Almanya darbe planının ardından silah yasalarını sıkılaştıracak

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser (Reuters)
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser (Reuters)
TT

Almanya darbe planının ardından silah yasalarını sıkılaştıracak

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser (Reuters)
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser (Reuters)

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, aşırı sağcı bir grubun hükümeti devirip küçük bir Kraliyet ailesini ulusal lider olarak atamaya yönelik bir komplosunun ardından silah yasalarını sıkılaştırmayı planladıklarını söyledi.
Alman polisi, Avrupa’nın en istikrarlı demokrasilerinden birinde birçok kişiyi şok eden komploya karıştıkları şüphesiyle geçen hafta 25 kişiyi gözaltına aldı.
Savcılara göre zanlıların çoğu, modern Alman devletinin varlığını reddeden aşırı sağcı Reichsbuerger (Reich Vatandaşları) hareketinin üyeleriydi.
İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Bild am Sonntag gazetesine verdiği röportajda, hareketin geçen yıl 2 bin kişi artarak 23 bine çıkması göz önüne alındığında, Reichsbuerger’in Almanya için artan bir tehdit oluşturduğu konusunda uyardı.
Faeser, “Bunlar zararsız çılgın insanlar değil, şu anda mahkeme öncesi gözaltında oturan şüpheli teröristler” dedi.
Savcılar, şüpheliler arasında silahlı ve bunları nasıl kullanacaklarını bilen kişilerin olduğunu, mevcut ve eski ordu üyelerini saflarına çekmeye teşebbüs ettiklerini ve silah stokladıklarını bildirdi.
Faeser, “Tüm yetkililerin silahsızlanma için azami baskı uygulamasını istiyoruz” diyerek, bu nedenle hükümetin silah yasalarını kısa süre içinde daha da sıkılaştıracağını vurguladı.
Baskınlardan önce yetkililer, binden fazla Reichsbuerger üyesinin silahlarına el koydu. Bununla birlikte, özel ateşli silah bulundurmanın nadir olduğu bir ülkede en az 500 kişinin hala silah ruhsatına sahip olduğuna inanılıyor.



Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
TT

Muhammed bin Selman, Starmer ve Erdoğan ile son gelişmeleri görüştü

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman (Şarku'l Avsat)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman bin Abdulaziz ile Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer arasında dün yapılan telefon görüşmesinde, bölgedeki anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi gerektiği vurgulandı.

Görüşmede, bölgedeki son gelişmeler ve İsrail'in İran'a yönelik askeri operasyonlarının yansımaları ele alınırken, tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesi ve gerilimin azaltılması için her türlü çabanın sarf edilmesinin önemine değinildi.

Diğer yandan İsrail'in İran'a yönelik saldırısı bağlamında Suudi Arabistan ve Türkiye, gerilimin düşürülmesi ve itidalli davranılması için her türlü çabanın sarf edilmesi gerektiğini ve diyaloğa dönülerek tüm anlaşmazlıkların diplomatik yollarla çözülmesinin önemini vurguladı.

Şarku’l Avsat’ın Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA’dan aktardığına göre, Veliaht Prens Muhammed bin Selman ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan arasındaki telefon görüşmesinde, İsrail'in İran'a yönelik saldırısının ardından bölgede yaşanan gelişmeler gözden geçirildi ve söz konusu gelişmelerin krizin çözümüne yönelik mevcut diyaloğun kesintiye uğramasına yol açtığı ifade edildi.

Türk devlet televizyonu TRT, iki tarafın bölgesel ve küresel konuları ele aldığını belirtti. Erdoğan'ın, Başbakan Binyamin Netanyahu liderliğindeki İsrail'in ‘bölgenin istikrar ve güvenliğine en büyük tehdidi oluşturduğunu’ söylediği ve bu tehdidin İran'a yönelik saldırıyla bir kez daha ortaya çıktığını belirttiği aktarıldı.

Erdoğan, ABD ile İran arasında nükleer müzakereler yoluyla uzlaşma arayışlarının sürdüğü bir dönemde İsrail'in İran'a yönelik saldırısının barış çabalarını baltalamayı amaçladığını ve İsrail saldırılarının İsrail'in ‘bölgesel ve küresel güvenliği sorumsuzca tehdit ettiğini’ bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti.

Görüşme sırasında Erdoğan, ‘bölgenin yeni bir krizi kaldıramayacağı ve yıkıcı bir savaşın bölgedeki tüm ülkelere düzensiz göç dalgaları yaratabileceği’ uyarısında bulunarak, ‘nükleer anlaşmazlığın ancak devam eden müzakereler yoluyla çözülebileceğini’ vurguladı.