verilerine göre yaklaşık 8,9 milyar dolar iken, 2019'da 13 milyar dolardı.



Kürt Merkez Partisi lideri Şam'da basın toplantısı düzenledi

SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi liderleri arasında daha önceki bir toplantı
SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi liderleri arasında daha önceki bir toplantı
TT

Kürt Merkez Partisi lideri Şam'da basın toplantısı düzenledi

SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi liderleri arasında daha önceki bir toplantı
SDG lideri Mazlum Abdi ile Suriye Kürt Ulusal Konseyi liderleri arasında daha önceki bir toplantı

Suriye Kürt Merkez Partisi Genel Sekreteri Şelal Gedo, Suriye hükümetinin resmi daveti üzerine başkent Şam'ı ziyaret etti ve dün akşam Şam'da bir basın toplantısı düzenledi. Gedo, “Şam'a gelmek için davete ihtiyacımız olmasa da, Suriye hükümetinin konuğu olarak buradayız. Suriye bizim ülkemiz, Şam bizim başkentimiz ve biz buradan çalışacağız” dedi.

Merkez Partisi Genel Sekreteri Gedo, basın toplantısında ziyaretin amacının ‘Şam'da siyasi büro toplantısını düzenlemek’ olduğunu duyurdu.

Şam ile Kürtler arasındaki diyaloga aşina olan kaynaklar, toplantıların diğer Kürt siyasi taraflardan ayrı olarak, yani geleneksel olarak olduğu gibi tek bir heyet aracılığıyla değil, ayrı ayrı yapılacağını doğruladı. Merkez Partisi heyeti, hükümetle görüşmek üzere Şam'a gelen ilk Kürt heyeti oldu.

Gedo, Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) çatısı altındaki bazı güçlerin Şam'ı bugün Suriye Kürtlerinin mücadelesinin ana sahnesi olarak gördüğünü ve ‘eski Suriye rejiminin bizi yıkıma uğrattığı’ için tüm Suriye halkının Suriye’yi yeniden inşa etmek için güçlerini birleştirmesi gerektiğini söyledi.

Gedo, açıklamaları sırasında ENKS’nin Suriye hükümetine karşı olmadığını, Merkez Partisi heyetinin bu ziyaret sırasında yalnızca kendi görüşlerini ifade ettiğini ve ‘ziyaretimizin ortak Kürt heyetini etkilemeyeceğini’ belirtti.

Suriye Ulusal Diyalog Konferansı Hazırlık Komitesi Sözcüsü Hasan Dugaym ile ENKS temsilcileri arasında yapılan istişare toplantısından bir kare (X platformu)

Gedo, parti heyetinin Şam ziyaretiyle ilgili olarak Dışişleri Bakanlığı'ndaki siyasi organla yaptıkları toplantıya değindi ve diğer toplantılarda Dışişleri Bakanlığı yetkilileriyle ve Suriye hükümetindeki eğitim ve enformasyon bakanları gibi bakanlarla bir araya geleceklerini belirtti.

Gedo, sözlerini şöyle sürdürdü:

“10 Mart’ta imzalanan anlaşma önemli ve uygulanmalı. Bunun olması, Kürtler dahil tüm Suriye halkının çıkarına olacak. Kürt Merkez Partisi olarak 10 Mart anlaşmasının uygulanmasının önemini görüyoruz.”

Kürt yetkili, Suriye Demokratik Güçleri (SDG) ve Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi (KDSDÖY) tarafından okulların (Suriye hükümetinin müfredatını öğreten) kapatılması ve zorunlu askerlik hizmetinin getirilmesi gibi ‘kabul edilemez provokasyonları’ eleştirdi.

ENKS'nin önceki tüm ihlallere ilişkin açıklamalarında net bir tutum sergilediğini belirten Gedo, “Herkes bu açıklamalara ulaşabilir” dedi.

ENKS’nin gelecekteki ihlallere ilişkin tutumunu açıklamaya devam edeceğini vurgulayan Gedo, basın toplantısında şunları söyledi:

“SDF ve KDSDÖY ile hiçbir ilişkimiz yok, çünkü her ikisi de Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) uzantıları.”


Gazze'nin doğusundaki el-Tuffah mahallesine İsrail tarafından düzenlenen bombalı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sırasında eğitimin yeniden başladığı dönemde Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kamptan, 2 Aralık 2025 (AFP)
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sırasında eğitimin yeniden başladığı dönemde Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kamptan, 2 Aralık 2025 (AFP)
TT

Gazze'nin doğusundaki el-Tuffah mahallesine İsrail tarafından düzenlenen bombalı saldırıda iki kişi hayatını kaybetti.

İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sırasında eğitimin yeniden başladığı dönemde Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kamptan, 2 Aralık 2025 (AFP)
İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes sırasında eğitimin yeniden başladığı dönemde Gazze'deki İslam Üniversitesi'nde yerinden edilmiş Filistinliler için kurulan kamptan, 2 Aralık 2025 (AFP)

Gazze Şeridi Sivil Savunma Genel Müdürlüğü dün akşamı yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze Şehri'nin doğusundaki el-Tuffah mahallesindeki bir eve düzenlediği topçu ateşi sonucu iki kişinin öldüğünü, 15'ten fazla kişinin de yaralandığını bildirdi.

Filistin Haber Ajansı WAFA daha önce, Gazze Şeridi'nde şafak vaktinden sonra "İsrail'in ateşkes anlaşmasını ihlal etmesi" sonucu dört kişinin hayatını kaybettiğini bildirmişti.

Batı Şeria'da iki genç öldürüldü

Bu arada İsrail ordusu dün işgal altındaki Batı Şeria'da askerlerine iki ayrı olayda saldıran iki genci öldürdüğünü duyurdu. Filistin Yönetimi ise öldürülen iki gencin 17 ve 18 yaşlarında olduğunu bildirdi.

İlk olay, 1967'den beri İsrail işgali altında olan Batı Şeria'nın güneyindeki el Halil yakınlarında pazartesi akşamı meydana geldi. Ordudan yapılan açıklamaya göre olayda bir kadın asker, bir aracın çarpması sonucu hafif yaralandı.

56u
Gazze Şeridi'nin doğusundaki evlerinin enkazı arasında yerlerinden edilmiş Filistinli aileler için kurulan geçici çadırlar, Aralık 2025 (EPA)

Açıklamada, saatler süren kovalamacanın ardından sürücünün "kaçmaya çalışırken kendisini durdurmaya çalıştıkları sırada" öldürüldüğü ve askerlere ateş açarak karşılık verdiği belirtildi.

Filistin Sağlık Bakanlığı, Batı Şeria Sivil İşler Genel Müdürlüğü'nün kendilerine "İsrail güçleri tarafından el Halil'de vurularak öldürülen 17 yaşındaki Muhand Tarık Muhammed Zügayr'in şehit edildiğini ve ardından cesedinin alıkonulduğunun" bildirdiğini açıkladı.

Orduya göre ikinci olay, Batı Şeria'nın merkezindeki Ramallah yakınlarında meydana geldi.

Sağlık Bakanlığı, İsrail ateşiyle öldürülen Beyt Rima kasabasından 18 yaşındaki Muhammed Raslan Asmar'ın ölümünü doğruladı. Ordu şu anda cesedini tutuyor. Bir ihbar üzerine ordu, Atarot yerleşim yerinin yakınlarına asker gönderildi. Askeri açıklamaya göre, şüpheli tarafından askerler bıçaklandı ve askerler de Asmar'ı vurarak öldürdü.

İki ev yıkıldı

İşgal altındaki Batı Şeria'nın kuzeyindeki Nablus ve Tubas kentlerinde İsrail ordusu, "iki ayrı saldırı" gerçekleştirdiğini iddia ettiği iki gencin evini gece yarısı ve şafak vakti yıktı.

6u7ı
Gazze Şeridi'nin merkezindeki yerlerinden edilmiş Filistinliler için kurulan Nuseyrat mülteci kampında yıkılan binaların enkazı arasında yürüyen insanlar, 2 Aralık 2025 (AFP)

İsrail ordusu, AFP’nin sorularına yanıt olarak, 20 Şubat 2025'te Bat Yam ve Holon'da (Tel Aviv yakınlarında) otobüslere "patlayıcı yerleştirmek ve saldırı planlamaktan sorumlu" olduğunu söylediği Abdulkerim Sanoubar'ın Nablus'taki evini yıktığını doğruladı.

Açıklamada, Sanoubar'ın "geçtiğimiz temmuz ayından bu yana İsrail hapishanesinde tutulduğu" belirtildi.


Suriye, Lübnan'a kaçak olarak sokulmak üzere olan mayın sevkiyatının ele geçirilmesi sırasında bir kişinin öldüğünü duyurdu

Suriye güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen çok sayıda mayın (Suriye İçişleri Bakanlığı'nın resmi X hesabı)
Suriye güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen çok sayıda mayın (Suriye İçişleri Bakanlığı'nın resmi X hesabı)
TT

Suriye, Lübnan'a kaçak olarak sokulmak üzere olan mayın sevkiyatının ele geçirilmesi sırasında bir kişinin öldüğünü duyurdu

Suriye güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen çok sayıda mayın (Suriye İçişleri Bakanlığı'nın resmi X hesabı)
Suriye güvenlik güçleri tarafından ele geçirilen çok sayıda mayın (Suriye İçişleri Bakanlığı'nın resmi X hesabı)

Suriye İçişleri Bakanlığı bugün X platformu üzerinden yaptığı açıklamada, Lübnan’a gönderilmek üzere olduğu belirtilen büyük miktarda harp mayınının sevkiyatını engelleyen operasyonda bir kişinin öldüğünü, dört kişinin ise gözaltına alındığını duyurdu.

Açıklamaya göre operasyon, Şam’ın kuzey kırsalındaki Cebbe bölgesinde yürütülen ‘titiz takip ve detaylı soruşturma’ sonrası gerçekleştirildi. Şüpheli bir grubun hareketlerinin tespit edilmesinin ardından düzenlenen baskında dört kişi yakalandı, beşinci bir şüpheli ise devriyelerle yaşanan çatışma sırasında öldürüldü.

Lübnan sınırına yakın Yabrud bölgesinin iç güvenlik müdürü Halid Abbas Taktuk, uzman birimlerin ‘fitilleri takılı bin 250 harp mayınını’ ele geçirdiğini, mayınların Şam kırsalındaki Cebbe bölgesinde bir noktada depolandığını aktardı. Bakanlık, ele geçirilen mühimmatın Lübnan’daki Hizbullah’a kaçırılmak üzere hazırlandığını bildirdi.

Suriye İçişleri Bakanlığı, harp mayınlarının bulunduğu onlarca ahşap sandık ve çantanın yanı sıra bir binanın avlusunda istiflenmiş yüzlerce mayını gösteren fotoğraflar yayımladı.

Suriye-Lübnan sınırı boyunca uzanan 300 kilometrelik hat, özellikle Kalamun, Zebedani ve Humus kırsalındaki sarp dağlık bölgelerde faaliyet gösteren kaçakçılık şebekelerinin yoğun hareketliliğine sahne oluyor. Bu şebekeler, bölgenin coğrafi yapısından ve kontrolsüz geçiş noktalarının fazlalığından yararlanarak uyuşturucu, akaryakıt ve silah kaçakçılığı yapıyor. Bu durum, AFP’nin aktardığı bilgilerle de destekleniyor.

Hizbullah’a yönelik saldırılarını artıran İsrail ise Tahran destekli örgütün yeniden silahlanmaya çalıştığını öne sürüyor. Şarku'l Avsat'ın edindiği bilgiye göre11 Eylül’de Suriye, Şam yakınlarında Hizbullah bağlantılı bir hücrenin çökertildiğini açıkladı, ancak Hizbullah yayımladığı açıklamada Suriye topraklarında ‘varlık göstermediğini’ belirtti.

Beşşar Esed’in devrilmesinin ardından göreve gelen yeni yönetim, Cumhurbaşkanı Ahmed eş-Şera liderliğinde sınır güvenliğini artırmaya yönelik adımlar atıldığını duyurmuştu. Zaman zaman çatışmalar yaşansa da kaçakçılık faaliyetleri durmadı. Komşu ülkeler, özellikle büyük miktarlarda captagon hapı ele geçirildiğini açıklamayı sürdürüyor.