Tunus Genel İşçi Sendikası: Tunus Fransa’nın eyaleti değil

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu ile Tunus hükümeti arasındaki anlaşmazlığın şiddeti arttı

Geçen ayın başlarında ulaşım sektöründeki bir grevden (AFP)
Geçen ayın başlarında ulaşım sektöründeki bir grevden (AFP)
TT

Tunus Genel İşçi Sendikası: Tunus Fransa’nın eyaleti değil

Geçen ayın başlarında ulaşım sektöründeki bir grevden (AFP)
Geçen ayın başlarında ulaşım sektöründeki bir grevden (AFP)

Tunus Genel İşçi Sendikaları Konfederasyonu (UGTT) Genel Sekreteri Nureddin Tabubi, hükümetin bazı politikalarını ve üç tür toplu taşıma sistemi, fosfat ticareti ve bankalar gibi devlete ait kamu iktisadi teşebbüslerinin dosyasını ele alma şeklini şiddetle eleştirdi. Sendika genel merkezinde düzenlenen ulaşım sektörü işçileri toplantısında yaptığı konuşmada, “Tunus ve kamu kurumları satılık değil” ifadelerini kullandı.
Tabubi “Tunus’un Fransa’nın bir eyaleti olmadığını herkesin bilmesi gerekiyor” ifadelerini sözlerine eklerken “Mevcut hükümet, tüketici ürünleri üzerindeki sübvansiyonları kaldırarak insanları dolandırmaya çalışıyor. Hükümet, 1970’li yıllardan bu yana devletin politikasının sübvansiyonlara dayandığını ve sübvansiyonları geri çekmek istediğinde sosyal işbirlikçilerle bunu müzakere etmesi gerektiğini biliyor” ifadelerini de dile getirdi.
Tabubi’nin bu tutumu, İşçi Sendikası’na bağlı Genel Ulaştırma Birliği’nin ‘sektörün hak ve kazanımları ile meşru maddi, mesleki ve manevi taleplerinin savunulması’ için düzenlediği protesto yürüyüşü ile ​​aynı zamana denk geldi. Ulaştırma sektörü için hava, kara ve deniz yoluyla genel grev düzenlemek için tarih belirlenmesi beklenirken, ‘Kararlılık ve sebat’ sloganıyla düzenlenen yürüyüş, sendika merkez binası önünden Ulaştırma Bakanlığı genel merkezine doğru başlatıldı.
Genel Ulaştırma Birliği Başkanı Vecih ez-Zeydi yürüyüşün, mesleki konudaki bir dizi talep için düzenlendiğini, bu talepler arasında taşımacılık sektöründe hizmet ve güvenlik için hibe verilmesi, kara taşımacılığı kontrolörleri için temel bir sitem belirlenmesinin yanı sıra Ulaştırma Bakanlığı, Cumhurbaşkanlığı ve Genel Taşımacılık Sendikası arasındaki anlaşmaların, iki yılı aşkın süre uygulanması yer aldığını belirtti.
Şarku’l Avsat’ın yerel basından edindiği bilgilere göre Zeydi “Tunus Taşımacılık Şirketi de dahil olmak üzere kara, hava ve deniz taşımacılığı yapan şirketler, çok kötü bir hal aldı ve onları kurtarmak için denetim makamının acil müdahalesine ihtiyacı duyuluyor” ifadelerini kullandı.
UGTT ile Tunus hükümeti arasındaki ilişki, büyük kamu kurumlarını mali krizlerden çıkarmanın yolun ne olacağı başta olmak üzere birçok krizden geçiyor. Sendika, bu kurumların özel sektöre satılmasına karşı çıkıyor ve durumlarının tek tek incelenmesini öneriyor. UGTT bu konunun kendisi için bir ‘kırmızı çizgi’ olduğunu vurgularken, hükümet, mali krizler ve kendi kaynaklarının zayıf olmasının gölgesinde, henüz bu kurumların ekonomik kârlılığını geri kazanmaya yönelik herhangi bir plan açıklamadı.
UGTT iki gün önce hükümetle ‘kamu kurumlarının yönetimi’ konulu görüşmeyi gerçekleştiremedi. Bu durum, görüşmeye katılması ve bir konuşma yapması gereken Başbakan Necla Budin’de dahil olmak üzere karşı tarafın yokluğundan kaynaklanıyordu.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz