Kuzey Kore, bütçesinde savunmaya yüksek pay ayırmaya devam ediyor

AA
AA
TT

Kuzey Kore, bütçesinde savunmaya yüksek pay ayırmaya devam ediyor

AA
AA

Kuzey Kore, ekonomik sorunlarına karşın bütçesinde savunma harcamalarına yüksek pay ayırma tutumunu bu yıl da sürdürdü.
Kuzey Kore'nin resmi haber ajansı Kore Merkezi Haber Ajansı’nın (KCNA) haberine göre, lider Kim Yong-un, bütçe görüşmelerinin yapıldığı meclisin 2 günlük oturumuna katılmadı.
Ulusal Meclis, bütçeyi yüzde 1,7 artırırken, savunma bütçesini geçen yılla aynı oranda tutarak (yüzde 15,9) bu yıl da bütçenin önemli bir bölümünü savunma harcamalarına ayrılmasını kararlaştırdı.
KCNA, bütçede savunmaya ayrılan pay oranının "ülkenin askeri caydırıcılığını hem nitelik hem de nicelik olarak daha da güçlendirmek, ülkenin ve insanların onurunu ve güvenliğini sağlamak" maksadıyla geçen yılla aynı tutulduğunu kaydetti.
Ayrıca, meclisin 2 günlük oturumlarında, Güney Kore'nin Kuzey Kore'ye yönelik kültürel propaganda faaliyetleriyle mücadele edilmesi için de yeni bir yasal düzenlemeye gidilmesine karar verildi.
Öte yandan, meclisin, bütçenin yüzde 45'inin ekonominin geliştirmesi ve halkın geçim kaynaklarının iyileştirilmesine ayırmaya karar verdiği kaydediliyor.
Bu arada, Kuzey Kore 2022'de önceki senelere göre bir yılda fırlattığından daha fazla sayıda füze ateşleyerek Kore Yarımadası ve Doğu Asya'da tansiyonu yükseltti.
Doğu ve batı yönlerine çeşitli tip ve menzillerde toplam 90'ı aşkın füze fırlatan Pyongyang yönetimi, kasım başında sadece bir günde 23 füze ateşledi.



Rusya, Afganistan'daki Taliban hükümetini tanıyan ilk ülke oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
TT

Rusya, Afganistan'daki Taliban hükümetini tanıyan ilk ülke oldu

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin (Reuters)

Rusya, Afganistan'a yeni bir büyükelçi atayarak bu ülkedeki Taliban hükümetini tanıyan ilk ülke oldu.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına göre Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada şöyle denildi “Afganistan İslam Emirliği hükümetinin resmi olarak tanınmasının, ülkelerimiz arasında çeşitli alanlarda verimli ikili iş birliğinin geliştirilmesine ivme kazandıracağına inanıyoruz.”

Rusya Devlet Başkanı'nın Afganistan'daki özel temsilcisi Zamir Kabulov, resmi RIA Novosti haber ajansına konuştu: "Tanıma gerçekleşti" dedi. Bu hareket, Moskova'nın Kabil ile diplomatik yakınlaşma arayışında olduğu bir dönemde geldi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Rusya'nın kararını “cesur bir karar” olarak nitelendirdi.

Rusya'nın Kabil Büyükelçisi Dmitry Zernov ile bir araya gelen Amir Khan Mottaki, X platformunda yayınlanan bir videoda “Bu cesur karar, diğerleri için de örnek olacaktır (...) Tanıma süreci başladığına göre Rusya herkesin önünde yer alıyor” ifadelerini kullandı.