Mısır’da çevre dostu toplu taşıma yaygınlaşıyor

Mısır ulaşım endüstrisini ve elektrikli otobüsleri yerelleştirecek

Elektrikli otobüsün içindeki Mısır Ulaştırma Bakanı (Mısır Temsilciler Meclisi)
Elektrikli otobüsün içindeki Mısır Ulaştırma Bakanı (Mısır Temsilciler Meclisi)
TT

Mısır’da çevre dostu toplu taşıma yaygınlaşıyor

Elektrikli otobüsün içindeki Mısır Ulaştırma Bakanı (Mısır Temsilciler Meclisi)
Elektrikli otobüsün içindeki Mısır Ulaştırma Bakanı (Mısır Temsilciler Meclisi)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi’nin “elektrikli otobüs endüstrisi dahil ulaşım endüstrilerini yerelleştirme” talimatları çerçevesinde Mısır hükümeti, “döviz sağlama, iş fırsatları yaratma, yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılama ve ardından yurtdışına ihracat için yerel ürüne güvendiğini” vurguladı.
Ulaştırma Bakanı Kâmil el-Vezir ve Kamu İşletmeleri Sektörü Bakanı Mahmud İsmet bu kapsamda yerel üretim 100 elektrikli otobüsün üretimi ve satın alınması için bir sözleşme imzaladı.
Bakan, “Çevre Yolu üzerindeki (hızlı sık otobüs) projesinin ilk aşamasında çalışmak üzere 100 elektrikli otobüs ile sözleşme yapıldığını, çevre yolu geliştirme projesinin ilk etabının tamamlanmış olduğunu, (BRT) metrobüs istasyonları yapım çalışmalarının devam ettiğini” vurguladı. Ayrıca çevre yolu geliştirme projesinin ikinci etabı, yol geliştirme çalışmalarının ikinci aşamasının tamamlanması ile birlikte projede yer alacak olan ve 110 km uzunluğundaki çevre yolunun tamamında çalışacak elektrikli otobüs sayısının arttırılacağını kaydetti.
Şarku’l Avsat’ın Mısır Temsilciler Meclisi Medya Ofisi’nden aktardığı açıklamaya göre, Ulaştırma Bakanı "bu adımın, çevre dostu elektrikli otobüslerin üretimi de dahil olmak üzere Mısır'daki ulaşım endüstrilerini yerelleştirmeye yönelik siyasi liderliğin direktifleri çerçevesinde atıldığını" vurguladı. Ulaştırma Bakanı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Üretim yüzdesi başlangıçta yüzde 50-60'a ulaşacak, daha sonra kademeli olarak tam üretim oranı yüzde 100 olana kadar bu oran artacak.” Konuyla ilgili imzanın, Mısır devletinin Şarm eş-Şeyh'te ev sahipliği yaptığı ve devletin kalkınma çalışmalarını iklim gündemiyle bütünleştirme çabalarını yansıtan bir model sağlayan İklim Zirvesi'nin (COP27) sonuçlarını desteklemek için atıldığına da dikkat çekildi. Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi: “Bu tür yeşil toplu taşımacılığın, gelecek nesillerin geleceğini koruyan niteliksel bir değişim ve vatandaşların hızlı ve güvenli bir şekilde hareket etmesini kolaylaştıran medeni bir katkı açısından ne ifade ettiği göz önüne alındığında projenin önemi anlaşılacak. Çevre dostu ulaşım, yeni cumhuriyet çerçevesinde uygulanan ulusal projeler çerçevesinde yürütülmekte.”
Ulaştırma Bakanı ise, “Yerli ürüne güvenmek, sağlam para sağlamayı, istihdam yaratmayı, yerel pazarın ihtiyaçlarını karşılamayı ve ardından yurtdışına, Kuzey Afrika ülkelerine ve Arap ülkelerine ihracat yapmaya başlamayı hedefliyor” dedi. Bakan, açıklamalarına şöyle devam etti: “Cumhurbaşkanı Adulfettah es-Sisi, Mısır hükümetini özel sektörle koordinasyon sağlamaya ve tüketilen ürünün büyük hacmini üretmeye ve ihracata geçmek için ulaşım projeleri de dahil olmak üzere çeşitli projelere katılımını en üst düzeye çıkarmaya yönlendirdi. Ayrıca tüm Mısırlı imalatçıları güçlü bir ihracat üssü oluşturmaya teşvik etti.” Ulaştırma Bakanı, Cumhurbaşkanı’nın, “Süper Jet gibi tüm toplu taşıma firmaları ile Karayolu şirketleri, kara ve deniz taşımacılığına bağlı kara ulaşım firmaları ve diğerleri için komple otobüs ithal edilmeyeceğini, bunun yerine, Mısır'da belirli bir oranda yerli bileşen ve belirli bir yüzdede yabancı bileşenle bu ürünlerin üretileceğini söylediğini” kaydetti.
Ulaştırma Bakanı, konuyla ilgili açıklamalarına şunları ekledi: “Cumhurbaşkanı Sisi ve Başbakan, çeşitli ulaşım endüstrileri de dahil olmak üzere yerel sanayileşmeyi uygulama planını ve demiryolları ve metro (Kahire Tünelleri) için Mısır'daki mobil ünite endüstrisini yerelleştirmek için sahada uygulanan adımları günlük olarak takip ediyor.”



İsrail Savunma Bakanı Katz: Suriye’deki silahlı gruplar Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşünüyor

Golan Tepeleri (Reuters)
Golan Tepeleri (Reuters)
TT

İsrail Savunma Bakanı Katz: Suriye’deki silahlı gruplar Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşünüyor

Golan Tepeleri (Reuters)
Golan Tepeleri (Reuters)

İsrail Savunma Bakanı Yisrael Katz, Knesset Dışişleri ve Savunma Komitesi toplantısında yaptığı açıklamada, Suriye’deki bazı silahlı grupların Golan Tepeleri’ni ele geçirmeyi düşündüğünü söyledi. Şarku’l Avsat’ın Times of Israel’den aktardığına göre Katz, İsrail’in Şam ile güvenlik anlaşması ya da normalleşme yolunda olmadığını belirterek, Suriye ordusu ya da ülkedeki farklı milislerin İsrail yerleşimlerine saldırma veya Suriye’deki Dürzi toplumunu yeniden tehdit etme ihtimaline karşı hazırlık yapıldığını ifade etti.

Katz, Husilerin de Golan Tepeleri’ne yönelik olası bir kara harekâtını değerlendirdiğini söyledi.

Öte yandan, İsrail güçleri Aralık 2024’te Beşşar Esad rejiminin çöküşünün ardından Suriye’nin güneyinde dokuz noktada konuşlandı. Bu noktaların büyük bölümü, iki ülke arasındaki sınırda Birleşmiş Milletler tarafından izlenen tampon bölgede yer alırken, konuşlanma alanları arasında Cebel Hermon’un (Şeyh Dağı) Suriye tarafındaki iki nokta da bulunuyor.

İsrail, bu birliklerin İsrail yerleşimlerini korumak ve düşman unsurların eline geçtiğinde tehdit oluşturabilecek silahları güvence altına almak amacıyla Suriye topraklarında yaklaşık 15 kilometre derinliğe kadar faaliyet yürüttüğünü açıkladı. Bu potansiyel tehdit unsurları arasında Lübnan Hizbullahı ile İran destekli diğer milis gruplar da yer alıyor.

Suriye’nin güneybatısında bulunan Golan Tepeleri, başkent Şam’ın yaklaşık 60 kilometre batısında yer alıyor ve toplamda 1.860 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. İsrail, Haziran 1967 Savaşı sırasında bölgenin yaklaşık 1.250 kilometrekarelik kısmını işgal etmiş, 1981’de ise fiilen ilhak etmişti. Ancak bu ilhak, bölgeyi hâlen işgal altındaki Suriye toprağı olarak kabul eden Birleşmiş Milletler tarafından tanınmıyor.


BM: İsrail–Hizbullah ateşkesi kırılgan, belirsizlik devam ediyor

İsrail askerleri, Güney Lübnan'daki Mays el-Cebel köyünde yıkılmış evler arasında hareket ediyor (EPA)
İsrail askerleri, Güney Lübnan'daki Mays el-Cebel köyünde yıkılmış evler arasında hareket ediyor (EPA)
TT

BM: İsrail–Hizbullah ateşkesi kırılgan, belirsizlik devam ediyor

İsrail askerleri, Güney Lübnan'daki Mays el-Cebel köyünde yıkılmış evler arasında hareket ediyor (EPA)
İsrail askerleri, Güney Lübnan'daki Mays el-Cebel köyünde yıkılmış evler arasında hareket ediyor (EPA)

Birleşmiş Milletler’in Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert, Perşembe günü yaptığı açıklamada, hükümetin aldığı önemli kararlar ve Lübnan Silahlı Kuvvetleri’nin güçlendirilmiş varlığına rağmen ülkenin güneyindeki belirsizlik ortamının devam ettiğini belirtti. Hennis-Plasschaert, bu iki unsurun “normalleşme yolunda temel bir zemin oluşturduğunu” söyledi.

Hennis-Plasschaert, “Birçok Lübnanlı için çatışma düşük yoğunlukla da olsa sürüyor. Mevcut durum devam ettiği sürece, düşmanlıkların yeniden tırmanma ihtimali ortadan kalkmış değil” ifadelerini kullandı.

BM yetkilisi, mevcut fırsatın değerlendirilmesi gerektiğini vurgulayarak, “Diyalog ve müzakereler tüm sorunları çözemeyebilir; ancak taraflar arasında karşılıklı anlayışın oluşmasına katkı sağlar ve en önemlisi, istenen güvenlik ve istikrara giden yolu açar” dedi.

İsrail ile Hizbullah arasında geçen yıl Kasım ayında, Gazze’deki savaşın yol açtığı bir yılı aşkın karşılıklı bombardımanın ardından ABD arabuluculuğunda ateşkes sağlanmıştı. Ancak İsrail, anlaşmaya rağmen Güney Lübnan’daki bazı noktalarda varlığını sürdürürken, ülkenin güneyi ve doğusuna yönelik saldırılarına devam ediyor.


Irak’ta Koordinasyon Çerçevesi güçleri, başbakanlık için dokuz aday arasından hem yurtiçi hem de yurtdışından kabul gören kişiyi seçeceklerini açıkladı

Koordinasyon Çerçevesi güçleri liderleri kendilerini ‘en büyük blok’ ilan ettiler (Facebook)
Koordinasyon Çerçevesi güçleri liderleri kendilerini ‘en büyük blok’ ilan ettiler (Facebook)
TT

Irak’ta Koordinasyon Çerçevesi güçleri, başbakanlık için dokuz aday arasından hem yurtiçi hem de yurtdışından kabul gören kişiyi seçeceklerini açıkladı

Koordinasyon Çerçevesi güçleri liderleri kendilerini ‘en büyük blok’ ilan ettiler (Facebook)
Koordinasyon Çerçevesi güçleri liderleri kendilerini ‘en büyük blok’ ilan ettiler (Facebook)

Irak parlamentosunda şu anda ‘en büyük blok’ konumundaki (Şii) Koordinasyon Çerçevesi güçleri, dokuz aday arasından yeni bir başbakan seçmeye hazırlanıyor.

Şii ittifakının genel sekreteri Abbas Radi dün yaptığı açıklamada, adayın Irak’ta kabul görmesi, uluslararası gerekliliklerle başa çıkma becerisine sahip olması ve devlet kaynaklarını partizan amaçlarla kullanmayacağına dair taahhütte bulunması gerektiğini vurguladı. Radi, güvenlik ve ekonomi alanlarında başbakanın görevlerine ilişkin ayrıntılı bir programın, gelecek hükümetin bir parçası olabilecek bir ekip tarafından hazırlanmasının ardından, en olası adayın özelliklerini belirleyecek bir toplantının yapılacağını da sözlerine ekledi.

Koordinasyon Çerçevesi, siyasi normlara uygun olarak cumhurbaşkanlığı, başbakanlık ve meclis başkanlığı makamlarına getirilecek isimlere karar vermek için Kürt ve Sünni güçlerle müzakereler yürütürken, adayları değerlendiren önde gelen siyasi şahsiyetlerden oluşan bir komisyon aracılığıyla faaliyet gösteriyor.

Radi, rekabetin tanınmış önde gelen isimler arasında yaşandığını söyledi.

Radi, Şarku’l Avsat’ın Koordinasyon Çerçevesi güçlerinin yeni gündeminin bir parçası olarak milis grupların silahları sorununu ele almayı düşünüp düşünmediğine ilişkin sorusuna verdiği yanıtta, “Hükümet programı, yeni başbakan tarafından uygulanacak güvenlik reformlarını içerecek” ifadelerini kullandı.