ABD’den Rus sporcuların 2024 Olimpiyatları’na tarafsız olarak katılmalarına destek

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre. (AFP)
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre. (AFP)
TT

ABD’den Rus sporcuların 2024 Olimpiyatları’na tarafsız olarak katılmalarına destek

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre. (AFP)
Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre. (AFP)

Beyaz Saray dün yaptığı açıklamada ABD’nin Rusya ve Belarus sporcularının 2024 Paris Olimpiyatları’na tarafsız olarak katılmalarına verdiği desteği duyurdu. Zira Washington yönetimi, Ukrayna’ya yönelik saldırılar nedeniyle iki ülkenin bayraklarının ve ulusal amblemlerinin asılmasına karşı çıkıyor.
Beyaz Saray Sözcüsü Karen Jean-Pierre gazetecilere yaptığı açıklamada, ‘ABD’nin, Rusya ve Belarus spor federasyonlarının uluslararası spor federasyonlarındaki üyeliklerinin askıya alınmasını desteklediğini kaydetti. Sözcü, “Bu ülkelerden sporcular olimpiyat oyunları gibi uluslararası bir etkinliğe davet edilirse, Rusya veya Belarus’u temsil etmedikleri açık olmalı” ifadelerini kullandı.
AFP'nin haberine göre Pierre açıklamasının devamında ‘Rusya ve Belarus resmi bayraklarının, sloganlarının ve marşlarının kullanılmasının da yasaklanması gerektiğin’" vurguladı.
ABD’nin, belirli koşullarla da olsa Rus ve Belaruslu sporcuların 2024 Paris Olimpiyatları’na katılımını desteklemesinin, Ukrayna'nın bu tür bir adıma karşı çıktığı bir atmosferde, mevcut tartışmayı şiddetlendirmesi bekleniyor.
ABD böylece, geçtiğimiz perşembe günü Rus ve Belaruslu sporcuların tarafsız bir bayrak altında olimpiyatlara katılmasını desteklediğini açıklayan Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo'nun görüşüne katılmış oldu.
Rus ve Belaruslu sporcuların olimpiyata bağımsız katılması yönünde görüşünü açıklayan Hidalgo ise France 2’ye verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:
“Bence bu bir spor ve sporcuları rekabetten mahrum bırakmamak gerekir. Ama inandığım ve savunduğum şey şu ki spor dünyasının büyük bir bölümünde olduğu gibi federasyonun yarışmaya katılmaması gerekiyor. Bu ülkelerden sporcular Rus bayrağı altında değil tarafsız bir bayrak altında rekabet etmeli. Umarım 2023 Paris Olimpiyatları'na ev sahipliği yapacağımız zamana kadar Ukrayna'daki savaş geride kalır... Koronavirüsten ve yaşadığımız onca şeyden sonra, spor yoluyla birlikte çalışmaya gerçekten ihtiyaç var."
Hidalgo’nun bu konudaki konumu karşısında Ukrayna adına konuşan Gençlik ve Spor Bakanı Vadym Gutzeit ise oyunları boykot etme tehdidinde bulunduğu açıklamasında şunları söyledi:
"Ülkemiz için böyle bir durumu kabul edilemez. Tavrımız değişmedi: Ukrayna'da savaş devam ettiği sürece Rus ve Belaruslu sporcular uluslararası müsabakalara katılmamalı. Söylediklerimiz dinlenmezse, Olimpiyatları boykot etme ve oyunlara katılmama olasılığımızı göz ardı etmiyorum."
Diğer yandan İngiliz hükümeti de Ukrayna’yı olimpiyat oyunlarını boykot etmeye itebilecek bu karara karşı olduğunu bildirdi. Zira Ukrayna bir süre önce böyle bir boykota gidebileceği konusunda uyarıda bulunmuştu.
Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Fransız mevkidaşı Emmanuel Macron'a Rus sporcuların olimpiyatlara katılmasını yasaklaması çağrısı yapmıştı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi ise Rus sporcuların 2023 Paris Olimpiyatları’na katılması konusunun ‘daha ayrıntılı bir biçimde araştırılması gerektiğini’ duyurdu.
Uluslararası federasyonların birçoğu, Rusya’nın Ukrayna'ya saldırmasından sonra, geçen şubat ayından bu yana Uluslararası Olimpiyat Komitesi'nin Rus ve Belaruslu sporcuları yasaklama tavsiyesine uyarken bu sporcuların, 2023 Paris Olimpiyatları’na katılımı hakkında da tartışmalar arttı.
Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden şu açıklamada bulunuldu:
"Sırf pasaportu nedeniyle bir sporcunun müsabakalara girmesi engellenemez. Bu nedenle sporcuların katı şartlar altında da olsa müsabakalara katılmaları için bir yol bulunmalı.”



ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
TT

ABD ve Suriye Dışişleri Bakanları kimyasal silahlar, yaptırımlar ve ‘İran'ın müdahalesini’ görüştü

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)
ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio, Suriyeli mevkidaşı Esad eş Şeybani ile el sıkışıyor (AFP)

Suriye Dışişleri Bakanlığı bugün yaptığı açıklamada, Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani'nin ABD'li mevkidaşı Marco Rubio ile telefonda kimyasal silahlar, yaptırımlar ve “İran'ın müdahalesi” konularını görüştüğünü bildirdi.

Bakanlığın açıklamasında eş Şeybani'nin, Şam'ın yaptırımların, özellikle de Sezar Yasası'nın kaldırılması için Washington ile birlikte çalışma arzusunu dile getirdiği belirtilerek, iki tarafın bu yasanın devam etmesinin “şirketlerin ve yatırımcıların uzun vadede Suriye'de ekonomik faaliyette bulunma kabiliyetlerini kısıtladığını” vurguladığı kaydedildi.

Açıklamada Rubio'nun, ABD yönetiminin, Başkan Donald Trump'ın Suriye'ye uygulanan yaptırımların kaldırılması yönündeki direktiflerini uygulamaya devam ettiği ve “önümüzdeki aylarda Sezar Yasası'nın yürürlükten kaldırılması için Kongre ile birlikte çalışacaklarını” söylediği aktarıldı.

Suriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFPSuriye Dışişleri Bakanı Esad eş Şeybani, (AFP

Açıklamada, iki ülkenin katılımıyla kimyasal silahlar konusunda özel bir komite kurulması için tarafların ortak koordinasyon içinde hareket ettiği duyuruldu.

İran'la ilgili olarak Şam, “özellikle Tahran'a yönelik son saldırıların ardından İran'ın Suriye'nin iç işlerine karışma girişimleri” olarak tanımladığı durumdan duyduğu endişeyi dile getirirken, Washington da “mevcut meşguliyetlerine rağmen Tahran'ın Suriye'deki güç dengesini değiştirme arayışından vazgeçmeyeceği” uyarısında bulundu.

Suriye Dışişleri Bakanlığı'na göre iki bakan terörle mücadele dosyasını da ele aldı ve özellikle Şam'daki Mar Elias Kilisesi'ne yapılan son saldırıdan sonra DEAŞ'ın hala “gerçek bir tehdit oluşturduğunu” teyit etti.

Açıklamada, ABD tarafının DEAŞ'ın “şu anda Suriye hükümetine yönelik en büyük tehdit” olduğunu vurguladığı ve bu alanda istihbarat paylaşımı ve Suriye'nin kabiliyetlerinin geliştirilmesi konusundaki kararlılığını ifade ettiği ifade edildi.

Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)Golan Tepeleri'ndeki Kuneytra geçidi yakınlarında BM gözlemci bölgesindeki İsrail askerleri, (UNDOF)

İki taraf ayrıca İsrail'in, Suriye'nin güneyine yönelik tekrarlanan saldırılarını da ele aldı ve eş Şaybani Suriye'nin 1974 tarihli Ayrılma Anlaşmasına geri dönmek için ABD ile işbirliği yapma arzusunu dile getirdi.

Şarku’l Avsat’ın açıklamadan aktardığına göre Rubio, “bölgenin tanık olabileceği en kötü şeyin Suriye'nin bölünmesi ya da iç savaşa dönmesi” olduğu uyarısında bulundu.

Rubio, ülkesinin Şam'daki büyükelçiliğini yeniden açma arzusunu dile getirerek, “iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin yeniden başlatılmasına yönelik somut değişimi teyit eden bir adım olarak” eş Şeybani'ye mümkün olan en kısa sürede Washington'u ziyaret etmesi için resmi davette bulundu.