Batı Afrika bloku, bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Batı Afrika bloku, bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştı

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) liderleri, bölgede isyancılara karşı ve darbe durumunda müdahale edecek bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştı.
ECOWAS Komisyon Başkanı Omar Alieu Touray, Nijerya'nın başkenti Abuja'da düzenlenen 62'nci ECOWAS Devlet ve Hükümet Başkanları Toplantısı'nın ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.
Touray, ECOWAS liderlerinin bölgelerinde kendi güvenliğini sağlamak için harekete geçme kararı aldığını belirtti.
Liderlerin bölgede isyancılara karşı ve darbe durumunda müdahale edecek bölgesel güç oluşturma konusunda anlaştığı bilgisini paylaşan Touray, "İster güvenlik ister terör alanında olsun, ihtiyaç halinde müdahale edecek ve üye ülkelerde anayasal düzeni yeniden tesis edecek bölgesel güç oluşturmaya kararlıyız" dedi.
Touray, gücün oluşturulmasına ilişkin ayrıntılı bilgi vermezken, bölgenin savunma şeflerinin nasıl çalışacağını belirlemek üzere Ocak 2023'te toplanacaklarını ifade etti.
Batı Afrika ülkeleri, son zamanlarda güvenlik sorunlarıyla boğuşurken, Mali, Gine ve Burkina Faso son 2 yılda askeri darbelerle sarsıldı.
Bölgelerdeki isyancılara karşı mücadele eden ulusal ordular, Birleşmiş Milletler (BM), Fransa ve Rusya gibi dış aktörlerle işbirliği yapıyor.



Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
TT

Macron: İran cumhurbaşkanından müzakere masasına dönmesini istedim

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron (AP)

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün yaptığı açıklamada, İranlı mevkidaşı Mesud Pezeşkiyan ile yaptığı telefon görüşmesinde, Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın İran'daki çalışmalarını yeniden başlatmasına ve nükleer program ve balistik füzeler meselesini ele almak üzere müzakere masasına dönülmesine izin vermesi talebinde bulunduğunu söyledi.

“X” platformunda yaptığı bir paylaşımda, Pezeşkiyan'dan da nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasına uymasını istediğini belirtti.

Macron, İran cumhurbaşkanına bölgede barışın yeniden tesis edilmesi için ateşkesin korunması gerektiğini ilettiğini ve İran'daki Fransız vatandaşlarının ve tesislerinin korunması ve herhangi bir tehdide maruz kalmaması gerektiğini söylediğini ifade etti.

vfgbhy
İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan (DPA)

ABD, bu ayın başlarında İsrail ile 12 gün süren savaşın sonunda, İran'ın başlıca nükleer tesislerini hedef alan ve sığınak delici bombalar taşıyan uçaklarıyla saldırılar düzenledi.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre İsrail, İran'a saldırısını 13 Haziran'da, Tahran'ın nükleer programı hakkında ABD ile altıncı tur dolaylı müzakerelere hazırlandığı bir zamanda başlattı.

İsrail ve ABD'nin saldırılarının ardından İran parlamentosu, Atom Enerjisi Ajansı ile iş birliğini askıya alma tasarısını kabul etti. Ayrıca nükleer silahların yayılmasını önleme anlaşmasından çekilme çağrıları da arttı.

İranlı yetkililer, Atom Enerjisi Ajansı'nın güvenilir olmadığını söylediler ve İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi geçen hafta, Ajansın Genel Direktörü Rafael Grossi'yi İran'ın nükleer tesislerinin bombalanmasından sorumlu tuttu.