İnsan hakları örgütleri, Husilerin Yemen’de kız çocuklarının eğitimini engellemesine yönelik uyarıda bulundu

Kahire, İslam dünyasında kadınların durumu konulu bir sempozyuma ev sahipliği yaptı.

Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)
Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)
TT

İnsan hakları örgütleri, Husilerin Yemen’de kız çocuklarının eğitimini engellemesine yönelik uyarıda bulundu

Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)
Kahire’de düzenlenen İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’ndan bir kare (Şarku’l Avsat)

Arap ve bölgesel insan hakları örgütleri, yakın zamanda Birleşmiş Milletler (BM) tarafından başlatılan ‘Toplumsal Cinsiyete Dayalı Şiddete Karşı Mücadele için 16 Günlük Aktivizm Kampanyası’ ile eş zamanlı olarak, Yemen’de Husiler, Afganistan’da Taliban ve Nijerya’da Boko Haram tarafından kız çocuklarının eğitiminin engellemesine karşı uyarıda bulundu.
Perşembe günü Kahire’de düzenlenen ‘İslam Dünyasında Kız Çocuklarının Eğitimi Sempozyumu’na, Pakistan’ın Malala Derneği, Mısır Ulusal Kadın Konseyi, Arap Kadın Örgütü, İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) üye devletleri Kadın Kalkınma Sistemleri, El-Ezher Üniversitesi’ne bağlı Uluslararası İslam Nüfus Etütleri ve Araştırma Merkezi’nden yetkililerin katıldığı açıklanırken, örgütler, kız ve erkek çocuklar arasında uçurumun azaltılması çağrısında bulundu.
Mısır Kadın Hakları Merkezi’nin düzenlediği bir sempozyumda sunulan yakın tarihli bir çalışma, Yemen’de Husilerin uygulamaların yanı sıra Afganistan’da Taliban ve Nijerya’da Boko Haram’ın uygulamalarına ışık tuttu. Söz konusu ülkelerde ‘İslam dininin siyasette kullanıldığı ve dini metinlerin amacından saptırılarak kullanıldığını, bunun da kız çocuklarının eğitim fırsatlarını etkilemenin yanı sıra okulla gitmelerini engelleyen bir söylemin üretimine yol açtığı’ belirtildi.
Malala Örgütü’nün Ortadoğu yetkilisi Rana el-Haciri “İslam dininin, bazı ülkelerde kız çocuklarının eğitimini engelleyecek şekilde kullanılmasını düzeltmenin, bu konuda uluslararası bir belge hazırlamanın, eğitim hakkı dahil gelişme ve yaşama hakkını tartışmaya açmanın zamanı geldi” ifadelerini kullandı. Ayrıca bu konuda İslam İşbirliği Teşkilatı ve El-Ezher arasında bir ortaklık olduğunu belirten örgüt, Afganistan’da kız çocuklarına yönelik zulmün durdurulması çağrısında bulundu.
Arap Kadınları Örgütü Başkanı Dr. Fadiye Kivan, ‘bazı radikal örgütler ve gruplar tarafından fitne çıkarmaya ve İslam dinini çarpıtmaya’ karşı uyarıda bulundu. Ayrıca, kadına şiddete nasıl son verileceğinin, okul konusunda nasıl bir anlayış oluşturulabileceğinin yanı sıra küçük yaşta evliliklerin ve eğitimden ayrılmalarının nasıl durdurulacağının düşünülmesi gerektiğini vurguladı.
Mısır Kadın Hakları Merkezi Başkanı Nihad Ebu el-Kamsan “Konferans, kız çocuklarının eğitimden ayrılmasını sınırlayan politika ve prosedürlere ulaşmayı amaçlıyor. Aynı zamanda, kız çocuklarına fayda sağlamanın, eğitimlerini desteklemenin yanı sıra kız çocuklarının daha yüksek maaşlı bir iş bulma şansını artırarak, aile gelirinin artmasına katkı sağlaması ve bireylerin yaşam standartlarına olumlu yansımasıyla ülkelerin kalkınmasına ve ekonomisine katkı sağlayacak olan doğru dini söylemi yaymayı hedefliyor” ifadelerini kullandı.
Ebu Kumsan, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamalarda “El-Ezher, 2013 yılında kadın haklarıyla ilgili bir belge yayınladı, ancak daha fazla aktivasyona ihtiyaç var. Bu durum bizi İslam dünyasında kız çocuklarının eğitimi üzerine el-Ezher tarafından incelenen ve övülen iki yıllık bir çalışma yayınlamaya yönlendirdi” ifadelerini kullandı.
Amerikan Adalet Merkezi (ACJ) tarafından geçtiğimiz yıl hazırlanan bir raporda, 2014-2020 yılları arasındaki dönemde Yemen’de eğitim sürecini etkileyen ihlallerin yanı sıra çok sayıda maddi ve manevi zararların gözlemlendiği belirtildi. Husi milislerin kontrolündeki bölgelerde yaşayan 170 binden fazla kadın ve erkek öğretmenin 5 yıldır maaşlarının kesilmesinden mustarip olduğu da vurgulandı.
Rapor, Husilerin öğretmenlere karşı bir dizi ihlalde bulunduğunu, 286 öğretmeni işten atarak, onları köylerinden, evlerinden ve okullarından uzaklaştırdığını ve yerlerine kendisine bağlı milisleri atadığını gösterdi. Aynı zamanda ‘okul müfredatlarında ırkçılık, mezhepçilik, din ve mezhep teşvikine dayalı köklü değişiklikler yapan milislerin, kontrol altında bulunan 12 vilayette okul radyo istasyonları aracılığıyla sistemli bir şekilde mezhepçi anlayışı yaydığına’ da dikkati çekti.



Suudi Arabistan ve ABD... ‘Yeni bir altın çağ’

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, dün Riyad'da düzenlenen imza töreni sırasında el sıkıştı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, dün Riyad'da düzenlenen imza töreni sırasında el sıkıştı. (SPA)
TT

Suudi Arabistan ve ABD... ‘Yeni bir altın çağ’

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, dün Riyad'da düzenlenen imza töreni sırasında el sıkıştı. (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, dün Riyad'da düzenlenen imza töreni sırasında el sıkıştı. (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve ABD Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray'ın iki ülke arasındaki ilişkilerde ‘yeni bir altın çağ’ olarak tanımladığı dönemin açılışını yaptı. Dün Riyad'da düzenlenen Suudi Arabistan – ABD Yatırım Forumu'na katılan ikili, teknoloji, enerji, savunma ve altyapı gibi sektörleri kapsayan eşi benzeri görülmemiş bir stratejik ortaklığa imza attı.

Yemame Sarayı'ndaki zirve sırasında Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Başkan Trump iki ülke arasındaki ilişkileri ve stratejik ortaklığın çeşitli alanlardaki boyutlarının geliştirilmesine yönelik koordinasyon çabalarını gözden geçirdiler. İki taraf bölgesel ve uluslararası gelişmeleri, ortak ilgi alanlarına giren konuları ve güvenlik ve istikrarın sağlanması için sarf edilen çabaları ele aldı.

Veliaht Prens Muhammed bin Selman ve Başkan Trump, iki ülke hükümetleri arasında Stratejik Ekonomik Ortaklık Belgesi'ni imzaladı ve çeşitli alanlarda ikili anlaşmaların, iş birliği ve mutabakat zabıtlarının imzalanmasına tanıklık etti. Beyaz Saray'a göre imzalanan anlaşmalar her iki ülke için de ‘tarihi’ nitelikte ve ‘ABD ile Suudi Arabistan arasında yeni bir altın ortaklık çağını’ temsil ediyor.

Başkan Trump'ın ziyaretiyle eş zamanlı olarak Riyad, Suudi Arabistan ve ABD'den çok sayıda bakan, yetkili ve büyük şirket liderinin katıldığı Suudi Arabistan – ABD Yatırım Forumu’na ev sahipliği yaptı.

Suudi Arabistan – ABD Yatırım Forumu’na katılan Veliaht Prens Muhammed bin Selman, “ABD ile 92 yıl önce başlayan tarihi dostluk bağlarımız var ve bugün bunları derinleştirmek için bir araya geliyoruz” diyerek Suudi ekonomisinin ABD'nin bölgedeki en büyük ortağı olduğunu ve ABD ile ortak çalışmaların ekonomiyle sınırlı kalmayıp dünyada barış ve güvenliği de kapsadığını belirtti. Muhammed bin Selman sözlerini şöyle sürdürdü: “Suudi Arabistan, ABD'nin bölgedeki en büyük ekonomik ortağıdır ve iki ülke arasındaki ortaklık fırsatlarının büyüklüğü 600 milyar dolara, forumda açıklanan anlaşmalar ise 300 milyar dolara ulaşmıştır. ABD ile 300 milyar dolardan fazla anlaşma imzaladık ve bir sonraki aşamada bir trilyon dolara ulaşacak diğer anlaşmaları tamamlamak için çalışacağız. Suudi Arabistan Kamu Yatırım Fonu'nun küresel yatırımlarının yüzde 40'ı ABD'ye yönelik ve yaklaşık bin 300 Amerikan şirketi bugün Suudi Arabistan'da yatırım yapıyor.”

Diğer yandan ABD Başkanı Donald Trump forumda yaptığı konuşmada, iki ülke arasındaki ilişkilere ve bölgedeki duruma değindi. “İran'a ‘yeni bir yol’ sunmak istiyorum. Ancak İran liderliği bu zeytin dalını reddeder ve komşularına saldırmaya devam ederse, muazzam bir maksimum baskı uygulamaktan başka seçeneğimiz kalmayacaktır” dedi.

Trump, Ukrayna görüşmelerinin kolaylaştırılmasında oynadığı yapıcı rol için Suudi Arabistan'a teşekkür etti. ABD Başkanı, Lübnan'ın İran ve Hizbullah'ın politikalarının kurbanı olduğunu belirterek, komşularıyla birlikte daha iyi bir gelecek inşa etmesine yardımcı olmaya hazır olduğunu ifade etti. Gazze halkının ‘daha iyi bir geleceği hak ettiğini’ belirten Trump, “Eğer o sırada ABD Başkanı olsaydım 7 Ekim olayları yaşanmazdı” ifadesini kullandı.

İkinci döneminin ilk resmi yurtdışı ziyareti için dün sabah Riyad'a gelen Trump, Kral Halid Uluslararası Havalimanı'nda Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından karşılandı. ABD Başkanı'na Yemame Sarayı'nda resmi bir karşılama töreni düzenlendi; konvoya Arap atları eşlik etti, trompetler çalındı ve milli marşlar okundu. ABD Başkanı ile Suudi Arabistan Veliaht Prensi şeref kıtasını selamladı.

Suudi Arabistan – ABD Yatırım Forumu, çeşitli sektörlerde ortaklıkların ve milyar dolarlık anlaşmaların duyurulduğu ve Suudi Arabistan'ın önemli bir yatırım destinasyonu ve yapay zekâ merkezi olarak rolünü teyit eden açıklamaların yapıldığı bir platform oldu. Veliaht Prens Muhammed bin Selman tarafından pazartesi günü lansmanı yapılan HUMAIN şirketinin yapay zekâ alanında 15 milyar doları aşan büyük yatırımlar çekmesi dikkat çekiciydi.

Trump'a başta SpaceX'in kurucusu Elon Musk, BlackRock CEO'su Larry Fink, OpenAI kurucusu Sam Altman, Boeing Başkanı ve CEO'su Kelly Ortberg ve Google CFO'su Ruth Porat olmak üzere çok sayıda iş adamı ve büyük ABD şirketlerinin CEO'ları eşlik etti.

Suudi Arabistan Yatırım Bakanı Halid el-Falih, Suudi Arabistan – ABD Yatırım Forumu açılış konuşmasında, Suudi Arabistan’ın istikrarlı ekonomi politikalarının yatırım çekiciliğine katkıda bulunduğunu belirterek, Krallığın sadece sermaye çekmeyi değil, aynı zamanda bilgi ve teknoloji transferi ve endüstrileri yerelleştiren stratejik ortaklıklar kurmayı da hedeflediğini vurguladı.

ABD Hazine Bakanı Scott Bessent ile ortak bir diyalog oturumunda konuşan Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Suudi Arabistan'da rekor bir sürede başarılanların eşi benzeri görülmemiş bir yapısal dönüşüm olduğunu açıkladı. Bessent ise ABD-Suudi Arabistan ilişkilerinin gücünü vurgulayarak, Suudi Arabistan ile ilişkileri ‘tarihi’ olarak nitelendirdi.