Çin’de devletin sıkı koronavirüs kısıtlamaları duvara çarptı: Bazı şehirler tedbirleri gevşetiyor

Pekin'de koruyucu giysiler giyen iki kişi (Reuters)
Pekin'de koruyucu giysiler giyen iki kişi (Reuters)
TT

Çin’de devletin sıkı koronavirüs kısıtlamaları duvara çarptı: Bazı şehirler tedbirleri gevşetiyor

Pekin'de koruyucu giysiler giyen iki kişi (Reuters)
Pekin'de koruyucu giysiler giyen iki kişi (Reuters)

Artan yeni tip koronavirüs vakaları nedeniyle sıkı kısıtlamalara maruz kalan bazı Çin şehirleri, yaşanan gerilimler ve ülke genelinde koronavirüsle mücadele için beklenen politika değişikliği öncesinde izolasyon kurallarını gevşetmeye başladı.
Ayrıca, koronavirüs kısıtlamalarının eşit olmayan şekilde hafifletilmesi, yetkililerin bu haftaya kadar uzun süredir ölümcül olarak tanımladığı bir hastalığa karşı daha savunmasız durumdaki bazı sakinler arasında endişeyi artırıyor.
Pekin'deki eczaneler, tek kullanımlık cerrahi maskelere göre çok daha yüksek derecede koruma sağlayan N95 maske alımlarının bu hafta arttığını söyledi. Bazı eczaneler ise N95 maskesi takanların bu maskeleri çalıştıkları yerlerden temin ettiklerini söylediklerini aktardı.
Ancak bu temkinli davranış, salgından etkilenen büyük şehirlerdeki tüketiciler ve fabrikalarla doğrudan iş yapan şirketler için iyiye işaret değil. Çünkü işçiler en azından yeni yıl tatilinde kutlama yapmak için kırsal kesimdeki ailelerinin yanına dönene kadar virüsü kapmamaya çalışıyor.
Yaşlıların birçoğu ise, aşı olmadıkları için en savunmasız grupta olduğunu düşünüyor.
Pekin'de yaşayan ve lenf kanserinden mustarip olan Şi Wei, zamanının çoğunu tecrit altında geçirdiğini, yine de koronavirüse yakalanmaktan ve 80 yaşındaki annesine bulaştırmaktan endişe duyduğunu söyledi. Üç haftada bir hastaneye giden Wei, elinden sadece dua etmek geldiğini vurguladı.
Çin'in koronavirüs karşıtı politikaları, iç tüketimden fabrika üretimine ve hatta küresel tedarik zincirlerine kadar her şeyi etkileyerek ekonomisine zarar verirken, yüz milyonlarca insan ciddi psikolojik stres altında kaldı.
Kısıtlamalara duyulan öfke, son birkaç gün içinde 20'den fazla şehirdeki onlarca protesto gösterisini ateşledi. Çin Devlet Başkanı Şi Cinping'in 2012'de iktidara gelmesinden bu yana Çin anakarasında benzeri görülmemiş bir sivil itaatsizlik gösterisi yapıldı.
Hong Kong'un kuzeyinde genişleyen bir üretim merkezi olan Guangzhou'da protestocular çevik kuvvet polisiyle çatıştıktan 24 saatten kısa bir süre sonra, şehrin en az yedi ilçesinde kısıtlamalar kaldırıldı.
Reuters'a konuşan kaynaklar, Pekin’in karantina kısıtlamalarını hafifleteceğini ve ülke çapında test sayısını artıracağını bildirdi.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.