Mısır'da tekstil ihracatında artış yüzleri güldürüyor

Mısır hükümeti 2,5 milyar dolarlık satış yapıldığını açıkladı

Mısır'ın hazır giyim ihracatı zirveye ulaştı (Marie Louis Egypt markası web sitesi)
Mısır'ın hazır giyim ihracatı zirveye ulaştı (Marie Louis Egypt markası web sitesi)
TT

Mısır'da tekstil ihracatında artış yüzleri güldürüyor

Mısır'ın hazır giyim ihracatı zirveye ulaştı (Marie Louis Egypt markası web sitesi)
Mısır'ın hazır giyim ihracatı zirveye ulaştı (Marie Louis Egypt markası web sitesi)

Mısır'da hazır giyim sektörü, bir patlama yaşadı. Mısır Hazır Giyim İhracat Konseyi’nin bu patlamayı açıklamasının ardından uzmanlar durumu, "umut verici" olarak nitelendirdi. Hazır giyim sektörü ihracatında, elde dilen gelir 2021’de 2,06 milyar dolar olurken 2022'de yüzde 22’lik bir artışla 2,5 milyar dolar görerek rekor seviyeye ulaştı.
Hazır Giyim İhracat Konseyi Başkanı Marie Louis, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Hazır giyim sektörünün ihracatını artırmak amacıyla daha önce geliştirilmiş bir plan var. Plan, işletme ve ürün fiyatlarının düşürülmesine paralel olarak yıllık verimliliğin artırılmasının yanı sıra Koronavirüs salgınının devam ettiği iki yılda adeta felç olan uluslararası sergi ve fuarların yeniden canlandırılmasını amaçlıyor.”
Louis, üretim artışının nedenini söyle açıklıyor: “Geçtiğimiz yıl boyunca Avrupa ülkeleri, Avrupa ve Amerika ülkelerine nakliye maliyetinin yüksek olması nedeniyle Doğu Asya ülkeleri ve Çin yerine Mısır'da üretim yapmaya yöneldi. Böylece Mısır dünyanın kalbindeki konumuyla öne çıkmış oldu.”
Gözlemcilere göre Mısır'dan en çok hazır giyim ithalatı yapan ülkeler sıralamasında Amerika Birleşik Devletleri yaklaşık yüzde 11'lik artış göstererek, yani toplam ihracatın yaklaşık yüzde 52'si, 1,3 milyar dolarlık ihracat değeriyle ilk sırada yer alıyor. Bunu yüzde 31 artışla Avrupa Birliği ülkeleri ve 2021 yılına göre yüzde 113 artış göstererek Mısır'dan en çok hazır giyim ithalatı yapan Avrupa ülkesi olan Türkiye izledi.
Burada Louis, dünya üretiminin yüzde 28,7'sini üstlenerek dünyanın en büyük üreticileri listesinde yer alan Çin'in, Mısır'daki giyim ihracatı sektörüne gölge düşüren bir boyut olduğunu kaydediyor. Louis, "Çin pazarı artık teknoloji sektörünü artırma ve ardından diğer sektörleri küçültme eğiliminde" dedi. Aynı şekilde, Mısır'ı yatırım ve ihracat için cazip bir pazar olarak destekleyen Çin'de de işçi ücretlerinde artış var.
Hazır giyim sektörünün önde gelen Mısır firmaları, yüzde 70'lik kapasite ile ihracat alanında aslan payına sahipken, küçük tasarımcılar, sektörün önümüzdeki yıllarda artırmayı beklediği bir paya sahip. Hazır Giyim İhracat Konseyi Başkanı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: "Mısır, gelecek vaat eden tasarımcılar açısından zengin bir ülke. Mısır, devletin uluslararası itibarı şemsiyesi altında onları küresel yarışmalara yönlendirmeye ve desteklemeye çalışıyor. Sektör, Mısır kimliğinin küreselleşme yolunda önünü açan eğitim olanaklarının sağlanmasına ve uluslararası kalite belgelerinin alınmasına da katkı sağlamakta."
Bununla ilgili olarak, Mısır Kamu Seferberlik ve İstatistik Merkezi Ajansı tarafından ocak ayında yayınlanan verilere göre, Mısır pamuk ihracatı geçen yıl yüzde 46 arttı. Bu büyüme, Mısır'ın pamuk sektörüne dikkat etmesinden ve Mısır hükümetinin uzun lifli pamuğa tahsis edilen tarım alanlarını ikiye katlama ve çiftçileri pamuk yetiştirmeye teşvik etmek için pamuk fiyatlarını artırma çalışmalarından sonra kaydedildi. Ayrıca Mısır, Ticaret Bakanlığı tarafından "dünyanın türünün en büyüğü" olarak tanımlanan bir iplik ve dokuma fabrikasını birkaç gün içinde açmaya hazırlanıyor. Moda endüstrisinde uzman ve tasarım uzmanı Prof. Dr. Betül Şemsi, konuyla ilgili açıklamasında şunları söyledi: “Mısır'da giyim sektörü bir patlama yaşadı. Ayrıca ithalata getirilen kısıtlama yerel ürünü ve fabrika sahiplerini üretimi artırmaya teşvik etti. Geride bıraktığımız yıl içerisinde, tamamen yerel endüstriye dayalı birçok yükselen markanın ortaya çıkışına da tanık olduk ve bunların tümü yurt içinde ve yurt dışında giyim sektörünün durumuna yansıdı.” Şemsi, engellerin aşılarak yükselişin devam edeceğinden emin. Bu bağlamda Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamasında şunları söyledi: "Genç tasarımcıların bir yandan becerilerini geliştirmeye, diğer yandan da devlet desteğine ihtiyaçları var. Çünkü küresel ürünle rekabet etmek önce kalite demek." Şemsi, "uzun lifli pamuk sektörünün ve Mısır'daki iplik ve dokuma fabrikalarının yanı sıra boya endüstrilerinin varlığının önemine" de işaret etti.



Yaser Ebu Şebab İsrail ordusuyla iş birliği yaptığını açıkladı

Ebu Şebab ve bir grup silahlı kişi, Refah'ın doğusunda görüldü (Yaser Ebu Şebab adlı Facebook hesabı)
Ebu Şebab ve bir grup silahlı kişi, Refah'ın doğusunda görüldü (Yaser Ebu Şebab adlı Facebook hesabı)
TT

Yaser Ebu Şebab İsrail ordusuyla iş birliği yaptığını açıkladı

Ebu Şebab ve bir grup silahlı kişi, Refah'ın doğusunda görüldü (Yaser Ebu Şebab adlı Facebook hesabı)
Ebu Şebab ve bir grup silahlı kişi, Refah'ın doğusunda görüldü (Yaser Ebu Şebab adlı Facebook hesabı)

Gazze'de Hamas hareketine karşı çıkan Halk Güçleri’nin lideri Yaser Ebu Şebab, İsrail'in Arapça yayın yapan resmi radyo kanalı Makan'a verdiği röportajda, İsrail ordusuyla Gazze'nin güneyinde iş birliği yaptığını teyit etti.

Halk Güçleri’nin İsrail ordusunun kontrolündeki bölgelerde rahatlıkla hareket ettiğini belirten Ebu Şebab, iki taraf arasında koordinasyon olduğunu vurguladı.

Halk Güçleri’nin İsrail ordusuna, tek başına gerçekleştirdiği askeri faaliyetleri bildirdiğini açıklayan Ebu Şebab, herhangi bir ayrıntıya girmeden ‘dışarıdan destek aldıklarını’ belirtti. Ebu Şebab, bazı konuların açıkça konuşulamayacağını ifade etti.

İsrailli yetkililer, geçtiğimiz haziran ayında Hamas'a muhalif bir Filistinli grubu desteklediğini ve silahlandırdığını kabul etmiş, ancak bu grubun Ebu Şebab liderliğindeki Halk Güçleri olduğunu açıklamamıştı.

İsrail Ordu Sözcüsü Effie Defrin, konuyla ilgili bir soruya “Hamas yönetimi karşısında farklı yöntemler kullandığımızı söyleyebilirim” yanıtını verdi, ancak ayrıntılara girmedi.

Bir araştırma merkezi olan Avrupa Dış İlişkiler Konseyi, Ebu Şebab’ı ‘Refah bölgesinde faaliyet gösteren ve yardım tırlarını yağmalamakla suçlanan bir suç çetesinin lideri’ olarak tanımladı.

Röportajda, Halk Güçleri’nin herhangi bir ideoloji veya siyasi örgüte bağlı olmadığını belirten Ebu Şebab, lideri olduğu grubun 2007 yılında Gazze'de iktidara gelen Hamas'a atıfla ‘adaletsizlik ve yolsuzlukla mücadele ettiğini’ vurguladı. Şarku’l Avsat’ın Independnet Arabia’dan aktardığı habere göre Halk Güçleri’nin ne kadar büyük fedakarlıklar yaparsa yapsın mücadelesine devam edeceğini vurgulayan Ebu Şebab, Hamas’ın şu anda iç çatışmalar yaşadığını ve sonunun yaklaştığını bildiğini söyledi.

Hamas'ın askeri yargı organı geçtiğimiz çarşamba günü, Ebu Şebab’a silahlı çete kurmak ve İsrail ile iş birliği yapmakla suçlandığı gerekçesiyle 10 gün içinde teslim olması için süre tanıdığını açıkladı.

Filistinli birçok grubu bir araya getiren ‘Filistinli Gruplar Ortak Odası’ pazar günü, Halk Güçleri'ni ‘işgalci İsrail’in maşası olmakla’ suçladı. Filistinli Gruplar Ortak Odası tarafından yapılan açıklamada, “Ebu Şebab ve onunla birlikte olanlar ulusal kimliklerinden mahrumdurlar, Filistin ulusal saflarının dışındadırlar ve direniş gruplarının oybirliği ile kanları dökülmüştür” denildi.

Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah'ta yaşayan 1990 doğumlu Yaser Ebu Şebab, İsrail ordusunun kontrolü altındaki Refah'ın güneydoğu bölgesinde faaliyet gösteren Halk Güçleri adında bir silahlı grup kurdu.

Ebu Şebab liderliğindeki Halk Güçleri’nin silahlı üyeleri geçtiğimiz haftalarda, Refah'taki bir yardım merkezinin yakınlarında hafif makineli tüfeklerle görüldüler.