Saudi Aramco Başkanı: Yedek üretim kapasitesine sahip olmak sadece Suudi Arabistan’ın sorumluluğunda değil

Saudi Aramco’nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser
Saudi Aramco’nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser
TT

Saudi Aramco Başkanı: Yedek üretim kapasitesine sahip olmak sadece Suudi Arabistan’ın sorumluluğunda değil

Saudi Aramco’nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser
Saudi Aramco’nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser

Suudi Arabistan’ın milli petrol şirketi Saudi Aramco’nun Başkanı ve CEO’su Amin Nasser, petrol üretimi kapasite fazlasının küresel talebin yüzde 1,5’i kadar olduğunu ve Çin’de koronavirüs kısıtlamalarının kaldırıldığı anda kullanacak yedek üretim kapasitesine sahip olmanın sadece Suudi Arabistan’ın sorumluluğunda olmadığını söyledi.
Nasser, Londra’da düzenlenen Energy Intelligence Forum’da yaptığı konuşmada, “Piyasa, dünyanın farklı bölgelerinde durgunluk olursa talebe ne olacağına odaklanıyor, arzın temellerine odaklanmıyor” dedi.
Aramco Başkanı, petrol piyasasının petrol üretimini artırmak için küresel üretim fazlasının çok düşük olduğu gerçeğine odaklanmadığını vurguladı.
Nasser, yedek kapasite eksikliği nedeniyle Avrupa’nın sorununun doğalgaz ve sıvılaştırılmış gazda olduğuna dikkat çekti.
OPEC + ittifakı, 2020 Mart’tan bu yana ilk toplantısını yarın Viyana’da gerçekleştirecek.
Koalisyonun üretimi günde en az 500 bin varil azaltma eğiliminde olacağı düşünülürken, bazı beklentiler günde bir milyon varilden fazla azalma olasılığını işaret ediyor.
Günlük bir milyon varillik bir üretim kesintisinin onaylanması durumunda, koronavirüs salgınının başlamasından bu yana yaşanan en büyük düşüş olacak ve yavaşlayan küresel ekonomi konusundaki endişelerin boyutunu yansıtacak.



Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA
TT

Küresel piyasalar karışık seyrediyor

Fotoğraf: AA
Fotoğraf: AA

Küresel piyasalar, ABD Merkez Bankası (Fed) başta olmak üzere merkez bankalarının para politikalarına ilişkin belirsizliklerle yön arayışını sürdürüyor.

Dünya genelinde makroekonomik verilerden alınan sinyaller fiyatlamaları zorlaştırmaya devam ediyor.

Bugünden itibaren yoğunlaşacak veri takviminin piyasaların yönü üzerinde etkili olması beklenirken, yatırımcılar, aynı zamanda merkez bankası yetkililerinin açıklamalarını da yakından takip ediyor.

Analistler, bugün ABD'de konut piyasasına ilişkin verilerin takip edileceğini belirterek, söz konusu piyasanın Fed'in adımlarına karşın sıcak kalmasının Banka'yı "şahin" kalmaya zorlayan etkenlerden olduğunu ifade etti.

ABD ekonomisinde konut piyasasının önemine dikkati çeken analistler, ülkedeki kredi sistemi nedeniyle buradaki hızlı aktivitenin kişilerin harcanabilir gelirlerini etkilediğini bildirdi.

Para piyasalarındaki fiyatlamalarda Fed'in gelecek ay politika faizini yüzde 76 ihtimalle 25 baz puan artıracağı öngörülürken, Banka'nın nihai faiz oranına yönelik belirsizlikler devam ediyor.

Dün New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,29, Nasdaq endeksi yüzde 0,75 ve Dow Jones endeksi yüzde 0,03 geriledi. ABD'de endeks vadeli kontratlar, yeni güne alış ağırlıklı bir seyirle başladı.

Avrupa'da dün karışık bir seyir öne çıkarken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkililerinin açıklamaları "şahin" kalmayı sürdürüyor.

ECB üyesi Martins Kazaks, ekonominin yumuşamasına karşın Banka'nın faizleri artırmaya devam etmesi gerektiğini söyledi.

Dün İngiltere'de FTSE 100 endeksi ve Almanya'da DAX 40 endeksi yüzde 0,11 gerilerken, Fransa'da CAC 40 endeksi yüzde 0,29 ve İtalya'da MIB 30 endeksi 0,12 yükseldi. Avrupa'da endeks vadeli kontratlar, yeni güne yükselişle başladı.

Asya'da bugün karışık bir seyir öne çıkarken, Çin'de hükümetin ekonomiyi desteklemeye devam edeceğini açıklaması risk algısını törpüledi.

Çin Başbakanı Li Qiang, bugün yaptığı açıklamalarda, ikinci çeyrek büyümesinin birinci çeyrekten daha güçlü olacağını belirterek, Çin'in ekonomiyi desteklemek ve Çin piyasasını dış dünyaya açmak için çalışmaları sürdüreceğini kaydetti.

Kapanışa yakın Japonya'da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,6 ve Güney Kore'de Kospi endeksi yüzde 0,1 gerilerken, Çin'de Şanghay bileşik endeksi yüzde 1,1 ve Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 1,7 yükseldi.

Yurt içinde dün alış ağırlıklı seyreden Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, yüzde 2,69 artışla günü 5.732,86 puandan tamamlayarak tüm zamanların en yüksek günlük kapanışını gerçekleştirirken, gördüğü en yüksek seviye rekorunu 5.749,66 puana taşıdı.

Dolar/TL, dün yüzde 2,4 artışla 25,9157'den kapanmasının ardından bugün bankalararası piyasanın açılışında 26,0070 seviyesinden işlem görüyor.

Öte yandan, bugün arife günü olması dolayısıyla piyasalar yarım gün işleme açık olacak.

Analistler, bugün ABD'de inşaat izinleri, yeni konut satışları, dayanıklı mal siparişleri, tüketici güven endeksi ve Richmond Fed sanayi endeksi verilerinin takip edileceğini belirterek, teknik açıdan BIST 100 endeksinde 5.850 ve 6.000 seviyelerinin direnç, 5.700 ve 5.600 puanın destek konumunda olduğunu kaydetti.

Piyasalarda bugün takip edilecek veriler şöyle:

15.00 ABD, mayıs ayı inşaat izinleri

15.30 ABD, mayıs ayı dayanıklı mal siparişleri

16.00 ABD, nisan ayı konut fiyat endeksi

17.00 ABD, haziran ayı CB tüketici güven endeksi ve Richmond Fed imalat endeksi

17.00 ABD, mayıs ayı yeni konut satışları