90 yaşındaki ‘Mısırlı Picasso’ halen zirvede

Suudi plastik sanatı göz kamaştırıyor.

‘Mısırlı Picasso’ lakaplı sanatçı George Bahgoury. (Şarku’l Avsat)
‘Mısırlı Picasso’ lakaplı sanatçı George Bahgoury. (Şarku’l Avsat)
TT

90 yaşındaki ‘Mısırlı Picasso’ halen zirvede

‘Mısırlı Picasso’ lakaplı sanatçı George Bahgoury. (Şarku’l Avsat)
‘Mısırlı Picasso’ lakaplı sanatçı George Bahgoury. (Şarku’l Avsat)

‘Mısırlı Picasso’ lakaplı plastik sanatçısı ve karikatürist George Bahgoury, 90 yaşında halen denemekten ve keşfetmekten vazgeçmeden kariyerinde yükselmeye devam ediyor. Eserlerinin her biri geçmişi, bugünü ve geleceği birleştiren, uçsuz bucaksız bir dünya olarak karşımıza çıkıyor. Sanatçının eserleri, 1990'da Kahire'ye dönmeye karar vermeden önce, 1975'te geldiği Fransa'nın başkenti Paris'teki Louvre Müzesi'nde sergilendi.
Abstract ART Gallery’de düzenlenen sergisine katılmak üzere geçtiğimiz günlerde Riyad'a gerçekleştirdiği ziyaret sırasında Şarku’l Avsat’a konuşan Bahgoury’nin sanatsal üretim geçmişini halen sevdiği ve yaptıklarıyla Mısırlı politikacıları kızdırmasının bile huzurunu bozmadığı açıkça görünüyordu. Sanatçı geldiği noktada kazandığını düşünüyor. Bahgoury’e göre dünya bir sanatçının sevgiyi, barışı ve diyalogu ifade eden bir tablosu ya da karikatürü ile değiştirilebilir. Sanatsal çalışmalarda dürüstlüğü ve bağlılığı temel aldığında ve daha geniş ufuklara doğru yükseldiğinde, Suudi sanatçıların sanat eserlerinin seviyesine hayranlık duyduğunu da ifade etti.
Fotoğraf Altı: Bahgoury’nin eserleri beğeni toplamaya devam ediyor.
Bahgoury, hakkındaki resimlerinin sayısı 300'ü geçen doğu gezegeni Ümmü Gülsüm'ü resmederken disiplin cezası uygulanmasına rağmen ilham kaynağının kadın özgürlüğü olduğunu düşünüyor. Sanatçı, halen aşka dair sıcak şarkılarıyla Mısır'ın durumunu yansıttığına inandığı sesinin bir ifadesi olarak duygularını, tutkusunu ve sanatını döktüğü daha fazla resim yapabileceğine inanıyor.
Bahgoury, çocukluğundaki üzüntü ve sefaletinin annesini erken yaşta kaybetmesinden kaynaklandığını, bu yüzden kadınların yüzlerinde annesini aradığını söylüyor. Bu nedenle resimleri, yüzlerin kendilerini değil, yüzler hakkında hissettiklerini ifade ediyor. Böylece 1950’li yıllarda “Sabahu’l-Hayr” dergisi ve “Rose el-Yusuf” dergisinde karikatürist olarak başladığı kariyerinde bu yüzler de ona eşlik etti.
Fotoğraf Altı: George Bahgoury’nin karikatürü.
Fransız gazeteleri tarafından ‘Mısırlı Picasso’ olarak tanımlanan Bahgoury, 1932'de Mısır'ın güneyindeki Luksor'da, Luksor, el-Menufiye ve Kahire arasında yaşayan ortalama bir ailede dünyaya geldi. Kahire Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun oldu. Daha sonra Paris'teki Güzel Sanatlar Fakültesi’nde (Resim Bölümü) okudu ve birçok esere imza attı. Ayrıca birçok uluslararası ödül kazandı ve 1985 ve 1987'de Roma'da karikatür dalında uluslararası çapta ödüle layık görüldü. 1992'de İtalya’da ‘Ancona Ödülü’, 1990'da İspanya’da ‘Teneriva Ödülü’ ve eski Yugoslavya da dahil Fransa ve İspanya'dan önemli uluslararası ödüller kazandı. Ayrıca 1980'de Şam'da Arap çizgi romanları onursal ödülünü ve Yaratıcılık, Edebiyat ve Sanat dalında Kral 2. Abdullah Ödülü'nü de aldı.



Çekiciliği artırmak için botokstan çok daha basit ve etkili bir yöntem bulundu

Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)
Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)
TT

Çekiciliği artırmak için botokstan çok daha basit ve etkili bir yöntem bulundu

Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)
Araştırmaya göre Botoks kişiyi daha genç gösterse de daha çekici yapmıyor (Pexels)

Rebecca Whittaker 

Botoks daha pürüzsüz, kırışıksız bir cilt ve daha taze bir yüz vaat ediyor ancak araştırmacılar, amaç çekici görünmekse çok daha ucuz bir seçenek olduğunu keşfetti: gülümsemek.

Araştırmacılar, dermal dolgu maddeleri ve Botoks gibi enjekte edilerek uygulanan işlemlerin, katılımcıların çekiciliğini 7 puanlık bir ölçekte 0,07 puan artırdığını buldu.

Yani işlem öncesinde çekicilik açısından 7 üzerinden 4 puan alan bir kişi, operasyonun ardından 7 üzerinden 4,07 puan alabiliyor.

Ancak iğne gerektirmeden daha da büyük sonuçlar veren çok daha basit yöntemler de vardı.

Boş bir ifadeyle oturmak yerine sadece gülümsemek, çekicilik algısını 7 üzerinden yaklaşık 0,4 puan artırdı. Bu, Botoks'un etkisinin 6 katı.

Makyaj da çekiciliği yaklaşık 0,6 puan daha yükselterek çok daha büyük bir artış sağladı.

Botulinum toksininin marka ismi olan Botoks, kaslara giden sinir sinyallerini geçici olarak bloke ederek kasları gevşetip böylece kırışıklıkları düzeltmek için kullanılan, reçeteyle satılan enjekte edilebilir bir ilaç.

Ancak işlemin başlangıç fiyatlarının 300 sterlin (yaklaşık 16 bin TL) civarında olması, daha çekici görünmek amaçlanıyorsa makyajı çok daha ucuz bir seçenek haline getiriyor.

Hollanda'daki araştırmacıların yürüttüğü ve hakemli dergi Perception'da yayımlanan çalışma, Botoks ve dermal dolgu tedavisi gören 114 kişiyi takip etti.

3 binden fazla jüri üyesi, öncesi ve sonrası fotoğraflarıyla katılımcıların görünümündeki değişiklikleri puanladı.

Sadece dış görünüşe bakarak çekicilik ve zeka, karizma, sağlık, cana yakınlık veya güvenilirlik gibi diğer karakter özelliklerini değerlendirdiler.

Botoks, bir kişinin zeki veya saklıklı algılanma derecesini artırmasa da genç algılanma seviyesini 0,13 puan artırdı.

Kısa süreli romantik kaçamaklar için ne kadar azulandıklarıyla ilgili de küçük ama istatistiksel açıdan anlamlı bir artış (0,09 puan) görüldü.

Benzer şekilde Botoks platonik olarak beğenilme oranını da 0,09 puan artırdı.

Ancak insanların uzun vadeli bir ilişkide potansiyel bir partner olarak ne kadar çekici algılandıklarına dair istatistiksel açıdan anlamlı bir iyileşme görülmedi.

Çalışmanın yazarları şöyle diyor:

Sonuçlarımız, minimal seviyede kesi gerektiren tek seanslık yüz estetik işleminin, çekicilikle ilgili alanlarda daha olumlu algılara yol açtığına ancak bu etkilerin nispeten küçük olduğuna işaret ediyor.

Ancak araştırmacılar, insanların çekiciliklerinden ziyade "özdeğer, kendine güven ve mutluluk duygularını geliştirmek" için de Botoks gibi işlemleri istediğini öne sürüyor.

Tilburg Üniversitesi'nden Bastian Jaeger, yönettiği araştırma hakkında Times'a şöyle diyor: 

İnsanların sosyal ortamlarda daha başarılı olmasının, farklı görünmelerinden ve başkalarının onlara farklı davranmasından değil, kendilerini öyle görmeleri ve başkalarına karşı daha özgüvenli davranmalarından kaynaklanması muhtemel; bir tür kendini gerçekleştiren kehanet.

 Independent Türkçe, independent.co.uk/news