Tunus Genel İşçi Sendikasından 'ülkeyi çöküşten kurtaracak yol haritası' çağrısı

Tunus'un başkentindeki toplantılarında dört örgütün temsilcileri (AFP)
Tunus'un başkentindeki toplantılarında dört örgütün temsilcileri (AFP)
TT

Tunus Genel İşçi Sendikasından 'ülkeyi çöküşten kurtaracak yol haritası' çağrısı

Tunus'un başkentindeki toplantılarında dört örgütün temsilcileri (AFP)
Tunus'un başkentindeki toplantılarında dört örgütün temsilcileri (AFP)

Tunus Genel İşçi Sendikası Genel Sekreteri Nureddin et-Tebubi, "ülkeyi çöküşten kurtaracak bir yol haritası" için ulusal düzeyde ortak çaba gösterilmesi çağrısında bulundu.
Sendika, ülkede yaşanan siyasi ve ekonomik krize çözüm bulmak için geçen ay başlattığı "Tunus'u Kurtarma Girişimi" platformuna destek veren oluşumlarla ilk toplantısını başkent Tunus'ta düzenledi.
Ulusal Hukukçular Derneği, Ekonomik ve Sosyal Haklar Forumu ve Tunus İnsan Hakları Birliği temsilcilerinin katıldığı toplantıda Tebubi, "Ülkeyi çöküşten kurtaracak yol haritası için ulusal çözümler gerekli. Bugün, sağlık ve eğitim gibi birçok sektör dahil olmak üzere ülkedeki diğer kurumların çöküşünün önüne geçmek için ulusal çapta ortak hareket etmeliyiz. Tunus, son 12 yıldır tehlikeli dönüm noktalarından geçiyor. Bugün bu krizlere çözüm bulmak için diyalog masasında buluşmamız gerekiyor." dedi.
Tunus'u Kurtarma Girişimi olarak, ülkenin içinden geçtiği zor durumu değerlendirerek nasıl bir yol haritası çizileceğine karar verilmesi gerektiğini vurgulayan Tebubi, "ulusal egemenlik" için ortak mücadele etme çağrısı yaptı.
Ulusal Hukukçular Derneği Başkanı Hatem Mazio ise ülkede yaşanan çöküşü engellemek için siyasi, ekonomik ve sosyal vizyonun olmadığı bir ortamda son çare olarak Tunus'u Kurtarma Girişimi'ni kurduklarını söyledi.
Başarısız deneyimlerin Tunus'u yorduğunu vurgulayan Mazio, "Başarılı ve iyi işleyen bir metodolojiye sahip olması için girişime destek bekliyoruz. Girişim olarak tarihi bir sorumluluk alıyoruz." diye konuştu.

Tunus'taki siyasi kriz
Tunus Cumhurbaşkanı Kays Said, 25 Temmuz 2021'de ilan ettiği olağanüstü kararlarla parlamentonun çalışmalarını dondurmuş, iki ay sonra da yeni kararnamelerle yetkilerini genişleterek yürütme organını kendine bağlamıştı.
Said'in 13 Aralık 2021’de açıkladığı "siyasi krizden çıkış yol haritası" kapsamında ülkede 25 Temmuz 2022'de anayasa referandumu, 17 Aralık 2022'de de erken genel seçim yapılmıştı.
Genel seçimlerin ilk turunda seçmenlerin sadece yüzde 11,22'sinin sandığa gitmesi, muhalefetin Cumhurbaşkanı Said’in meşruiyetini tartışmaya açmasına neden olmuştu.
Tunus'ta bazı kesimler, Said'in 25 Temmuz 2021'deki kararlarını "darbe" olarak nitelendiriyor ve ülkenin demokrasiden uzaklaştığını savunuyor.



Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar
TT

Libya’da Ulusal Birlik Hükümeti güçleri Trablus'ta İstikrarı Destekleme Birimi karargahını ele geçirdi

Libya'da silahlı unsurlar
Libya'da silahlı unsurlar

Libya’nın başkenti Trablus'taki Ulusal Birlik Hükümeti’nin (UBH) Savunma Bakanlığı Ebu Selim bölgesinin tamamının kontrol altına alındığını duyurdu. İçişleri Bakanlığı da başkentin güneyindeki ve batısındaki vatandaşlara ‘devam eden süreci yakından takip ettikleri’ belirterek güvence verdi. Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, bölgede kontrolün sağlandığı ve güvenlik güçlerinin durumu kontrol altına almak için çaba sarf ettiklerini açıkladı.

Bakanlık tarafından bu sabah yapılan açıklamada askeri operasyonun başarıyla tamamlandığı belirtilirken güvenliğin ve istikrarın devamını sağlamak için bölgedeki operasyonun tamamlanması için gerekli emirlerin verildiğini aktardı.

Libya'daki Birleşmiş Milletler Destek Misyonu (UNSMIL), Trablus’ta kötüleşen güvenlik durumundan ve sivillerin yoğun olarak yaşadığı mahallelerde ağır silahlarla çatışmaların yoğunlaşmasından duyduğu ciddi endişeyi dile getirdi. UNSMIL dün gece geç saatlerde yaptığı açıklamada, tüm taraflara çatışmalara derhal son vermeleri ve sükûneti yeniden tesis etmeleri çağrısında bulundu. Sivillere ve sivil nesnelere yönelik saldırıların ‘savaş suçu’ anlamına gelebileceği uyarısında bulunan UNSMIL, toplumun önde gelen isimlerinin ve liderlerinin durumu yatıştırmaya yönelik çabalarını desteklediğini yineledi.

UBH’ye bağlı güçlerin başkentteki İstikrarı Destekleme Birimi karargahının büyük bir bölümünü ve bu birimi destekleyen İç Güvenlik Birimi'nin karargahını ele geçirdiğini gösteren görüntüler ve gelen haberler eşliğinde Trablus'un farklı mahallelerinden çatışma sesleri duyulmaya devam ediyor.

Güvenlik birimlerinin bazı liderleri arasında yapıldığı söylenen ve karşılıklı çatışmaların başlamasıyla sonuçlanan müzakereler sırasında dün akşam İstikrarı Destekleme Biriminin lideri Abdulgani el-Kikli’nin Trablus'un güney banliyölerindeki et-Tekbali Kampı’nda bulunan 444’üncü Tugay karargahında esrarengiz bir şekilde öldürüldü.

Kikli'nin ölüm haberinin ardından UBH’ye bağlı ordu ve güvenlik güçleri, İstikrarı Destekleme Birimi’nin şehrin çeşitli mahallelerindeki ve banliyölerindeki karargahlarına ani bir saldırı düzenledi. Bu operasyonu şehrin 80 kilometre güneydeki Garyan ilçesinde bulunan İstikrarı Destekleme Birimi karargahını kontrol altına alma girişiminin takip etmesi bekleniyor.

Öte yandan yaralı sayısına ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken UBH Sağlık Bakanlığı tüm hastanelerden ve tıp merkezlerinden hazırlık seviyelerini arttırmalarını ve herhangi bir acil durumla başa çıkmak için azami hazırlığı sağlamalarını istedi. Çatışmaların nedeniyle Trablus Büyükşehir Belediyesi ve Trablus Üniversitesi, durum sakinleşene kadar eğitime ve sınavlara ara verildiğini duyurdu.