İran, milli takım oyuncularını ailelerine işkence yapmak ve hapse atmakla mı tehdit etti?

İran milli takım oyuncuları (AFP)
İran milli takım oyuncuları (AFP)
TT

İran, milli takım oyuncularını ailelerine işkence yapmak ve hapse atmakla mı tehdit etti?

İran milli takım oyuncuları (AFP)
İran milli takım oyuncuları (AFP)

İran Milli Futbol Takımı oyuncularının 21 Kasım’da İngiltere'ye karşı oynadıkları 2022 Dünya Kupası B Grubu açılış maçında protestolarla dayanışma amacıyla milli marşı okumayı reddetmesi Tahran’ın öfkesine neden oldu.
Şarku’l Avsat’ın CNN’den aktardığı habere göre, bugün ABD ile oynanacak maç öncesinde futbolcuların ‘uygun davranmamaları’ halinde ailelerinin hapis ve işkenceye maruz kalacakları yönünde tehdit etti.
Bilgili bir kaynak, milli marşı okumayı reddeden futbolcuların İran Devrim Muhafızları üyeleriyle bir toplantıya çağrıldığını bildirerek şunları söyledi;
“Kendilerine eğer milli marşı söylemezler veya Tahran rejimine karşı herhangi bir siyasi protestoya katılırlarsa, ailelerinin şiddet, işkence ve hapis cezası ile karşı karşıya kalacaklarının söylendi. Katar’da bilgi toplayan ve takım dışından kimseyle görüşmesine izin verilmeyen oyuncuları izleyen çok sayıda İranlı güvenlik görevlisi var.”
Kaynak, İran milli takımının Portekizli Teknik Direktörü Carlos Queiroz’un, İranlı oyunculara ve ailelerine yönelik tehditlerinin ardından İran Devrim Muhafızları görevlileriyle ayrı ayrı görüştüğünü söyledi ancak söz konusu konuşmanın içeriği hakkında bilgi vermedi.
Queiroz daha önce İranlı oyuncuların Dünya Kupası’nda protesto yapabileceğini, ancak bunun yalnızca FIFA düzenlemeleri dahilinde olduğunu söylemişti.
İran, 22 yaşındaki Kürt Mahsa Amini’nin Eylül ayında polis nezaretinde hayatını kaybetmesinden bu yana protestolarla sarsılıyor.
Huzursuzluk, hayatın her kesiminden İranlılar tarafından bir halk ayaklanmasına dönüştü ve 1979 devriminden bu yana molla liderliğine en cüretkar meydan okumalardan birini ortaya koydu.
İran, huzursuzluktan yabancı düşmanlarını ve onların vekillerini sorumlu tuttu.



2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

2026 Dünya Kupası kirlilikte zirve yapacak

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Çevrecilerin yeni bir araştırmasında gelecek yıl Birleşik Devletler, Kanada ve Meksika'da düzenlenecek Dünya Kupası'nın, turnuva tarihinde "iklime en fazla zarar veren" etkinlik olacağı öne sürülüyor.

FIFA'nın 2026 Dünya Kupası'ndaki takım sayısını 32'den 48'e çıkarmasıyla, Küresel Sorumluluk için Bilim İnsanları (SGR), turnuvanın yaratacağı sera gazı emisyonlarının, son 4 Dünya Kupası'nın ortalama karbondioksit eşdeğerini neredeyse iki katına çıkaracağını hesapladı.

Raporda bu durumun, "hava yolculuğuna duyulan yüksek bağımlılık ve maç sayısındaki kayda değer artıştan" kaynaklandığı iddia edilirken, 2026 için öngörülen toplam rakamın "tüm yıl boyunca ortalama 6,5 milyon Britanya arabasının kullanılmasına eşdeğer" olduğu ekleniyor.

Bu rakamlar etkinliği bugüne kadar en fazla kirliliğe yol açan turnuva haline getirirken, 9 milyon tonluk CO2 eşdeğeri, 2022’de Katar’da düzenlenen Dünya Kupası’nda kaydedilen 5,25 milyon tonu da ciddi şekilde aşıyor.

İlk kez bütün bir kıtaya yayılacak bu turnuvada oynanacak maç sayısı yüzde 60'tan fazla artarak 64'ten 104'e çıkacak. Bu maçlar mevcut stadyumlarda oynanacak olsa da bu CO2 eşdeğeri rakamları ilk tahminlerin çok üzerinde.

Rapor, Çevre Savunma Fonu (Environmental Defence Fund) ve İklim Eylemi için Spor Ağı'yla (Sport for Climate Action Network) işbirliği içinde hazırlandı.

FIFA daha önce 2030'a kadar emisyonları yüzde 50 azaltmayı ve 2040'ta net sıfıra ulaşmayı taahhüt etmişti. Kuruluş, "etkisinin farkına varmasını ve yeterli önlemleri almasını" sağlayan sürdürülebilirlik stratejileri geliştirdiğini ve uyguladığını ifade ediyor.

FIFA, "Sonuç olarak çevresel açıdan, sera gazı salımları incelenerek azaltıldı, atıklar önemli ölçüde düşürüldü, tonlarca malzeme geri dönüştürülerek çöp sahasından uzaklaştırıldı ve stadyum inşaatı ve operasyonları yeşil bina standartlarına göre sertifikalandırıldı" iddiasına bulunuyor.

Ancak İsviçreli bir düzenleyici kurum 2023'te idari organın, 2022 Katar Dünya Kupası'nın çevresel etkilerini azaltma yönündeki açıklamalarının "asılsız" olduğuna hükmetmişti.

Independent Türkçe