Suudi Arabistan Maliye Bakanı ülke ekonomisinin 2022’de yüzde 8 büyümesini bekliyor

Suudi Arabistan Maliye Bakanı: Ülke ve halkın çıkarlarını koruduğumuz için suçlanmamalıyız

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan (Fotoğraf: Beşir Salih)
TT

Suudi Arabistan Maliye Bakanı ülke ekonomisinin 2022’de yüzde 8 büyümesini bekliyor

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan (Fotoğraf: Beşir Salih)
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan (Fotoğraf: Beşir Salih)

Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, başkent Riyad’da düzenlenen 6. Geleceğe Yatırım Girişimi (FII) Konferansı’nın iki önemli mesaj verdiğini söyledi.
Bakan, ilk olarak dünyanın bu kadar çabuk gerçekleşmesi beklenmeyen, Suudi Arabistan’daki büyük değişim ve gelişmeleri fark ettiğini vurguladı.
Cedan, Geleceğe Yatırım Girişimi Konferansı’nın oturum aralarında Al-Arabiya kanalına verdiği röportajda, dünyanın tüm ülkelerinden yatırımcılar ve yetkililerle yapılan çok sayıda görüşmede, ‘yalan söylemeyen rakamlar’ ile ispatlanan sosyal, ekonomik ve finansal dönüşümün hayata geçirilmesiyle vaatlerin yerine getirildiğini şaşırarak fark ettiklerini belirtti.
Bakan ikinci mesaj hakkında ise, “2022’nin ilk dokuz ayındaki yatırım oranının, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 19 artmasıyla, yatırım konusunda çok hevesli olan yerel yatırım camiasının büyük varlığıdır” ifadelerini kullandı.
Maliye Bakanı, Suudi ekonomisinin 2022’de yüzde 8, petrol dışı gayri safi yurtiçin hasılanın (GSYİH) ise 2023’te yüzde 5’ten fazla büyümesini beklediğini dile getirdi.
ABD ile ilişkiler konusuna değinen Bakan şunları söyledi:
“Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı, Enerji Bakanı ve Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi, ABD ile olan ilişkinin bir ya da iki yıl değil, daha uzun yıllara yayılan stratejik bir ilişki olduğunu vurguladılar. Suudi Arabistan ile ABD ilişkileri sürüyor. Suudi Arabistan ve halkının çıkarlarını koruduğumuz için suçlanmamalıyız ve ABD dahil diğer tarafların görüşlerini anlıyoruz.”
Cedan, küresel ekonominin durumu hakkında yaptığı değerlendirmede ise şu ifadeleri kullandı:
“Bazı ülkelerde enflasyon oranı yüzde 8-9’lara ulaştı, dünyanın çeşitli ülkelerinde gıda, yakıt gibi temel maddelerin fiyatları çok yüksek seviyelere çıktı. Bu nedenle Suudi Arabistan, düşük gelirli ülkelere yardım etmek için Uluslararası Para Fonu (IMF) ve G20 Grubu ile birlikte çalıştı. Endonezya’nın G20 dönem Başkanlığı ile Bali’de bir konferans düzenledi. Washington’da Maliye ve Tarım Bakanları arasında başka bir konferans gerçekleştirdi. Çünkü mevcut zorluklar uluslararası işbirliği olmadan çözülmeyecek.”
Körfez ülkelerinin tepkilerle değil, proaktif planlarla desteklenen çok büyük bir ekonomik patlamaya tanık olduklarını söyleyen Cedan, “Bu 3-4 yıl önce başladı, şimdi meyveleri alınıyor ve enflasyon minimum seviyelerde” diye ekledi.
Suudi Arabistan ekonomisinin, G20 ülkeleri arasında en gelişmiş olan ekonomilerden biri olduğunun altını çizen Cedan şöyle devam etti:
“Mevcut krizin başlangıcından bu yana, Suudi Arabistan bölge ülkelerine gıda krizine karşı 10 milyar dolar değerinde destek sağlamak için bölgesel fonlarla çalıştı. Gıda krizinden etkilenen ülkeler için IMF ile birlikte hareket etti. Geçen yıldan bu yana Mısır, Pakistan ve Tunus gibi bölgedeki ülkelere 12,7 milyar dolar sağladı.”
Uluslararası tahvillerin performansı ve bunların Suudi yatırımları üzerindeki etkisine değinen Maliye Bakanı, “Uluslararası tahvil portföyleri uzun vadelidir ve önümüzdeki 20-30 yıllık yatırımlar olduğu için kısa vadeli dalgalanmalardan etkilenmezler” ifadelerini kullandı.



Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

TT

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, Hamaney'e Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını iletti

Suudi Arabistan Savunma Bakanı Prens Halid bin Selman, İran'a gerçekleştirdiği resmi ziyaret kapsamında Perşembe günü Tahran'da İran Lideri Ali Hamaney ve Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan ile bir araya geldi.

Suudi yönetiminin direktifleri doğrultusunda Hamaney ile görüştüğünü ve kendisine İki Kutsal Caminin Hamisi Kral Selman bin Abdülaziz'in yazılı mesajını ilettiğini belirten Suudi Savunma Bakanı, “X” platformundaki hesabından yaptığı paylaşımda liderle ortak ilgi alanlarına giren konuları ele aldıklarını ve iki ülke arasındaki ikili ilişkileri gözden geçirdiklerini ifade etti.

İran'ın Tasnim haber ajansı Hamaney'in görüşme sırasında “Suudi Arabistan ile ilişkilerimiz her iki ülke için de faydalı ve birbirimizi tamamlayabiliriz” dediğini aktardı.

Ajans, Hamaney ile yapılan görüşmeye İranGenelkurmay Başkanı General Muhammed Bakıri'nin de katıldığını belirtti.

Dün Tahran'da General Bakıri ile bir araya gelen Prens Halid bin Selman, İran haber ajanslarının aktardığına göre Pekin Anlaşması'nın imzalanmasından bu yana Suudi Arabistan'la ilişkilerin giderek güçlendiğini ve geliştiğini söyledi. Bakıri, Tahran ve Riyad'ın bölgesel güvenliğin sağlanmasında önemli bir rol oynayabileceğini belirterek ülkesinin Suudi Arabistan'la savunma ilişkilerini geliştirmeye hazır olduğunu ifade etti. Tasnim'e göre İran, Suudi Arabistan'ın Gazze ve Filistin konusundaki tutumunu memnuniyetle karşılıyor.

sdfgrthyu
Prens Halid bin Selman Perşembe günü İran Genelkurmay Başkanı Muhammed Bakıri ile görüşmek üzere Tahran'a vardığında İran tarafından resmi törenle karşılandı (AP)

Ziyareti değerlendiren siyasi çevrelere göre Suudi bakanın ziyareti her iki ülkeyi de ilgilendiren bölgesel ve uluslararası gelişmelerin yaşandığı bir döneme denk geliyor.

Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Prens Halid bin Selman'ın resmi bir ziyaret için geldiği ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ikili ilişkiler ve ortak ilgi alanlarına giren konuların ele alınacağı bir dizi görüşme gerçekleştireceği belirtildi.

Suudi siyasi analist Abdüllatif el-Melhem, Suudi Savunma Bakanının İran ziyaretinin, Suudi yönetiminin Pekin anlaşmasına bağlılık çerçevesinde iki ülke arasındaki ilişkileri güçlendirme ve geliştirme, ortak çıkarlarını gerçekleştirmek ve iki ülke arasındaki ikili ilişkilerin pekiştirilmesine katkıda bulunmak amacıyla Riyad ve Tahran arasındaki koordinasyon ve işbirliği düzeyini yükseltme isteğini yansıttığını düşünüyor.

sxcdfrgt
Prens Halid bin Salman dün (Perşembe) Tahran'da İran Cumhurbaşkanı ile bir araya geldi. (EPA)

Suudi liderliğinin bölgede barış ve refahı sağlamayı ve bölgeyi çatışmalar aşamasından istikrar ve güvenlik aşamasına taşımayı ve bölge halklarının daha iyi bir refah, zenginlik ve ekonomik entegrasyon geleceğine yönelik özlemlerini gerçekleştirmeye odaklanmayı amaçladığını belirten Melhem, Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkilerin geliştirilmesinin, Suudi Veliaht Prensi'nin “bölgede barış, güvenlik, istikrar ve refahı sağlama ve halklarının özlemlerini karşılama” çabalarının meyvelerinden biri olduğunu kaydetti. Melhem, ziyaretin Suudi Arabistan ile İran arasındaki ikili ilişkileri güçlendirmeye yönelik devam eden diplomatik çabaların bir parçası olduğunu belirtti.

Bir dizi toplantı

Ziyaret, İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan'ın Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Prens Muhammed bin Selman ile bölgedeki gelişmeleri ele aldıkları ve ortak ilgi alanlarına giren bir dizi konuyu gözden geçirdikleri bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin üzerinden iki haftadan kısa bir süre geçmesinin yanı sıra Suudi Dışişleri Bakanı'nın Pazartesi günü İranlı mevkidaşıyla yaptığı telefon görüşmesinde bölgedeki gelişmeleri ve sarf edilen çabaları gözden geçirdikleri ikili istişarelerin ardından gerçekleşti.

dfgthy
Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile İran Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref arasında Kasım 2024'te düzenlenecek Arap-İslam Zirvesi çerçevesinde gerçekleşen görüşme (SPA)

Suudi Savunma Bakanı'nın Tahran ziyaretinde bölgedeki son gelişmelerin ele alınması ve bölgesel ve uluslararası gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunulması bekleniyor. Resmi haber ajansı IRNA'ya göre ziyaret öncesinde, geçtiğimiz Cumartesi günü Umman'ın başkenti Muskat'ta gerçekleştirilen ABD-İran görüşmelerinin ilk turu ve 48 saat önce yine Cumartesi günü Muskat'ta yapılacak bir sonraki turun yanı sıra Suudi ve ABD taraflarının geçtiğimiz hafta beş istasyonda gerçekleştirdikleri bir dizi siyasi ve güvenlik istişaresi gibi bir dizi gelişme yaşandı.

Ziyaret, merhum Prens Sultan bin Abdülaziz'in Mayıs 1999 başında Tahran'a yaptığı ve dört gün süren ve üst düzey İranlı yetkililerle bir araya geldiği ilk ziyaretin ardından, 1979'dan bu yana bir Suudi savunma bakanının İran'a yaptığı ikinci ziyaret olması bakımından tarihi bir önem taşıyor.

Suudi Savunma Bakanı, “Pekin Anlaşması” ve 10 Mart'ta iki ülke arasındaki tarihi uzlaşı ve ilişkilerin Çin himayesinde yeniden başlatılmasının duyurulmasının ardından İran'ı ziyaret eden en önemli Suudi yetkililerden biri.

dfgt
Prens Halid bin Selman Perşembe günü Tahran'da General Bakıri ile bir araya geldi (AP)

Suudi Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan, Tahran'a ilk ziyaretini Haziran 2023'te gerçekleştirmiş ve bu ziyaret sırasında iki ülke arasındaki ilişkilerin normal olduğunu ve iki ülkenin İslami kardeşlik ve iyi komşuluk bağlarıyla birleşmiş, bölgenin önemli ülkeleri olduğunu vurgulayarak bağımsızlık ve egemenliğe tam ve karşılıklı saygı, içişlerine karışmama, uluslararası hukuk ilkeleri, Birleşmiş Milletler Şartı ve İslam İşbirliği Teşkilatı gibi açık bir temele dayandığını belirtmiştir.

Eski Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan, dönemin Dışişleri Bakanı adayı Ali Bakıri Kani ve şimdiki Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi'nin yanı sıra Kasım 2023'teki Ortak Arap-İslam Zirvesi'ne katılmak üzere eski İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ve 2024 Ortak Arap-İslam Takip Zirvesi'ne katılmak üzere Cumhurbaşkanı Birinci Yardımcısı Muhammed Rıza Aref de dâhil olmak üzere bir dizi İranlı yetkili Pekin Anlaşması'nın ardından Suudi Arabistan'a benzer ziyaretlerde bulundu.

“Pekin Anlaşması” Taahhütleri

Pekin Anlaşmasını takip etmek üzere kurulan Suudi-Çin-İran Üçlü Ortak Komitesi, ilki Aralık 2023'te Çin'in başkenti Pekin'de, diğeri ise Kasım 2024'te Riyad'da olmak üzere iki toplantı gerçekleştirmiş ve bu toplantılarda iki ülke Pekin Anlaşmasını tüm maddeleriyle uygulama kararlılıklarını ve Birleşmiş Milletler Şartı, İİT Şartı ve devletlerin egemenliği, bağımsızlığı ve güvenliğine saygı da dâhil olmak üzere uluslararası hukuka bağlılık yoluyla ülkeleri arasında iyi komşuluk ilişkilerini teşvik etme çabalarını sürdürdüklerini vurgularken, Çin de Suudi Arabistan ve İran'ın Pekin Anlaşmasını geliştirme yönünde attıkları adımları desteklemeye ve teşvik etmeye devam etmeye hazır olduğunu açıklamıştır.

İran Dışişleri Bakan Yardımcısı Mecid Taht Revançi Şarku'l Avsat'a verdiği demeçte İran ve Suudi Arabistan'ın büyüyen ve istikrarlı bir bölgede barış ve huzuru tesis etme niyetinde olduğunu, bunun da “mevcut tehditlerin üstesinden gelmeyi amaçlayan ikili ve bölgesel işbirliğinin sürdürülmesini ve geliştirilmesini” gerektirdiğini belirterek “İran-Suudi eylemlerinin kalkınma, barış, bölgesel ve uluslararası güvenlik çerçevesinde başarılı bir uluslararası ikili ve çok taraflı işbirliği modelini taçlandırdığını” ve iki tarafın tarihi bağlara dayanarak çeşitli siyasi, güvenlik, ekonomik, ticari ve konsolosluk alanlarında işbirliğini geliştirmeye devam ettiğini söyledi.