ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, ateşkesin uzatılmasını desteklemek için Alimi ile bir araya geldi

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Pazartesi günü Riyad'da ABD'nin Yemen Özel Temsilcisini kabul etti (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Pazartesi günü Riyad'da ABD'nin Yemen Özel Temsilcisini kabul etti (SABA)
TT

ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, ateşkesin uzatılmasını desteklemek için Alimi ile bir araya geldi

Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Pazartesi günü Riyad'da ABD'nin Yemen Özel Temsilcisini kabul etti (SABA)
Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Pazartesi günü Riyad'da ABD'nin Yemen Özel Temsilcisini kabul etti (SABA)

ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking, Yemen ateşkesini desteklemek için Perşembe günü yeni ziyaret turunun ilk durağı olan Riyad’da Yemen Başkanlık Konseyi Başkanı Raşid el-Alimi ile görüştü. Bu görüşme, BM Yemen Özel Temsilcisi Hans Grundberg'in Güvenlik Konseyi'nde ateşkesi iyileştirme ve uzatma çabalarına ilişkin gelişmeler hakkında verdiği aylık brifingle eş zamanlı olarak gerçekleşti.
Husi milisleri, Grundberg'in 2 Ekim'de sona eren ateşkesi uzatma ve genişletme planını, BM Güvenlik Konseyi tarafından yapılan açıklamada "aşırı" olarak tanımlanan koşullarla reddetmişti.
Yemenli resmi kaynaklar, Alimi'nin konsey üyesi Osman Mecelli ile birlikte Yemen'de bocalayan barış yolunu yeniden canlandırmayı amaçlayan istişareler kapsamında ABD Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking ve ABD’nin Yemen Büyükelçisi Stephen Fagin'i kabul ettiğini belirtti.
SABA haber ajansı, toplantıda Yemen'deki son gelişmelerin ele alındığını ve İran rejiminin desteklediği Husi milislerinin uzlaşmazlığı gölgesinde insani ateşkesi yenileme çabaları hakkında görüş alışverişinde bulunduklarını bildirdi. Görüşmede ayrıca milisleri ateşkes bildirisi kapsamındaki yükümlülüklerini yerine getirmeye zorlamak için gereken garanti ve baskılara, Taiz ve diğer vilayetlerde yolların açılmasına ilişkin Stockholm Anlaşması’na ve Hudeyde limanlarının gelirleri ile çalışanların maaşlarının ödenmesine değinildi. Resmi kaynakların açıklamalarına göre Alimi, Başkanlık Konseyi ve hükümetin, üzerinde anlaşmaya varılan referanslara dayalı kapsamlı ve sürdürülebilir bir barış yaklaşımına ve BM elçilerinin çabalarını destekleme taahhüdüne vurgu yaptı.
Diğer yandan, ABD Dışişleri Bakanlığı geçtiğimiz Salı günü yaptığı açıklamada, Yemen Özel Temsilcisi Tim Lenderking’in Yemenliler için ateşkesin uzatılması ve kapsamının genişletilmesi konusunda anlaşmaya varmak amacıyla, BM liderliğinde Yemenli taraflarla yürütülen yoğun müzakereleri desteklemek üzere 11 Ekim’den itibaren bölgeye döndüğünü duyurdu. Açıklamada, Husilerin milyonlarca Yemenliye acil yardım sağlayan genişletilmiş bir ateşkes anlaşmasını destekleme fırsatına sahip olduğu belirtildi. Söz konusu acil yardım kapsamında, zor durumdaki devlet memurlarının maaşlarının ödenmesi, Taiz içinde ve Taiz’e giden yolların açılması, Sana Havalimanı’ndan yapılan uçuş destinasyonlarının sayısının artırılması yer alıyor. Bunların yanı sıra, Yemenlilerin liderliğinde, adalet ve hesap verebilirliğin sağlanmasını, insan hakları ihlalleri ve suistimalleri için tazminat taleplerini güvence altına alan sağlam ve kapsayıcı barış sürecine giden bir yol bulunmasını da kapsıyor. ABD’den yapılan açıklamada, ateşkesin ‘Yemenlilerin yıllardır arzuladığı barışı sağlamak için en iyi fırsat’ olmaya devam ettiği ve ‘ABD ve uluslararası toplumun genişletilmiş ateşkesini desteklemeye hazır olduğu’ vurgulandı.
Yemen hükümeti, BM elçisinin önerilerini esnek bir şekilde ele aldığını ifade ediyor. Ancak bu esneklik, Yemenlilerin çıkarları, güvenliği ve istikrarı pahasına İran'ın bölgedeki yayılmacı projesine öncelik vermekten başka hiçbir açıklaması olmayan Husi uzlaşmazlığı ve kibriyle karşılandı.
Milis lideri Abdülmelik el-Husi, son vaazlarında destekçilerini daha fazla asker toplamaya çağırdı. Başta İran silahlarının grubun kontrolündeki satış noktalarına ulaşmasını engellemek için getirilen kısıtlamaların kaldırılması ve Meşru Hükümeti Destekleme Koalisyonu'nun hükümete verdiği desteğin sona ermesi olmak üzere, uzlaşmaz grubun krizi sona erdirmek için öne sürdüğü birtakım koşulları yineledi.
Ayrıca İran yanlısı milisler, ateşkesin uzatılması ve genişletilmesi için meşru hükümet tarafından kabul edilmeyen koşullarda ısrar ediyor. Hükümetin, savaşçılarının ve silahlı unsurlarının maaşlarını ödemesi şartı da buna dahil.
Uluslararası toplum ve Birleşmiş Milletler, Husilerin 6 ay süren ateşkesin uzatılması ve genişletilmesi konusundaki uzlaşmazlığının, büyük çapta askeri çatışmaların geri dönüşüne yol açacağından endişe ediyor. Bu, Husi milisleri tarafından yenilenen savaşlar ve düşmanlıkların artması sebebiyle daha fazla insani acıya neden olacaktır.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.