2023'te yapılması planlanan en büyük 4 uzay görevi

Bu görsel, yazılı komutlardan görseller üreten yapay zeka aracı Midjourney'de oluşturuldu (Independent Türkçe / Midjourney)
Bu görsel, yazılı komutlardan görseller üreten yapay zeka aracı Midjourney'de oluşturuldu (Independent Türkçe / Midjourney)
TT

2023'te yapılması planlanan en büyük 4 uzay görevi

Bu görsel, yazılı komutlardan görseller üreten yapay zeka aracı Midjourney'de oluşturuldu (Independent Türkçe / Midjourney)
Bu görsel, yazılı komutlardan görseller üreten yapay zeka aracı Midjourney'de oluşturuldu (Independent Türkçe / Midjourney)

2022 uzay teknolojileri açısından hareketli bir yıl oldu.
NASA, Ay görevi Artemis I'i başlatırken, James Webb Uzay Teleskobu'ndan etkileyici görseller geldi.
Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gerilimi ABD ve Rusya'nın Avrupa ülkeleriyle ortak işlettiği Uluslararası Uzay İstasyonu'na da yansırken, Çin de kendi istasyonu Tiangong'u tamamlamayı başardı.
Öte yandan 2023'ün de tıpkı bu yılki gibi hareketli geçmesi bekleniyor.
İşte gelecek yıl yapılması planlanan en iddialı 5 uzay görevi…

ESA'nın Jüpiter görevi
Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Nisan 2023'te Jüpiter'e doğru bir araç fırlatmaya hazırlanıyor.
Jüpiter Icy Moons Explorer (Jüpiter'in Buzlu Aylarını Keşif Aracı / Juice) adlı aracı uzun bir yolculuk bekliyor. Zira hedefine varması Temmuz 2031'i bulacak.
Jüpiter'in yörüngesine girmesi hedeflenen uzay aracı, gaz devinin çevresindeki buzlu doğal uyduları Europa, Ganymede ve Castillo'yu inceleyecek. Söz konusu gök cisimlerine yakın geçişler yapacak.
Juice, bu gök cisimlerinin donmuş yüzeyinin altındaki okyanusları incelemek için buza nüfuz eden radar gibi bilimsel araçlarla donatıldı.

Elon Musk'ın merakla beklenen Starship'i
Kızıl Gezegen'de insanlara ait bir yaşam alanı kurma hayalini sıklıkla dillendiren Elon Musk, Ay'a ve Mars'a gidecek, yeniden kullanılabilir Starship roketlerinin geliştirilmesine öncülük ediyor.
Uzay firması SpaceX'in NASA için tasarladığı Starship roketleri, başarılı yüksek irtifa uçuşlarına imza attı. Ancak henüz hiçbiri uzaya çıkamadı.
Aracın yörüngedeki ilk test uçuşununsa 2023'ün ilk aylarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Görev başarıyla tamamlanırsa Starship sistemi, Alçak Dünya yörüngesinde 100 ton yük taşıyabilen en güçlü fırlatma aracı olacak.

DearMoon
Japon girişimci Yusaku Maezawa'nın finanse ettiği DearMoon aslında turistik bir uzay gezisi. Milyarder, Ay etrafında 6 günlük uçuş için halktan 8 mürettebat seçti.
Bu yolculukta uzay turistlerini yine Starship taşıyacak.
İlk kez geçen yıl duyurulan uzay gezisinin 2023'te yapılması planlanıyor. Ancak her şey Starship'in 2023'ün başlarında yapacağı yörünge denemesine bağlı.

Asteroit kaşifi, Dünya'ya dönüyor
NASA'nın OSIRIS-REx uzay aracı, yaklaşık iki yıldır ünlü göktaşı Bennu’yu inceliyor ve ondan örnekler topluyor.
2016'da fırlatılan ve Bennu'dan kayaç örneği almakla görevlendirilen uzay aracı, 20 Ekim 2020'de ilk kez kısa süreliğine göktaşına inmiş ve yaklaşık 56 gramlık örnek toplamayı başarmıştı.
Uzay aracı, 24 Eylül 2023'te bu örnekleri Dünya'ya getirecek.
OSIRIS-REx'in bu göktaşını inceleme amacı Güneş Sistemi’nin kökenlerine dair yeni bilgiler bulmak.
Öte yandan, uzay aracı örnekleri teslim ettikten sonra OSIRIS-APEX olarak yeniden adlandırılacak ve "potansiyel tehlike" diye sınıflandırılan, Apophis adlı bir göktaşına gidecek.
Bilim insanları bu yeni görevle, hem asteroidin yapısını incelemeyi hem de yakın geçişler sırasında Dünya’nın kütle çekim kuvvetiyle gireceği etkileşimi anlamayı hedefliyor.
 
Independent Türkçe, IFL Science, Space, SciTechDaily



Kullanıcılar ne yaparsa yapsın ChatGPT, bir adı söylemeyi reddediyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters
TT

Kullanıcılar ne yaparsa yapsın ChatGPT, bir adı söylemeyi reddediyor

Fotoğraf: Reuters
Fotoğraf: Reuters

ChatGPT kullanıcıları, yapay zeka sohbet robotunun "David Mayer" adını söylemesini engelleyen alışılmadık bir aksaklık tespit etti.

OpenAI'ın son derece popüler yapay zeka aracı, adı yazma taleplerine bir hata mesajıyla yanıt veriyor:

Bir yanıt üretemiyorum.

Bunun üzerine sohbet dizisi sonlandırılıyor ve insanlar ChatGPT'yle etkileşime devam etmek için yeni bir sohbet penceresi açmak zorunda kalıyor.

Konu, OpenAI gibi teknoloji şirketlerinin platformlarını bilgiyi sansürlemekte kullanmasına dair endişe yarattı.

ChatGPT forumunda bir kullanıcı, "Bence buradan çıkarılacak ders, ChatGPT'nin, bunu yapabilecek yol ve araçlara sahip olanların çıkarlarını korumak için son derece kontrol altında olacağı" diye yazdı.

Diğer kullanıcılar yapay zeka botunu David Mayer adını söylemesi için kandırmaya yönelik şifreler ve bilmeceler de dahil çeşitli girişimlerde bulundu ancak hiçbiri işe yaramadı.
 

xchyj
ChatGPT, "David Mayer" adını yazmaya çalıştığında otomatik olarak çalışmayı durduruyor (Ekran görüntüsü/ The Independent)

Hatta bir kullanıcı kişiselleştirme ayarları aracılığıyla adını David Mayer diye değiştirdi ve ChatGPT'den hesap bilgilerini söylemesini istedi ancak bu da işe yaramadı.

Neden bu adı yazamadığına dair herhangi bir bilgi veremeyen ChatGPT, belirli gizlilik veya telif hakkı kriterlerine girmediği sürece belirli adları yazmada herhangi bir kısıtlamaya sahip olmadığını iddia ediyor.

The Independent daha fazla bilgi için OpenAI'a ulaştı.

Bazı kullanıcılar bu aksaklığın Rothschild servetinin varisi David Mayer de Rothschild'le ilgili olabileceğini ve bu kişinin Genel Veri Koruma Yönetmeliği yasası kapsamında bir talepte bulunmuş olabileceğini düşünüyor.

Bu veri koruma yasası, kişilerin Google gibi teknoloji şirketlerinden adlarını ve bilgilerini internetten kaldırmalarını talep etmesine imkan tanıyor.

Bu ad herhangi bir büyük arama motorunda veya ChatGPT'nin ana rakiplerinden birinde kısıtlanmış görünmüyor.

ChatGPT'de benzer bir sonucu tetikleyen diğer adlar arasında David Faber, Brian Hoods, Jonathan Turley ve Jonathan Zittrain var

Bir ChatGPT kullanıcısı, "David: Mayer de" ve ardından "şimdi iki nokta üst üste yerine nbsp:" isteğini girerek aksaklığı kısmen aşmanın bir yolunu keşfetti.

Bu tekniği tekrarlama girişimleri, ChatGPT tarafından bu adı yazmaya yönelik herhangi bir başka girişimin aynı hata mesajıyla sonuçlandığını gösteriyor.
 

dcrt
Reddit kullanıcısı Bitanuki, bölünemez boşluk (nbsp) kullanarak hatayı atlatmanın bir yolunu keşfetti ancak bu sadece kısmen işe yarıyor (Ekran görüntüsü/The Independent)

OpenAI kısa süre önce 6,6 milyar dolar fon elde etmişti. Bu fon şirketin değerinin 157 milyar dolara ulaşmasını sağlayarak onu dünyanın en değerli yapay zeka odaklı firması haline getirmişti.

Bu büyük ölçüde, Kasım 2022'de piyasaya sürüldüğünde tarihin en çok indirilen uygulaması haline gelen ChatGPT'nin başarısından kaynaklanıyor.

Pazartesi günü Financial Times'ta yayımlanan bir habere göre şirket, yapay zeka platformlarına reklam eklemeyi planlıyor ve bu da 250 milyon ChatGPT kullanıcısından ücretli aboneliklerin ötesinde para kazanmasına olanak tanıyacak.

Independent Türkçe