Endonezya Devlet Başkanı Joko Widodo, G20 kapsamındaki R20 Dinler Zirvesi’nin Bali’deki (bu yıl G20’nin merkezi) açılışını gerçekleştirdi. Endonezya'nın en büyük İslami örgütü Nahdlatul Ulema (NU) ve Dünya İslam Birliği’nin (Rabıta) ortaklaşa düzenlediği zirve, ‘Toplumlar üzerindeki manevi etkisi göz önüne alındığında din olgusunu küresel çözümlerin bir kaynağı olarak vurgulamak’ sloganı altında uluslararası düzeyde önde gelen etkin ve etkili dini liderlerin huzurunda gerçekleştirilecek.
Dünya İslam Birliği (Rabıta) Genel Sekreteri ve zirvenin eş başkanı Şeyh Dr. Muhammed el-İsa, G20 zirvesi çerçevesinde Rabıta ve NU tarafından kurulan küresel girişim niteliğindeki R20 platformunun başlatıldığını duyurdu. Dünyanın en güçlü ekonomilerinden oluşan G20 liderliğinin, tarihteki ilk dinlerin takipçileri ile iletişimi temsil edecek olan bu platforma onay verdiğini vurguladı.
Endonezya Devlet Başkanı, Müslüman Dünya Birliği Genel Sekreterine memnuniyetlerini belirttiği açılış konuşmasında, coğrafyası, tarihi, dinleri, etnik kökenleri ve burada konuşulan diller ile Endonezya’yı karakterize eden kapsamlı çeşitliliğe değindi. Aynı zamanda “Endonezya birçok kabile, dil ve dine sahip bir ülke. Biz hoşgörü, bir arada yaşama ve farklılıklarda bir olma ilkesi altında tek bir devletin bayrağı altında birleştik” vurgusunda bulundu.
Çeşitli dini liderlerin bağımsızlığın ve ulusal birliğin önemli bir parçası haline geldiğini belirtti. Widodo, hükümetin kalkınma programlarının başarısında önemli bir rol oynayan farklı dinlerin takipçisi halklar arasındaki iş birliğinin Endonezya'nın gururu olduğunu vurguladı.
Abdulkerim el İsa, geçmişte ve şimdiki medeniyetler çatışmasının sebeplerinin çoğunda, dinlerin gerçek öğretilerinde değil, bazı dinlerin takipçilerinin eylemleriyle dinlerin öğretilerindeki “görünüşte” köklere dönmeden kaynaklandığını ifade etti. Dini kimliğin, bilhassa dini azınlıklarla ilgili, kaçınılmaz olarak ulusal kimlikle çeliştiğine dair riskli inancın bulunduğunu hatırlatan el İsa, bu dini öğretilere ve ulusal çeşitliliğe sahip toplumlarda bir arada yaşama ve uyumun gerekliliğiyle yüzleşen birtakım zorlukların atfedildiğini ifade etti. Müslümanların, kesin olarak ve açık dini metinlerle İslam'ın çatışmayı ve medeniyet çatışmasını kategorik olarak reddettiğini vurguladıklarını belirtti.
Hikmet ve dürüstlük mantığının, isteklerin ve teorilerin ötesinde girişimler ve başarılara kadar uzandığına dikkat çeken el İsa, “Bu önemli platform aracılığıyla, ‘Doğu ile Batı Arasında Köprülerin Kurulması Forumu’ girişimini başlatmaktan memnuniyet duyuyoruz. Böylece onlarca yıldır süren, ancak kimsenin amacına ulaşamadığı klasik ayrılıkların ve düşmanlıkların aşılmasını umuyoruz” ifadelerini kullandı.
Endonezya Devlet Başkanı ilk R20 Dinler Zirvesi’nin açılışını yaptı

Endonezya Devlet Başkanı ve Rabıta Genel Sekreteri, G20 tarihinde düzenlenen ilk R20 zirvesi katılımcıları ile birlikte (Şarku’l Avsat)
Endonezya Devlet Başkanı ilk R20 Dinler Zirvesi’nin açılışını yaptı

Endonezya Devlet Başkanı ve Rabıta Genel Sekreteri, G20 tarihinde düzenlenen ilk R20 zirvesi katılımcıları ile birlikte (Şarku’l Avsat)
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة