Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad, Çin-Suudi Arabistan-Körfez-Arap hareketine en yüksek düzeyde tanık oluyor.
Çin Devlet Başkanı Şi Cinping, Kral Selman bin Abdulaziz’in daveti üzerine dün başlayan ve 9 Aralık’a kadar sürecek olan Suudi Arabistan ziyaretini gerçekleştiriyor. Ziyaret, Suudi iş sektörü ve genel olarak Körfez ve Arap ülkelerinin, daha yüksek düzeyde ekonomik, ticari ve yatırım iş birliğine gitmelerinin önünü açacak.
Cinping’in ziyareti, Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi ülkeleri ve Çin ile Arap ülkeleri arasındaki ilişkilerin derinliğinin bir teyidi niteliğinde. Çin Devlet Başkanı, Suudi Arabistan ziyareti sırasında Riyad’da düzenlenecek olan Arap-Çin, Körfez-Çin ve Suudi Arabistan-Çin zirvelerine katılım sağlayacak.
Suudi-Çin İş Konseyi, zirvelerin tüm alanları kapsayan 30'dan fazla anlaşmayla sonuçlanacağını ve kapsamlı ekonomik, yatırım ve ticari iş birliğini geliştireceğini açıkladı. Bu, Çin projesi İpek Yolu'nun Riyad'dan Arap ve Asya bölgelerine ve dünyanın geri kalanına gerçek anlamda bağlanmasını sağlayacaktır.
Suudi-Çin İş Konseyi Başkanı Muhammed bin Abdulaziz el-Aclan, Şarku’l Avsat'a verdiği demeçte, Pekin ve Riyad'daki iş sektörleri arasında 30'dan fazla anlaşma imzalanacağını açıkladı. Bu anlaşmalar enerji, elektrik, su, altyapı, ağır, hafif ve orta ölçekli sanayiler, teknoloji ve yapay zekayı içerecek.
Aclan'a göre, Suudi Arabistan ve Çin'in küresel pazarlara açık olması nedeniyle iki ülke arasındaki ekonomik ilişkiler son zamanlarda benzeri görülmemiş bir ilerlemeye tanık oldu.
Krallığın coğrafi konumu, Orta Doğu ve Kuzey Afrika bölgesine ve batı pazarlarına kolay erişim ile karakterize edilir. Aclan, Suudi Arabistan ile Çin arasındaki iş birliği alanlarının ileri sanayileri de içerecek şekilde genişletilmesine ve daha önce ortak çalışılmayan yeni alanlarda da iş birliğini geliştirmeye odaklanacağına dikkat çekti.
Suudi Arabistan'a yatırım yapmanın avantajları, Çin hükümeti ve özel şirketler tarafından da bilinir hale geldi. Aclan, “Suudi Arabistan ile Çin arasındaki ikili ilişkiler gelişiyor; ilk resmi görüşme 1985'te gerçekleşmişti. Bu ilişki, Suudi Arabistan, Çin'in Batı Asya'daki en büyük ticaret ortağı haline gelene kadar kademeli olarak gelişti. Son zamanlarda ise ikili ilişkilerde benzeri görülmemiş bir gelişmeye tanık olduk. Bugünlerde Çinli ortakların Suudi Arabistan'a yatırım yapma arzusunu ve yatırımlarını Suudi Arabistan'a yönlendirmeleri halinde elde edebilecekleri avantajlar, teşvikler ve muafiyetler hakkında daha fazla bilgi edinme isteklerini görüyoruz. Bu karşılıklı ticaret hacmindeki artışa da yansıyor ve ekonomik ilişkilerdeki iyileşme daha net görülebiliyor. Ancak bu iş birliğini her iki tarafın çıkarlarına hizmet edecek şekilde geliştirmek ve genişletmek arzusundayız.” dedi.
Aclan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Suudi-Çin İş Konseyi olarak Çin'deki muhataplarımızla birçok mutabakat zaptı ve anlaşma imzaladık. Bunlardan en öne çıkanı, Çin Ticaret Odası ile mineral ve kimyasalların ithalat ve ihracatına yönelik iş birliği anlaşması ve Çin Ticaret Odası ile makine ve elektronik ürünlerin ithalatı ve ihracatına yönelik iş birliği anlaşması oldu.”
Suudi-Çin İş Konseyi’nin rolü, “yürütme komitesinin faaliyetlerini, Suudi ve Çin pazarlarına ilgi duyan çeşitli sektörlerde uzmanlaşmış komitelerin oluşturulmasını, iki dost ülke arasındaki ticari ve ekonomik alışverişi, konseyin üyelere çeşitli hizmetler sunan resmi internet sitesinin lansmanını ve Çin devlet kurumlarıyla imzalanan mutabakat zaptını” içerir.
Suudi-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Ahmed el-Kureydis, Şarku’l Avsat'a yaptığı açıklamada Çin ile Suudi Arabistan arasındaki ortaklığın katalizörü olan fabrikalar için Suudi Arabistan'da bölgesel bir merkez olacağını belirtti. Bunun Çin'in "İpek Yolu" için sağlam bir zemin hazırladığına işaret eden Kureydis, Körfez ve Arap ülkelerinin çoğundan geçen, Çin'i Arap bölgesine bağlayan ticaret ve ekonomi hareketi için önemli bir çıkış noktasını temsil ettiğini kaydetti.
Yatırımlarını Krallığa yönlendirmeleri halinde Çinli şirketleri çekmek için Suudi Arabistan'ın yatırımcılara sunduğu avantajlara ve teşviklere işaret eden Kureydis, Suudi-Çin stratejik ilişkilerinin seçkin ve yakın bir gelişmeye tanıklık ettiğine ve daha fazla iş birliği ve karşılıklı anlayışa doğru hızla ilerlediğine dikkat çekti.
Suudi Arabistan ile Çin arasında iş sektöründe 30 anlaşma
Suudi Arabistan ile Çin arasında iş sektöründe 30 anlaşma
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة