Kuraklık, Dünya Mirası Listesi’ndeki Irak bataklıklarını tehdit ediyor

Iraklı bir sanatçı, kuraklık sorununa dikkat çekmek için yerde bir eser tasarladı

2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)
2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)
TT

Kuraklık, Dünya Mirası Listesi’ndeki Irak bataklıklarını tehdit ediyor

2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)
2000 metrekarelik alan üzerinde yapılan tablonun tasarlanması 30 gün sürdü (Irak Haber Ajansı INA)

Irak, ülkeyi 3 yıl önce etkileyen kuraklık felaketi ile mücadele etmeye devam ediyor.
İklim değişikliği ve kuraklık, ülkenin tüm bölgelerini etkiliyor. Ancak ülkenin güneyinde bulunan Basra, Dikar ve Maysam olmak üzere 3 bölgede bulunan ve yaklaşık 50 bin metrekarelik alana yayılan bataklıklar için kuraklık büyük bir felaket teşkil ediyor. İran ve Türkiye gibi komşu ülkelerin su politikalarının, özellikle sıcak yaz ayları başta olmak üzere sürekli su ile beslenmeye ihtiyacı olan bataklık alanların kurumasına neden olduğu ifade ediliyor.
Daha önceki açıklamalara göre kuraklığın genelde Irak’ın geleceğini, özel olarak ise bataklıkları etkilediği ve Irak’ın iklim değişikliğinden en fazla etkilenen ülkelerden biri olduğu ifade edilmişti. Birlemiş Milletler (BM) hazırladığı raporda Irak’ın iklim değişikliğinden en fazla etkilenen beş ülkeden biri olduğunu açıklanmıştı.
Irak Çevre Bakanı Casim el-Fellahi, “Irak’taki su rezervleri çok kötü bir durumda. 70 yıldır su oranlarında böyle bir düşüş görmedik” dedi.  
Zikar bölgesindeki Tarım Departmanı Müdürü, Şarku’l Avsat’ın AFP’den aktardığı habere göre Müdür AFP’ye yaptığı açıklamada bölgedeki bataklıkların ve yakındaki bölgelerde yaşayan bin 200 manda yetiştiricisi ve çiftçi ailesi, kuraklık nedeniyle iş ve geçim kaynağı bulmak için göç etti” dedi.
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), ülkedeki bataklıkların Dünya Mirası Listesi’ne almıştı. Ancak bu durum, bölgeye veya kuraklıkla mücadele eden halka bir katkı sağlamadı.
Yerel halk, kuraklığın bataklıkları etkileyeceğini düşünerek ‘Bataklıkları Kurtarın’ isimli bir kampanya başlatmıştı. Kampanya, yerel ve uluslararası kurumların dikkatini bölgeye çekmek ve bölgedeki suyun ve su kaynaklarının korunması için başlatılan bir girişim oldu.
Şarku’l Avsat’ın Irak Haber Ajansı’ndan (INA) aktardığı habere göre bu girişimlerin bir parçası olarak sanatçı Bessam el-Mehdi, 2000 metrekarelik bir alanın üzerine ‘Bataklıkları Kurtarın’ diye yazdığı bir sanat eserini hayata geçirdi.
Mehdi, “Maysan’ın Cebayiş bölgesinin topraklarında yaptığımız bu resim, küfi hat ile yapılmış en büyük resimdir” dedi.
Mehdi’nin eseri 40x 50 metre ölçülerinde, 2000 metrekarelik bir alan üzerine yapıldı.
Başka bir kurumun veya devletin desteği olmadan, sanatçının kendi imkanları ile yaptığı eserin planlaması bir ay sürdü ve bir gün içerisinde hayata geçirildi.
Mehdi, INA’ya şu açıklamada bulundu:
“Tablonun bu kadar büyük olacağını tasarlarken bölgede şahit olduğumuz acıyı, göçü, hayvanların ölümünü ve bitkilerin kurumasını düşündük. Bütün bunlara şahit olunca büyük bir şok yaşadık. Yaşananların acısı kadar büyük bir şey yapmaya çalıştık. Eser, yerden görünemez. Bu acıyı tahayyül etmek ve bataklıkların kuruması nedeniyle yaşanan trajediyi anlamak için drone veya uydular sayesinde eserin görülmesini tercih ettik.”



Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
TT

Gazze Şeridi'ndeki gıda krizi nedeniyle Filistinliler kaplumbağa eti yiyor

 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)
 Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında biraz yiyecek alırken (AFP)

Magda Qinan, İsrail'in uyguladığı boğucu abluka ve yardımların engellenmesi nedeniyle açlık tehlikesiyle karşı karşıya olan Gazze Şeridi'nin güneyindeki Han Yunus'ta bir çadırda yaşayan yerinden edilmiş ailesini doyurmak için üçüncü kez kaplumbağa pişirmek zorunda kaldı.

61 yaşındaki Magda eti temizliyor, un ve sirkeyle karıştırıyor, yıkıyor ve eski, hasarlı bir tencerede kaynatıp kızarttıktan sonra soğan, domates ve biberle çeşnilendiriyor. “Çocuklar kaplumbağadan korkuyorlardı, biz de onlara dana eti kadar lezzetli olduğunu söyledik,” diyerek odun ateşinde pişen kırmızı eti izlerken AFP'ye “Bazıları yedi, bazıları ise reddetti” diyor.

İsrail 2 Mart'ta Gazze'ye tam bir abluka uygulayarak ateşkesle birlikte yeniden başlayan uluslararası yardımların girişini engelledi ve ana tuzdan arındırma tesisine giden elektrik arzını kesti.

Bir grup uluslararası sivil toplum kuruluşu bu hafta “kıtlık sadece bir risk değil; Gazze'nin neredeyse tüm bölgelerinde hızla gelişiyor gibi görünüyor” uyarısında bulundu.

Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)Filistinli bir çocuk, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında kısıtlı yemeğini yiyor (AFP)

İsrail'in çarşamba günü Gazze'ye insani yardım girişini engellemeye devam edeceğini açıklamasının ardından, Hamas perşembe günü yaptığı açıklamada İsrail'i “açlığı bir silah olarak kullanmakla” suçladı. Şarku’l Avsat’ın AFP'den aktardığına göre Hamas bu kararın “baskı araçlarından biri... ve bir savaş suçunun kamuoyu önünde yeniden kabulü” olduğunu belirtti.

Magda Qinnan, “Sınır kapıları kapalı. Pazarda domates, salatalık ve biberden başka bir şey yok” diyerek 80 şekele (19 avro) iki küçük torba sebze aldığını ve hiç et olmadığını belirtiyor. Kaplumbağaları yakalayıp kestikten sonra pişirdiklerini “birkaç aileye paylaşmaları için dağıttığını” söyleyen kadın, “bunların satılık olmadığını” ifade etti.

 Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)Filistinliler, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarını almak için yiyecek dağıtım noktasının önünde bekliyor (AFP)

“Bir gün kaplumbağa yiyeceğimizi hiç düşünmemiştik” diyen balıkçı akrabası Abdul Halim Qinan, kaplumbağa etinin yiyecek yerine geçtiğini belirtti: “Savaş başladığından beri ne bize ne de başkasına yiyecek var. İhtiyacımız olan protein ve besin maddelerini yerine koymaya çalışıyoruz. Et yok, kümes hayvanı yok, sebze yok” şeklinde konuştu.

Birleşmiş Milletler İnsani İşler Koordinasyon Ofisi (OCHA) bu hafta “insani durumun savaşın başlamasından bu yana geçen 18 ay içinde muhtemelen en kötü durumda olduğu” uyarısında bulunarak “Gazze'ye geçişlere bir buçuk aydır izin verilmediğini, bunun bugüne kadarki en uzun tedarik kesintisi dönemi olduğunu” kaydetti.

Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)Filistinli çocuklar, Gazze Şeridi'nin merkezindeki Nuseyrat mülteci kampında sıcak yemekten paylarına düşen kısıtlı miktarı alabilmek için sırada bekliyor (AFP)

Dünya Sağlık Örgütü Doğu Akdeniz Bölge Direktörü Hanan Balkhi haziran ayında, Gazze sakinlerinin lağım suyu içmeye ve hayvan yemi yemeye zorlandığı uyarısında bulundu.

İsrail ordusu, 19 Ocak'ta başlayan ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması anlaşmasının çökmesinin ardından 18 Mart'ta yeniden saldırıya geçmesinden beri Gazze Şeridi'nde hava bombardımanını yoğunlaştırdı ve kara operasyonlarını genişletti.