Ürdün Kralı'ndan 'krizlerin üstesinden gelme çabalarında Lübnan'ın yanındayız' mesajı

Ürdün Kralı 2. Abdullah (AFP)
Ürdün Kralı 2. Abdullah (AFP)
TT

Ürdün Kralı'ndan 'krizlerin üstesinden gelme çabalarında Lübnan'ın yanındayız' mesajı

Ürdün Kralı 2. Abdullah (AFP)
Ürdün Kralı 2. Abdullah (AFP)

Ürdün Kralı 2. Abdullah, krizlerin üstesinden gelme çabalarında Lübnan'a destek vermeyi sürdüreceklerini söyledi.
Ürdün Kraliyet Divanından yapılan yazılı açıklamaya göre Kral Abdullah, ülkeyi ziyaret eden Lübnan Maruni Patriği Mar Beşara Butrus er-Rai'yi başkent Amman'da kabul etti. Görüşmede, Ürdün ve Lübnan arasındaki ikili ilişkiler ele alındı.
Kral Abdullah, mevcut krizlerin üstesinden gelme çabalarında Lübnan'ın yanında olduğunu, bu ülkeye desteğinin süreceğini kaydetti.
Ürdün Kralı Abdullah, ayrıca Kudüs'teki Müslümanlara ve Hristiyanlara ait kutsal mekanlara sahip çıkmak ve üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmek için her türlü gayreti göstereceğini vurguladı.
Rai de Ürdün'ün Lübnan'a ve halkına yönelik destekleyici tutumundan övgüyle söz etti.
Ürdün'ün Lübnan'a, halkına ve Arap davalarına verdiği desteği takdir eden Rai, yaklaşık iki yıl önce Beyrut Limanı'ndaki patlamanın hemen ardından gönderdiği insani ve tıbbi yardımdan dolayı Ürdün'e teşekkür etti.

Lübnan'daki ekonomik kriz
Lübnan, özellikle 2019 yılından bu yana ciddi bir ekonomik krize sahne oluyor.
Ekonomik kriz nedeniyle Lübnan Merkez Bankası, döviz rezervlerinin erimesini önlemek için ülkedeki tüm döviz mevduat hesaplarını dondurmuştu.
Ülke yetkilileri, ekonomik krizden çıkmak için 2020'den itibaren Uluslararası Para Fonu (IMF) ile görüşmelere başlamış ve 8 Nisan 2022'de IMF'nin "ekonomik reform" şartlarıyla birlikte 3 milyar dolarlık kredi için ön anlaşmaya varmıştı.
Lübnan hükümeti bu reformlar kapsamındaki "bütçenin onaylanması" maddesi hariç henüz IMF'nin talep ettiği köklü ekonomik reformları yerine getiremedi.



Süveyda'da uluslararası soruşturma talep eden hareketlilik

Süveyde'ye yardım konvoyu  (SANA)
Süveyde'ye yardım konvoyu  (SANA)
TT

Süveyda'da uluslararası soruşturma talep eden hareketlilik

Süveyde'ye yardım konvoyu  (SANA)
Süveyde'ye yardım konvoyu  (SANA)

Suriye'nin güneyindeki Süveyde’de dün, son günlerde vilayette yaşanan olaylarla ilgili bağımsız uluslararası soruşturma yapılması ve Şam'ın perşembe günü açıkladığı soruşturma komisyonunun reddedilmesi talepleriyle gösteriler düzenlendi.

Göstericiler, çeşitli dillerde pankartlar taşıdılar. Şarku’l Avsat’ın aldığı bilgiye göre bazılarında “Süveyda kuşatma altında” ve “Çocukların üzerindeki kuşatmayı kaldırın” yazarken, el yazısıyla yazılmış diğer pankartlarda “Ürdün ile insani koridor açın” ifadeleri yer aldı.

Hükümet tarafından açıklanan soruşturma komisyonu 7 üyeden oluşuyor: 4 yargıç, 2 avukat ve bir tuğgeneral. Kararda, komisyonun nihai raporunu “3 ayı geçmeyecek bir süre içinde” sunması gerektiği belirtiliyor.

Sakinler yetkilileri Süveyda'ya “kuşatma” uygulayarak, ulaşımı kısıtlamak ve ilin çeşitli bölgelerine asker yerleştirmekle suçluyor. Suriye yetkilileri ise bu suçlamaları kesin bir dille reddederek, “yasa dışı gruplar”ı sorumlu tutuyor.