Rima bint Bender: Washington ile ilişkilerimiz tüm dünyanın istikrarı için önemli

IMF, Suudi Arabistan'ın küresel ekonomide ‘ışıldayan bir nokta’ olduğunu vurguladı.

Davos, ‘Değişen Küresel Çerçevede Suudi Arabistan’ın Dönüşümü’ oturuma ev sahipliği yaptı. (Şarku’l Avsat)
Davos, ‘Değişen Küresel Çerçevede Suudi Arabistan’ın Dönüşümü’ oturuma ev sahipliği yaptı. (Şarku’l Avsat)
TT

Rima bint Bender: Washington ile ilişkilerimiz tüm dünyanın istikrarı için önemli

Davos, ‘Değişen Küresel Çerçevede Suudi Arabistan’ın Dönüşümü’ oturuma ev sahipliği yaptı. (Şarku’l Avsat)
Davos, ‘Değişen Küresel Çerçevede Suudi Arabistan’ın Dönüşümü’ oturuma ev sahipliği yaptı. (Şarku’l Avsat)

Davos'ta düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu'nda (WEF), sürdürdüğü başarılı ekonomik modeli sunan Suudi Arabistan, bu yıl enflasyonun düşeceği beklentisini teyit etti. Uluslararası Para Fonu (IMF) Başkanı Kristalina Georgieva, Vizyon 2030 Vizyonu hedeflerine ulaşmada kaydedilen ilerlemeye övgüde bulunurken Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan da şu açıklamayı yaptı:
“Suudi Arabistan’da Enflasyon 2023 yılına, proaktif adımlarımız sayesinde düşecek. Küresel enflasyon krizini ilk tahmin edenlerden biriydik ve bununla erken başa çıktık.”
Vizyon 2030’un öneminin uzun vadeli zaman diliminde görüldüğünü belirten Suudi Bakan ‘Vizyon 2030, ekonomimiz hakkında düşünme şeklimizde bir dönüm noktası oldu” dedi.

Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender.
Söz konusu açıklamalar, Cedan ve Georgieva’nın katıldığı ‘Değişen Küresel Çerçevede Suudi Arabistan’ın Dönüşümü’ oturumda yapıldı. Oturuma ayrıca Suudi Arabistan’ın Washington Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender, İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Abdullah es-Savaha ve Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif de katıldı.

Güçlü performans
IMF Başkanı Kristalina Georgieva, Suudi Arabistan ekonomisinin performansına övgüde bulundu ve Riyad'ın enerji güvenliğinin sağlanmasında oynadığı önemli role işaret ederek Suudi Arabistan’ın ‘küresel ve bölge ekonomileri için ışıldayan bir nokta haline geldiğini’ söyledi.
Georgieva oturum sırasında yaptığı konuşmasına şöyle devam etti:
“Suudi Arabistan’ı ziyaret ettiğimde, ülkenin küresel ekonomik krizlerin yaşandığı bir dönemde Vizyon 2030’u uygulamada kaydettiği ilerlemeden ve dünya ekonomisi için parlak bir nokta haline gelmesinden inanılmaz derecede etkilendim.”
Suudi Arabistan'ın uyguladığı mali politikaların yanı sıra kadınların iş gücüne aktif katılımının önemine de dikkat çeken Georgieva, “Vizyon 2030’da kadınların iş gücüne katılım oranının hedeflenen yüzde 30 seviyesinden yüzde 37'ye çıkarılmasından büyük gurur duyuyorum” dedi. Georgieva, Suudi Arabistan'daki ekonomik büyüme oranlarının bir bütün olarak küresel ekonomi için önemli olduğunu göz önünde bulundurarak, ülkenin enerji ve gıda güvenliğinde önemli bir rol oynamak için zenginliğinden de yararlandığını kaydetti.
Suudi Arabistan Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı Bender el-Harif de ülkesinin petrokimya sektöründe dünya pazarının yüzde 6'sını temsil ettiğini belirterek üretimin yüzde 85'inin ihraç edildiğini bildirdi.
“Bu sektörün iç talebi karşılamak ve esnekliğin yanı sıra ihracatta büyük ilgi sağlamak için tasarlanması nedeniyle esnek, rekabetçi ve sürdürülebilir bir sanayi ekonomisi yaratmayı hedefliyoruz” diyen Harif ayrıca büyük sanayi şirketlerinin Suudi Arabistan'ı küresel pazara tedarik sağlamak için ‘önemli bir seçenek’ olarak görmesi gerektiğine dikkat çekti.

Stratejik ilişkiler
Suudi Arabistan’ın ABD Büyükelçisi Prenses Rima bint Bender, Riyad ile Washington arasındaki ilişkinin ‘küresel istikrar için gerekli olduğunu’ vurguladığı konuşmasında şunları söyledi:
“ABD ile 80 yılı aşkın süredir devam eden stratejik bir ortaklığımız ve tarihi bir dostluğumuz var. Bu ilişki 80 yıl daha devam edecek çünkü bu her iki ülkenin de yararına. İki ülke arasındaki dönemsel anlaşmazlıklar bizim müttefik ve dost olduğumuz gerçeğini değiştirmiyor. Önemli zaman ve koşullarda her zaman birbirimizi destekledik. Bu ilişkinin önemi sadece iki ülkeye yansımakla kalmıyor, aynı zamanda daha fazla küresel istikrar yaratıyor. Bu ilişki tüm dünya için önemlidir.”
Suudi Arabistan Maliye Bakanı Muhammed el-Cedan, Çin'i Suudi Arabistan için çok önemli ve en büyük ticaret ortak diye tanımlarken ancak aynı zamanda ABD’nin de çok önemli ve stratejik bir ortak olduğunu söyledi.
Riyad'ın diğer ülkelerle ilişkiler kurmanın yanı sıra hem Pekin hem de Washington ile ilişkilerin önemli olduğu ‘daha geniş bir yaklaşım’ benimsediğini ifade eden Cedan sözleirni şöyle sürdürdü:
 “Avrupa ile ilişkilerimizi güçlendirmeyi dört gözle bekliyoruz. Bunun yanı sıra Latin Amerika ve Asya ile ilişkilerimizi de güçlendiriyoruz. Amacımız gerçekten aradaki farkı kapatmak ve bir iletişim gücü olmak. İster Çin ister ABD ya da diğerleri olsun iletişimi her zaman teşvik ediyoruz ve şöyle diyoruz: Biz rolümüzü oynuyoruz ve Suudi Arabistan'ın bu rolü oynamaya devam edeceğine güvenebilirsiniz.”

Cesur bir reform hikayesi
Suudi Arabistan İletişim ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Abdullah es-Savaha da bölünmüşlüklerine ve risklerini paylaşmasına rağmen dünyanın birbirine bağlı olduğunu ancak yeni bir iş birliği sistemine ihtiyacı olduğunu söyledi. Bakan, Suudi Arabistan'ın G20 başkanlığı sırasında Dünya Ekonomik Forumu ile iş birliği içinde yayınlanan araştırmaya işaret ederek, dünya çapında 2,7 milyar kişinin internet bağlantısı olmadığını kaydetti. Bu bağlamda, Suudi Arabistan'ın herkesin internete erişimini sağlamak için küresel çözümler üretmeye çalıştığını söyledi.
Savaha ayrıca Suudi kadınların teknoloji sektörüne katılımının ve güçlendirilmesinin ‘cesur bir reform hikayesi’ olduğunu vurguladı. “Bu alandaki başarı, Avrupa Birliği, G20 ve Silikon Vadisi ortalamalarının üzerine çıktı” ifadesini kullandı.
Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan başkanlığındaki üst düzey bir Suudi heyeti, Uluslararası iş birliğini güçlendirmek ve  jeopolitik, ekonomik, kalkınma ve sosyal zorluklarla yüzleşmek için ortak çözümler bulmak amacıyla İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen 2023 Dünya Ekonomik Forumu yıllık toplantısına katıldı.



Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

TT

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Kral Selman: İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme konusundaki kararlı yaklaşımımızı sürdüreceğiz

Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz dün yaptığı açıklamada, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve burayı ziyaret eden ziyaretçilere hizmet konusundaki kararlı duruşunu sürdüreceğini vurguladı. Kral Selman bu açıklamayı, Ramazan Ayı’nın başlaması dolayısıyla Suudiler, ülkedeki yabancı sakinler ve dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlara seslenerek yaptı.

Açıklamayı okuyan Suudi Arabistan Enformasyon Bakanı Selman ed-Dusari, “Cennet kapılarının açıldığı ve bin aydan daha hayırlı bir gecenin içinde bulunduğu mübarek Ramazan Ayı’nın gelişi vesilesiyle tüm Müslümanları tebrik ediyoruz. Allah’ın bizlere oruç tutma ve iyi amellerde bulunma konusunda yardım etmesini diliyoruz” ifadelerini aktardı.

Kral Selman, Allah’a şükrederek, ülkesinin İki Kutsal Cami’ye ve ziyaretçilerine hizmet etme ayrıcalığını vurguladı ve bu hizmet anlayışının selefleri tarafından da sürdürüldüğünü belirtti.

Ramazan Ayı’nın, nefisleri terbiye etme, hayırlı işler yapma ve toplumda merhamet ve dayanışmayı güçlendirme açısından önemli bir zaman olduğunu kaydeden Kral Selman, Allah’a hem görünen hem de gizli nimetleri için şükranlarını sundu.

Kral Selman, dualarında bu mübarek ayda yapılan ibadetlerin kabulünü, ülkesinde güvenlik ve refahın devamını, Filistin’de ve tüm İslam dünyasında barış ve istikrarın sürmesini diledi.

Daha sonra Kral Selman, resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda, “Ramazan Ayı’nızı tebrik ediyor, Allah’tan bu ayda Müslümanlara bereket vermesini, ibadetlerimizi kabul etmesini ve ülkemizde güvenlik ve refahın devamını sağlamasını diliyoruz” ifadesini kullandı.

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt ve diğer bazı ülkeler, dün akşam hilalin görülmesinin kesinleşmesinin ardından 18 Şubat Çarşamba gününü (bugün) Ramazan Ayı’nın ilk günü olarak ilan etti.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi’nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan Ayı’nın ilk gününün, 18 Şubat 2026 Çarşamba günü olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Bu vesileyle, her yıl olduğu gibi, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman, diğer İslam ülkelerinin kralları, cumhurbaşkanları ve emirlerine Ramazan tebriği gönderdi. Tebrik mesajlarında, Allah’tan tüm Müslümanların ibadetlerini kabul etmesini, Ramazan’ı ilerleme ve refahla yeniden yaşatmasını dilediler.

Kral ve Veliaht Prens ayrıca İslam ülkelerinin liderlerinden gelen tebrik mesajlarını aldı ve yanıt olarak teşekkür telgrafları göndererek iyi dilekleri ve duaları takdir ettiklerini belirtti; Allah’tan bu mübarek ayın ümmete bereket, huzur ve istikrar getirmesini dilediler.

Öte yandan Mekke ve Medine’de yetkili kurumlar, Ramazan Ayı’nı karşılamak üzere kapsamlı hazırlıklarını tamamladı. Bu hazırlıklar, güvenlik, işletme ve hizmet alanlarını kapsayan entegre bir sistemle gerçekleştirildi ve ziyaretçilerin güvenliği ile akışın en yüksek düzeyde sağlanması hedeflendi.


Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
TT

Amerika ve İran arasındaki ilerleme, tehditleri ortadan kaldırmıyor

İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)
İran haber ajansı Sepah tarafından dün dağıtılan fotoğrafta, Hürmüz'de Devrim Muhafızlarının tatbikatı görülüyor... Fotoğrafta ayrıca, müzakerelerin başladığı dün Cenevre'de İran ve İsviçre dışişleri bakanları da yer alıyor (Reuters)

Umman'ın arabuluculuğuyla dün Cenevre'de gerçekleşen ABD ve İran arasındaki yeni görüşme turunda temkinli ilerleme kaydedildi, ancak iki taraf arasındaki tehditler sona ermedi.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, görüşmelerin "ciddi müzakereler" içerdiğini belirterek, potansiyel metin taslağı için "bir dizi yol gösterici ilke üzerinde genel anlaşmaya varıldığını" duyurdu. Ancak Arakçi, bunun "bir anlaşmaya varıldığı anlamına gelmediğini" vurguladı.

Şarku'l Avsat'ın Reuters'ten aktardığına gör, bir ABD yetkilisi, "ilerleme kaydedildiğini, ancak birçok ayrıntının hala görüşülmesi gerektiğini" söyledi. Yetkili, İran tarafının kalan bazı eksiklikleri gidermek için önümüzdeki iki hafta içinde ayrıntılı önerilerle geri döneceğini bildirdiğini ifade etti.

Umman Dışişleri Bakanı Bedr el-Busaidi, görüşmelerin hedeflerine doğru "iyi ilerleme" kaydettiğini ve her iki tarafın da anlaşmaya giden bir yolu açacak ilkeleri belirlemek için "ciddi çabalar" sarf ettiğini söyledi.

Görüşmeler başlarken, İran Yüksek Lideri Ali Hamaney, bölgeye uçak gemisi göndermenin "İran'ı korkutmadığını" belirterek, "uçak gemisinden daha tehlikeli olanın onu batırabilecek bir silah olduğunu" savundu. Bu sırada Devrim Muhafızları, askeri tatbikatlar sırasında Hürmüz Boğazı'nın bazı bölümlerinin geçici olarak kapatılacağını duyurdu.


Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
TT

Bugün Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkelerinde Ramazan ayının ilk günü

Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an
Ramazan ayı hilalinin, Majmaah Üniversitesi bünyesindeki Hawtat Sudair Astronomi Gözlemevi'nde görüldüğü an

Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri, Yemen, Filistin, Bahreyn, Kuveyt, Irak, Lübnan, Somali ve Sudan, dün akşamı hilalin görülmesinin teyit edilmesinin ardından bugünün Ramazan ayının ilk günü olduğunu resmen duyurdu.

Suudi Arabistan Yüksek Mahkemesi yaptığı açıklamada, Hilal Gözlem Dairesi'nin salı akşamı bir oturum düzenlediğini ve bu oturumda mahkemelerden Ramazan hilalinin görülmesiyle ilgili aldığı tüm raporları incelediğini belirtti. İnceleme ve değerlendirme sonrasında, hilali gören bir dizi güvenilir şahidin ifadesine dayanarak, bu yılki Ramazan ayının ilk gününün, Ummul Kura takvimine göre 1 Ramazan 1447 Hicri Çarşamba günü (18 Şubat 2026) olduğuna karar verildiğini açıkladı.

Mahkeme, İki Kutsal Caminin Koruyucusu Kral Selman bin Abdulaziz'i, Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ı ve vatandaşları, yerleşik halkı ve Müslümanları mübarek Ramazan ayı vesilesiyle tebrik ederek, Allah'tan herkese bu ay boyunca oruç tutma ve dua etme, iyi amellerini kabul etme, anlaşmazlıklarını giderme, dinini destekleme ve kelamını yüceltme, ülkenin güvenliğini, istikrarını ve refahını koruma konusunda yardımcı olmasını diledi.

Bu arada Suriye, Ürdün, Mısır, Tunus, Cezayir, Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Singapur, Malezya, Brunei Darussalam ve Endonezya, salı günü ülkelerinde hilal görünmemesi nedeniyle perşembe gününün (yarın) Ramazan ayının ilk günü olduğunu açıkladı.