Suudi Arabistan Miras Komisyonu, Suudi Arabistan genelindeki antik yazıtları ve kaya sanatını keşfetmek için ulusal bir gezi programı başlattı. Komisyon, programa katılanları, kaya sanatı ile ülkedeki kayalar ve dağlar üzerindeki yazıtlarda görülen ulusal mirası canlandırma girişimine katılmaya çağırdı. Miras Komisyonu, binlerce yıl önce bölgede yaşayanların yonttuğu ve bu topraklarda yaşayanların oyduğu hazineleri canlandırmak için yeni bir sayfa açtı. Komisyon, 5 keşif, macera ve bilgi penceresi programı aracılığıyla ülkedeki tarihi eserleri keşfetmek, deneyimlemek, önemli ve gerekli bilgileri edinmek için elektronik bir platformun hizmete açtı. Komisyon, büyük coğrafi genişliği, kültürel çeşitliliği ve tarihi derinliği ışığında Suudi Arabistan'ın miras zenginliğini korumayı amaçlıyor.
Girişim, birçok soruya cevap bulmak ve yazıtların ve kaya sanatının sembollerini deşifre etmek için sürekli bir yolculuk içinde. Krallık’ta bulunan yerlere ilham veren keşif gezileri yaparak ve bunları yaratıcı şekilde belgeleyerek bu yolculuğunu sürdürüyor. Bunu da etkileşimli bir dijital platformda keşif girişimlerini artırarak sağlanabilir.
Girişim, topluluk üyelerinin rolünün etkinleştirilmesi fikrine dayanıyor ve bölgenin bilinen tarihi boyunca medeniyetler ve kültürlerin kesişmesi açısından zengin olan Krallığın her yerine dağıtılan miras hakkında bilgi edinmek için açık bir davet niteliğinde. Bu miras, kayalar, dağlar ve vadiler tarafından canlı kanıt olarak korunmuştur. Girişim, en etkili katılımcıları onurlandırmayı da atlamıyor: Bulunan yazıtların, bu katılımcıların isimleriyle bağlantısını kuruyor, ayrıca girişimin çeşitli durakları boyunca, eski eserler düzenlemesi ve uygulanan yönetmeliklere göre katılımcılara maddi ödüller de veriyor.
Semud medeniyeti döneminden kalma yazıtlar araştırmacısı Memduh bin Muzavim, Suudi Arabistan'daki yazıtların izini sürmek adına gerçekleştirilen bu girişimin ülkenin medeniyetler mirasını derinleştirdiğini söyledi. Bunun yanında girişimin, “burada yaşayan insanların, bölgenin tarihi, eski eserleri, medeniyeti ve özellikle Suudi Arabistan'ın ayrı bölgelerinde bol miktarda bulunan ve taş, tunç, Semudî ve İslam’ın erken dönemlerinde bu topraklarda görülen kaya sanatıyla yeniden bağlantısını kurmaya çalıştığını” belirtti. Araştırmacı, bölgede, Arap medeniyetinin öncülleri olan Dadan, Nebati, Lihyan, Safa, Güney Mesned ve Arami dönemlerine ait yazıtlarla birlikte farklı yazıtların da bulunduğunu kaydetti.
Muzavim, girişimin insanlar arasında, mirasın korunması ve yaşatılması kültürünün yaygınlaşmasında, kültür ve tarih turizminin ülke ekonomisindeki rolünün artmasında etkili olduğunu sözlerine ekledi. Ayrıca girişimin, ulusal kültürel çeşitliliği ve zenginliği derinleştirme, Krallık topraklarının somut mirasını gözler önüne serme ve araştırmacıları ve uzmanları bu miras hazinelerini yeniden keşfetmeye teşvik etme rollerine vurgu yaptı.
Girişimden alınan ilk netice, Miras Komisyonu’nun, en eski antik limanlardan birinin tarihini canlandırmak ve tarihi Al-Ukayr limanının sakladığı mirası keşfetmek için Al Ukayr liman projesini başlatması oldu. Arap Yarımadası'nın ilk ekonomi kapısı olan bu liman, tarih boyunca medeniyetlerin kesişim noktası ve kültürlerin kavşağı konumundaydı.
Komisyon tarafından limanda başlatılan benzersiz etkinlik, eski ticari faaliyetlerin canlı sunumu, kültürel heykel modelleri, kum üzerine yapılan motifler, balık tutma, denizci şarkıları ve geleneksel sanat performansları gibi birçok aktivite bulunuyor. “Al Ukayr Limanı Sergisi” de burada düzenlenen etkinliklerden biri. Bu sergide Al Ukayr limanının ticari, ekonomik ve kültürel önemini yansıtan çok çeşitli görseller sergileniyor.
Suudi Arabistan: Antik yazıtlar ve kaya sanatı gün yüzüne çıkarılıyor
Suudi Arabistan: Antik yazıtlar ve kaya sanatı gün yüzüne çıkarılıyor
لم تشترك بعد
انشئ حساباً خاصاً بك لتحصل على أخبار مخصصة لك ولتتمتع بخاصية حفظ المقالات وتتلقى نشراتنا البريدية المتنوعة