Zelenskiy AGİT’e Rusya’yı üyelikten çıkarma çağrısında bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy AGİT Parlamenter Meclisi’ne hitap ediyor (EPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy AGİT Parlamenter Meclisi’ne hitap ediyor (EPA)
TT

Zelenskiy AGİT’e Rusya’yı üyelikten çıkarma çağrısında bulundu

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy AGİT Parlamenter Meclisi’ne hitap ediyor (EPA)
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy AGİT Parlamenter Meclisi’ne hitap ediyor (EPA)

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’na (AGİT) Rusya’yı üyelikten çıkarması yönünde çağrıda bulundu.
AFP’nin haberine göre, Zelenskiy AGİT Parlamenter Meclisi’ne hitaben video konferans aracılığıyla yaptığı konuşmada, “Rusya’nın terörünü durdurmak, terör devletini mümkün olduğunca izole etmek ve Rusya’nın yarattığı acımasız küresel krizlerden bir çıkış yolu bulmak için çeşitli uluslararası platformların gerekli çözümleri bulduğunu görüyoruz. Peki bu platformlar arasında neden hala AGİT yok? Özellikle neden bir terör devleti -dokuz aydır aralıksız işlediği suçlardan sonra bile- hala Parlamenter Meclisi’nizin bir üyesi?” dedi.
Ülkesi aynı zamanda AGİT’in 57 üyesinden biri olan Zelenskiy, “Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşı, herhangi bir uluslararası örgüt için bir sınavdır” diye ekledi.
Şu anda örgütün dönem başkanlığını yürüten ve 1-2 Aralık tarihlerinde Lodz şehrinde yıllık bakanlar konferansına ev sahipliği yapacak olan Polonya, bir Rus delegasyonunun Varşova’daki Parlamenterler Konseyi çalışmalarına ve bakanlar konferansına katılmasını reddetti.
Moskova Varşova’nın Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’un gelecek ay yapılacak toplantı için Polonya’ya girmesine izin vermemesine tepki gösterdi.
Rusya, bu adımı ‘benzeri görülmemiş ve kışkırtıcı’ olarak nitelendirdi ve heyetine Rusya’nın AGİT Daimi Temsilcisi Alexander Lukashevich’in başkanlık yapacağını bildirdi.
Avrupa Parlamentosu, Çarşamba günü Rusya’yı Ukrayna’ya karşı savaşında ‘terörü destekleyen ülke’ olarak ilan etti ve Avrupa Birliği’ndeki (AB) 27 ülkeyi aynı şeyi yapmaya çağırdı.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.