Suudi Arabistan, tüm dünyada güvenli ve sağlıklı bir geleceğe öncülük edecek

Riyad yönetimi tedavisi olmayan hastalıklara son verilmesi için çalışacak.

Ulusal Muhafız Bakanı Bender, Riyad’daki Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi'nde bir dizi bakan ve katılımcıyla bir araya geldi.  (Şarku’l Avsat)
Ulusal Muhafız Bakanı Bender, Riyad’daki Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi'nde bir dizi bakan ve katılımcıyla bir araya geldi. (Şarku’l Avsat)
TT

Suudi Arabistan, tüm dünyada güvenli ve sağlıklı bir geleceğe öncülük edecek

Ulusal Muhafız Bakanı Bender, Riyad’daki Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi'nde bir dizi bakan ve katılımcıyla bir araya geldi.  (Şarku’l Avsat)
Ulusal Muhafız Bakanı Bender, Riyad’daki Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi'nde bir dizi bakan ve katılımcıyla bir araya geldi. (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenen Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi’ne katılan hükümet yetkilileri, uzmanlar ve bilim insanları dün başlayan zirve oturumlarında sinirbilim, hücre ve gen terapisi konularını ele aldı
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın himayesinde  düzenlenen ve açılışını Ulusal Muhafız Bakanı Abdullah bin Bender’in yaptığı Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi’nde biyoteknolojideki yatırım eğilimleri, Suudi Arabistan’da hücresel terapinin stratejik uygulaması, sıvı kristal ekranlar kullanılan bir teknoloji olan IPS’a dayalı hücresel terapinin önünün açılmasının yanı sıra hücre ve gen mühendislik terapileri için yeni modallere yönelik imkanlar ele alındı.
Zirve sırasında hücresel terapi kullanarak kanser hücrelerini hedef alarak tümörleri ortadan kaldırmanın yollarını bulma ve önümüzdeki on yıl için inovasyon bakış açısıyla araştırma ve geliştirme üretkenliğini artırma çağrısında bulunuldu. Ayrıca tıbbi biyoteknoloji için küresel ortaklıklar ve küresel ortaklık yoluyla bir sonraki salgına hazırlık yapılması amacıyla oturumlar düzenlendi.
Yeni ilaçların geliştirilmesinde ortaklıkların rolü ve talebe göre gelişmiş cihazlara ulaşmanın yollarının tartışıldığı zirvede, “2023'te ne kadar yakınız?” sorusuna cevap aranırken Kral Abdullah Uluslararası Tıbbi Araştırma Merkezi inovasyon ve ortaklık haritasına da ışık tutuldu.

Rönesansı desteklemek ve rekabet gücü yaratmak
Ulusal Muhafız Bakanlığı Sağlık İşleri İcra Kurulu Başkanı ve Kral Suud bin Abdülaziz Sağlık Bilimleri Üniversitesi Başkanı Bende el Kinavi, zirvenin sponsoru olan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman’ın daha müreffeh bir ülke inşa etme talebi bağlamında, ülkesinin dünya ülkeleri arasında ön sıralarda yer aldığını söyledi.
Kinavi Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi’nin açılış töreni sırasında yaptığı konuşmada, Veliaht Prens'in açıklamalarının, yeteneklerden yararlanan, rönesansı destekleyen, rekabet gücü yaratan ,daha fazla yaratıcılığa, göz kamaştırıcılığa ve farklılığa yönelik isteğin çıtasını yükselten ‘ilham verici bir liderden’ gelen  teşvik olduğunu ifade etti.
Zirvenin, dünyadaki biyoteknoloji liderleri arasında bilgi alışverişi yoluyla bir "biyoteknolojik sağlık endüstrisi" yaratma ve Suudi Arabistan Krallığı’nın tıbbi biyoteknoloji alanında lider bir oyuncu olarak konumunu pekiştirme fırsatı sağladığına değinen Kinavi, yenilikçi model sunmanın yatırım fırsatlarını keşfetmek için fırsat sağladığını vurguladı.
Kinavi’ye göre Küresel Tıbbi Biyoteknoloji Zirvesi, endüstriyel sağlık yatırım sistemi için modern bir çağ inşa etmek adına tıbbi biyoteknoloji üretimi dünyası ve sağlığın geleceği endüstrisinde parlak bir yapı taşı niteliğinde. Genetik tedavi, hücreler, bulaşıcı hastalıklar, kanserli tümörler için aşıların geliştirilmesi, nadir hastalıkların doğru tedavisi ve klinik konuların tartışıldığı zirvede etkili sonuçlar elde edilmesi bekleniyor.
Yetkili açıklamasında, Suudi Arabistan’daki bakanlıklar ve hükümet sektörlerinin ulusal ve küresel ortaklık ile biyomedikal teknolojinin geleceğini inşa eden ortak bir ulusal strateji oluşturmanın yanı sıra tıbbi biyoteknoloji endüstrisinin geleceğini yapılandırmak ve çeşitli alanlarına yatırım yapmak için çabalarının bütünleştiğini söyledi.

Teknik gelişmenin hızlanması
Diğer yandan Riyad'daki Kral Abdullah Uluslararası Tıbbi Araştırma Merkezi İcra Direktörü Dr. Ahmed el Asker de Ulusal Muhafız Bakanı’nın huzurunda, Yatırım Bakanlığı ile stratejik ortaklık ikincisi düzenlenen Küresel Tıbbi Biyomedikal Teknoloji Zirvesi 2023'ün sonuçlarının umut verici olacağını vurguladı.
Asker dünkü zirve sırasında yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Teknolojik gelişmenin küresel düzeyde hızlanması açısından bugün tanık olduğumuz şey, insanların hayatını ve geçimini olumlu yönde etkileyecek. Buna toplumların ekonomilerindeki dönüşümler ve genel olarak ülkelerin yönelimleri eşlik edecek. Bu dönüşüm, petrole dayalı bir ekonomiden alternatif ürünlere ve ileri teknolojilere dayalı bir ekonomiye, hatta bu alanda liderliğe dayalı bir ekonomiye dönüşümü hedefleri arasına koyan Suudi Arabistan  liderliğinin öngörülü vizyonuyla örtüşüyor.”

Yüzde sekizlik küresel pazar büyümesi
Asker açıklamasının devamında küresel pazarın büyüme oranlarına dikkat çekti:
“Biyomedikal teknoloji sektörü derken insan sağlığını doğrudan etkileyen bir sektörden bahsediyoruz. Sanırım koronavirüs pandemisinden çıkardığımız dersler, bu sektörün insan sağlığı ve ülke ekonomileri için önemini doğruladı. Genel bir ekonomik görünümle, 2025'te genel olarak biyoteknoloji sektörü için küresel pazar büyüklüğünün yıllık yüzde 8'lik bir büyüme oranıyla yaklaşık 800 milyar dolara ulaşacağını görüyoruz.”
Küresel aşı pazarının büyüklüğünün yıllık yüzde 10 büyüme oranıyla 30 milyar dolar olarak tahmin edildiğine dikkat çeken Asker, biyolojik tedavilerin 2030'da küresel ilaç pazarının yüzde 30'unu oluşturacağını, söyledi. Genetik bozuklukları onarmak için çalışan ilaçların ortaya çıkmasıyla, hastalıkların genetik nedenlerine göre yeni sınıflandırmalara ayrıldığını belirtti.

Tedavisi olmayan hastalıkların bertaraf edilmesi
Asker’in gündeminde hastalıkların tedavi edilmesi de vardı:
“Genetik mühendisliği ve bağışıklık hücrelerini yönlendirmek, tedavisi olmayan hastalıkların kökünü kazımada baskın olacak. Teşhis araçlarının mobil cihazlara indirgendiğini, büyük veri bilimi ve yapay zeka üzerine kurulu dijital uygulamalar göreceğiz. Hastalıkları tahmin etmek ve daha sonra yayılmadan önlemek mümkün olacak. Bunlar örnekler ve bir zamanlar bilim kurgu olan şeylerin çoğu bugün gerçek oldu.”
Yeni ekonomik oluşumlarla tıbbi teknolojilerle yeni değişimlerin ortaya çıkacağını belirten Asker, Suudi Arabistan'da tıbbi biyoteknoloji sektörünün ilerlemesini ve hızlanmasını sağlamak için üniversiteler, araştırma merkezleri ve özel sektör gibi altyapı kuruluşlarını yeni bir çevresel entegrasyonun oluşturulmasıyla bazı yeni kuruluş ve stratejilerin  başlatılacağını söyledi.
Kral Abdullah Uluslararası Tıbbi Araştırma Merkezi’nin 15 yıllık yolculukta, kurulduğu günden bu yana yalnızca tıbbi biyoteknolojinin yerlileştirilmesinde değil, önde gelen kuruluşlar arasında da yer aldığını söyleyen Dr. Ahmed el Asker, sağlık ve ekonomik etkisi olan ürünleri dönüştürme arzusuyla yeni teknolojilerin inovasyonuna, üretimine ve geliştirilmesine katıldığını kaydetti.
Asker ayrıca tüm programların tıbbi teknolojiyi transfer etmek, geliştirmek, ülke ve dünya yararına yatırımları çekmek için ortak iş birliğini geliştirmeyi amaçladığını vurguladı.



Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’a Almanya, Lübnan ve Türkiye’den destek telefonları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (SPA)
TT

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Selman’a Almanya, Lübnan ve Türkiye’den destek telefonları

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan (SPA)

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Almanya Şansölyesi Friedrich Merz, Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmeleri gerçekleştirdi. Görüşmelerde Suudi Arabistan’ı hedef alan Husilerin saldırıları kınanırken, ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden gelişmeler karşısında Riyad’la dayanışma mesajları verildi.

Almanya Şansölyesi Merz, görüşmede Suudi Arabistan’ın güvenliğini ve istikrarını hedef alan Husilerin terör saldırılarını kınayarak ülkesinin Riyad’a desteğini ve dayanışmasını vurguladı. Görüşmede ayrıca iki ülke arasındaki iş birliği ve çeşitli alanlarda ilişkilerin geliştirilmesi yolları ele alındı.

Lübnan Cumhurbaşkanı Joseph Avn da Suudi Arabistan’ı ve kritik tesislerini hedef alan, ülkenin güvenliğini ve istikrarını tehdit eden saldırıları kınadı. Avn, Lübnan’ın Suudi Arabistan’la tam dayanışma içinde olduğunu belirterek ülkenin güvenliğine, egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar verebilecek her türlü girişim karşısında Riyad’ın yanında olduklarını ifade etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise Suudi Arabistan topraklarını hedef alan Husilerin saldırılarını şiddetle kınadı. Saldırılarda hayatını kaybedenler için üzüntülerini ve taziyelerini ileten Erdoğan, Türkiye’nin önümüzdeki süreçte de Suudi Arabistan’ın yanında olacağını belirtti ve Riyad’ın bu zorlukların üstesinden gelebileceğine inandığını dile getirdi.


Saudi Aramco, 2030 yılına kadar doğalgaz satışlarında yüzde 80 büyüme hedefliyor

Saudi Aramco’nun Gaz İşlerinden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı’nın da katıldığı ve şirketteki son gelişmelerin ele alındığı panelden (Şarku’l Avsat)
Saudi Aramco’nun Gaz İşlerinden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı’nın da katıldığı ve şirketteki son gelişmelerin ele alındığı panelden (Şarku’l Avsat)
TT

Saudi Aramco, 2030 yılına kadar doğalgaz satışlarında yüzde 80 büyüme hedefliyor

Saudi Aramco’nun Gaz İşlerinden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı’nın da katıldığı ve şirketteki son gelişmelerin ele alındığı panelden (Şarku’l Avsat)
Saudi Aramco’nun Gaz İşlerinden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı’nın da katıldığı ve şirketteki son gelişmelerin ele alındığı panelden (Şarku’l Avsat)

Suudi Arabistan, sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) sektörüne yönelik tesis ve altyapısını genişleterek üretim kapasitesini artırmaya yöneliyor. Gazın enerji karmasındaki rolünün ve talebinin artması doğrultusunda hareket eden Saudi Aramco, 2030 yılına kadar gaz satışlarını 2020 ve 2021 seviyelerine kıyasla yüzde 80 oranında artırmayı hedefliyor.

Riyad’da düzenlenen Dünya Enerji Kongresi kapsamındaki panelde konuşan Gaz İşlerinden Sorumlu İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Abdulkerim el-Gamidi, 2025-2027 yılları arasında 6 ila 7 gaz ve LNG tesisinin kurulacağını ve faaliyete geçirileceğini açıkladı.

Petrol üretim varlıkları ile ihracat kapasitelerinin Suudi Arabistan’ın farklı bölgelerine yayıldığını belirten el-Gamidi, bu durumun olası aksaklıklar ve öngörülemeyen senaryolarla mücadele kabiliyetini güçlendirdiğini vurguladı. El-Gamidi, ülkenin doğudan batıya binlerce kilometre uzanan Ana Gaz Sistemi’nin yanı sıra geniş bir gaz ağına sahip olduğunu ifade etti.

Küresel çatışmalarla bağlantılı aksamalar sırasında Aramco’nun ihtiyaç duyduğu malzemelerin yüzde 90’ından fazlasının yerli kaynaklardan sağlandığını aktaran el-Gamidi; rafineriler ve boru hattı ağları da dahil olmak üzere birçok varlık ve tesis için ortaklıklardan yararlandıklarını dile getirdi.

Enerji sektörünün esnekliğinin yalnızca krizler meydana geldikten sonra tepki vermekle sınırlı olmadığını vurgulayan el-Gamidi, bu esnekliğin potansiyel arızaları önceden tahmin etmeyi, varlıkları korumayı, coğrafi dağılımlarını çeşitlendirmeyi ve olağanüstü koşullarda çalışabilirliklerini güvence altına almayı da kapsadığını kaydetti.

El-Gamidi ayrıca, Aramco’nun tesisleri korumak ve kesinti risklerini en aza indirmek amacıyla entegre işletim sistemleri, birbiriyle bağlantılı tedarik zincirleri ve gelişmiş veri analitiği çözümlerinden faydalandığını sözlerine ekledi.


Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu: Suudi Arabistan güven ve istikrarın adresidir, güvenliğine yönelik tehditlere izin vermeyeceğiz

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Riyad’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Riyad’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)
TT

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu: Suudi Arabistan güven ve istikrarın adresidir, güvenliğine yönelik tehditlere izin vermeyeceğiz

Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Riyad’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Riyad’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)

Suudi Arabistan Bakanlar Kurulu, silahlı kuvvetlerin ülkeyi savunma, kazanımlarını ve imkânlarını koruma, egemenliğine ve halkının güvenliğine yönelik her türlü saldırı ve tehdidi etkili biçimde caydırma konusundaki kararlı rolünü takdir etti. Suudi Arabistan'ın her zaman güven ve istikrarın adresi olmaya devam edeceğini vurgulayan Konsey, ülkenin ilerleme ve refah yolunda yeni ufuklara kararlılıkla ilerlediğini, bölgede ve dünyada barış ve istikrarın sağlanması için yoğun çaba gösterdiğini belirtti.

Bu açıklama, Veliaht Prens ve Başbakan Prens Muhammed bin Selman başkanlığında salı günü Riyad'da gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında yapıldı. Toplantıda, terör örgütü olarak nitelendirilen Husilerin Suudi Arabistan'daki havalimanlarını, Mekke ve Medine'yi, Haremeyn'i ziyaret edenleri, sivil ve ekonomik tesisleri hedef alan tekrarlanan saldırı ve suçlarının sonuçlarıyla yüzleşeceği vurgulandı. Konsey, söz konusu saldırılarda hayatını kaybedenlerin ailelerine taziyelerini iletirken yaralılara acil şifa diledi.

Konsey, Yemen'de Meşruiyeti Destekleme Koalisyonu'nun Husilerin Yemen halkına, uluslararası barış ve güvenliğe, küresel ticarete ve uluslararası tedarik zincirlerine yönelik tehdidini etkisiz hâle getirmek amacıyla yürüttüğü askerî operasyonları takdir etti. Suudi Arabistan'ın güvenliğine yönelik tehditlere ve Kızıldeniz ile Babülmendep Boğazı'ndaki deniz ulaşımının serbestisine yönelik herhangi bir girişime izin vermeyeceğini yineleyen Konsey, Husilerin saldırılarını kınayan kardeş ve dost ülkeler ile uluslararası kuruluşların tutumlarını da memnuniyetle karşıladı.

Bakanlar Kurulu, ülkedeki enerji altyapısının hızlı biçimde toparlanması ve Doğu-Batı petrol boru hattındaki petrol akışının yeniden sağlanmasında ülke vatandaşlarının gösterdiği çabaları takdir etti. Bu başarının, Suudi Arabistan'ın enerji sisteminin yüksek operasyonel esnekliğini, teknik çözümler geliştirme ve acil durumlarla başa çıkma kapasitesini ortaya koyduğu belirtildi. Söz konusu gelişmenin uluslararası piyasalara güvenilir ve kesintisiz enerji arzını güçlendirdiği, küresel ekonomiyi desteklediği ifade edildi.

cdfvghy
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Riyad’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)

Konsey, son günlerde Suudi Arabistan ile kardeş ve dost ülkeler arasında gerçekleştirilen görüşme ve toplantıların içeriği hakkında da bilgi aldı. Görüşmelerde, ortak zorluklarla farklı alanlarda mücadele etmek amacıyla ikili ve çok taraflı iş birliğinin geliştirilmesi, koordinasyonun ve bütünleşmenin artırılması konularının ele alındığı belirtildi.

Suudi-Bahreyn Koordinasyon Konseyi bünyesindeki Güvenlik Koordinasyon Komitesi'nin beşinci toplantısının sonuçlarını da memnuniyetle karşılayan Bakanlar Kurulu, üzerinde uzlaşılan girişimlerin uygulanmasına yönelik ortak çabaların sürdürüleceğini vurguladı. Bu çalışmaların, iki ülke arasındaki köklü kardeşlik ilişkileri çerçevesinde belirlenen hedeflere ulaşılmasına ve iki halkın çıkarlarına hizmet etmesine katkı sağlayacağı kaydedildi.

Konsey ayrıca bu hafta Riyad'da düzenlenen 25. Dünya Petrol Kongresi ile Arap ve uluslararası bakanlar toplantılarına katılanları memnuniyetle karşıladı. Suudi Arabistan'ın enerji sektöründe diyalog, inovasyon, deneyim paylaşımı ve ortaklık geliştirme açısından küresel bir merkez konumunda olduğuna dikkat çekilerek ülkenin uluslararası iş birliğini destekleme ve sektörün geleceğinin şekillendirilmesine katkı sağlama rolü vurgulandı.

Yerel gündem kapsamında Bakanlar Kurulu, Prens Muhammed bin Selman'ın başlattığı 2026 Ulusal Kan Bağışı Kampanyası'na toplumun geniş katılımını takdir etti. Kampanyanın, insani dayanışma değerlerini güçlendirmeyi ve ülkenin farklı bölgelerindeki hastaların tedavi ihtiyaçlarını karşılamak üzere kan ve kan bileşenlerinde kendi kendine yeterliliğin sağlanmasına katkıda bulunmayı amaçladığı belirtildi.

Bakanlar Kurulu, bir dizi kararı da onayladı. Bu kapsamda Suudi Arabistan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı'nın insani yardım fonlarına katılması kabul edildi. Kültür Bakanı'na Suriye ile kültürel iş birliğine ilişkin bir mutabakat zaptı taslağı üzerinde görüşmeler yürütme yetkisi verildi. Çevre, Su ve Tarım Bakanı, Orta Doğu Yeşil Girişimi ile meteoroloji alanında bir mutabakat zaptı taslağı üzerinde görüşmeler yapmakla görevlendirildi. Suudi Arabistan Merkez Bankası Başkanı'na ise iki ülkenin denetimine tabi finans kuruluşlarının gözetimi ve denetimi alanında Mısır ile bir mutabakat zaptı taslağı üzerinde görüşme yetkisi verildi.

dfrgthy
Suudi Arabistan Veliaht Prensi ve Başbakanı Muhammed bin Selman, salı günü Riyad’da Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık ederken (SPA)

Konsey, UNESCO Bölgesel Eğitimde Kalite ve Mükemmeliyet Merkezi ile bilimsel ve eğitim alanlarında iş birliği yapılmasına ilişkin bir mutabakatı ve Türkiye ile araştırma, geliştirme ve inovasyon alanlarında iş birliği anlaşmasını onayladı. Ayrıca Suudi Arabistan Engelli Bireylerin Bakımı Kurumu ile diğer ülkelerdeki muadil kuruluşlar ve uluslararası kuruluşlar arasında bu alanda imzalanacak mutabakat zabıtları için örnek metin kabul edildi. İnsan Kaynakları ve Sosyal Kalkınma Bakanı'na ilgili kurum ve kuruluşlarla söz konusu mutabakat taslağı üzerinde görüşme yetkisi verildi.

Bakanlar Kurulu, Körfez ülkelerinin gıda güvenliği stratejisini üç yıl süreyle yol gösterici nitelikte uygulanmak üzere kabul etti. Sanayi ve Maden Kaynakları Bakanı'nın Genel Dış Ticaret Kurumu Yönetim Kurulu Başkanı, Ticaret Bakanı'nın ise başkan yardımcısı olması kararlaştırıldı. Genel Dış Ticaret Kurumu ile Suudi İhracatı Geliştirme Kurumu'nun birleştirilerek Genel Dış Ticaret ve İhracat Kurumu adı altında tek bir kurum oluşturulması kararlaştırıldı. Birleşme süreci için gerekli hazırlıkların yapılması ve yasal işlem gerektiren konuların 180 gün içinde Bakanlar Kurulu'na sunulması talimatı verildi.

scbhj
Salı günü Riyad’da düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısından bir kare (SPA)

Konsey ayrıca önceki bir mali yıla ait Diriyah Kapısı Kalkınma Kurumu'nun kesin hesaplarını onayladı ve Abdullah et-Tüveycrî'nin Sigorta Kurumu Yönetim Kurulu üyeliğine atanmasını kabul etti.

Bakanlar Kurulu, gündemindeki çeşitli konular hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını da kararlaştırdı. Bunlar arasında Adalet ve Enformasyon bakanlıklarının, Zekât, Vergi ve Gümrük Kurumu ile Fikrî Mülkiyet Kurumu'nun, Çevre Fonu'nun, Sürdürülebilir Tarım Araştırma ve Geliştirme Merkezi ile Hükümet Kaynakları Sistemleri Merkezi'nin, Kamu Yönetimi Enstitüsü'nün ve Ulusal Riskler Konseyi'nin yıllık raporları yer aldı.

Son olarak Konsey, 15. derece kadrolara ve Dışişleri Bakanlığı bünyesindeki büyükelçi ile tam yetkili bakan unvanlı görevlere yapılan terfileri onayladı.