VI. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı toplantısı Fas’ta gerçekleştirilecek

Fas Kralı VI. Muhammed (AFP)
Fas Kralı VI. Muhammed (AFP)
TT

VI. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı toplantısı Fas’ta gerçekleştirilecek

Fas Kralı VI. Muhammed (AFP)
Fas Kralı VI. Muhammed (AFP)

VI. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı, 19-20 Ekim tarihlerinde Fas'ın Fes kentinde 4. Yüksek Konsey Toplantısı’nı gerçekleştirecek.
Vakıf dün yaptığı açıklamada Kraliyet Kararnamesi uyarınca düzenlenen oturumun, 34 Afrika ülkesinden 6. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı’nı temsil eden kadın ve erkek alimlerin katılımıyla öne çıkacağını vurguladı. Toplantıya 50’si kadın olmak üzere 250 üyenin katılacağı bildirildi. Açıklamada bu oturumun, vakfın kuruluşuna ilişkin Kraliyet Kararnamesi’nin 4. maddesinin gereklilikleri kapsamında yapılacağı belirtilerek ilgili maddede şu ifadelerin geçtiği ifade edildi:
Kuruluş aşağıdaki hedeflere ulaşmayı amaçlamaktadır:
İslam'ın hoşgörülü değerlerini tanıtmak, yaymak ve yerleştirmek için hem Fas'ta hem de Afrika ülkelerinin geri kalanında Müslüman alimlerin çabalarını birleştirmek ve koordine etmek;
Gerek kıta düzeyinde gerekse bütün ülkeler düzeyinde olsun, Afrika'daki kalkınma sürecinin bağlı olduğu her reformda dindeki hoşgörü değerlerini harekete geçirecek her kapsamda girişimlerde bulunmak;
İslami alanda entelektüel, bilimsel ve kültürel hareketi canlandırmak;
Fas'ı ve Afrika'nın geri kalanını birbirine bağlayan tarihi ilişkileri güçlendirmek ve geliştirmek için çalışmak;
Ortak Afrika-İslam kültürel mirasını tanıtarak, yayarak ve bunu korumak ve sürdürmek için çalışarak canlandırmak.
Açıklamada, Vakıf Genel Sekreterliği tarafından oturumda, 2019-2020-2021 yılları için vakfın faaliyetlerine ilişkin resmi raporların sunumunun yapılacağı belirtildi. 2023 yılı için programlanan ve dört daimî komite (Bilimsel ve Kültürel Faaliyetler Komitesi, Şer’i Araştırmalar Komitesi, Afrika İslam Mirasını Canlandırma Komitesi ve İletişim, İşbirliği ve Ortaklıklar Komitesi) düzeyinde onaylanan proje ve faaliyetlerin sunulup tartışılacağı bildirildi. Açıklamada ayrıca, dört komitenin çalışmaları çerçevesinde, vakıf şubelerinden erkek ve kadın alimlerin katılımıyla ‘Afrikalı Akademisyenler Proje İlanı Çalıştayı’ ve ‘Afrikalı Alimler Dergisi Çalıştayı’ adlı iki bilimsel çalıştay düzenleneceği belirtildi. Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre oturumun sonunda 6. Muhammed Afrikalı Din Alimleri Vakfı Yüksek Konseyi toplantısının sonuç bildirgesi sunulacak ve dört komisyonun çalışmalarından elde edilecek öneriler dinlenecek.



Arap ülkeleri, Gazze’de ateşkesi kurtarmak için devrede

İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
TT

Arap ülkeleri, Gazze’de ateşkesi kurtarmak için devrede

İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)
İsrail bombardımanlarıyla yerle bir olan Gazze'de çoğu çocuk ve kadın 47 binden fazla Filistinli öldürüldü (Reuters)

Arap ülkeleri, Gazze'deki ateşkesin sürdürülmesi için devreye girdi. İsrail ise Gazze çevresindeki tank ve asker sayısını artırıyor.

Mısır devletine ait medya kuruluşu El Kahire’nin aktardığına göre Mısırlı ve Katarlı arabulucular, Hamas’ın yeni taleplerinin karşılanması için İsrailli yetkilerle “yoğun” görüşme trafiği yürütüyor.

Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin Kassam Tugayları Sözcüsü Ebu Ubeyde, 10 Şubat'ta yaptığı açıklamada, 15 Şubat’ta gerçekleştirilmesi beklenen esir takasının İsrail'in ateşkes anlaşmasındaki taahhütlerini yerine getirmediği gerekçesiyle askıya alındığını bildirmişti. Hamas, İsrail’in Filistinlileri öldürmeye devam ettiğini, çadırlar dahil yardım malzemelerinin girişini engellediğini ve yerlerinden edilenlerin Gazze’nin kuzeyine dönmesine müsaade etmediğini bildirmişti. 

İsrail ise Hamas’ın iddialarını reddetmişti. Fakat çarşamba günü Gazze’nin Mısır sınırındaki Refah bölgesine düzenlenen saldırıda iki Filistinli öldürülmüştü. İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF), sözkonusu kişilerin drone uçurduğunu bildirmiş ve saldırıyı üstlenmişti.

Hamas, üç İsrailli rehineyi cumartesi bırakmak için öncelikle ateşkes kapsamında anlaşılan “insani protokolün uygulanmasını ve ikinci aşama için müzakerelere başlanmasını” talep ediyor. Mısırlı ve Katarlı yetkililerin, bu şartların sağlanması için İsrail’le birçok görüşme yaptığı aktarılıyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Hamas’ın esirleri cumartesiye kadar serbest bırakmaması halinde ateşkesin sona ereceğini ve çatışmaların yeniden başlayacağını duyurmuştu. 

ABD Başkanı Trump da esirlerin cumartesi bırakılmaması halinde “kıyametin kopacağını” söylemişti.

Trump’ın Gazze'deki Filistinlilerin Ürdün ve Mısır gibi komşu ülkelere yerleştirilmesi ve bölgenin ABD tarafından "devralınmasına" yönelik planı Ortadoğu'da tepkiyle karşılanmıştı.

Ürdün Kralı II. Abdullah, Trump'la görüşmesinin ardından Filistinlilerin yerinden edilmesine karşı olduğunu açıklamıştı. Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi de Gazze’ye barış getirmek için ABD’yle çalışmaya hazır olduklarını fakat Filistinlilerin topraklarından sürülmesini kabul etmeyeceklerini söylemişti. 

Wall Street Journal, Kahire’nin Trump’ın Gazze’yi “devralma” projesine alternatif bir plan geliştirmeye çalıştığını yazıyor. Sisi, Filistinlilerin durumunun görüşülmesi için 27 Şubat’ta Arap ülkeleri arasında toplantı düzenleneceğini duyurmuştu. 

Trump’ın ilk döneminde görev yapan eski Yakın Doğu İşlerinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı David Schenker, şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

Bu, Arap devletleri için kendi çözüm önerilerini sunmak adına iyi bir fırsat. Kral II. Abdullah, Sisi, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve ilgili tüm devletler için soru, Gazze'de ne yapacaklarına dair koordineli bir tutum ortaya koymaktır.

Independent Türkçe, Guardian, Wall Street Journal