Tantora Kış Festivali lezzet severleri ağırlıyor

‘Al-Ula Lezzetleri’ kapsamında yemek pişirme konusunda birçok etkinlik düzenleniyor.
‘Al-Ula Lezzetleri’ kapsamında yemek pişirme konusunda birçok etkinlik düzenleniyor.
TT

Tantora Kış Festivali lezzet severleri ağırlıyor

‘Al-Ula Lezzetleri’ kapsamında yemek pişirme konusunda birçok etkinlik düzenleniyor.
‘Al-Ula Lezzetleri’ kapsamında yemek pişirme konusunda birçok etkinlik düzenleniyor.

Tantora Kış Festivali’nde düzenlenen ‘Al-Ula Lezzetleri’ etkinliği kapsamında bir grup ünlü şefin gözetiminde profesyonel aşçılık dersleri veriyor. Suudi Arabistan'a ve bölgeye has geleneksel yemekler ve ürünler sunuluyor. Ayrıca zengin ve farklı bir deneyim sağlayan lezzet büfeleri kurularak eğlenceli aktiviteler gerçekleştiriliyor.
Festival, aşçılık mesleğinin sırlarının yanı sıra turunçgiller ve hurma gibi Al- Ula ürünlerini içeren ve şefler tarafından kullanılan malzemeler hakkında daha fazla bilgi edinmek için eşsiz bir fırsat sunuyor.
Al-Ula Lezzetleri, kumda yemek pişirme derslerinden Moringa bitkisinin özellikleri ve yararları ile demir, kalsiyum ve antioksidanlar açısından zengin bu yerel organik mahsulün nasıl kullanılacağına dair eğitim derslerine kadar yeni beceriler kazanmak için birçok atölye çalışması sunuyor.
Festival, farklı yaş gruplarına suşi hazırlama sanatını, yemek koordinasyonu ve sunumunu, yenilebilir çatal bıçak takımı üretimini ve meyveleri süslemeyi öğretmek için profesyonel dersler veriyor. Festival kapsamında gıdanın başta sanat eserleri olmak üzere çeşitli faaliyetlerde gıda kullanımıyla ilgili de dersler veriliyor.


Etkinlikte uluslararası ve yerel lezzetler öne çıkıyor.

Kayo Sweets Bakery ve Café Kala'nın kurucu ortağı Şef Kerim Burji, festivalin ilk hafta sonu boyunca ziyaretçilere yemekleri çekici, sanatsal şekilde dekore etmenin önemini öğretmek için oturumlar düzenleyecek ve bir de sürpriz yarışma sunacak.
Festivalde ayrıca Ömer el-Vatban, Eric el-Şerif, Semira Sadık, Gufran er-Ramihi ve Erva Ali gibi yemek pişirme dünyasındaki yaratıcılıklarını ve bilgilerini ziyaretçilerle paylaşacak bir grup yerel şef de hünerlerin sergileyecek.
Ömer el-Vatban, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, ‘yemek pişirme dünyasına sosyal medya aracılığıyla girmeye başladığını, halen dünyanın dört bir yanından takipçileri ile tariflerini paylaştığını ve onları farklı Suudi yemekleriyle tanıştırdığını’ belirtti. Ayrıca Al-Ula Lezzetleri’ne katılmasının, artık çeşitli hurma türlerini yemeklerinde kullandığı için şehirde bulunan tarifler ve ürünler hakkında daha fazla bilgi sahibi olmasına yardımcı olduğunu vurguladı.
El-Vatban, turistlerin Al-Ula'da buldukları yeni lezzetleri tatmaktan büyük keyif aldıklarını ve burada yetişen bazı malzemelerin kullanıldığı dünyaca ünlü yemekleri görünce mutlu olduklarını kaydetti.
Diğer özel etkinlikler arasında ziyaretçilerin kutudaki yiyecekleri görmeden, sadece tat ve koku yoluyla ne olduklarını bulmaya çalıştıkları yarışma da yer alıyor. Festivale ayrılan ve tarihi bir ağacın da bulunduğu alanda ziyaretçilerin özel ve eşsiz tariflerini sunduğu bir eğlence platformu da bulunuyor. Ayrıca festivalde çocukların masayı meyvelerle süslemek ve sağlıklı sebze ve meyve tarifleri ile ilgili diğer etkileşimli oyunlar oynamak gibi birçok benzersiz deneyimin tadını çıkarmalarına olanak tanıyan alanlar da var.
Festival ile Al-Ula'nın zengin yerel ürün çeşitliliği kutlanıyor. Katılımcılara Arap ve Asya krepleri, boba fasulyeli sütlü çay, organik lezzetler ve lezzetli sebze ruloları gibi ürünler sunan birçok stant sergileniyor.
Al-Ula Lezzetleri’nde çocuklar için kuruyemişlerle süsleme sanatını öğrenmelerini sağlayan oyun ve eğlence platformu ve X-O gibi yenilebilir oyunlar yaparak katılımcılarla etkileşim içinde düzenlenen aile etkinlikleri de bulunuyor. Ayrıca çocuklara yönelik Gülen Sandviçler, Kurabiye Canavarı ve Kahraman Sos gibi atölyeler de düzenleniyor. Bu tür etkinlikler, gençlerin mutfak becerilerini geliştirmek ve onları yemek dünyasının eğlenceli yüzüyle tanıştırmak için yeşiz bir fırsat olarak gösteriliyor.
Tantora Kış Festivali konserler, dünyaca ünlü restoranlar, lüks giyim mağazaları, Al-Ula Narenciye Festivali gibi çeşitli kültürel ve müzikal etkinlikler sunuyor.



Gıdalardaki koruyucular bağırsak sağlığını nasıl etkiliyor?

Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)
Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)
TT

Gıdalardaki koruyucular bağırsak sağlığını nasıl etkiliyor?

Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)
Koruyucular peynir ve sosis gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılmaktadır (Nedbex)

Gıda üreticileri, ürünlerin taze kalmasını sağlamak için genellikle koruyucu maddeler ekler; ancak Amerika'da yapılan bir araştırma, bu maddelerin bağırsak mikrobiyomu üzerinde beklenmedik etkileri olabileceğini ortaya koydu.

Araştırmacılar, gıdaları korumak için yaygın olarak kullanılan bir maddenin bağırsaklardaki yararlı bakterileri etkileyerek bağırsak mikrobiyomunun sağlıklı dengesini tehdit edebileceğini açıkladı. Sonuçlar 2 Şubat’ta Journal of the American Chemical Society dergisinde yayımlandı.

Bağırsak mikrobiyomu, bağırsaklarımızda yaşayan ve vücuttaki hücre sayısından daha fazla, 100 trilyon olduğu tahmin edilen karmaşık bir bakteri topluluğudur.

Bağırsak mikrobiyomu, özellikle gıdaların sindirilmesi, besinlerin emilmesi, bağışıklık sisteminin düzenlenmesi ve obezite, kalp hastalığı, diyabet ve kanser gibi hastalıkların önlenmesi gibi destekleyici rolleri yerine getirerek insan sağlığında çok önemli bir rol oynar.

Gıdalardaki koruyuculara gelince, bunların birincil amacı gıdaları çürütüp bozabilecek mikropları öldürmektir.

Şeker, tuz, sirke ve alkol gibi yaygın katkı maddeleri yüzyıllardır koruyucu olarak kullanılmaktadır; ancak son zamanlarda, peynir, sosis ve sos gibi gıdalarda yaygın olarak kullanılan bir bileşen olan "nisin" de dahil olmak üzere gıdaları korumak için başka bileşenler de eklenmiştir. Aynı zamanda süt ürünlerinde bulunan laktik asit bakterileri tarafından doğal olarak üretilen bir antibakteriyeldir. Gıdalarda kullanım için güvenli kabul edilir ve geniş antimikrobiyal özelliklere sahip olması onu etkili bir gıda koruyucusu yapar ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi tarafından kullanım için onaylanmıştır.

Ekibe göre, bu bileşen yaygın olarak kullanılmasına rağmen, gıdalarda tüketen insanların bağırsak mikrobiyomu üzerindeki etkisi hakkında çok az şey biliniyor.

Çalışma sırasında ekip, insan bağırsak bakterilerinin genomunun halka açık bir veri tabanını çıkararak "nisin" eklemenin bağırsak mikrobiyomunun dengesi üzerindeki etkisini inceledi.

Araştırmacılar, bu maddenin hem patojenleri hem de bağırsak mikrobiyomunu öldürerek bağırsak mikrobiyomunun dengesini etkilediğini buldular.

Bağırsaktaki mikroplar hassas bir denge içinde yaşar. Ancak çok fazla bağırsak mikrobiyomu koruyucu maddeler tarafından gelişigüzel öldürülürse, fırsatçı patojenik bakteriler onların yerini alabilir ve bağırsakta hasara yol açabilir.

Şarku’l Avsat’ın Journal of the American Chemical Society dergisinden aktardığı habere göre Chicago Üniversitesi'ndeki çalışmanın Baş Araştırmacısı Dr. Jerry Chang ise şunları söyledi: “Nisin bileşeni gıda kontaminasyonunu önlemede çok etkili olsa da, insan bağırsak mikroplarımız üzerinde daha büyük bir etkiye sahip olabilir. Bu çalışma, bu bileşenin bağırsak mikrobiyomunun dengesini etkileyebileceğini gösteren ilk çalışmalardan biridir ve büyük olasılıkla bağırsak sağlığını da etkileyebilir, bu nedenle bu potansiyel kötü etkiye karşı koymanın ve ondan yararlanmanın yollarını arıyoruz."