Irak Başbakanı Koordinasyon Çerçevesi ile nasıl başa çıkıyor?

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
TT

Irak Başbakanı Koordinasyon Çerçevesi ile nasıl başa çıkıyor?

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)
Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani (Reuters)

Irak Başbakanı Muhammed Şiya es-Sudani, Irak Meclisi’nde hükümetini savunmak için siyasi bir desteğe ihtiyacı olduğu için ‘Koordinasyon Çerçevesi’ ile karmaşık bir ilişki yürütüyor.
Bu arada, Koordinasyon Çerçevesi başbakanın görev süresinin başlarında elde edebileceği ‘başarıyı’ tekelleştirmeye hevesli.
Sudani Cumartesi günü, programını ve hükümetin hedeflerini gözden geçirmek için bir grup gazeteci ve siyasi gözlemciyle bir araya geldi.
Koordinasyon Çerçevesi politikasını savunmalarıyla tanınan gruplar görüşmede baskındı ve sık sık eski Başbakan Mustafa Kazımi hükümetine eleştirilerde bulundular.
Genel olarak Sudani, hükümet performansıyla ilgili kamuoyunda siyasi desteğe sahip.
Hükümete yakın bir siyasi danışmana göre, Sudani çok organize ve eylemlerine yasal metinler ve anayasal bir şemsiye eşlik etmesini sağlıyor.
Ancak, Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin Sudani’nin adımlarını dikkatle izlediği de açık.
Bu izlemenin amacının hükümete gerekli desteği sağlamak olduğu doğru.
Ancak, Sudani’nin yeni seçimlerden önce halk desteğine sahip siyasi bir ‘ikon’ haline gelmesini engellemenin yanı sıra 2019 yılından bu yana siyasi olarak zarar gören Şii kanadın toparlanması ile ilgili kontrolcü bir arzu ışığında, bu siyasi ittifaktaki etkili partiler, hükümet tarafından yapılan her türlü ilerlemeyi tekelleştirmeye de hevesli.
Bu bağlamda, Sudani ile görüşmeye katılanlardan gazeteci Mazen Zaidi, başbakanın Koordinasyon Çerçevesi ile yasal olarak ilişkisini doğruladığını bildirerek, “İki tarafın gizli tavizler değil, karşılıklı yükümlülükleri var” dedi.
Ancak Sudani, gazeteciler ve siyasi gözlemcilerle görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada, siyasi bağlantısına veya Koordinasyon Çerçevesi güçleriyle olan ilişkisine herhangi bir atıfta bulunmadı.
Sudani, çoğu hükümet programıyla ilgili olan açıklamasında, Stephen Troell isimli ABD vatandaşının Bağdat’ta öldürülme zamanlamasının kasıtlı olduğunu ve bunun arkasında hükümeti sınamak isteyenlerin durduğunu ifade etti.
Başbakan, “Bizi faillere götüren ipuçlarımız var ve ben şahsen soruşturmaların ilerlemesini takip ediyorum” dedi.
Sudani, önceki hükümetin bıraktığı ‘ağır miras’ konusundaki hayal kırıklığına da değindi.
Hükümetin Koordinasyon Çerçevesi’ne bağımlılığını tanımlamanın, Sudani’yi atama kararı ve hükümeti kurma müzakereleri ile ilgili olduğu görülüyor.
Başbakan, o süreçte bazı Şii parti liderlerinin ilk tercihi değildi.
Koordinasyon Çerçevesi’nden bir lider, “Sudani, bakanlıkları dağıtma müzakerelerinden bu yana Koordinasyon Çerçevesi’nden büyük bir baskıya maruz kaldı. Ancak kendi dengelerini yaratmayı başardı. Bu da Koordinasyon Çerçevesi’ne kendisiyle tam olarak uyuşmayan bir çizgiye sahip bir başbakanla uğraştığının sinyallerini verdi” dedi.



Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
TT

Tunus, Gannuşi dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere ağır hapis cezaları verdi

Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)
Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi (DPA)

Tunus merkezli radyo istasyonu Mosaique FM dün bir mahkemenin, Nahda Hareketi lideri Raşid el-Gannuşi ve eski güvenlik yetkilileri de dahil olmak üzere önde gelen siyasetçilere komplo kurmak suçlamasıyla 12 ila 35 yıl arasında hapis cezaları verdiğini bildirdi.

Bu davada devlete karşı komplo kurmakla suçlananlar arasında, Cumhurbaşkanı Kays Said'in eski Özel Kalem Müdürü Nadia Akkaşa da bulunuyor.

Hakkında 35 yıl hapis cezası bulunan Akkaşa ülkeden kaçtı.

Mosaique FM, bu davada sanık olan eski Başbakan Yusuf eş-Şahid'in, kendisini ceza mahkemesine sevk eden iddianame kararını temyiz ettiğini, temyiz sonucu beklendiği için bu kararın şimdiye kadar hükümlerin kapsamına girmediğini belirtti.

İslami çizgideki Nahda Hareketi’nin deneyimli lideri Gannuşi (84), 14 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Cumhurbaşkanı Said tarafından feshedilen meclisin başkanı olan Gannuşi, 2023 yılından beri hapiste ve son birkaç ay içinde ayrı davalarda toplam 27 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bu davada 21 kişiye suçlama yöneltildi, bunlardan 10'u halihazırda hapiste, 11'i ise ülkeden kaçtı.

Mahkeme, eski İstihbarat Teşkilatı Başkanı Kemal Keyzani'yi 35 yıl hapis cezasına, eski dışişleri bakanı Rafik Abdusselam’ı 35 yıl hapis cezasına ve Raşid Gannuşi'nin oğlu Muaz Gannuşi'yi 35 yıl hapis cezasına çarptırdı. Üçü de ülkeden kaçtı.

Cumhurbaşkanı Said, 2021 yılında meclisi feshetti ve ülkeyi kararnamelerle yönetmeye başladı. Ardından bağımsız yargı yüksek konseyini feshetti ve onlarca yargıcı görevden aldı. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre muhalefet bu hamleyi, 2011 yılında ‘Arap Baharı’ ayaklanmalarını tetikleyen ‘yeni doğan demokrasiyi baltalayan bir darbe’ olarak nitelendiriyor.

Cumhurbaşkanı Said ise bu suçlamaları reddediyor ve attığı adımların yasal olduğunu ve siyasi elitler arasında yıllardır süren kaos ve yolsuzluğu sona erdirmeyi amaçladığını söylüyor.

Cumhurbaşkanı Said'in 2021 yılında iktidarın büyük bir kısmını ele geçirmesinden bu yana muhalefet liderlerinin çoğu, bazı gazeteciler ve Said'i eleştirenler hapiste tutuluyor.

Bu yıl, başka bir mahkemede muhalefet liderleri, iş adamları ve avukatlara yine komplo suçlamasıyla 5 ila 66 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Muhalefet, bu davanın Cumhurbaşkanı Said’in muhaliflerini bastırmak için uydurulmuş olduğunu söylüyor.

İnsan hakları grupları ve aktivistler, Said'in Tunus'u açık bir hapishaneye dönüştürdüğünü ve yargı ve polisi siyasi rakiplerini hedef almak için kullandığını söylüyorlar.

Tüm bu suçlamaları reddeden Cumhurbaşkanı Said, diktatör olmayacağını, kim olursa olsun, hangi makamda olursa olsun, hiç kimsenin kanunların üstünde olmadığını söylüyor.