Beyrut Limanı davası savcısı, Fransa’ya bilgi vermeyi kabul etmedi

Savcı Bitar Şarku’l Avsat’a konuştu: “Engellere boyun eğmeyeceğim”

Savcı Tarık el-Bitar (NNA)
Savcı Tarık el-Bitar (NNA)
TT

Beyrut Limanı davası savcısı, Fransa’ya bilgi vermeyi kabul etmedi

Savcı Tarık el-Bitar (NNA)
Savcı Tarık el-Bitar (NNA)

Beyrut’ta bulunan Fransız adli heyeti, Beyrut Limanı’ndaki patlama konusunu yeniden gündeme getirerek, yaklaşık 13 aydır durgun olan suları Lübnanlı adli yetkililerle yaptığı yoğun görüşmelerle hareketlendirdi. Öyle ki Fransız yargıçlar, patlamada 3 Fransız vatandaşın ölmesine ilişkin bağımsız Fransız soruşturmasını engelleyen sebepleri ve Lübnan soruşturmasının durma nedenlerini sordu.
Yargıç Nicolas Aubertin başkanlığındaki adli heyet, Yargıç ve Savcı Tarık el-Bitar’ın ofisini ziyaret etmeden önce görevine Kamu Savunucusu Yargıç Subuh Süleyman ile bir buçuk saatlik görüşmesiyle başladı.
Fransız yargıçların ziyaretlerini takip eden kaynaklar, yargıçların Yargıç Subuh Süleyman’dan bu konudaki Lübnan soruşturmasını incelemelerine yardım etmesini istediklerini, ancak Süleyman’ın onlara bu yetkinin yalnızca Savcı Bitar’a ait olduğunu belirttiğini söyledi.
Fransız yargıçlar, soruşturmaların engellenmesinin nedenleri konusunda Bitar ile uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Kaynaklar, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada savcının, soruşturmanın aşamalarını, soruşturmadan geriye kalanları ve önündeki engelleri anlattığını dile getirdi. Kaynaklar, Bitar’ın heyete soruşturmanın içeriği hakkında bilgi vermeyi veya herhangi bir belge sağlamayı reddettiğini belirtti. Kaynaklara göre Bitar, heyet ile genel terimlerle ve yasaların izin verdiği sınırlar içinde görüştü ve soruşturmanın yeniden başlamasından sonra yardım sağlayacağına söz verdi.
Savcı Bitar, bu konudan vazgeçecek ya da kendisini istifa etmeye zorlamaya çalışanların iradesine teslim olacak gibi görünmüyor. Bu çerçevede Bitar, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Soruşturma devam edecek ve bitmeyecek. Engellere yenik düşmeyeceğim” dedi. Tarık el-Bitar, “Yargının soruşturmayı normal ve düzenli bir şekilde yeniden başlatacak hukuki çıkış yolları bulmasını ve geçici değil, köklü bir çözüm ortaya koyulmasını temenni ediyorum” ifadelerini kullandı.
Fransız heyetin Bitar ile yaptığı iki ayrı görüşme çerçevesinde Fransız yargıçlar, Adalet Sarayı’nda, patlamada hayatını kaybeden iki kurbanın kardeşleri olan avukatlar Cecile Roukoz ve Pierre Gemayel ile bir araya geldi. Avukatlar Roukoz ve Gemayel, Şarku’l Avsat’a yaptıkları açıklamada, ‘Fransız yargısından gerçeği aydınlatmak için kurbanların ailelerine yardım etmesini istediklerini’ söyledi. Lübnan yargısına uydu görüntülerinin sağlanamamasından kurbanların aileleri gibi memnuniyetsizliklerini heyete ifade ettiklerini söyleyen avukatlar, “Fransız yargıçlar, adli bir misyona sahip olduklarını, yargının işinin siyasi otoriteden tamamen bağımsız olduğunu ve bu arzularını Paris’teki resmi makamlara taşıyacaklarını açıkça belirttiler” dedi.
Öte yandan bugün, Beyrut Limanı patlamasında hayatlarını kaybedenlerin aileleri dosyayla ilgili soruşturmanın dondurulmasını protesto etmek için Beyrut’taki Adalet Sarayı binası önünde eylem düzenliyor. Aileler, çektikleri acıları ve siyasi yetkililerin Lübnan soruşturmasını baltalama çabalarını görüşmek için Fransız adli heyetinden bir toplantı talep edecek. Aileler ayrıca, Fransız devletine uluslararası bir bilgi toplama komitesi kurulmasına yardım etme çağrısı yapacak.

Mali soruşturma dosyası
Avrupa adli heyetleri, Beyrut’taki soruşturmalarına finansal konularla devam etti. Heyetler, Temyiz Mahkemesi’nde kamu avukatları Mirna Kallas ve İmad Kablan’ın katılımıyla Lübnan Merkez Bankası’nın eski Birinci Başkan Yardımcısı Raid Şerafeddin ve bankanın para birimi başkanı Numan Nodur’un tanık olarak ifadelerini dinledi. Bir adli kaynak, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada “Tüm sorular mali durum ve bankacılık işlemleri etrafında dönüyor. Çoğu, Riyad Selame’nin kardeşi Raca Selame’nin sahibi olduğu ‘Fawry’ şirketiyle ilgili” dedi. Kaynak, “Avrupalı heyetler, bütünleşik, güçlendirilmiş ve son derece profesyonel dosyalara sahipler. Delil arama aşamasında değiller. Lübnan’daki bazı ifade ve belgelerle ellerindeki bilgileri bölmeye çalışıyorlar” şeklinde konuştu. Bugün Avrupalı ​​hakimlerin, Merkez Bankası Hukuk Departmanı Direktörü Pierre Kenan ve ‘Bank Audi’ Yönetim Kurulu Başkanı Samir Hanna’yı tanık olarak dinlemeleri bekleniyor.



İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda DMO komutan yardımcısı öldürüldü

Nilfuruşan, Arap Körfezi açıklarındaki manevralar sırasında düzenlediği basın toplantısında (arşiv - Tesnim)
Nilfuruşan, Arap Körfezi açıklarındaki manevralar sırasında düzenlediği basın toplantısında (arşiv - Tesnim)
TT

İsrail'in Beyrut'a düzenlediği saldırıda DMO komutan yardımcısı öldürüldü

Nilfuruşan, Arap Körfezi açıklarındaki manevralar sırasında düzenlediği basın toplantısında (arşiv - Tesnim)
Nilfuruşan, Arap Körfezi açıklarındaki manevralar sırasında düzenlediği basın toplantısında (arşiv - Tesnim)

İran Devrim Muhafızları Ordusu (DMO) medya organları, DMO Komutan Yardımcısı Tuğgeneral Abbas Nilfuruşan'ın Beyrut'un güney banliyölerinde Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın öldürüldüğü bombalı saldırıda öldüğünü doğruladı.

İran Dini Lideri Ali Hamaney’in ofisine yakınlığıyla bilinen Kayhan gazetesi ‘resmi olmayan’ kaynaklara dayandırdığı haberinde, Nilfuruşan'ın İsrail'in Beyrut'un güney banliyölerinde Hizbullah'ın kalesine düzenlediği hava saldırısında öldüğünü duyurdu.

İranlı Öğrenciler Haber Ajansı (ISNA), nisan ayı başında İran konsolosluğunu hedef alan bir hava saldırısında öldürülen Tuğgeneral Muhammed Rıza Zahidi'nin yerine atanan komutanın Suriye ve Lübnan'daki rolünü ortaya koyan kısa bir hayat hikayesini yayınladı.

58 yaşındaki Nilfuruşan, 2019 yılında Zahidi'nin yerine DMO kara kuvvetleri operasyon komutan yardımcısı olarak atandı. Her iki isim de ülkenin merkezindeki İsfahan'dan geliyor.

Nilfuruşan son olarak DMO'nun Ortak Operasyonlar Odası'nın komutan yardımcısıydı. DMO güçlerini denetlemek üzere Lübnan'a gittiği ilk kez medya organları tarafından açıklandı.

Zahidi'nin memleketi İsfahan'da düzenlenen cenaze töreninde DMO Komutanı Hüseyin Selami halefinin de İsfahanlı olacağını söyledi.

Nifuruşan’ın bölgedeki direniş cephesinin güçlendirilmesinde önemli bir rolü vardı. Tahran'a sadık silahlı gruplara atıfta bulunan ISNA, Nifuruşan’ın Hizbullah'ın başını çektiği bu grupları destekleme konusundaki ‘geniş saha deneyimine’ dikkat çekti.

Onu ‘direniş güçlerinin temel direklerinden biri’ olarak tanımlayan ISNA, “Nifuruşan, bölgedeki direniş güçleri arasındaki çabaların koordine edilmesinde stratejik bir lider olarak önemli bir rol oynamıştır” dedi.

Şarku’l Avsat’ın ISNA’dan aktardığı hayat hikayesinin devamında şu ifadeler yer aldı: “Nifuruşan, İslam Cumhuriyeti'nin askeri stratejistlerinden biri olarak, Siyonist rejimin ve bölgenin diğer düşmanlarının saldırılarına karşı direniş hareketini desteklemek için her zaman ön saflarda yer aldı. Askeri ve diplomatik planlamalara aktif katılımı, direniş cephesinin Siyonist rejim ve diğer saldırgan güçlerin sürekli tehditleri karşısında kapasitesini güçlendirmesine yardımcı oldu.”

Nifuruşan 1980 yılında DMO’ya girdi ve İran-Irak savaşına katılarak İsfahan eyaletindeki birlikleri denetleyen tanınmış bir saha komutanı oldu.