İran’da ‘Ahlak Polisi’ lağvedildi ama yeni projeler yolda

İran rejimi protestolar karşısında geri adım atarak ‘İrşad Devriyeleri’ni lağvetti. Ancak ‘Ahlaki güvenlik polisi’ ve ‘Başörtü Takip Kameraları’ yolda

Mahsa Amini (AFP)
Mahsa Amini (AFP)
TT

İran’da ‘Ahlak Polisi’ lağvedildi ama yeni projeler yolda

Mahsa Amini (AFP)
Mahsa Amini (AFP)

İranlı yetkililer, aylardır devam eden halk baskısı karşısında geri adım atarak Mahsa Amini adlı genç Kürt kadının ölümüne neden olmakla suçlanan ahlak polisi Gaşt-e Erşad (İrşad Devriyeleri), birimini lağvetti.
Tahran'da 16 Eylül'de 22 yaşındaki Mahsa Amini "uygunsuz başörtüsü" bahanesiyle göz altına alınıp darp edilmesi sonrasında hayatını kaybetmişti. Bu durum, halen devam eden ve yüzlerce kişinin öldürüldüğü halk protestolarının patlak vermesine neden oldu.
Şarku’l Avsat’ın İran Öğrenci Haber Ajansı'ndan (ISNA) aktardığı habere göre İran İslam Cumhuriyeti Başsavcısı Muhammed Cafer Muntazeri, ahlak polisi biriminin ilgili makamlar tarafından kapatıldığını duyurdu. Muntazeri, Kum şehrinde yaptığı açıklamada şu sözlerine dikkat çekti: “Ahlak polisinin yargıyla hiçbir ilgisi yoktur ve onu kim kurduysa, aynı zamanda feshetti". 
AFP’de yer alan bir başka habere göre ise Muhammed Cafer Muntazeri, Kum kentinde yaptığı açıklamada 1979’daki Devrim’den dört yıl sonra 1983’te kadınlar için zorunlu hale getirilen başörtü yasasında herhangi bir değişikliğe gidilip gidilmeyeceği konusunda, “Hem parlamento hem de yargı (konu üzerinde) çalışıyor” ifadelerini kullandı.
ABD, AB ve Birleşik Krallık, Amini'nin ölümü üzerine "Ahlak Devriyelerine" yaptırım uygulanması gerektiğini ifade etmişti.
Ahlak polisi, kadınlara zorunlu başörtüsüyle ilgili katı kurallar getirmek için uzun yıllardır çalışıyordu. Birime bağlı polisler aynı zamanda erkekleri saç kesimi ve hatta modern giyimleri nedeniyle uyarıyordu.
İrşad Devriyesi, son yirmi yılda İranlıları endişelendiren sıcak sosyal konulardan biri oldu. “İrşad Devriyesi” projesi, reformist çizgideki eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi dönemine kadar uzanıyor. Rejim reformistlerin siyaset alanını sınırlamak için ahlak polisini devreye sokmuştu.
Başlangıçta bu fikir, İran rejimi hiyerarşisindeki en üst makamı temsil eden Rehber’e (Ayetullah Ali Hamaney) bağlı Kültür Devrimi Yüksek Komitesi tarafından “Batı kültürünü destekleyenleri” takip etme girişimi olarak “kültürel istila” ile mücadele bağlamında sunuldu. “İrşad Devriyesi” projesi İran'da radikal çevreler tarafından destekleniyor. Diğer yandan İran toplumunun geniş bir kesiminden gelen eleştirilere maruz kalıyor.
Sert Muhafazakar çizgideki İbrahim Reisi'nin döneminde "İrşad Devriyeleri", "Ahlaki Güvenlik Polisi" adı altında bir kez daha öne çıktı. Reisi, seçim kampanyası sırasında yetkililer arasındaki yolsuzlukla mücadele sözüne atıfta bulunarak, "Yetkililer için özel bir rehberlik devriyesi kuracağız" derken, "İrşad Devriyesi" projesini eski haline getirmeyi ima etmişti. Bu bağlamda Ahmedinecad'ın internet sitesinde, İbrahim Reisi'nin Ahmedinecad hükümetinin konuyla ilgili uygulamalarına atıfta bulunmadan Muhammed Hatemi döneminde onaylanan projenin uygulanması için emir verdiği bilgisi yer alıyor.
Yaz başında “İrşad Devriyelerinin” sertliğini artırmasıyla birlikte uzmanlar, rejimin kamuoyunu nükleer yaptırımların kaderi ve yaptırımların kaldırılmasını amaçlayan müzakerelerin uzaması gibi İran vatandaşlarının karşı karşıya olduğu ana sorunlardan başka yöne çevirme girişiminde bulunduğunu öne sürdü.

“Ahlaki Güvenlik” Polisi
İran polisinin en yeni birimi olan “Ahlaki güvenlik polisi”, "İrşad Devriyeleri" için yeni bir doğuşu temsil ediyor. Geçen Haziran ayında İran'ın İdeolojik ve Siyasi Habercilik Teşkilatı Başkanı Ali Rıza Edyani, Ahlaki Güvenlik Polisi’nin kurulduğunu duyurdu. Ancak Ahlak Polisi Komutanı Albay Ahmed Mirzai'nin daha önceki basın açıklamaları, en az 3 yıl önce bu isimde bir birliğin varlığına işaret ediyor.
Mirzai basın açıklamasında şunları dile getirmişti: "Silahlı Kuvvetler Komutanı tarafından onaylanan yeni yapı, ahlak polisi kurulmasını da içeriyor. Hedef, ahlaki koruma ve normları ihlal edenlerle sistematik ve sürekli mücadeledir. Toplum, polisin toplumun değerlerini korumak için devrimci bir araç olarak hareket etmesini bekliyor”.
ABD ve Birleşik Krallık, Mahsa Amini'nin ölümünden sonra görevden alındığı bildirilen ahlak polisi komutanı Albay Ahmed Mirzai'ye yaptırım uyguladı. Yaptırım kararı  İran resmi medyası tarafından yalanlandı.

Başörtü takip kameraları
Geçen Eylül ayında, İran Parlamentosu Yargı ve Hukuk Komitesi Başkanı Milletvekili Musa Gazanfer Abadi, başörtüsü kurallarına uymayan kadınların izlenmesi için "İrşad Devriyeleri" yerine kameraların kullanılması çağrısında bulundu.
Çağrı, İran'daki “Emri’l bil-Maruf Nehy’il anil-Münker (İyiliği Emretme Kötülüğü Yasaklama) Komitesi" Sekreteri Muhammed Salih Haşimi Gulpeygani’nin halka açık yerlerde kadın kıyafetlerini izlemek için yüz tanıma teknolojisini kullanma projesini duyurmasının ardından yapıldı. Duyuruda Tahran'daki metro istasyonlarının pilot bölge olarak uygulamaya başlama olasılığına dikkat çekildi.

"Kürşad" uygulaması
2016'da United for Iran adlı bir grup, kadınların polis devriyeleriyle karşılaşmaktan kaçınmasına yardımcı olan bir uygulama başlattı. Uygulamayı başlatan grup, "adaletsizliği" engellemek için "pratik bir direniş" geliştirdiklerini belirtmişti. Bu uygulama, çoğu İran şehrinin haritalarını içermekte ve kullanıcının "İrşad Devriyesi" ile karşılaşmasını önlüyordu.
Uygulama esas olarak vatandaşları “İrşad Devriyesi” araçlarının konumu hakkında bilgilendirmektedir. Polis devriye konuşlandırma yerleri sarı renkte görünür. Uygulama, İranlı kadınlar tarafından olumlu karşılanmıştı.



Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
TT

Sisi'nin Rusya'daki gündeminin başında Gazze savaşı ve ikili iş birliğinin derinleştirilmesi var

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)
Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi (Mısır Cumhurbaşkanlığı)

Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah Sisi'nin Moskova ziyaretinde Mısır ve Rusya arasındaki ikili iş birliğinin derinleştirilmesinin yanı sıra Gazze savaşındaki son gelişmeler ele alınacak. Sisi, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in davetiyle Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü kutlamalarına katılmak üzere dün Rusya'nın başkentine geldi.

Şarku’l Avsat’ın Mısır resmi haber ajansı MENA’dan aktardığına göre Sisi bu akşam Rus mevkidaşı ile bir araya gelecek. Zafer Günü'nün 80’inci yıldönümü münasebetiyle bugün Moskova'daki Kızıl Meydan'da askeri bir geçit töreni düzenlenecek ve ardından devlet başkanları Alexander Bahçesi'ndeki Meçhul Asker Anıtı'na gidecek... Sisi ve diğer devlet başkanları anıta çiçek bırakacak, ardından toplu fotoğraf çektirecek.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi Nezih en-Necari, Sisi'nin Zafer Günü'ne katılma davetinin Rus mevkidaşının kendisine duyduğu yakın ilişki ve sevgiyi yansıttığını söyledi. Mısır Nil televizyon kanalına verdiği demeçte en-Necari, Sisi'nin Moskova ziyaretinin ikili ilişkiler ile uluslararası ve bölgesel arenadaki durum, özellikle de Gazze Şeridi'ndeki durum, devam eden İsrail saldırganlığı ve kendi kaderini belirlemek ve kendi devletine sahip olma hakkını elde etmek isteyen Filistin halkı üzerindeki baskılar hakkında istişarelerde bulunmak için bir fırsat olacağını belirtti.

“Mısır her zaman Filistin davasının ilk savunma hattında yer almıştır” diyen en-Necari, Cumhurbaşkanı Sisi'nin bu konuda büyük çaba sarf ettiğini söyledi. Rusya'nın uluslararası arenada önemli bir role sahip olduğunu ve Filistin davasına yönelik tarihi bir rolü olduğunu kaydeden en-Necari, İsrail'in acımasız saldırganlığını durdurmak için neler yapılabileceği konusunda iki cumhurbaşkanı arasında koordinasyon ve istişare gerektiğini vurguladı.

15 Ocak'ta Gazze Şeridi'nde ateşkes anlaşmasına varıldığı ve İsrail ile Hamas arasında Mısır, Katar ve ABD'nin arabuluculuğunda üç aşamada uygulanmak üzere esir ve mahkûm değişimi yapılacağı açıklanmış ve anlaşma 19 Ocak'ta yürürlüğe girmişti. İlk aşama, anlaşmanın başlamasından 42 gün sonra ateşkesi istikrara kavuşturacak bir anlaşmaya varılamadan sona erdi.

Mısır, ateşkesin istikrara kavuşturulması, esir ve mahkûmların serbest bırakılması ve insani yardım malzemelerinin Gazze Şeridi'ne girişi de dâhil olmak üzere anlaşmanın üç aşamasının uygulanmasını sağlamak için çabalarını sürdürüyor.

fgthyju
Yerlerinden edilmiş Gazzeli kadın ve çocuklar, eşyalarıyla birlikte bir kamyonetin arkasında seyahat ediyorlar. (AFP)

Rusya'nın Kahire Büyükelçiliği, Sisi'nin Zafer Günü kutlamalarına katılmak üzere Moskova'ya gelişini memnuniyetle karşıladıklarını açıkladı. Büyükelçilik dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın ‘Cumhurbaşkanı Sisi'yi eski ve değerli bir dost olarak’ karşıladığını belirtti. Büyükelçilik, 9 Mayıs Zafer Günü yıldönümü kutlamalarının ve bugün yapılması planlanan zirve düzeyindeki görüşmelerin, iki halk arasındaki derin karşılıklı sempati ve iki lider arasındaki güçlü ve yakın ilişkilere dayanan Rus-Mısır ortaklığına yeni bir ivme kazandıracağına inandığını kaydetti.

Mısır'ın Rusya Büyükelçisi en-Necari, Rusya ve Mısır devlet başkanları arasındaki görüşmelerde Sudan, Libya ve Suriye'deki durumların ele alınacağını, Mısır'ın bölgenin istikrarında tarihi bir rolü olduğunu ve bölgesel ortamın mümkün olduğunca istikrarlı hale getirilmesiyle ve kardeş Arap halklarının barış ve istikrar içinde yaşamasıyla ilgilendiğini ifade etti.

Mısır Cumhurbaşkanlığı'na bağlı Devlet Enformasyon Servisi’ne göre, Mısır-Rusya ilişkileri Cumhurbaşkanı Sisi döneminde yeni ve güçlü bir ivme kazanmış ve istikrarsızlıkla karakterize edilen mevcut uluslararası koşullar ışığında daha belirgin hale gelmiştir. Ayrıca Mısır'ın Rusya ile ilişkileri, Mısır-Rusya yakınlaşmasında önemli bir rol oynayan uluslararası düzeydeki siyasi koşullarla bağlantılıdır.

sdfrgt
Mısır ile Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler önemli büyüme kaydediyor. (Fotoğraf: Abdulfettah Ferec)

Mısır ve Rusya arasındaki mevcut projelerle ilgili olarak en-Necari, iki devlet başkanının bu projelerin gerekli hız ve doğrulukla tamamlanması için siyasi irade yoluyla büyük bir itici güç oluşturduğunu ve bunun aralarında bir istişare konusu olduğunu belirterek, “Moskova, Mısır'daki Rus sanayi bölgesine büyük önem veriyor” dedi.

En-Necari, Mısır'ın BRICS grubuna üyeliğinin ticaret ve yatırım alanındaki ekonomik rolünün bir teyidi olduğunu ve gelecekte Mısır'a çok şey kazandıracağını vurguladı. Öyle ki BRICS, Mısır devletine, küresel ekonomiye ve dolayısıyla üye ülkelerin ekonomilerine daha fazla istikrar getirmek için izlenebilecek politikalar konusunda istişarede bulunma ve ticaret, yatırım ve teknoloji alışverişi alanlarında iş birliğini geliştirme imkânı veriyor.

Mısır ve Rusya arasındaki ekonomik ilişkiler, iki ülke arasındaki ticari alışverişin yeni bir rekor seviyeye ulaşarak 2024 yılında 8 milyar dolara ulaşması nedeniyle önemli bir büyümeye tanıklık ediyor (Mısır bankalarında 1 ABD doları 50,6 cüneyh).