Çin 2023’te 200’den fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor

Çin 2023’te 200’den fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor
TT

Çin 2023’te 200’den fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor

Çin 2023’te 200’den fazla uzay aracı fırlatmayı planlıyor

Çin Uzay Bilimi ve Teknolojisi Şirketi (CASC) tarafından dün yayınlanan bir rapor, şirketin 2023’te 60’tan fazla uzay göreviyle 200’den fazla uzay aracı fırlatmayı planladığını ortaya koydu.
Rapor ayrıca 2023 yılında ülkedeki uzay bilimi ve teknolojisi faaliyetlerine yönelik planları da ortaya koydu.
Çin resmi haber ajansı Xinhua’ya göre, Çin’in uzaya çıkış, uzayı kullanma ve keşif kabiliyetlerinin iyileştirilmesi için Tianzhou-6 kargo uzay aracı ile Shenzhou-16 ve Shenzhou-17 uzay görevleri bu yıl içinde gerçekleşecek.
CASC’nin raporuna göre, bu yıl BeiDou-3 navigasyon uydu sistemi için üç destek uydusu fırlatılacak.
Yeni nesil ticari uzaktan algılama uydu sisteminin kurulumuna da bu yıl hız verilecek.
CASC ayrıca, roket taşıma kapasitesi hakkında bilgi yayınlama ve ticari kullanıcılar için fırlatma fırsatları sağlama sözü verdi.
Şirket, bu yıl ay ve gezegen keşfinin dördüncü aşamasını ilerletecek ve ay keşif aracı Chang-7 ve Mars keşif aracı Tianwen-2 ile sabit yörüngeli mikrodalga algılama uydusunu geliştirecek



3 milimetrelik sanat eseri: Yeni keşfedilen salyangoza Picasso adı verildi

Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
TT

3 milimetrelik sanat eseri: Yeni keşfedilen salyangoza Picasso adı verildi

Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)
Anauchen picasso (Gojšina ve diğerleri)

Vishwam Sankaran Bilim ve Teknoloji Muhabiri 

Tayland'da keşfedilen yeni ve küçük bir salyangoz türüne, kabuğunda görülen tuhaf ve karmaşık geometrik desenler nedeniyle efsanevi ressam Pablo Picasso'nun adı verildi.

Sadece 3 milimetre büyüklüğündeki türe, kabuğundaki dikdörtgen açılı kıvrımlar nedeniyle Anauchen picasso adı verildi.

"'Normal' kabuk şekillerine sahip diğer salyangozların kübist bir yorumuna benzeyen" bu kıvrım örüntüleri, araştırmacıları salyangoza Picasso'nun adını vermeye sevk etti.

ZooKeys adlı akademik dergide yayımlanan çalışmada bilim insanları, "Bu tür, Kübizm diye bilinen sanat akımını andıran, Pablo Picasso tarzında boyanmış yuvarlak kıvrımlara sahip bir Anauchen'e benziyor" diye yazdı.

Bilim insanları, kahverengi, konik kabuğunun derin bir birleşme noktasıyla ayrılmış 4,5-5 kıvrımdan oluştuğunu söylüyor.

Kabuğun spiralini kesen birkaç düzensiz aralıklı beyazımsı çizgi var.

Araştırmada Kamboçya, Myanmar, Laos, Tayland ve Vietnam'dan 46 yeni mikro salyangoz türünü tanımlanıyor.

Bunlar, kabuk boyutları 5 mm'den küçük olan ve çoğunlukla Güneydoğu Asya'da, eski Hindiçin, Endonezya ve Filipinler'in yanı sıra Çin'in bazı bölgelerinde bulunan küçük kara salyangozları.

Dağılımları daha batıya, Hindistan üzerinden Pakistan'a kadar uzanıyor ve çeşitlilikleri önemli ölçüde azalmış durumda.

Araştırmacılar ayrıca salyangozları genel kabuk şekli, kabuk yüzey dokusu ve duvar aralıklarının düzenine göre benzer gruplara ayırarak sınıflandırmak için yeni bir yöntem öneriyor.

Yeni türlerin birçoğu yakın zamanda toplanırken, diğerleri 1980'lerde biriktirilmiş olan Florida Doğa Tarihi Müzesi koleksiyonunda keşfedildi.

Bilim insanları, "Kabuklarının boyu 5 mm'den küçük olsa da bu salyangozlar gerçek birer güzellik! Kabukları olağanüstü bir karmaşıklık sergiliyor" diyor.

"Örneğin, açıklığı (kabuğun "açıklığı"), büyük olasılıkla yırtıcılara karşı yararlı olan çok sayıda diş benzeri bariyerle donatılmış" diye açıkladılar.

Yeni türlerin birçoğunun yukarı veya aşağı doğru dönen bir açıklığa sahip olduğu bulundu, bu da bazı türlerin kabuklarını ters taşıdığı anlamına geliyor.

Araştırmacılar, farklı salyangozları duvar açıklıkarına ve kabuktaki son kıvrımın yönüne göre ayırt edebildi.

Bilim insanları, 1980'lerde bazı salyangozların bulunduğu yerlerin ormansızlaşma ve kireçtaşı ocakları nedeniyle çoktan tahrip edilmiş olabileceği uyarısını yapıyor.

Çalışma, Güneydoğu Asya'da yerel olarak endemik kara salyangozlarının karşı karşıya kaldığı bu büyük tehditlerin altını çiziyor.

Independent Türkçe,independent.co.uk/news/science