Kuraklık, Dünya Mirası Listesi’ndeki Irak bataklıklarını tehdit ediyor

Iraklı bir sanatçı, kuraklık sorununa dikkat çekmek için yerde bir eser tasarladı

2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)
2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)
TT

Kuraklık, Dünya Mirası Listesi’ndeki Irak bataklıklarını tehdit ediyor

2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)
2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)

Irak, ülkeyi 3 yıl önce etkileyen kuraklık felaketi ile mücadele etmeye devam ediyor.
İklim değişikliği ve kuraklık, ülkenin tüm bölgelerini etkiliyor. Ancak ülkenin güneyinde bulunan Basra, Dikar ve Maysam olmak üzere 3 bölgede bulunan ve yaklaşık 50 bin metrekarelik alana yayılan bataklıklar için kuraklık büyük bir felaket teşkil ediyor. İran ve Türkiye gibi komşu ülkelerin su politikalarının, özellikle sıcak yaz ayları başta olmak üzere sürekli su ile beslenmeye ihtiyacı olan bataklık alanların kurumasına neden olduğu ifade ediliyor.
Daha önceki açıklamalara göre kuraklığın genelde Irak’ın geleceğini, özel olarak ise bataklıkları etkilediği ve Irak’ın iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğu ifade edilmişti. Birlemiş Milletler (BM) hazırladığı raporda Irak’ın iklim değişikliğinden en fazla etkilenen beş ülkeden biri olduğunu açıklanmıştı.
Irak Çevre Bakanı Casim el-Fellahi, “Irak’taki su rezervleri çok kötü bir durumda. 70 yıldır su oranlarında böyle bir düşüş görmedik” dedi.  
Zikar bölgesindeki Tarım Departmanı Müdürü, Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Müdür AFP’ye yaptığı açıklamada bölgedeki bataklıkların ve yakındaki bölgelerde yaşayan bin 200 manda yetiştiricisi ve çiftçi ailesi, kuraklık nedeniyle iş ve geçim kaynağı bulmak için göç etti” dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ülkedeki bataklıkların Dünya Mirası Listesi’ne almıştı. Ancak bu durum, bölgeye veya kuraklıkla mücadele eden halka bir katkı sağlamadı.
Yerel halk, kuraklığın bataklıkları etkileyeceğini düşünerek ‘Bataklıkları Kurtarın’ isimli bir kampanya başlatmıştı. Kampanya, yerel ve uluslararası kurumların dikkatini bölgeye çekmek ve bölgedeki suyun ve su kaynaklarının korunması için başlatılan bir girişim oldu.
Şarku’l Avsat’ın Irak Haber Ajansı’ndan (INA) aktardığı habere göre bu girişimlerin bir parçası olarak sanatçı Bessam el-Mehdi, 2000 metrekarelik bir alanın üzerine ‘Bataklıkları Kurtarın’ diye yazdığı bir sanat eserini hayata geçirdi.
Mehdi, “Maysan’ın Cebayiş bölgesinin topraklarında yaptığımız bu resim, küfi hat ile yapılmış en büyük resimdir” dedi.
Mehdi’nin eseri 40x 50 metre ölçülerinde, 2000 metrekarelik bir alan üzerine yapıldı.
Başka bir kurumun veya devletin desteği olmadan, sanatçının kendi imkanları ile yaptığı eserin planlaması bir ay sürdü ve bir gün içerisinde hayata geçirildi.
Mehdi, INA’ya şu açıklamada bulundu:
“Tablonun bu kadar büyük olacağını tasarlarken bölgede şahit olduğumuz acıyı, göçü, hayvanların ölümünü ve bitkilerin kurumasını düşündük. Bütün bunlara şahit olunca büyük bir şok yaşadık. Yaşananların acısı kadar büyük bir şey yapmaya çalıştık. Eser, yerden görünemez. Bu acıyı tahayyül etmek ve bataklıkların kuruması nedeniyle yaşanan trajediyi anlamak için drone veya uydular sayesinde eserin görülmesini tercih ettik.”



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.