DEAŞ'e bağlı bir Tunuslu tutuklandı

Tunus’ta terör hücrelerine yönelik operasyonlar sürüyor. (Tunus İçişleri Bakanlığı)
Tunus’ta terör hücrelerine yönelik operasyonlar sürüyor. (Tunus İçişleri Bakanlığı)
TT

DEAŞ'e bağlı bir Tunuslu tutuklandı

Tunus’ta terör hücrelerine yönelik operasyonlar sürüyor. (Tunus İçişleri Bakanlığı)
Tunus’ta terör hücrelerine yönelik operasyonlar sürüyor. (Tunus İçişleri Bakanlığı)

Tunus İçişleri Bakanlığı'na bağlı Terör Suçlarını Araştırma Ulusal Birimi, Sfax bölgesinde (Tunus'un orta doğusu) güvenlik güçleri tarafından bugüne kadar tespit edilemeyen tehlikeli bir tekfirci unsurun tutuklandığını duyurdu. Ancak şu ana kadar yürütülen soruşturmalarda şahsın terör örgütü DEAŞ'la doğrudan ilişkisi olduğunu doğrulayan bilgi bulunamadı.
DEAŞ’e bağlı şahıs, gözaltına alındıktan sonra terörle mücadele birimlerince adli yargıya teslim edildi. Dosyaya bakan yargıç, soruşturmasını tamamladıktan sonra, kendisi hakkında daha fazla soruşturma yapılmak üzere dosyada bir cezaevi yerleştirme belgesi düzenleyerek şahsın yurtiçi ve yurt dışındaki terör liderleri ve örgütleriyle şüpheli yakınlığını ortaya çıkardı.
Yetkili güvenlik servisleri tarafından yürütülen ön güvenlik soruşturmaları, zanlının terör örgütüne biat ettiğini ve Tunus'ta terör operasyonları gerçekleştirmek amacıyla zehir hazırlama ve patlayıcı üretme konusunda teorik dersler aldığını gzler önüne serdi. Şahıs, Tunus dışındaki savaş bölgelerinde faaliyet gösteren terörist unsurlarla koordineli olarak kendisine sağlanan teçhizat ve silahlarla güvenlik ve askeri unsurları hedef almayı planlıyordu.
Tunus İçişleri Bakanlığı, şahsın birden fazla kez internette terör örgütü lehine propaganda yapmaya çalıştığını ve sahte elektronik hesapları kullanarak Tunus güvenlik ve ordu mensuplarının kimliğine büründüğünü doğruladı. Ayrıca şahıs, bir kamu kurumunun resmi internet sitesini hacklemeyi başardı.
Terör faaliyetlerini takip etme konusunda uzman güvenlik kurumlarının, son üç yıldaki gözle görülür düşüşlerine rağmen terör tehditlerinin sürekliliğini vurgulamaya devam etmesi dikkat çekici olarak nitelendi. Tunus Asliye Mahkemesi’nde de olmak üzere, 2011’deki devrimden sonra terör eylemlerine karışan bazı örgütlerin yargılanması devam ediyor. Terör davalarını incelemeye yetkili makam, eski İçişleri Bakanı el-Hadi Medcub'a suikastı planlayan terörist Hafidat Ukbe Tugayı’nın lideri hakkında 25 yıl hapis cezası verdi. Terörist grubun liderinin, Tunus Parlamentosu’na bombalı saldırı düzenleme ve milletvekillerine zarar vermeyi planlamanın yanı sıra İçişleri Bakanlığı'ndaki üst düzey yetkilileri hedef alan suikastlar düzenleme suçları bulunuyordu.



Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
TT

Yardım adı altında katliam mı yapılıyor? GHF kapatılsın çağrısı

Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)
Çelik tellerle örülü yardım dağıtım noktaları İsrail ordusunun denetiminde (AFP)

130'dan fazla yardım ve sivil toplum kuruluşu (STK), faaliyetleri kaosa yol açan ABD ve İsrail destekli Gazze İnsani Yardım Vakfı'nın (GHF) kapatılması için çağrı yaptı.

Oxfam, Save the Children ve Af Örgütü'nün de aralarında bulunduğu kuruluşların bugün yayımladığı ortak açıklamada, GHF'nin faaliyetlerini başlattığı 27 Mayıs'tan bu yana 500'den fazla Filistinlinin yardım bölgelerinde öldürüldüğüne dikkat çekiliyor.

Kuruluşlar, sivillere yönelik saldırılarda çoğunlukla çocukların öldürüldüğünü vurgulayarak, GHF'nin insani yardım çalışmalarının tüm normlarını ihlal ettiğini belirtiyor:

Gazze'deki Filistinliler imkansız bir seçimle karşı karşıya: Ya açlıktan ölecekler ya da ailelerini doyurmak için çaresizce yiyeceğe ulaşmaya çalışırken vurulacaklar.

İsrail askerlerinin erzak dağıtım bölgelerindeki Filistinli sivillere "rutin olarak" ateş açtığı, Washington ve Tel Aviv destekli vakfın Gazze'deki durumu daha da kötüleştirdiği ve faaliyetlerinin sonlandırılması gerektiği ifade ediliyor.

Filistinli yetkililer, Netzarim ve Refah bölgelerindeki GHF'ye ait erzak dağıtım noktalarının "insani yardım" kisvesi altındaki ölüm tuzaklarına dönüştüğünü ve İsrail'in sivilleri kasıtlı olarak hedef aldığını savunuyor. İsrail ordusuysa iddiaları reddederek kurallara uymayan kişilere "uyarı ateşi" açıldığını öne sürüyor.

İsrail gazetesi Haaretz'in cuma günkü haberinde, kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen İsrailli askerler, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilere ateş açma talimatı aldıklarını söylemişti. Askerler, Filistinlilerin orduya ait mevzilerden uzak tutulması için böyle bir emir verildiğini ancak "gereksiz yere ölümcül güç kullanmaktan endişe duyduklarını" belirtmişti.

İsrail Savunma Kuvvetleri (IDF) ise iddiaları yalanlayarak "dağıtım merkezlerindekiler de dahil hiçbir sivile kasten ateş etme emri verilmediğini" savunmuştu. Başbakan Binyamin Netanyahu da gazeteyi orduya karşı dezenformasyonla suçlamıştı.

Diğer yandan İsrail ordusu, erzak dağıtım noktalarında Filistinlilerin öldürülmesine dair soruşturma başlatıldığını da duyurmuştu. Ordudan dün yapılan açıklamada, GHF'nin yardım merkezlerine giden yollara yön ve uyarı levhaları yerleştirileceğini, sahalara erişimin iyileştirileceğini bildirmişti.

Independent Türkçe, BBC, Haaretz